16.10.2023

Vstupenku na OH 2024 si Perušič se Schweinerem zajistili titulem mistrů světa

Český volejbal čekal dlouhých 57 let, aby se mohl radovat z titulu mistrů světa. A sen se stal skutečností v mexické Tlaxcale, kde se o to zasloužili beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner. Po nervy drásajícím tiebreaku porazili švédskou dvojici mladíků Åhmana s Hellvigem a se zlatou medailí na krku si zároveň zajistili účast na OH 2024 v Paříži.

Perušič se Schweinerem odstartovali mistrovství světa v Mexiku proti velice dobře fyzicky připraveným Kubáncům Alayo / Diaz a jak to tak při prvních utkáních na takto velkých akcích bývá, dostavila se nervozita, která s sebou přinesla i ne moc přesvědčivý výkon, který na rozjeté Kubánce prostě nestačil. Když se pak ještě domácí Mexičané postarali o senzaci vítězstvím nad favorizovanými Brazilci Evandro / Arthur, bylo jasné, že postup z této skupiny nebude vůbec jednoduchá záležitost. Perun s Davem se naštěstí velice rychle oklepali a ve svém druhém utkání na MS deklasovali mexickou dvojici Galindo / Aguirre rozdílem několika tříd. Před posledním zápasem základní skupiny tedy bylo jasné, že pokud chtějí postoupit z prvního místa, musí Brazilce Evandra s Arthurem bezpodmínečně porazit. Ti to ale bohužel viděli jinak a díky dvousetové výhře odsunuli naše borce až na třetí místo, které jen tak tak stačilo na přímý postup mezi nejlepších 32 týmů.

Do prvního kola play off los české dvojici přihrál stálice světové tour a společně nejdéle hrající pár, Španěly Herrera / Gavira. Do obou setů vstoupili Perun s Davem s několikabodovým mankem, které s vypětím všech sil museli dotahovat. Ubránit skvěle ztrátující Španěly byl zprvu oříšek, ale jakmile naše jedničky našly v obraně rytmus, začaly se dít věci. Perun začal dobíhat nedoběhnutelné a Dave blokoval nezablokovatelné. Zkrátka koncert, ve kterém české duo vyhrávalo o sto šest. Reklama na beachvolejbal a to z obou stran. Herrera s Gavirou totiž rozhodně nehráli špatně, ba naopak, ale Perun s Davem byli pořád o level výše. Díky konečnému výsledku 2:0 (21:19, 21:17) naše hvězdy prolomily prokletí 17. míst a postoupily mezi nejlepších šestnáct týmů planety. „První zápas play off proti Herrera/Gavira byl pro náš tým zlomový, protože jsme konečně zahráli podle představ a získali sebevědomí do dalších bojů,” prohlásil Perušič.

Osmifinálové utkání proti Italům Lupo/Rossi mělo pro oba týmy speciální náboj. Vždyť lodivod české reprezentace Andrea Tomatis s prvním jmenovaným odehrál v roce 2011 MS v Římě a oba Italové bývají častými tréninkovými partnery našeho páru.

Začátek utkání působil z obou stran hodně nervózně a nepomohly tomu ani neustálé challenge, které mají hráči na mistrovství světa k dispozici hned dvě na set. Po pár skvěle dohraných nestandardních balonech, kterých bylo v tomto setu požehnaně, se Perun s Davem konsolidovali a začali hrát svoji hru založenou na precizní ztrátě a skvěle organizované obraně. Na tom má ostatně velkou zásluhu i trenérský tým v čele s Andreou Tomatisem, který měl italský pár dozajista načtený. Konečné skóre 21:15 ve prospěch Čechů po první sadě bylo nakonec přesným obrazem předvedené hry. V druhé sadě Perun s Davem skoro od začátku diktovali tempo hry a drželi si pohodlný náskok třech čtyřech bodů. V koncovce sice Rossi blokem rozdíl ve skóre stáhl, ale české jedničky se nenechaly rozhodit a set dotáhly do zdárného konce.

V prvních dvou kolech play off byl osud k našim borcům přívětivý, ale to se změnilo ve čtvrtfinále. Přivedl jim totiž do cesty úřadující mistry světa a olympijské vítěze norské vikingy Mola se Sørumem. Čeští reprezentanti nejprve vcelku jasně ovládli první sadu, ale v té druhé přišli ke slovu Norové, když v půlce setu zaveleli k obratu. „Norové prokázali, že se umí vrátit zpět do zápasu, když za stavu 9:9 otočili vývoj utkání a zvítězili 21:14,” popsal Schweiner vývoj druhé sady. O postupivším do boje o cenné kovy tak musela opět rozhodnout zkrácená hra. V ní Perun s Davem nedali svým norským sokům sebemenší šanci a velice jistě si dokráčeli pro historický postup do semifinále. „Jsem rád, že se nám povedl vstup do tiebreaku a že jsme hráli konzistentně až do konce,” chválil Schweiner výkon svého týmu ve zkrácené hře.

„Povedlo se nám něco, čemu jsme ani nevěřili, že jsme toho schopni. Porazit Nory na jednom z nejdůležitějších turnajů olympijské kvalifikace,“ uvedl Perušič pro web Volleyball World. „Je to zdaleka nejlepší tým na světě. Věděli jsme, že musíme hrát dobře a mít trochu štěstí, jako se nám to povedlo zejména na začátku tiebreaku, abychom je porazili,“ prohlásil.

Semifinálové utkání mezi českými jedničkami Perušičem a Schweinerem a Američany Crabbem s Brunnerem mělo od začátku jasný průběh. Strojově hrající Dave s Perunem nedali svým soupeřům sebemenší šanci a po jasné výhře 2:0 (21:15, 21:12) postoupili do pro český beachvolejbal historicky prvního finále na mistrovství světa. „Výsledkově to utkání možná vypadalo lehce, ale mentálně to bylo extrémně těžké. Věděli jsme, že čtvrtfinálový soupeř byl o mnoho těžší a bylo důležité udržet koncentraci, nedělat chyby a nechat naše soupeře ty chyby udělat. Věděli jsme, že jsme papírově lepší tým, a že když budeme trpěliví a nebudeme dělat zbytečné chyby, tak to dotáhneme do vítězného konce,” popsal Schweiner recept na semifinálové vítězství. „Tohle je asi sen každého sportovce, že lidi, kteří vás nejvíce podporují a obětovali strašně moc své energie, času a peněz, proto abychom mohli být tam, kde teď jsme, tak jsou teď tady s námi,” doplnil Perušič.

Do finále mistrovství světa nastoupili naši borci proti úřadujícím mistrům Evropy Švédům Åhmanovi s Hellvigem. K vidění bylo bez jakékoli nadsázky to nejlepší, co je na světě k dispozici. Dalo by se říci, že proti sobě nastoupila nejlepší světová obrana a útok. Možná i proto musel nakonec zápas do tiebreaku, jelikož každý set tahal za pilku někdo jiný. Ve zkrácené hře pak opět dominovala česká, do detailu propracovaná obrana, která místy přiváděla jinak klidné Švédy k šílenství. Perun s Davem si tak postupně vybojovali až šestibodový náskok, který se za stavu 12:6 zdál neotřesitelný. Švédové se s tímto výsledkem ale rozhodně nechtěli smířit a perfektní obranou začali bod po bodu skóre stahovat. Tato fáze utkání pak rozhodně nedělala dobře jak srdcařům, tak kardiakům. Nakonec se však vše v dobré obrátilo a za stavu 14:13 Dave tvrdou ranou do diagonály dopsal mexickou pohádku, která nejenomže vyústila v historicky první zisk titulu světových šampionů pro český beachvolejbal, ale také poslala české borce na olympijské hry v Paříži.  

Kompletní výsledky MS 2023 ZDE

 

Autoři: Martin Mach, Jiří Carba, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018