5.2.2021

V neděli startuje Final Four letošního ročníku Českého poháru žen v Teplicích

Final Four Českého poháru žen 2020/21 hostí od 7. – 8. února teplická Sportaréna. O pohárovou trofej budou bojovat loňské medailistky, ale i úplný nováček tohoto finálového klání.

Po nucené změně formátu neměly týmy do letošního Final Four cestu dlouhou. O postupu rozhodoval pouze jeden zápas 3. kola, jen největší překvapení finálového klání, tým Sokola Šternberk, musel vítězně zvládnout i zápas 2. kola, ve kterém porazil Frýdek-Místek 3:1. Stejný výsledek pak zopakovaly šternberské volejbalistky i ve čtvrtfinále a nečekaně vyřadily vloni čtvrtý tým z Prostějova. Obhájkyně trofeje z Olomouce zdolaly Ostravu 3:1, loni stříbrný Olymp přehrál Královo Pole 3:0 a bronzový Liberec si poradil s brněnskými Šelmami 3:0.

V neděli jsou v Teplicích na programu semifinálové zápasy. Poražené semifinalistky pak budou v pondělí bojovat o bronzové medaile a následně se rozhoří finálový boj o pohárovou trofej. Finále Českého poháru žen 2020/21 můžete sledovat v přímém přenosu na programu ČTsport.

V prvním semifinále nastoupí obhájce trofeje VK UP Olomouc proti Sokolu Šternberk, který si účast ve Final Four vybojoval vůbec poprvé v historii klubu. I podle aktuálního postavení v extraligové tabulce, kdy Olomouci patří druhá příčka a Šternberk je zatím poslední, je olomoucký celek jasným favoritem utkání. Ano, v extralize se nám nedaří tak, jak bychom si představovali. Odehráli jsme i dobré zápasy, které se nám nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce, protože v důležitých momentech nám chybí zkušenosti, které by rozhodly zápas. V letošní sezóně opustilo kádr rovnou sedm hráček a přišly pouze dvě (Karolína Šprochová - ukončení činnosti, Veronika Schadlová, Lenka Oborná - zdravotní komplikace a díky tomu ukončení sportovní kariéry, Katsiaryna Bakowská - ukočení smlouvy, Katarina Dudová - odchod na mateřskou, Ema Kneiflová a Nicole Šmídová - přestup do VK UP Olomouc. Z mládeže se k nám přesunula Bára Abendroth a Adriani Kamidinová - původně měly hostování do VK UP,“ rozpovídal se šternberský trenér Jan Drešl. Už tak mladý tým Šternberku po příchodu dvou hráček ještě omladil a musí se znovu sehrávat. „Pracujeme na tom den co den. Zatím jsme společně druhý týden, ale vidíme progres. Musíme se soustředit na eliminování vlastních chyb a bojovat o každý míč.“ Trenér Šternberku se ještě vrátil k utkání, které rozhodlo o účasti jeho týmu ve Final Four. „Na zápas s Prostějovem jsme se intenzivně připravovali a kolektivním výkonem se nám podařilo dosáhnout důležitého vítězství, které přepsalo dějiny šternberského klubu.“

I tak bude Šternberk v Teplicích v roli outsidera. Na druhou stranu nebude pod tlakem a mladé hráčky mohou nasát atmosféru Final Four. „Určitě můžeme jenom překvapit. Máme tým mladých hráček, kterým nechybí bojovnost a každým odehraným zápasem získávají zkušenosti. Týmová nálada je dobrá, všechny holky se na Final Four těší. Teď už jenom se soustředit, ať podáme co nejlepší výkon,“ přeje si šternberský trenér.

Semifinálový soupeř sokolek má za sebou náročný program. Olomoucké volejbalistky do čtvrtečního večera byly v zápřahu turnajové „bubliny“ Champions League, kde odehrály tři těžké zápasy. Nicméně by bylo velkým překvapení, kdyby obhájkyně trofeje v neděli neuspěly. „Musíme si zvyknout na jiné míče a toho odpočinku taky není moc. Musíme přepnout v hlavách a soustředit se na pohár. To je to nejdůležitější,“ řekl olomoucký trenér Petr Zapletal.

V druhém nedělním semifinále se střetne Liberec s pražským Olympem a dá se očekávat napínavá bitva. Dukla prožívá letos zatím parádní sezónu – vede UNIQA extraligu, ve čtvrtfinále si poradila se zkušeným týmem brněnských Šelem a to ji předurčuje myslet i v Českém poháru na metu nejvyšší. „Ano, už ve čtvrtfinále jsme měli jednoho z nejtěžších soupeřů, který bude bojovat o titul v extralize. Vyhrát by znamenalo porazit všechny adepty na tuto trofej a už další je v semifinále adept největší Olymp Praha,“ říká liberecký trenér Libor Gálík.

A právě Olymp má v extralize na svědomí jediné dvě prohry Dukly. „Bude to boj, zápasy rozhodovaly maličkosti, v některých setech mělo navrch naše družstvo a v některých zase soupeř. Byla to pětisetová utkání, ale tady bude brát za jedno utkání vítěz hodně,“ je si vědom liberecký trenér, se kterým souhlasí i jeho pražský protějšek Stanislav Mitáč. „V obou zápasech to byla velká bitva, se šťastným koncem pro nás. I v semifinále očekáváme velkou bitvu. Pokud chceme v Českém poháru uspět, musíme porazit každého soupeře. Speciální recept neprozradím, nějaké taktické záměry musíme splnit, rozhodne však aktuální forma nedělního podvečera,“ dodal trenér loni stříbrných Pražanek.

Oba týmy v přípravě nic nepodcenily. „Pro úspěch se snažíme udělat maximum. V posledních zápasech se nám daří, posouváme se tabulkou. Držíme těžkou kondiční přípravu, k tomu jsme byli na tréninkovém kempu v dějišti Českého poháru v Teplicích. Dále příprava probíhala na hřišti na soupeře a videopříprava,“ prozradil Stanislav Mitáč, trenér průběžně třetího týmu UNIQA extraligy. Podobně tomu bylo i u libereckého týmu. „Na každého soupeře se připravujeme svědomitě a s Olympem je to vždy „české derby“. Je to družstvo plné osobností ženského volejbalu posledních let a bude to jeden z vrcholů letošního ročníku volejbalu u nás,“ zmínil na závěr Libor Gálík.

Program Final Four ČP žen 2020/2021:

neděle 7. února – semifinále

  • 15:00 VK UP Olomouc – TJ Sokol Šternberk
  • 18:30 VK Dukla Liberec – PVK Olymp Praha

pondělí 8. února

  • 13:00 o 3. místo
  • 16:30 finále

stream: www.czechvolley.tv/MainStreaming.aspx

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018