29.4.2021

Vyvrcholení letošního ročníku Champions League se blíží

Nejprestižnější klubová soutěž v Evropě zanedlouho pozná své vítěze. V sobotu 1. května italská Verona hostí superfinále Champions League 2020/2021, do kterého se v ženské kategorii probojovaly týmy Carraro Imoco Conegliano a VakifBank Istanbul, v mužích pak Grupa Azoty Kedzierzyn-Kózle a Trentino Itas.

Loňský ročník Champions League bohužel své vítěze ze známých důvodů nepoznal. V sezóně 2018/2019 se ze zisku cenné trofeje radovala v mužské kategorii Civitanova a v ženách Asystel Novara. Ani jeden z těchto týmů se však do letošního superfinále neprobojoval.

V ženském finále proti sobě nastoupí Carraro Imoco Conegliano a VakifBank Istanbul. Stejné týmy se o celkové vítězství utkaly již v ročníku 2016/2017, z vítězství se tehdy radoval několikanásobný vítěz Champions League z Turecka. Italskému Coneglianu se útok na příčku nejvyšší nepovedl ani v posledním odehraném finále proti Novaře a tak by v sobotu Conegliano rádo prolomilo prokletí předchozích finálových duelů a připsala si první triumf v této prestižní klubové soutěži.

Italský tým do finále dokráčel bez jediné prohry. Jasně ovládl základní skupinu B, kde dvakrát porazil Calcit Kamnik, Nantes i Fenerbahce Istanbul. V zápasech play-off pak zdolal své konkurenty z italské série A1 – ve čtvrtfinále Scandicci a v semifinále Novaru.

Istanbulský VakifBank zvládl základní skupinu C také „bez ztráty kytičky“ (Maritsa Plovdiv, Mulhouse, Lks Lodž), stejně jako čtvrtfinále s polským týmem Chemik Police. Jediné škobrtnutí tureckého týmu přišlo v semifinále proti Busto Arsizio. Po domácí těsné prohře v tiebreaku Istanbul zabojoval a v Itálii si připsal třísetovou výhru a postoupil do finále.

Mužské finále nabídne souboj nováčka v závěrečné fázi Champions League, polského týmu Grupa Azoty Kedzierzyn-Kózle, s několikanásobným vítězem této soutěže, Trentinem Itas. Nicméně poslední triumf italského týmu je už poněkud „vousatý“ - ze sezóny 2010/2011.

Celek Kedzierzyn-Kózle vyhrál základní skupinu A, ve které dvakrát zdolal Beltachow, Fenerbahce Istanbul i Lindemans Aalst. Pak však prožil do finále trnitou cestu. Ve čtvrtfinále nejprve narazil na posledního vítěze Champions League Civitanovu. Po výhře na italské palubovce 3:1 a domácí prohře 0:3 rozhodoval o postupujícím do semifinále až zlatý set, který polský tým vyhrál těsně 16:14. Stejná situace se opakovala i v semifinálovém souboji se Zenitem Kazaň, několikanásobným držitelem celkového vítězství v této prestižní klubové soutěži. Z Ruska si svěřenci legendárního srbského nahrávače Nikoly Grbiće odvezli výhru v tie-breaku (16:14), doma jim pak druhá výhra těsně unikla. V tie-breaku prohráli 18:20 a opět o postupujícím musel rozhodnout až zlatý set. V něm se více štěstí přiklonilo na stranu polského týmu (15:13) a vybojoval postup do finále.

Cesta Trentina letošním ročníkem Champions League začala už v předkole. V prvním, ani v druhém předkole nenašlo přemožitele (Vovodina, London Polonia, Dinamo Moskva, Amriswil) a zařadilo se po bok Karlovarska, Novosibirska a Friedrichshafenu do základní skupiny E. V ní všechny duely zvládlo vítězně a postoupilo do čtvrtfinále, ve kterém nedalo pražádnou šanci týmu Berlin Recycling Volleys. Trentino se zapotilo až v semifinále, kde vyzvalo Perugii. První duel italských soupeřů Trentino ovládlo 3:0, v druhém sice prohrávalo už 0:2, ale následný zisk dvou setů rozhodl o jeho postupu do finále, na kterém už ani prohra v zkrácené hře nic nezměnila.

Superfinále Champions League 2020/2021 - sobota 1. května

  • 17:00 A. Carraro Imoco Conegliano (ITA) – VakifBank Istanbul (TUR)
  • 20:30 Grupa Azoty Kedzierzyn-Kózle (POL) – Trentino Itas (ITA)

Finálové bitvy můžete sledovat na programu ČTsport. Od 19:20 začíná hodinový záznam ženského finále, po kterém bude následovat přímý přenos finále mužů.

Vítězové dalších evropských pohárů jsou známi už od konce března. Finále Poháru CEV bylo ruskou záležitostí, nakonec se radovali volejbalisté Dinama Moskva, kteří zdolali Zenit Petrohrad. V ženách triumfovala Monza, když si poradila s týmem Galatasaray HDI Sigorta. V Challenge Cupu semifinálový přemožitel pražských Lvů, Ziraat Bankasi, nevyzrál na Miláno a na celkové vítězství nedosáhl. Ženskou kategorii ovládl tým Bakırköy Belediyesi Yeşilyurt, který porazil Alba Blaj.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018