13.10.2023

Český prapor na světovém šampionátu v Mexiku drží už jen Perušič se Schweinerem

Play off mexického mistrovství světa v beachvolejbalu má odehrána dvě kola. Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou přes skvěle rozehraný první set nakonec podlehly 0:2 Američankám Flint / Scoles a s turnajem se loučí 17. místem. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem nejprve přehráli španělský pár Herrera / Gavira a poté vybojovali postup do čtvrtfinále přes své staré známé Italy Lupo / Rossi.

Díky druhému místu po základní skupině postoupily Bára s Máří přímo do play off, kde na ně čekaly vítězky skupiny J Američanky Flint / Scoles. České ženské jedničky naskočily do utkání bez bázně a hany a celý první set prokazovaly, že jsou schopné hrát vyrovnanou partii i s těmi nejlepšími světovými páry. Vzpomeňme na skupinové utkání proti beachvolejbalovým superstar Brandie s Melissou, při kterém se Kanaďanky rozhodně musely bát o výsledek. Stejně tak tomu bylo i proti Američankám.

Bára s Máří si v první sadě dokonce vybojovaly dva setboly, ale opět se jim nepodařilo je přetavit ve vítězství v setu. Velké zklamání z nepovedené koncovky se nakonec velmi silně propsalo i do vývoje druhé sady. V ní hrály Američanky prim a Julia Scoles se rozehrála k fenomenálnímu výkonu. Její obrana na síti nedovolila našim holkám stabilně ztrátovat a díky tomu si společně s Betsi Flint dokráčely k postupu do osmifinále. Bára s Máří se tak po prohře 0:2 (21:23, 8:21) s Mexikem loučí 17. místem.

V boji o osmifinále vyzvali Perun s Davem španělské stálice Herreru s Gavirou. Tomuto páru se v této sezoně rozhodně daří a na mistrovství světa přijeli ve skvělé formě, což dokazuje i jejich první místo v nadupané skupině H. Utkání tak nemělo jasného favorita, což se vlastně potvrdilo i v samotném utkání.

Do obou setů vstoupili Perun a Dave s několikabodovým mankem, které s vypětím všech sil museli dotahovat. Ubránit skvěle ztrátující Španěly byl zprvu oříšek, ale jakmile naše jedničky našly v obraně rytmus, začaly se dít věci. Perun začal dobíhat nedoběhnutelné a Dave blokoval nezablokovatelné. Zkrátka koncert, ve kterém české duo vyhrávalo o sto šest. Reklama na beachvolejbal a to z obou stran. Herrera s Gavirou totiž rozhodně nehráli špatně, ba naopak, ale Perun s Davem byli pořád o level výše. Díky konečnému výsledku 2:0 (21:19, 21:17) naše hvězdy prolomily prokletí 17. míst a postoupily mezi nejlepších šestnáct týmů planety.

Osud poslal naše borce do osmifinálové bitvy proti jim dobře známé italské dvojici Lupo / Rossi. „Náš trenér Andrea Tomatis dokonce s Daniele Lupo odehrál v roce 2011 MS v Římě, takže opravdu se známe dobře, hodně často jsme spolu trénovali,” popisuje Perušič provázanost se svými osmifinálovými soupeři.

Začátek utkání působil z obou stran hodně nervózně a nepomohly tomu ani neustálé challenge, které mají hráči na mistrovství světa k dispozici hned dvě na set. Po pár skvěle dohraných nestandardních balonech, kterých bylo v tomto setu požehnaně, se Perun s Davem konsolidovali a začali hrát svoji hru založenou na precizní ztrátě a skvěle organizované obraně. Na tom má ostatně velkou zásluhu i trenérský tým v čele s Andreou Tomatisem, který měl italský pár dozajista načtený. Konečné skóre prvního setu 21:15 ve prospěch Čechů bylo nakonec přesným obrazem předvedené hry.

V druhé sadě Perun s Davem skoro od začátku diktovali tempo hry a drželi si pohodlný náskok třech čtyřech bodů. V koncovce sice Rossi blokem rozdíl ve skóre stáhl, ale české jedničky se nenechaly rozhodit a set dotáhly do zdárného konce – 21:17.

Je jasné, že Perun s Davem budou nejhůře pátí na světe, ale pomýšlejí i na medaile. „Myslet na medaile by bylo hezké, ale na takhle dlouhém turnaji musíme myslet zápas od zápasu. Přeci jen jsme vyhráli ve skupině jen jeden zápas proti papírově slabšímu Mexiku a postoupili jsme ze třetího místa, takže si myslím, že kdybychom si ten turnaj naplánovali, tak rozhodně né takhle. Teď jdeme zápas od zápasu. Čekají na nás Mol / Sørum a asi nešlo narazit na těžšího soupeře, a to semifinále si budeme muset zasloužit,” popisuje Schweiner cestu za vytouženou medailí.

Utkání Čechů proti norské dvojici Mol/ Sørum, ve které se bude bojovat o postup do semifinále, můžete sledujte živě v sobotu od 02:00 na ČT sport.

Průběžné výsledky MS ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018