Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
16.1.2024

V evropských pohárech může pokračovat Jihostroj i Lvi, ale také nikdo z nich

Až poslední zápasy Českých Budějovic a Lvů Praha v základní skupině Champions League rozluští tajenku jejich dalšího bytí a nebytí v pohárové Evropě. Už teď je jasné, že volejbalisty Jihostroje čeká ve středu poslední zápas v Champions League. Stále však žije jejich šance na postup ze třetího místa přímo do čtvrtfinále CEV Cupu. To pražští Lvi jsou na tom o poznání lépe. Při své premiéře v nejprestižnější klubové evropské soutěži jsou stále i ve hře o postup do další fáze.

Českobudějovičtí volejbalisté už nemají situaci ve svých rukou. Na začátku roku bylo jasné, že Jihostroj musí v domácích zápasech naplno bodovat proti Lüneburgu i Las Palmas, aby měl šanci se ještě prodrat na druhé místo ve skupině a zajistit si postup v Champions Lague. První krok se povedl – Českobudějovičtí přejeli ve velkém stylu německý Lüneburg 3:0. Jenže pak přišel překvapivý výsledek z Kanárských ostrovů, kde tamní Guaguas porazili favorizovaný celek Jastrzebski Wegiel 3:1. Guaguas tak díky vítězství nad nejlepším týmem skupiny mají jisté druhé místo a postup v Champions League.

Před posledním kolem zbývá souboj na dálku o třetí místo mezi Lüneburgem (6 bodů) a Jihostrojem (3 body). Třetí tým skupiny zamíří rovnou do čtvrtfinále Poháru CEV – druhé nejprestižnější klubové soutěže – které by znamenalo poměřit síly s dalším velmi kvalitním evropským klubem. Pro čtvrtého ve skupině cesta evropskými poháry končí.

České Budějovice mají šanci na postup pouze v případě, že celek z Las Palmas porazí za tři body. Ideálně však bez ztráty setu. Zároveň musejí Jihočeši doufat, že Jastrzebski Wegiel naplní roli velkého favorita a na svém hřišti za tři body porazí Lüneburg. Pokud by Jihostroj zvítězil 3:0, stačí vítězství Jastrzebski 3:1. Jestli Českobudějovičtí jeden set ztratí, potřebovali by výhru polského klubu 3:0.

„My se ale soustředíme jen na sebe a ani s klukama v šatně neprobíráme coby kdyby. V první řadě musíme my porazit Las Palmas a pak uvidíme, jestli nám pomůže Jastzebski,“ říká blokař Oliver Sedláček, který se stejně jako fanoušci těší na setkání s někdejší hvězdou Jihostroje Miguelem de Amem. „Je to super kluk, sympaťák. Hodně mi pomohl v mých začátcích v klubu. Vím, že někteří kluci už jsou s ním v kontaktu a všichni se těšíme. V první řadě ho ale chceme porazit,“ usmívá se.

Sám první nahrávač Guaguas Las Palmas už se ohromně těší na svůj návrat na jih Čech, kde odehrál čtyři sezony a získal titul s Jihostrojem. „Mám v Českých Budějovicích spoustu kamarádů, kteří se přijdou podívat. Klub mi přirostl k srdci, jsem nadšený, že se vracím do známého prostředí. Určitě bude skvělá atmosféra, kterou fanoušci Jihostroje umí vytvořit. I když už máme postup zajištěný, určitě přijíždíme s jasným cílem zvítězit,“ vzkazuje Miguel Ángel de Amo.

Průběžná tabulka skupiny D ZDE

Lvi Praha se díky výhře z minulého týdne sice nyní vyhřívají na druhé postupové příčce ze skupiny E, ale i jejich cesta pohárovou Evropou může teoreticky skončit. Aby se tak nestalo, musí ve středečním utkání přehrát rumunský celek Arcada Galati, nejlépe za tři body, a pak doufat, že Civitanova splní roli favorita do puntíku a přehraje belgický Maaseik. „Budeme doma, budeme chtít zopakovat výsledek proti Maaseiku, takže my do toho půjdeme odvážně, protože nám nic jiného nezbývá, Doufám, že si to celý tým nastaví v hlavách tak, že si půjdeme pro vítězství,“ měl jasno hned po vítězném utkání s Maaseikem libero Milan Moník.

„Zápasy „kdo s koho“ mám rád. Očekávám, že opět přijde plný dům, vyburcuje nás k výbornému výkonu a požene za vítězstvím. Arcada má široký kádr a v něm hodně cizinců. Jejich středák měří 218 centimetrů, což nemusí být rozhodující, ale je třeba to zaznamenat. Mohou variovat na nahrávce, na smeči... Musíme se připravit na více hráčů, než jen na sedm. Rozhodnou fanoušci, naše odhodlání a enormní nasazení. Samozřejmě i servis. Doma zatím podáváme velmi dobře. Nepochybuji o tom, že budeme v tomto trendu pokračovat. Budeme pevní v obraně, jak na síti, tak v poli,“ věří v sílu svého týmu kapitán Jakub Janouch.

Rozhodující utkání pro Lvy vyhlíží i jejich trenér Juan Manuel Barrial. „Moc se těšíme. Utkání je důležité pro každého z nás i pro celý klub. Všichni si uvědomujeme, že můžeme psát historii a posunout se do další fáze Ligy mistrů. Výsledek prvního vzájemného zápasu už neřešíme. Nicméně nebylo jednoduché hrát venku proti tak kvalitnímu soupeři. Ale i my jsme doma agresivní a těšíme se na odvetu. Arcada má ještě širší kádr než my. Vidím u nich čtyři rovnocenné smečaře, dva univerzály, tři blokaře a dva nahrávače. Zajímá vás, kdo postoupí? Ten, co bude hrát lépe. A kdo to bude? Věřím, že my.“

Průběžná tabulka skupiny E ZDE

Poslední zápasy našich zástupců v základních skupinách Champions League:

středa 17. ledna

  • 17:10 VK Jihostroj České Budějovice - Guaguas Las Palmas (ESP)
  • 19:30 VK Lvi Praha - C.S. Arcada Galati (ROU)

 

Obě utkání můžete sledovat v přímém přenosu na programu ČT sport.

 

Autoři: Jiří Carba, Matěj Mayer, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018