19.3.2022

Volleyball4All – Norsko

Ve dnech 11. - 13. 3. 2022 proběhlo v norském Oslu setkání účastníků mezinárodního projektu Volleyball4All. Mítinku se zúčastnili zástupci norské, belgické, holandské a slovinské volejbalové federace. Za Český volejbalový svaz se zúčastnila Ivana Mifková.

Témata tohoto setkání byla „Teen Volley“, „Diamant Volley“ a „Mini Volley“, projekty zaměřené na práci se zdravými a postiženými dětmi. Diskutovalo se také o různých přístupech ke vzdělávání trenérů v daných státech.

Za zmínku stojí přednáška bývalého významného norského volejbalisty Kara Mola, otce a zároveň trenéra olympijského vítěze v beachvolejbale Anderse Mola. Zaměřená byla hlavně na minivolejbal, a Kare nám představil svou ideu, jak učit děti hrát volejbal. Některé z jeho myšlenek jsou:

  • vytvářet pro děti prostředí, do kterého se budou chtít vracet
  • hrát co nejvíc s míčem a co nejvíc přes síť během tréninku, pokud to pozornost dětí dovolí
  • neustále pro děti vytvářet výzvy
  • nechat děti mezi sebou soutěžit
  • vymýšlet dětem co nejvíc cvičení s volejbalovou sítí
  • vytvořit taková cvičení, kde bude mít dítě co nejvíc kontaktů s míčem
  • kontrola míče znamená být dobrý i bez míče - správné postavení, pozice atd.
  • je dobré spojit kluky a holky, zvláště v mladším věku
  • problémy a pády jsou klíčem k vítězství
  • nebát se kombinovat beachvolejbal se šestkovým volejbalem
  • děti si vybírají svou vlastní cestu

Na všechny účastníky však nejvíce zapůsobil projekt „Diamant Volley“, jehož úkolem je začlenění dětí s mentálním postižením do našeho sportovního světa. V rámci tohoto projektu děti s různou formou mentálního postižení trénují pouze jednou týdně a jednou měsíčně mají možnost účastnit se turnajů „Teen Volley“. Ty jsou určeny všem dětem, mladším i starším, tedy i těm, které začaly s volejbalem později. Týmy jsou rozděleny do výkonnostních skupin, kdy nerozhoduje věk, ale schopnosti hráčů. V rámci tohoto turnaje, hraje vždy několik týmů mimo soutěž. Právě v těchto týmech jsou zařazeni již zmiňovaní jeden až dva hráči s mentálním postižením a dva nehendikepovaní hráči z různých, v tu chvíli nehrajících týmů účastnících se turnaje. Zdatní hráči napomáhají plynulému hraní a jako bonus rozvíjejí i svou osobnost projevováním respektu k lidem s hendikepem, kterým svou účastí umožní prožívat radost ze skutečné hry. Zajímalo nás, jak tuto variantu celé prostředí přijalo a byli jsme ujištěni, že přes počáteční ostych a chichotání se děti velmi rychle přenesly. Dnes už tuto skutečnost berou s otevřenou samozřejmostí a rozvíjí se v nich ochota pomáhat.

Tento projekt nám ukazuje, že volejbal je sportem skutečně pro všechny. Nabízí v této neobvyklé formě prožití pocitu sounáležitosti na hřišti i mimo něj, pocitu radosti z vítězství i smutku z prohry. Inspiruje a doplňuje výchovu mladých lidí o kategorie, které kultivují lidskost. Ojedinělým a zároveň okouzlujícím způsobem ukazuje, že vše může probíhat napříč všemi věkovými kategoriemi, bez ohledu na pohlaví či národnost, prostě bez limitů!

 

Autor: Ivana Mifková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018