22.2.2023

Nadvláda českých týmů na prvním klubovém mistrovství MEVZA v beachvolejbale

Velký mezinárodní úspěch pro český klubový beachvolejbal přivezli uplynulý víkend (18.-19.2.2023) z Vídně hráči Beach Servisu, kteří si ve velké konkurenci týmů z pěti zemí střední Evropy podmanili první klubovou akci pod záštitou MEVZA. Beachclub Strahov skončil druhý, Prague Beach Team čtvrtý a Beach punk team sedmý. Zkrátka povedený víkend pro český klubový beachvolejbal a velký příslib do budoucna.

Evropská volejbalová federace CEV v kombinaci se středoevropskou organizací MEVZA letos odstartovala pilotní projekt mezinárodních turnajů určených pro kluby. Tento formát v portfoliu akcí pořádaných oběma organizacemi chyběl, a tak bylo jeho zavedení logickým krokem.

Uplynulý víkend se tak v rakouské metropoli potkaly kluby z Rakouska, Česka, Slovenska, Chorvatska a Maďarska, aby se společně utkaly o titul mistrů střední Evropy. Česká klubová scéna zde měla hned čtyři své zástupce - Beach Service Club, Beachclub Strahov, Prague Beach Team a Beach punk.

Dohromady osm týmů z pěti různých států se rozdělilo do dvou skupin po čtyřech, ve kterých se se kluby utkaly systémem každý s každým na dva hrané zápasy. Zajímavostí je, že nasazení hráčů do jednotlivých utkání je čistě na samotných klubech a ze soupisky čítající až dvanáct hráčů může trenér vybrat jakoukoliv kombinaci hráčů. Proti komu hrajete, se tak prakticky dozvíte až na hřišti. „Před utkáním se vždycky sešel celý tým a každý mohl říct svůj názor na to, kdo má hrát. Tenhle kolektivní duch celé akce mě mile potěšil a vědomí, že nehrajete sám za sebe, ale za tým, dával celkovému zážitku z turnaje úplně jiný rozměr,” popsal Robert Kufa, hráč vítězného Beach Servisu turnajovou atmosféru.

Skupinu B jasně ovládl Beachclub Strahov, když si poradil se všemi soupeři a přímo postoupil do semifinále. Beach punk ze čtvrtého místa mohl pomýšlet maximálně na celkovou sedmou příčku. Skupina A byla o poznání zamotanější. Tři týmy měly shodný poměr vyhraných utkání a tak o konečném pořadí musel rozhodnout poměr setů. Ten měl nejlepší Klagenfurt a z první pozice skupiny A postoupil přímo do semifinále. O nasazení do play off pak mezi Prague Beach Teamem a Beach Servicem rozhodoval poměr bodů, který měl PBT o chlup lepší.

První, kdo v závěrečné fázi turnaje přišel na řadu, byl Beach punk, který v souboji o sedmé místo vyzval slovenský Beach Volleyball Club Bratislava. Po jasné výhře v prvním utkání přišla smolná prohra v tie breaku a rozhodnout musel až zlatý set. V něm si nakonec fanděním českých klubů hnaný Beach punk došel pro vítězství a celkové sedmé místo.

V boji o semifinále vyzval Beach Service Club maďarský Strandröplabdazasert SE a i tady rozhodoval zlatý set, ve kterém byl úspěšnější český klub. I v druhém čtvrtfinálovém utkání měl český beachvolejbal své zastoupení. Prague Beach Team si hravě poradil s chorvatským Beach Volleyball Club Opatija a Česko tak mělo v semifinále hned tři své zástupce.

K prvnímu semifinále nastoupil Beach Service Club proti Klagenfurtu, který byl jedním z favoritů turnaje. Přeci jen měl ve svém středu zkušené beachvolejbalisty v čele s devátým z olympijských her v Riu Xandim Huberem. Beach Service se však nezalekl hvězdných jmen a po dvou výhrách ve zkrácené hře zaslouženě postoupil do finále. Druhé semifinále bylo ve znamení bratrovražedného boje, ke kterému nastoupil Beachclub Strahov a PBT. Do finále však mohl postoupit jen jeden a tím byl nakonec po dvou vítězstvích Beachclub Strahov.

Souboj o bronz nakonec svedl dohromady PBT a Klagenfurt. I přes velice vyrovnaný vývoj se nakonec pražskému klubu nepodařilo dotáhnout utkání do zlatého setu a PBT tak skončil na čtvrtém místě.

Finále nakonec patřilo českým klubům. Do prvního zápasu nastoupil Melmuka s Knoblochem (Beachclub Strahov) proti Dostálovi a Rédlovi (Beach Service Club). Oba páry vyhrály po jednom setu a tak se opět rozhodovalo v tie breaku. V něm byli nakonec úspěšnější zástupci Beach Service. Do druhého utkání nastoupil Kufa s Válou (Beach Service Club) proti Lencovi s Westphalem (Beachclub strahov). „Upřímně jsem šel do finále z pozice outsidera. Když jsem viděl nabitý kádr Strahova, tak bylo jasné, že to bude obrovsky těžké. Po tom, co ale Dostál s Rédlem senzačně porazili Melmuku s Knoblochem, se mi nalil optimismus a adrenalin do žil. Bylo jasné, že to s Kubou Válou můžeme ukončit. Nechtěli jsme do zlatého setu a to se nám nakonec podařilo,” hodnotil Kufa vývoj finále.

Konečné pořadí:

  1. Beach Service Club
  2. Beachclub Strahov
  3. ABC Wörthersee Klagenfurt (AUT)
  4. Prague Beach Team
  5. Strandröplabdazasert SE (HUN)
  6. Beach Volleyball Club Opatija (CRO)
  7. Beach Punk Team
  8. Beach Volleyball Club Bratislava (SVK)

Kompletní výsledky ZDE

České kluby zanechaly na evropské scéně velkou stopu a my jsme si jistí, že další úspěchy budou jen přibývat. Všem hráčům a jejich klubům gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci.

 

Autor: Martin Mach, foto CEV/Leo Hagen

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018