19.7.2021

Někdy mám pocit, že by bylo lepší postavit na kurt židli, říká David Schweiner

Začínal s tenisem, ve čtrnácti přesedlal na volejbal. Se vstupem na vysokou školu zároveň svou průměrnou šestkovou kariéru vyměnil za špičkovou beachovou. David Schweiner společně s Ondřejem Perušičem tvoří pár, který figuruje na šestém místě světového žebříčku. Čeští fanoušci mají jasno – o černých koních olympijského turnaje v Tokiu nemůže být pochyb. „Tenis jsem hrál rád. Postupem času jsem zjistil, že je mi na dvorci smutno,“ vypravuje Schweiner. Při volejbalu se mu zdálo lidí na kurtu zase moc. „Hledal jsem kompromis. Na beachi nejsem sám, ale není nás tam ani příliš,“ usmívá se 27letý reprezentant z Beachclub Strahov.

Ve volejbale jste to dotáhl mezi extraligové náhradníky Benátek. Na písku jste hned vynikal?

Bohužel ne. Kdyby byl talent rozhodujícím faktorem, nedělám žádný sport. Od přírody nejsem příliš šikovný. Beach mě moc bavil, navíc jsem věděl, že mě během hry nikdo nemůže vystřídat. To se někdy ukáže jako nevýhoda, ale většinou jde o výhodu. Trenér vás na kurtu nemůže zachránit, problémy musíte s parťákem vyřešit sami. Naplno se projeví silné i slabé stránky vás obou.

Máte často pocit, že jste zralý na střídání?

Najdou se momenty, kdy by bylo lepší poslat na kurt někoho jiného. Postavit na něj místo mě třeba židli. (směje se)

Jak je tedy možné, že se držíte mezi elitou?

Nemám velký cit pro balon, ani v žádné další činnosti extrémně nevynikám. Na druhou stranu se nikdy nevzdávám a jsem vždy připravený tvrdě trénovat.

A máte prý i organizační talent. Zajišťujete manažerské věci okolo týmu – letenky, ubytování...

Oba se snažíme udržovat chod týmu po stránce organizační i komunikační. Po několika Ondrových přešlapech, koupil třeba letenky na špatný den, jsem to vzal do svých rukou. I mně se podařilo udělat pár menších chybiček, ale nikdy nešlo o katastrofu.

Okolo olympijských nadějí bych očekával veliký tým. Ten se zatím nezrodil?

Náš sport je ještě poměrně mladý a malý. Sice se stále a rychle rozvíjí, ovšem nejsou v něm podmínky srovnatelné s tenisem či hokejem. Navíc se naše plány často mění, podle toho, kde se konají turnaje a kam na nich dojdeme. Další komunikační uzel by vše akorát zpomalil. Sice to občas unavuje, ale zase si vše děláte podle sebe.

Na olympiádu si jistě letenky nesháníte. Napadlo vás v začátcích, že na hry jednou pojedete?

Napadlo, ale brali jsme to jen jako sen. Není to tak dávno, co jsme atakovali světovou stovku. Postupem času jsme zjišťovali, že můžeme hrát i s těmi nejlepšími. Opět trvalo nějaký čas, než jsme zapracovali na konzistenci výkonů a porazili je. Zatím sice jen občas, nemáme totiž nejlepší fyzické parametry, naše úspěchy jsou založeny na herním systému a taktické přípravě. Tu se nám bohužel nedaří vždy dodržovat.

Turnaj je již vylosovaný. Co soupeřům říkáte?

Věděli jsme, že budeme mít jednu mimořádně silnou dvojici – dostali jsme mistry světa Olega Stojanovského s Vjačeslavem Krasilnikovem. Už jsme je porazili, to je pro nás plus. Los ze třetího a čtvrtého koše mohl dopadnout lépe i hůře. Skupina bude vyrovnaná, každý v ní může přehrát každého. Možná třikrát vyhrajeme, stejně tak můžeme všechno prohrát.

To zní dost skromně. Uvědomujete si, že hovoříte za šestý pár světa?

Uvědomuji, zároveň znám naše schopnosti. Dovedeme sice slavně zvítězit, ale i hloupě prohrát.

Otočme list. Hledal jsem vaše koníčky a našel, že relaxujete na motokárách. Čím vás přitahují?

Obecně jsem fanda do aut. Pokud si chci vyčistit hlavu, vyrazím se projet. Dosud využívám motokárové dráhy v Praze, po sezoně bych se rád vydal na nějaký okruh.

Máte rychlostní rekord?

Ten jsem si raději nezjišťoval. (směje se) S motokárou se na rovince slušná rychlost vyvine. Zase neriskuji, aby nedošlo ke zranění. Pokud mám pocit, že už je to moc, zpomalím.

Jak vše vnímá trenér? Není váš koníček napůl tajný?

Ne, je oficiální. Trenéra i Ondru jsem na motokáry vzal. Nebyli nadšeni, točila se jim prý hlava. Oni jsou takoví křehcí. (směje se)

Možná byste je měl raději vzít na procházku se psem...

Psa jsem si přál už jako dítě. Konečně se mi splnil sen. Mluvili jsme o něm s přítelkyní dva roky. Jelikož jsme bydleli v menším bytě, přišlo nám to nezodpovědné. Teď jsme se ale přestěhovali do většího s prostornou terasou.

Kdo chtěl psa více? Nenaznačovala vám tím partnerka něco?

Nejste první, kdo má podobné narážky. Pokud vím, tak dítě není zatím v plánu. Nejdříve musíme zvládnout vycvičit psa. (směje se) Sehnat štěně s rodokmenem byl docela oříšek. Nakonec se nám to povedlo. Narazili jsme na klidné štěně, které nekouše a je relativně poslušné. Jde o fenku zlatého retrívra a jmenuje se Vafle.

Budete s Vaflí soutěžit?

Určitě chceme chodit na cvičák, aby byla poslušná a mohli jsme ji všude vodit, soutěže neplánujeme. Třeba rozhodnutí v budoucnu změníme. Pokud se ukážu jako neschopný, pošleme Vafli pro ceny. (směje se)

Zmínil jste partnerku. Během roku je nejspíše často doma jen se psem. Jak odloučení snáší?

Už pět let trávíme většinu času s Ondrou. Za rok jsme tak osm měsíců spolu. V té době jsou naše přítelkyně doma. Nemyslete si, mně se taky stýská. Je to ovšem nezbytné. Abychom dosahovali takových výsledků, musíme jezdit za teplem a na soustředěních trénovat s nejlepšími. Holky to samozřejmě někdy štve, ale drží se. Měli jsme velké štěstí, že jsme našli takové.

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018