28.7.2018

Stříbrný tým z Mistrovství Evropy U20 očima trenéra

Volejbalový fanoušek už jistě zaznamenal „stříbro“ našeho družstva z 2018 CEV Mistrovství Evropy U20. Pojďme si teď ty, kteří se na úspěchu podíleli jednotlivě představit očima trenéra Jana Svobody.

Hráči:  

Ondra Piskáček (kapitán družstva) - opět jistota na nahrávce. Snažil jsem se Ondru přesvědčit, že potřebujeme hrát víc středem. Splnil to a protože jeho nahrávka „do kůlu“ má rychlostní parametry, tak jsme hráli opět jako jedni z nejrychleji.

Radim Šulc - plnil roli druhého nahrávače a vypořádal se s ní velmi dobře. Největší porci práce odvedl na tréninku, ale kdykoli přišel na hřiště bojoval a pomohl především Ondrovi, aby se na hru podíval zvenku a dal mu čas nadechnout se.

Lukáš Vašina - s lehkostí sobě vlastní bodoval na útoku a byl jistota na příjmu podání. Svým servisem nadělal spoustu problémů soupeřům a zdá se mi, že už bere vážně i blokování, což byla činnost, kterou neměl rád. Velmi zlepšil chování na hřišti ve prospěch družstva.

Honza Svoboda - nejmladší hráč (je mu 17 let), ale motor družstva, který vkládá svoji energii navíc „do placu“ a nikdy nechce prohrát. Dělník na hřišti, který má vyrovnané herní činnosti a ve všech se v individuálních hodnoceních umístil vysoko. Mile mě překvapil na servisu.

Filip Humler - měl relativně málo příležitostí, ale vždy když nastoupil, pomohl Honzovi nebo Lukášovi „odfouknout“ a bodoval blokem nebo útokem. Je neuvěřitelné, jak prožíval zápasy a jaké emoce vkládal do týmu a pracoval pro mančaft.

Pepa Polák - „přeblokoval“ všechny hráče na turnaji a to suverénním způsobem. Proto byl právem zařazen do dream teamu celého mistrovství. Zároveň přidal dobrý útok a jeho radost, která je po uhraném míči „nakažlivá“ z něj dělá důležitý článek družstva.

Pavel Horák - přestože ho zranění vyřadilo skoro na dva zápasy z turnaje, šla jeho výkonnost hned po návratu nahoru a stihl svým přídělem bloků výrazně vyztužit naši obranu.  Na konci turnaje již přidal svoje radostné kolečko oslavy vítězného bodu.

Lukáš Trojanowicz - pro mě nejmilejší překvapení. S bravurou se zhostil svého úkolu - i když to byl jeho první šampionát a velký turnaj. S Holandskem zahrál skvělý zápas, měl obrovskou zásluhu na vítězství a jeho dva bloky v zápase s Belgií po vystřídání možná rozhodly o výsledku utkání.

Honza Pavlíček - jistota a poctivost v práci. Může být příkladem, „až jak dole u země“ se dá pracovat a jak dlouho se to dá vydržet. Zapracoval během přípravy i na mezihře a o jeho roli jedničky na příjmu podání nebylo pochyb.

Martin Gerža - hráli jsme na dvě libera a Martin plnil roli obránce a „nahrávače“ po obraně. Jeho největší přínos byl v kvalifikaci proti Finům, kdy po zranění Honzy zvládl poprvé celý zápas sám a výrazně pomohl k postupu do dalšího kola.

Marek Šotola - byl nejvíce bodujícím a také nejlépe servírujícím hráčem turnaje. Svým pravidelným přísunem bodů dělal náš tým konkurenceschopným kterémukoliv družstvu. Jeho výkon v tiebreaku proti Portugalcům považuji za one man show.

Jirka Toman - platí pro něj to samé, co pro Radima. Chodili na hřiště často spolu při dvojstřídání a vždy pomohli. Vlétl do závěrečné přípravy před ME s obrovskou vervou a zaslouženě si vybojoval nominaci na závěrečný turnaj a splnil co jsem od něho očekával.

 

Realizační tým:

Vedoucí družstva Martin Gerža - během roku s námi nepracoval, ale na závěrečném turnaji splnil svoji úlohu manažera družstva.

Asistent trenéra Tomáš Malčík - měl celý rok na starost nahrávače a byl pro mě v tomto směru jistota při dělených trénincích. Při samotném turnaji analyzoval hru nahrávačů soupeře a „kontroloval“ naše nahrávače během utkání. Pro mě spolehlivost během celého roku.

Asistent trenéra Petr Klár - zařadil jsem ho do realizačního týmu na závěrečnou část přípravy. Chtěl jsem po něm dvě věci. „Hecovat“ hráče od první do poslední minuty při tréninku i zápase a sejmout ze mě část noční práce - analýzy soupeře před každým utkáním na kvalifikaci a na ME. Oboje splnil.

Statistik Petra Žilková - plnila práci statistika na turnaji, který pracuje přes noc, ráno zpracovává přípravy pro hráče, dopoledne video rozbor a od oběda „scautuje“ 3 utkání po sobě až do 22 hodin. A je téměř bez spánku. Opět vše zvládla.

Masér Martin Sedlák a fyzioterapeut Andrea Chalupová - oba dva když zapojí své „zlaté ruce“ a rozbalí všechny přístroje k doléčení šrámů a zranění, tak to vypadá, že jsme perfektně vybavená rehabilitace s kompletní fyzikální léčbou. Někdy byl pro ně dvacetičtyřhodinový den krátký. Závěrečný turnaj s námi absolvoval jen Martin, přesto jim oběma paří velké díky především od samotných hráčů.

Mentální kouč - motivátor Martina Sedláková - externě s námi spolupracovala a byla pro nás velkým přínosem. Především při práci s jednotlivými hráči na jejich osobním rozvoji; při zvládání emocí, při sebepoznávání, sebeřízení a sebeprosazení - jak v týmové práci, tak v práci se sebou.      

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018