23.12.2021

Vít Mařík je připraven posunout beachvolejbal o další kroky dopředu

Rozhovor s Vítem Maříkem, gestorem beachvolejbalu. Jak to vidí? Jak hodnotí konec sezóny a jaké jsou naděje českého volejbalu pro Paříž 2024?

Právě ukončený olympijský cyklus je zdrojem mnoha dotazů. Co a jak se stalo, nestalo, co mělo být jinak, jde o Tokio. Necítíte Tokio jako noční můru českého volejbalu? Beachvolejbalu? A jak s tokijskou zkušeností Český volejbalový svaz naloží v přípravě na další olympiádu?

Upřímně, mám pocit, že vše k Tokiu už řekli přímí účastníci této hry. Mediálně vděčnému tématu se už nechci věnovat. Důsledky sportovní, mediální a ekonomické, tohle jsme na výboru ČVS opakovaně projednávali. Ztráty nejde nahradit. Je potřeba jít dál, tečku udělat ale může svaz až v okamžiku, kdy budeme vědět, že Národní sportovní agentura nebude v bodovaných kritériích programu REPRE uplatňovat pro budoucí financování svazů v roce 2022 výsledky z OH v Tokiu. V roce 2021 se bodovaly účasti na MS a na ME, nikoliv umístění. Pokud by NSA hodnotila umístění, pak při WT žebříčku, kde tým Perušič – Schweiner figurují na 2. místě, bychom museli intervenovat. Tečku za Tokiem tak definitivně svaz zatím udělat nemůže.

Měla kauza Tokio nějaký dopad na vztah s partnery ČVS?

Měla. Ale jiný, než by se mohlo zdát. Oceňuji, jak se ke zmařenému startu našich týmů postavili partneři svazu, konkrétně skupina ČEZ a skupina UNIQA. Pomohli. Poskytli našim hráčům finanční pomoc, kterou mohou využít v přípravě na Paříž. A k dotazu, jak se zkušeností z Tokia svaz naloží? No,…tohle je otázka na Český olympijský výbor. Svaz není servisní organizací výjezdu olympioniků! Nicméně, po několika setkáních s panem Kejvalem jsem si jist, že podmínky již pro zimní OH v Číně budou zahrnovat přísnější režim, jestli to bude předolympijská bublina nebo další zdravotní prověrky doprovodného týmu sportovců, to všechno uvidíme. Věřím, že pro Paříž už Covid bude minulostí.

Paříž 2024, všechno je tak blízko. V jaké kondici jsou české týmy a jak bude probíhat příprava?

Příprava je odlišná ve složce mužů a ve složce žen. V mužské složce navazuje Perušič se Schweinerem na svoji vrcholnou sezónu. Jsou nahoře herně, fyzicky, ale za mne hlavně v hlavě! Jejich psychická pohoda, vědomí, že mohou porazit a poráží všechny na světě, je obrovským příslibem. Ano, Andrea Tomatis jistě ví, co dělá. Kluci mu věří, tady, za mne, je strategie jasná. Nepřepálit tým v čase, udržet si vrcholnou kondici, držet systém hry a zajistit týmu zdraví. Kluci by měli být zajištěni finančně. Tohle je můj úkol. Přípravu vede, jak jsem již říkal, Andrea Tomatis.

Na tiskové konferenci na konci listopadu jste mluvil o skupinové systémové přípravě v mužské složce, přibližte nám to.

Novinkou je, že spolu s Perunem a Davem pod vedením Andrea Tomatise vzniká projekt centrální přípravy mužské složky. Do přípravy jsou pozváni další mladí, perspektivní hráči. Záměrně nebudu nikoho z nich jmenovat. To není můj úkol. Brzy budou všichni vědět, na koho Andrea sází. A navíc kormidelníkem, který řídí loď, je Martin Lébl. Martin se zasloužil za upgrade týmu Perun a Dave, přivezl jim zlato, Andreu. A Martin Lébl je tak pro mne tím, kdo svou misi v nevídaném úspěchu mužské složky beachvolejbalu může dokončit. Věřím mu.

A co ženská složka? 

Ano, ženská složka byla dlouho perlou českého beachvolejbalu. Simon Nausch dokázal nadvakrát vrcholně vést a odkaučovat ženské olympijské týmy, nejprve tým „Kiki a Maki“ - Kristýna Kolocová Hojdarová – Markéta Nausch Sluková, a potom Markétu a Báru – Markétu Nausch Slukovou a Báru Hermannovou. Je to jeho fenomenální úspěch. Teď, od konce léta, kdy první tým z Tokia, tedy Markéta spolu s Bárou skončily, jsme v nelehké situaci. V ženské složce nejsou mladé hráčky, které by si zasloužily takovou pozornost, která by se přímo rovnala podpoře srovnatelné projektu v mužské části reprezentace. Nemáme trenéra, který by se dlouhodobě zajímal o juniorský ženský beachvolejbal, tedy, v mezinárodním kontextu.

Znamená to, že ženská složka bude bez podpory? Bez systému?

To rozhodně ne. Celý vrcholový ženský sport je jiný, kluci táhnou v přípravě více spolu. Ženy jsou více individualistické a je to také vždy o povaze trenéra, na co a pro co se obětuje a soustředí. Ženská složka podpořena bude. Je tu skvělý tým, jen jeden, bohužel.

Můžete se k tomuto týmu blíže vyjádřit? 

Určitě.  Jednou z priorit Českého volejbalu je generová vyváženost a olympijské ambice. Sázím proto na ten jediný v současné době aktivní toptým. Je to nově složený tým Bára Hermannová - Marie Sára Štochlová. České jedničky pro Paříž. Mají plnou podporu svazu. Je to podpora, která se finančně vyrovná tomu, co dostal ženský tým pro Tokio. Já jim věřím. Svaz jim věří. Své poslední slovo neřekla ani Markéta Nausch Sluková. Podle jejích mediálních vystoupení neřekla beachvolejbalu konečné NE. Takže, stát u žen se může cokoliv, do jara je čas a tak se nechme překvapit. Systémově bych se od jara, tedy pokud se Markéta nevrátí, chtěl věnovat mladším dívkám, náctiletým, dnes 14-17letým. Do programu bych rád pozval stávající hráčky s body z WT. Ano, chtěl bych propojovat podobně jako u kluků složky juniorského a seniorského beachvolejbalu. Programově, systémově… sice trochu jinak než u kluků, ale určitě ano.  Rád bych sehnal dodatečné zdroje na zahraničního trenéra. Uvidíme.

V minulých rozhovorech jste se zmínil o svazové podpoře Ostrava Beach Open a turnajů nižších kategorií. Jak vypadá situace s 4* Ostravou a těmito nižšími kategoriemi turnajů v Praze a Brně?

Otázka na tělo. Nejprve vynechme Ostravu. Turnaje v Brně a Praze mne stály nemalé úsilí. Od sehnání peněz, jak veřejných, tak soukromých, až po samotnou organizaci. Kauza okolo startu starších hráčů, kteří se nesmířili s informací, že cílem turnajů je vstup mladých hráčů na WT a nikoliv podpora končící generace mně sebrala iluze v mnoha ohledech. Takže, pokud se najdou zdroje, přesněji, najdou se mimo mojí osobní angažovanost,… tedy, někdo další se zapojí a bude pomáhat tyto akce finančně zajistit, pak jsem připraven pomoct organizačně a koordinačně. Jinak ne.                  Ostrava Beach Open byl kvalifikační turnaj na OH v Tokiu. I s těmito argumenty jsme jménem svazu přistupovali v žádostech o financování u NSA. Příští rok není kvalifikační směrem k OH v Paříži. Je tak otázkou, kdy v roce, který bude rozpočtově napjatý, sama NSA vyhodnotí turnaj k financování. Navíc z FIVB nejsou zatím jasná pravidla k pořadatelství. Situace s pořádáním turnajů WT je tak otevřená. Prioritně ale budeme usilovat o turnaj v Ostravě.

Právě konec sezóny MS U21 v Thajsku přineslo po 18 letech nevídaný úspěch českého juniorského beachvolejbalu. Jak vidíte perspektivu mladých hráčů a hráček…

Především bych rád poprvé veřejně poděkovat Martinovi Tichému a Ondrovi Vlčkovi za přípravu týmu Tomáš Semerád – Jakub Šépka. Být na MS U21 na 4. místě, to je opravdu skvělá zpráva pro celý volejbal. Gratuluju klukům! Navíc další tým - Matyáš Džavoronok s Tadeášem Trousilem skončil na děleném 5. místě. Jak jsem již uvedl, s koncepční přípravou celé juniorské U22 složky a mužů se těmto klukům otevírají možnosti, které jejich předchůdci neměli. Mají velké šance uspět, jsou motivováni a mají skvělé vedení v osobě Andrea Tomatise. Jakkoliv je přechod na WT z juniorů do seniorů těžký, oni na to mají. Celá skupina mladých hráčů je otevřená a záležet bude na houževnatosti, píli a odhodlání každého hráče posouvat svoje hranice výš. Perspektiva dívčí složky je jiná. Řešení se rýsují v obrysech, ale kopírovat systém přípravy úplně stejně, z mužů k ženám, tak tohle za mne nefunguje…  

Poslední moje otázka směřuje k národní tour. Jaké změny mohou hráči čekat v roce 2022?

Předem musím říct, že Národní tour je plně v kompetenci ABV. Mým úkolem je alokovat do Národní tour zdroje a přesvědčit výbor ČVS, že 4,5 mil. stojí za to, aby tour byla lepší, pro kluby, pro hráče. Takže, opakuji, tour je organizována pod hlavičkou ABV a o podobě každého ročníku rozhoduje celý výbor ABV. Předsedou ABV je Honza Meruna a ten zatím předložil výboru ČVS a výboru ABV hodnotící zprávu ročníku 2021. O podobách ročníku 2022 tedy zatím nemohu mluvit. O čem mluvit naopak mohu, je zájem výboru ČVS rozvíjet BV v krajích. Z rozhodnutí výboru ČVS má vzniknout komise rozvoje BV v krajích. Jak bude v legislativě ukotvena, je nyní na Legislativní komisi ČVS. Jejím cílem bude propojení koordinátorů beachvolejbalu, kteří jsou jmenováni KVS. Tito lidé z krajů by se s pomocí velkého svazu měli dostat k technické, materiální, IT a legislativní podpoře. Výbor ČVS by rád smazal propastné rozdíly v rozvoji beachvolejbalu mezi kraji. Pokud já k tomu mohu něco dodat, pak je to ujištění, že jak rozvoj krajských beachvolejbalových soutěží, tak rozvoj krajských center mládeže v beachvolejbalu je i mým zájmem. Cítím se povinován nejenom zájmem o reprezentaci, ale i zájmem o tyto nižší složky, resp. úrovně beachvolejbalu. Vím, že je možné rozvíjet beachvolejbal všude v Česku. Od samého počátku Pražské juniorbeachligy  a Beachligy jsem byl součástí tohoto úžasného příběhu. Teď, ve druhém víkendu v listopadu startovalo v Praze přes 800 hráčů všech kategorií. Tak tohle dám....jsem připraven!

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018