18.8.2022

Volejbalistky zahájí kvalifikaci o evropský šampionát v sobotu proti Islanďankám

V nabité reprezentační sezóně českých volejbalistek se blíží jeden z vrcholů. Výběr Giannise Athanasopoulose zahájil přípravu na kvalifikaci pro mistrovství Evropy 2023 v Táboře, kde také odehraje svá domácí kvalifikační utkání. V sobotu 20. srpna 2022 se volejbalistky utkají s Islanďankami, o týden později budou hostit výběr Černé Hory. Závěrečný zápas na domácí půdě odehrají 7. září proti Finkám. Odvety na hřištích soupeřek jsou plánované na 24. srpna a 4. a 11. září.

Vždy říkám, že jdeme zápas od zápasu a věřím, že bychom neměli mít problém v úvodním duelu proti Islandu. První složité utkání přijde určitě ve Finsku, když budeme hrát venku. Finsko a Černá Hora mají silné týmy a po nalosování skupiny jsme z nich neměli vůbec radost. Pokud se chceme kvalifikovat, musíme oba výběry porazit. Jsme na to připravení a ve Finsku prostě musíme hrát ten nejkvalitnější volejbal, jaký umíme a snažit se uhrát co nejlepší výsledek. Jisté je, že Finky a Černohorky budou vážnými soupeřkami o postupová místa na evropský šampionát,“ komentoval české ambice v kvalifikační skupině B trenér Giannis Athanasopoulos.

Před úvodním utkáním v Táboře ovšem trenérskému štábu domácího výběru chybí podrobnější znalost soupeřek z Islandu. „O Islanďankách nemáme moc informací, protože neodehrály žádná přátelská utkání. Musíme najít nějaké jejich starší zápasy, neboť nehrály ani během covidového období. Když se podíváte na evropský žebříček, vyčtete z něj, že by neměly být příliš silné, ale my bychom si určitě měli hlídat naši hru a soustředit se na to, abychom hráli dobře ve všech činnostech. Především na příjmu a samozřejmě v obraně na bloku. Věřím, že pokud udržíme naši kvalitu, neměli bychom mít problém zvítězit,“ přiblížil Athanasopoulos. V rankingu Evropské volejbalové konfederace CEV je ženský tým Islandu na 36. příčce, Češky jsou aktuálně dvanácté.

Slova trenéra potvrdila i kapitánka a smečařka národního týmu Andrea Kossányiová. „Zápas s Islandem jsme naposledy hrály v roce 2017 v rámci kvalifikace na mistrovství světa. Tehdy jsme vyhrály 3:0, ale těžko říci, jak je to směrodatné. Uteklo pár let a tým mohl projít obměnou. Důležité bude se soustředit na náš výkon a naši hru a dodržovat pokyny. Pak věřím, že je v našich silách uspět.

České volejbalistky vedené zkušeným řeckým trenérem v přípravě na kvalifikaci pro evropský šampionát odehrály domácí přátelská utkání i mezinárodní turnaj v Budapešti. „Vyhráli jsme všechna přípravná utkání, ale to nebylo to nejdůležitější. Zásadní bylo vidět, v jaké fázi jsme a zda dokážeme promítnout prvky, se kterými se potýkáme, do následujícího zápasu a tím zlepšit naši hru. Věřím, že turnaj v Maďarsku nám ukázal hodně, a že jsme na správné cestě. Jsem opravdu spokojený se všemi hráčkami, které na turnaji hrály. V tuto chvíli je v sestavě 16 hráček a mám samozřejmě jasno v tom, jakým způsobem z nich vyberu 14 pro nominaci na kvalifikační utkání. Aktuálně se potýkáme i s několika malými zraněními, která se snažíme překonat a mít hráčky připravené na zápasy. To je také důvod, proč je právě ve výběru 16 hráček. Všechny jsou na tom výborně a doufám, že nás už žádná zranění nepotkají. Budeme se snažit poskládat ten nejsilnější tým, jaký můžeme mít,“ hodnotil Giannis Athanasopoulos přípravné období i aktuální formu svého výběru. „Snažíme se do sestavy zapojit mladé hráčky, jako jsou Formánková, Bukovská, Jedličková a Brancuská. Všechny na sobě pracují a učí se náš systém. Je velmi důležité, že byly s námi, protože věřím, že mají velký potenciál a jsou budoucností pro národní tým. Myslím, že se nám daří je do systému zapojit a i díky nim poskládat ten nejlepší možný tým,“dodal hlavní kouč českého družstva.

V táborské sportovní hale Mír se české volejbalistky představí v sobotu 20. srpna od 18 hodin. Zdejší prostředí už ale důvěrně znají, což by ve všech třech domácích utkáních měla být výhoda. „V Táboře se připravujeme už necelé dva měsíce, je to pro nás teď domácí prostředí a moc se nám tady líbí. Teď už se jen těšíme, až halu zaplní diváci a společně nám pomůžou dotáhnout kvalifikaci do úspěšného konce,“ vyzvala volejbalové fanoušky k podpoře kapitánka Andrea Kossányiová.

Vstupenky na kvalifikační utkání mistrovství Evropy jsou v prodeji v síti Ticketportal. Vzhledem k rekonstrukci parkoviště u plaveckého stadionu a je nutné využít jiné moznosti parkovaní v okolí. Přímý přenos utkání můžete sledovat na ČTsport.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018