31.8.2021

Nejen volejbalisté finišovali s přípravou na domácí evropský šampionát

Český národní tým mužů už netrpělivě vyhlíží start domácího mistrovství Evropy (CEV EuroVolley 2001), šampionát začíná v Ostravě už tento pátek. Svěřenci Jiřího Nováka se do dějiště ME přesunuli o víkendu z Turecka, kde sehráli minulý týden dva přátelské zápasy s tamním reprezentačním výběrem. „Před námi už je cílová rovinka, naše příprava doufám proběhla tak, jak si to trenéři naplánovali. Víc se toho snad stihnout ani nedalo a já věřím, že připravení jsme dostatečně. Na mistrovství Evropy už se všichni moc těšíme,“ uvedl před jeho startem Daniel Pfeffer, reprezentační libero.

Šampionát se koná v Ostravar Aréně, která byla kvůli mistrovství Evropy speciálně přestavěna. Nyní už je hala kompletně připravená na to, aby mohla v pátek přivítat nejenom všechny týmy, které do Ostravy míří, ale  i fanoušky. „Ostravar Aréna je opravdu krásná a obrovská, já už v ní byl před lety v roli diváka a koukal jsem se na našeho trenéra a manžera, jak hrají o medaile. Bylo by skvělé, kdyby se nám alespoň částečně podařilo zopakovat takový úspěch,“ dodal Pfeffer.

Přestavba Ostravar Arény trvala několik dní, organizátoři museli nejprve rozpustit v hale led, na vyschlou plochu položit ochranu betonového povrchu a na ni pak OSB desky a palubovky s certifikací mj. i pro NBA. Poslední vrstvu palubovky, na které budou volejbalisté hrát, tvoří Taraflex. „Souběžně s těmito úpravami bylo třeba mimo jiné demontovat skla z mantinelů a střídaček. Následoval branding a instalace technologií – ať už se jedná o světla, LED obrazovku, lasery nebo třeba jestřábí oko. Na závěr ještě bylo dodáno veškeré další potřebné vybavení – např. empire pro rozhodčí. Celá přestavba trvala tři dny,“ popsal člen organizačního výboru Dušan Gerža.

Co se týká kapacity haly, po jednáních s Evropskou volejbalovou konfederací CEV a krajskou hygienou v Ostravě je v současné chvíli možné naplnit polovinu kapacity Ostravar Arény. „Je to necelých pět tisíc diváků,“ upřesnil další z organizátorů Lukáš Kozáček. „Všichni diváci budou samozřejmě muset dodržovat veškerá platná hygienická opatření, která zahrnují povinnost prokázat se očkováním, testem nebo prodělanou nemocí Covid-19. Zároveň budou muset mít všichni v hale po celou dobu nasazený respirátor nebo nano roušku,“ dodal.

Na atmosféru mistrovství Evropy před domácími fanoušky si čeští volejbalisté sice ještě pár dnů počkají. Ostravar Arénu už si ale stihli osahat, protože v ní odehráli za zavřenými dveřmi poslední dva přípravné zápasy s Řeckem. „Naše připrava samozřejmě vrcholí, jsem rád, že jsme si v Ostravě ještě mohli zahrát s Řeckem a dokázali jsme je i porazit. Na Evropu jsme všichni natěšení, hala je nádherná a my doufáme, že nás do ní přijde povzbudit co nejvíc lidí a poženou nás dopředu. My tam necháme všechno, hlavně to naše české srdíčko,“ zdůraznil Milan Moník, který v národním týmu zastává rovněž post libera.

 

Autor: Barbora Mertová, foto Jaroslav Odstrčilík

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018