21.11.2023

V evropských pohárech mužů se představí hned pětice českých týmů

Pohárová Evropa je tento týden vyhrazena mužům. Ve středu se do boje pustí i pětice českých zástupců.

V základních skupinách Champions League se představí hned dva naše celky –Jihostroj České Budějovice a Lvi Praha. V základní skupině D Jihostroj změří síly s německým SVG Lüneburg, loňským finalistou Jastrzebski Wegiel a týmem Guaguas Las Palmas ze Španělska. Pražské Lvy čekají v základní skupině E souboje s belgickým Greenyard Maaseik, C.S. Arcada Galati z Rumunska a italským týmem Cucine Lube Civitanova. Pro úřadující mistry z Prahy půjde vůbec o premiérový start mezi elitou nejprestižnější klubové evropské soutěže.

K prvnímu utkání základní skupiny E nastoupí Lvi na palubovce Maaseiku, aktuálně třetího týmu belgické soutěže, jehož barvy hájí i dva čeští reprezentanti – Josef Polák a Adam Bartoš. V sestavě Pražanů by neměla chybět dlouho očekávaná posila, kubánský smečař Luis Elian Estrada Mazorra. Ačkoliv se k týmu připojil až v průběhu minulého týdne, rád by se do středečního utkání už naplno zapojil. „Už teď jsem skvěle připravený. Jediné na čem to závisí, je trenérův pohled. Pokud řekne, že hraji, tak hraji,“ říká odhodlaně Kubánec ve službách pražských lvů a k působení v Champions League dodává. „Naše šance jsou velké, ale jen pokud budeme chtít. Pokud chcete, je všechno možné. Nesmíme se vystrašit jmény soupeřů. Na druhé straně stojí vždy šest osob, které mají dvě ruce a dvě nohy. Stejně jako my.“

Druhý náš zástupce, českobudějovický Jihostroj, odstartuje své působení v Champions League také na palubovce soupeře, konkrétně třetího celku Bundesligy, SVG Lüneburg. Ten v domácí soutěži zatím z pěti utkání prohrál pouze jedno a dařilo se mu i v německém DVV poháru, ve kterém se probojoval už do semifinále.

I v šestnáctifinále CEV Cupu mají české barvy dva žolíky – Karlovarsko a Kladno. Zatímco pro Západočechy to bude letošní první start v pohárové Evropě, Orli si účast v hlavní fázi CEV Cupu museli vybojovat už v předkole přes belgický Gent (2:3, 3:0).

Soupeřem Karlovarska je druhý tým finské nejvyšší soutěže, Ford Levoranta Sastamala, kde v minulosti působil karlovarský blokař Thomas Carmody. Po rozpačitém vstupu do extraligy se zdá, že Západočeši chytají formu, ale musí se mít na pozoru, jak upozorňuje smečař Jakub Ihnát. „Bude to určitě náročné. Týmy v evropských pohárech jsou na vysoké úrovni, takže musíme být ostražití."

Jediným českým týmem, který se ve středu představí na domácí palubovce, je Kladno. Pohárový los mu do cesty postavil soupeře z Bosny a Hercegoviny, OK Radnik Bijeljina. Oběma celkům se v domácích soutěží daří. Orli dosud neokusili chuť porážky a jsou v čele naší extraligy, jen o trochu hůř je na tom Radnik, který se v bosenské Premijer lize musel u sklonit před svým soupeřem pouze jednou. „Je to mladý a fyzicky nadstandardně disponovaný tým. Ve svém středu má hráče, kteří měří hodně přes dva metry. Jejich stěžejními hráči jsou srbský smečař Nemania Jelić, univerzál Adi Osmanović a blokař Miloš Popović. Hrají úplně odlišný styl volejbalu, než na který jsme zvyklí z české extraligy, možná se jim nejvíce podobají pražští Lvi s jejich dobrým fyzickým fondem,“ popisuje mistra bosenské ligy asistent trenéra kladenských volejbalistů Tomáš Samsely. 

Ani v šestnáctifinále Challenge Cupu nebude česká stopa chybět. Volejbalisté AERA vyráží do Afriky. Kdepak nejedou na dovolenou, ale los evropského poháru je poslal do enklávy Španělského království Melilla v severní části Maroka. Vzhledem k náročnému transferu na africký kontinent odcestoval klub již v pondělí. „Rozhodli jsme se, že poletíme už v pondělí, přespíme v Malaze a druhý den odlétíme do Melilly, kde nás čeká trénink a ve středu zápas. Ve čtvrtek budeme spěchat přes Madrid domů, kde nás už v sobotu čeká extraliga s Kladnem. “ přiblížil program týmu prezident klubu Pavel Horák. Odolena Voda chce proti aktuální španělské „pětce“, týmu CV Melilla MSC, potvrdit dobrou formu z extraligy. „Do Španělska jedeme s vírou, že zápas vyhrajeme a ve dvojzápase budeme lepším týmem a postoupíme do dalšího kola. Určitě to, ale nebude lehké. Melilla má velmi dobrý tým, má v kádru zkušené hráče z Argentiny a Brazílie.  V této sérii chceme zúročit loňské zkušenosti a využít potenciál našeho týmu,“ řekl trenér AERA Marcin Kryś.

Nacházející zápasy českých týmů v evropských pohárech:

středa 22. listopadu

  • 17:30 Ford Levoranta Sastamala (FIN) – VK ČEZ Karlovarsko
  • 18:00 Kladno volejbal cz – OK Radnik Bijeljina (BIH)
  • 19:00 SVG Lüneburg (GER) – VK Jihostroj České Budějovice
  • 20:00 CV Melilla MSC (ESP) – Aero Odolena Voda
  • 20:30 Greenyard Maaseik (BEL) – VK Lvi Praha

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018