28.8.2021

Postupem do osmifinále ME 2021 si naše reprezentační družstvo žen splnilo první cíl

Máme za sebou základní skupiny ME 2021 žen. Před turnajem říkal trenér Giannis Athanasopoulos, že prvním cílem je postup ze skupiny, což naše ženy splnily beze zbytku. Porazily Španělsko a Řecko, v zápasech s favorizovanými Bulharkami, Němkami nebo Polkami ukázaly svoji kvalitu a přesto, že zápasy nedotáhly do vítězných konců, nemají se za co stydět.

Již před začátkem letošního turnaje ME žen bylo jasné, že klíčem k postupu do vyřazovacích bojů budou pro naše reprezentantky zápasy se Španělskem a Řeckem. V hloubi duše jsme po kvalitních přípravných zápasech, hlavně s Nizozemskem, doufali, že mohou potrápit i favoritky skupiny a tím se v osmifinále vyhnout prvnímu týmu skupiny D.

Do prvního utkání se Španělskem vstoupil náš tým dost nervózně a první prohraný set tomu odpovídal. V dalších třech setech už se naše reprezentantky dostaly do své herní pohody a první „klíčák“ nakonec zvládly za tři body. Druhý zápas proti Němkám byl vyrovnaný a nakonec rozhodly dvě koncovky, které náš výběr prohrál nejtěsnější rozdílem 23:25. Do utkání s Polskem vstoupila naše reprezentace výborně a samy Polky byly překvapené, že první set prohrály. Následně, ale ukázaly svoji kvalitu a český tým tahaly za kratší konec. Možná už naše hráčky měly ke konci utkání v hlavě další klíčové utkání proti Řecku. Po utkání s Polskem bylo jasné, že zápas s Řeckem rozhodne na 90% o postupujícím z naší skupiny. Dvě nervy drásající koncovky, hlavně ta v druhém setu, kdy naše děvčata prohrávala již 17:23, zlomily odpor krajanek našeho trenéra a třetí set byl již exhibicí našeho týmu. V posledním utkání chtěly naše hráčky vrátit domácím Bulharkám prohru ze semifinále letošní Golden European league. Po těsné koncovce prvního setu, už ale utkání ovládly favoritky z Bulharska a naše hráčky čekaly, jak dopadne souboj mezi Tureckem a Nizozemskem, protože bylo jasné, že vítěz tohoto zápasu bude naším soupeřem v osmifinále.

První cíl, který si náš tým stanovil před odjezdem na ME, je tedy splněn. „Jsem moc ráda, že jsme to zvládly. I v zápasech, které jsme nevyhrály, jsme předvedly vyrovnaný a bojovný volejbal,“ říká nahrávačka Kateřina Valková. Stejně jako na jiných turnajích, probíhá i evropský šampionát v tzv. covidové bublině. „Naštěstí tady můžeme aspoň na procházky a není to úplně, že bychom nemohly opustit hotel, ale jinak platí všechna ostatní hygienická pravidla,“ popisuje. Toho naše volejbalistky určitě využily při nezvykle dlouhé zápasové pauze po posledním utkání v základní skupině. „Měli jsme nejtěžší skupinu a nejtěžší program. Odehráli jsme pět těžkých zápasů během šesti dnů, v posledním utkání nám už docházel dech, ale zvládli jsme to. Další den a půl jsme dali dívkám volno, aby se zotavily fyzicky i psychicky,“ dodává trenér Giannis Athanasopoulos.

V neděli čeká náš tým osmifinálový zápas s Tureckem. „Stále jsme ve hře a „jsme hladoví“. Všichni tvrdě pracujeme, abychom byli připraveni na velké finále s Tureckem,“ sděluje Řek v českých službách a Kateřina Valková, dirigentka našeho týmu na hřišti, hledá recept na hru pátého týmu z olympijského turnaje v Tokiu. „Myslím, že ještě můžeme doladit nějaké menší nesrovnalosti v souhře a určitě budeme muset zatlačit na servisu.“

„Jsme smolaři,“ reaguje trenér českých volejbalistek Athanasopoulos na silného osmifinálového soupeře, ale vzápětí bojovně dodává. „Pokusíme se hrát uvolněně a udělat vše pro velké překvapení. Turecko je jako Goliáš a my David. Ale jak jsme viděli na našich výkonech proti Německu a Polsku, pokud máme dobrý den, můžeme fyzicky zdatným týmům způsobit mnoho problémů. Naše šance jsou reálně nízké, ale my to tak nevidíme.“

Jak nakonec osmifinálový duel naší reprezentace s Tureckem dopadne, můžete sledovat v přímém přenosu v neděli od 16:25 na programu ČT sport.

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018