9.12.2021

Pro Liberec a České Budějovice letošní cesta Pohárem CEV skončila

Ve čtvrtek odehráli volejbalisté Liberce a Českých Budějovic odvetná utkání Poháru CEV. Liberecká Dukla přivítala Belchatów a Jihostroj nastoupil na palubovce týmu Kuzbass Kemerovo. I když oba naše celky předvedly v odvetě bojovný výkon, na favorizované soupeře nestačily a letošní cesta Pohárem CEV pro ně skončila před branami osmifinále.

Pod staronovým trenérem Petrem Bromem se Dukla Liberec střetla  v druhé nejvyšší evropské soutěži s velmi silným týmem z Polska. Do Liberce podruhé zavítala PSG SKRA Bchatów, která je právem považována za favorita této soutěže. Dukla již s PSG SKRA Bchatów hrála 3x a prozatím nezískala ani jediný set. Dvakrát v Lize mistrů. Doma v hokejové hale 5. 11. 2015 podlehla 0:3 (-16,-22,-19) za 82 minut před 2.800 diváky, v Polsku 26. 1. 2016 opět 3:0 (18,17,19), 76 minut, 2.700 diváků.  V třetím vzájemném utkání 1. prosince v Polsku opět prohrála 3:0 (15,20,21). V dnešní odvetě by musela Dukla zvítězit za tři body a Poláky přehrát i ve zlatém setu, aby postoupila v Poháru CEV do dalších bojů, jako v loňském roce, kdy se probojovala až do čtvrtfinále, kde nestačila až na Zenit Saint Petersburg. I přes bojovný výkon, zejména ve třetím a čtvrtém setu, na Poláky Dukla dnes neměla. PGE SKRA Bełchatów ukázala svoji kvalitu a zaslouženě postupuje do dalšího kola, kde ji čeká Neftohimik Burgas (BUL).

VK Dukla Liberec - PGE SKRA Bełchatów 1:3 (20:25, 17:25, 25:23, 23:25)

první utkání 0:3

Rozhodčí: Královič (SVK), Parshyn (UKR)

Počet diváků: 550

Sestavy (od zóny I):

Liberec: Lukas Demar  (13 bodů), Jan Pražák (7), Filip Křesťan (23), David Janků (3), Libor Leikep (3), Tomáš Kopecký (2), libera Václav Kopáček, Jan Pavlíček. Střídali: Lubomír Staněk, Milutin Pavicevic (3), Nivaldo  Nadhir Diáz Gómez (9), Roman Bryknar

Bełchatów: Karol Kłos (15 bodů), Grzegorz Łomacz (1), Robert Täht (16), Sebastian Adamczyk (6), Damian Schulz (13), Mikołaj Sawicki (13), libero Robert Milczarek. Střídal: Mateusz Bieniek (2)

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Jakub Veselý(kapitán VK Dukla Liberec):Po prvních dvou setech nastal u nás velký herní obrat. Jsem za to hrdý, že to kluci nevzdali a že takto bojovali. Musíme tento výkon přetavit i do extraligy, abychom zde takto hráli. Když v extralize navážeme na dnešní výkon, tak věřím, že se z devátého místa rychle zvedneme.“

Petr Brom (trenér VK Dukla Liberec): „Já jsem zkrátka chtěl, aby se do toho kluci dostali svým snažením, svojí agresivitou a odvázaností. O toto jsem se zde ty dva až tři dny snažil, co tu nyní trénuji. Já si myslím, že se nám to i podařilo. Bełchatów byla samozřejmě favorit dnešního utkání a my jsme se hlavně bránili, takto to řeknu jednoduše.“

Grzegorz Łomac (kaptán PGE SKRA Bełchatów): Snažili jsme se vyhrát dva sety, které nám zaručovaly postup do další fáze poháru. Jsme šťastní, že jsme v prvních dvou setech řídili hru. Později se naše hra trochu zhoršila a protihráči hráli opravdu dobře. Jsme velice šťastní za výsledek zápasu.

Radosław Kolanek (trenér PGE SKRA Bełchatów): Je těžké, když nehrajete doma, ale venku. Myslím, že jsme hráli jako jeden tým. Pokud bych měl vybrat nejlepšího hráče, tak by to byl určitě náš nahrávač Grzegorz Lomacz. Ve třetím setu jsme měli nějaké problémy a později to pro nás byla trochu zvláštní hra. Každopádně gratuluji našim protihráčům, protože hráli opravdu dobře oproti tomu, co předvedli u nás v Bełchatówu. Snažili jsme se bojovat a vyhrát tento zápas. Bylo to pro nás opravdu velice důležité.“

Popis utkání:

Hosté v Liberci k odvetnému pohárovému utkání nenastupují v nejsilnější sestavě. V úvodu setu jsme svědky pěkných výměn a také dost zkažených podání na obou stranách. Z tohoto důvodu je hra obou celků vyrovnaná až do stavu 7:7. Při podání kapitána Poláků (Grzegorz Łomacz ) hosté získávají dvoubodové vedení, které si bezchybnou hrou udržují až do stavu 11:13. Při podání Mikołaje Sawickiho se podařilo hostům získat další dva body a to nenechává v klidu domácího trenéra Petra Broma, který žádá oddechový čas (11:15 – eso). Po time tvrdě o blok útočí Robert Täht a náskok hostů narůstá (11:17). Nejdelší hru prvního setu ukončuje Filip Křesťan o blok Poláků a snižuje na 16:20, přitom v této rozehře Dukla hrála dokonce bez nahrávače, ale šikovnou nahrávku od Libora Leikepa Filip proměnil v plusový bod. Koncovku setu si již hosté pohlídali a po útoku z pipe se radují z prvního setbolu (18:24 – smeč Robert Täht, time Dukla). První setbol odvrací trochu se štěstím Milutin Pavicevic a i druhý po krásné mezihře tentýž hráč. Až další signálem středem velmi tvrdou smečí proměňuje Karol Klos a hosté se ujímají vedení 0:1 na sety z pohledu Dukly.

Úvod druhé sady patří hostům. Dukla se nemůže prosadit přes kvalitní obranu na síti a Poláci se ujímají vedení 0:2. Blok Mikołaje Sawickiho zastavuje tvrdý úder Dukly a hosté opět získávají další plusový bod (1:4). Bloky dnes dělají Dukle velké problémy a náskok Poláků narůstá (3:7). Další zvýšení náskoku Poláků již znamená oddechový čas Dukly (7:12 – útok z pipe Robert Täht). Po time konečně i Dukla získává bod z podání a bloku a hosté již vedou o pouhé dva body (10:12 – eso Jan Pražák, blok Filip Křesťan). Nepříjemné plachtivé podání Sebastiana Adamczyka vrací pětibodové vedení hostům (10:15 – eso a blok). V druhé polovině setu se hosté opět začínají prosazovat na bloku a zvyšovat své vedení (12:17 a 13:19 – blok 2x Karol Klos, time Dukla). Do koncovky setu hosté vstupují s velkým bodovým náskokem. Se štěstím o trojblok Dukly získává soupeř první setbol druhé sady (17:24 - útok z pipe Robert Täht), první z pipe odvrací Lukas Demar, ale potom Dukla kazí své podání a hosté už jsou jistým postupujícím do dalších bojů CEV.

I ve třetím setu se snadno hosté dostávají do vedení. Dukla při bloku je v síti a hosté se ujímají vedení 0:2. Vyrovnání přináší perfektní zákrok (Jan Pavlíček) v poli a smeč o blok Filipa Křesťana (4:4). Bohužel vyrovnaný stav nám dlouho nevydržel. Nepřesný příjem podání hosté trestají signálem středem a opět odskakují o dva body (4:6). Ale ani hosté nejsou neomylní. Dva útoky do autu a domácí poprvé vedou (7:6 – smeč o síť a zalívka). Za stavu 9:7 je pro domácí ještě veseleji, další chyba hostů udělala domácím radost. Vedení jako by domácí nakoplo k lepšímu výkonu. Lukas Demar svým podáním přidává další bod a trenér Poláků Radosław Kolaneksi žádá oddechový čas (11:8 - eso). Další parádu na podání nám předvádí Filip Křesťan, když čistým esem zvyšuje na 14:10. Mikołaj Sawicki snižuje na rozdíl dvou bodů přímým bodem z podání (16:14). Čtyřbodové vedení Dukle vrací blokem Libor Leikep (20:16) a pomaličku se nám blíží konec třetí sady. Velmi přísně odpískané nečisté hraní při vykrytí bloku dovoluje Poláků opět snížit a máme tu odpočinek i na straně domácího celku (20:18). Po technické smeči Mikołaje Sawickiho již Poláci ztrácí jediný bod (21:20). Přesto za stavu 24:21 po bloku Lukase Demara se Dukla raduje z prvního setu proti Bełchatów. První i druhý setbol hosté odvrací smečí z hlavního kůlu (24:23 – Robert Täht, time Dukla). Po time Mikołaj Sawicki kazí své podání a Dukla poprvé proti Polákům získává cenný set a snižuje na 1:2 na sety.

Jako by se domácí uspokojili ziskem setu, hosté velmi snadno získávají hned v úvodu snadno tříbodové vedení (0:3). Ale není tomu tak, Dukla jen tak blafovala. Jan Pražák blokem již za stavu 2:3 snižuje vedení Poláků, a když v další rozehře zablokuje Filip Křesťan útok z pipe, je vyrovnáno (4:4). Další tvrdý útok Filipa Křesťana již znamená vedení Dukly (5:4). Jenom škoda, že byl domácí nahrávač při zalívce v síti, další chyba na útoku Dukly a eso Damiana Schulze znamená vedení Poláků 7:10 a time Dukly. Jednoblokem Matyas Demar snižuje na rozdíl jediného bodu a když se na bloku prosazuje i domácí Tomáš Kopecký, je vyrovnáno (10:10). Po dalším bloku Jana Pražáka, který v komandě Poláků vyvolal velký nepokoj a dokonce i jednu žlutou kartu, již domácí vedou 11:10. Co se na palubovce po tomto sporném míči dělo, to se muselo divákům v liberecké sportovní hale líbit. Hostům již tolik ne. Filip Křesťan a Lukas Demar přidávají další body (14:11) a Poláci se chovají jak utržení od řetězu. Libero týmu (Robert Milczarek) málem inzultovalo čárového rozhodčího Adama Lenerta bez povšimnutí hlavního, i když na to byl upozorněn. Jenom škoda, že Dukla kazí na útoku a dovoluje soupeři se bodově přiblížit (17:16). Vyrovnání přichází po dalším přímém bodu z podání (18:18 – eso Damian Schulz, time Dukla). Další protesty Poláků tu máme po smeči do autu (21:19). Bohužel pro domácí dvoubodové vedení nemá dlouhého trvání, dvakrát se na bloku prosazuje Robert Täht a hosté vedou 21:22. Po přesahu domácího nahrávače na stranu Poláků se hosté radují z prvního mečbolu (22:24). První odvrací Filip Křesťan, ale druhý si již hosté pohlídali (Damian Schulz na útoku) a vítězí v Liberci 1:3 na sety.

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto CEV

Českobudějovický Jihostroj – lídr české nejvyšší soutěže – měl v odvetě Poháru CEV těžkou pozici. Pro postup do další fáze evropského poháru musel uspět na hřišti silného Kemerova. Jihočeši sice vyhráli druhý set a dlouho živili naději na senzační výhru, ale na Kuzbass nakonec nestačili. Jihostroj byl týmu z ruské Superligy rovnocenným soupeřem, ale v Poháru CEV jeho cesta končí.

Kuzbass Kemerovo – VK Jihostroj České Budějovice 3:1 (25:21, 19:25, 25:14, 25:21)

první utkání 3:2

Rozhodčí: Dotan (ISR), Asipchyk (BLR)

Počet diváků: 900

Sestavy (od zóny I):

Kemerovo: Krsmanović, Butko, Markin, Shcherbachov, Papazov, Sivozhelez, libero Moiseev. Střídali: Sieemshchikov, Krechetov

Jihostroj: Schouten, Stoilovič, Polák, de Amo, Michálek, Mach, libero Kryštof. Střídali: Kriško, Licek, Piskáček

Statistika ZDE

Ohlas českobudějovického trenéra Reného Dvořáka:Do zápasu jsme nevstoupili dobře – nepřihráli jsme servis, což poznamenalo první set. Pak už jsme se chytili a dokázali jsme se Kemerovu vyrovnat. Potvrdili jsme to v druhém setu, kdy jsme hráli výborně. Dařilo se nám až do půlky třetího setu, kdy nás rozhodily tři nebo čtyři sporné rozhodnutí rozhodčí. Asi jsme trochu drželi v sobě, že jsme byli poškozeni, a to ovlivnilo celý třetí set. Čtvrtý set byl tahanice až do chvíle, kdy nám soupeř odskočil o pár bodů, a prohráli jsme. Myslím si ale, že jsme podali slušný výkon a byli jsme ruskému mužstvu velmi dobrým soupeřem.“

Průběh utkání:

1. set – 8:5, 16:11, 21:16, 25:21

2. set – 3:8, 11:16, 15:21, 19:25

3. set – 8:5, 16:8, 21:12, 25:14

4. set – 8:7, 16:10, 21:19, 25:21

Autor: Matěj Mayer, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018