3.2.2021

Situace pro týmy mimo světovou top 30 letos bude dost složitá

Druhý nejlepší mužský pár Dumek / Berčík se na nadcházející sezonu připravuje na ostrově Tenerife spolu s dalšími českými páry v čele s naší nejlepší dvojicí Perušič / Schweiner. Na čem pracují, kdo je momentálně trénuje a kam se chystají na další turnaj, nám prozradil Václav Berčík.

Duo Kubíčková / Kvapilová bylo na soustředění na Fuerteventuře a Gran Canaria, kde trávíte přípravu na novou sezonu vy?

My jsme odcestovali taky na Kanáry, akorát na ostrov Tenerife. Je tu spousta týmů, se kterými se dá připravovat a navíc jsme sem odcestovaly hned čtyři mužské české týmy, takže je to praktické.

Míša říkala, že na Tenerife je problém s přeplněnými kurty. Máte kde trénovat?

Je samozřejmě nutné si kurty dopředu rezervovat, ale my třeba máme každý den dva tréninkové sloty, takže s tím není problém. Plus když to nevyjde, tak je možnost si na pláži postavit mobilní kurt, který nám z Vítkova půjčili Tomáš Lylo s Ondrou Michálkem.

Na čem momentálně s Honzou Dumkem pracujete?

Já na bakalářce, Honza na zatím tajným projektu v jiném oboru (směje se). Jinak na písku jsme na letošní sezónu přidali trochu víc variability v obraně a na servisu, a právě tady na kempu jsme to hodně zkoušeli. Zatím to nevypadá zle, ale to už jsou spíš takové drobnosti, jinak se naší hru snažíme spíš přibližovat k dokonalosti (a že nás čeká štreka), než nějak radikálně měnit.

Kdo vás vlastně teď trénuje?

To je trochu složité. Poslední roky se vedeme víceméně sami. Vzhledem k omezenému rozpočtu musíme najít balanc mezi tím, kolik investujeme do přípravy a kolik do samotného objíždění turnajů. Je sice důležité si zaplatit trenéra, co tě dokáže dobře připravit na poražení kohokoliv, ale když ti potom nezbydou peníze na objíždění turnajů a kempy v zahraničí, tak ti to stejně k ničemu není. Na druhou stranu máme štěstí, že kdykoliv přijedeme za Perunem a Dejvem, tak se o nás Andrea Tomatis i jeho asistent Matteo Galli stará jako o vlastní - což bylo i tady na Tenerife. Navíc když jsme v Praze, tak nám pomáhají kluci na Vítkově.

Když jsi zmiňoval to objíždění turnajů, kam se teď chystáte?

První a jediný potvrzený letošní turnaj je zatím čtyřhvězda Doha na začátku března. Tomu bude předcházet ještě jedna „jednohvězda” ve stejné lokaci. Pravděpodobnost, že tam budeme hrát, je ale mizivá. Kombinace toho, že tam najede kompletní světová špička v honbě za body na olympiádu a toho, že tamní bublina (hráči musí bydlet, jíst a pohybovat se v daném hotelu, který bývá zpravidla velmi drahý - pozn. red.) bude povinně v luxusním katarském hotelu, nám moc nadějí nedává. Bohužel situace pro týmy mimo světovou top 30 letos bude dost složitá, ale my doufáme, že se obzvláště evropské státy vzchopí a nahází do kalendáře ještě pěkných pár turnajů. I když nic není potvrzené, tak náš odhad je, že první turnaj si zahrajeme jednu ze čtyřhvězd v dubnu.

Kde budete po návratu ze soustředění pokračovat v tréninku?

Původně jsme tady měli trénovat dva týdny, ale vzhledem k situaci v Čechách jsem se rozhodnul, že tady zůstanu ještě minimálně další dva. Akorát Honza musel zpátky domů, protože tam na něj čeká čtyřměsíční dcera. Jak to bude dál, je hrozně těžké odhadovat, nechceme v Praze organizovat nějaké nelegální tréninky a riskovat zdraví bližních, takže po návratu do Čech to budeme řešit podle aktuální situace.

Mám tady obligátní otázku na závěr. Jaký je cíl pro tuto sezonu?

Naším cílem je být stoprocentně připraveni na Kontinentální pohár, abychom měli nějakou šanci tam uspět.

Málem bych se zapomněl zeptat. Na dvojáku s malým D pracuješ na soustředění, ale co ten Dvoják s velkým D? (Dvoják je Vaškův podcast o českém beachvolejbalovém rybníčku - pozn. red.)

Jsem rád, že první zkušební fáze dopadla z hlediska reakcí nad očekávání. Mám teď dokonce domluvené studio a další díly budou v profesionálnějším stylu. Měl jsem v plánu něco natočit tady na Tenerife, ale zatím k tomu nebyl moc prostor.

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018