19.4.2023

Trenérský notes 5/23: K čemu je trenérovi systematika? II

V minulém díle notesu jsme se seznámili s tím, co vlastně je systematika volejbalu, popsali jsme si, co hráči dělají a kolik hráčů je do akce zapojeno. V závěru jsme si představili týmové činnosti a pojmenovali tři herní systémy. V dnešním díle se zaměříme na to, za jakých podmínek se dané akce konají a nastíníme si herní děje.

Za jakých podmínek se akce realizuje

Volejbal dělíme na jednotlivé rozehry. Každá rozehra začíná podáním a končí chybou jednoho z družstev. Z pohledu systematiky se na rozehru díváme z pohledu dvou „podmínek“: kdo má míč a jak ho získal. Pokud je míč na naší straně hřiště máme výhodu útoku (protiútoku) a tuto situaci označujeme znaménkem „+“, pokud  naopak míč soupeř, tak výhodu útoku má soupeř, naše družstvo je v obraně a tuto situaci označujeme znaménkem „-". Míč můžeme získat dvěma způsoby: přiletí na naši stranu hřiště po soupeřově podání nebo po soupeřově útoku. Pokud získáme míč po soupeřově podání, jedná se o první možnost k útoku a zahájení rozehry, tak tuto situaci označujeme písmenem A. Pokud naopak míč získáme po útoku soupeře, musí se jednat minimálně o druhý přelet míče přes síť (první je podání) a tuto situaci označujeme písmenem B. Analogicky platí i dané situace obráceně – tedy pokud míč letí z naší poloviny hřiště na polovinu soupeře: pokud se tak děje naším podáním jedná se o situaci A, pokud po našem útoku jde o situaci B.

Z výše uvedeného pak vyplývá, že mohou nastat 4 situace:

  1. získali jsme míč po podání soupeře: +A
  2. míč jsme „ztratili“ vlastním podáním: -A
  3. získali jsme míč po útoku soupeře: +B
  4. míč jsme „ztratili“ po vlastním útoku: -B

Logicky také odvodíme, že pokud je jedno družstvo v útoku (+), tak druhé družstvo musí být v obraně (-) a současně pokud se jedná o „první situaci“, tedy po podání, tak obě dvě družstva jsou v situaci A. Pokud jde naopak o druhou (a každou následující) situaci, tak jsou obě dvě družstva v situaci B.

 

situace

družstvo modré

družstvo červené

podává modré

-A

+A

podává červené

+A

-A

po útoku modré

-B

+B

po útoku červené

+B

-B

 

Celou rozehru pak lze zapsat pomocí výše uvedených značek. Jak by takový zápis mohl vypadat si ukážeme z pohledu modrého družstva na několika příkladech:

-A => -             podává modré družstvo (-A) a bod získává červené družstvo (-), například zkažené podání nebo červené družstvo ukončilo rozehru prvním úspěšným útokem

-A => +            podává modré družstvo (-A) a získává bod (+), například esem, vítězným blokem nebo chybou červeného družstva

-A => +B => -B => -     podává modré družstvo a brání (-A), úspěšně vybírá a realizuje protiútok (+B), útok neskončil bodem a družstvo se opět brání (-B), tentokrát však neúspěšné a bod získává červené družstvo (-)

+A => -B = -B => +       modré družstvo přijímá a útočí (+A), útok nebyl úspěšný a družstvo se brání (-B) blokem, který soupeř vykryl, modré družstvo se tedy znovu brání (-B), soupeř však chyboval na útoku (nebo modré družstvo úspěšně zablokovalo) a bod získává modré družstvo (+).

 

Autor: Ing. Ondřej Foltýn

Zdroje: Zdeněk Haník, Ondřej Foltýn: ZŠ Volejbalu: 7 kroků, 7 věků, Praha, 2021

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018