4.2.2021

Dvě kola před koncem základní části není stále jasno, komu zůstane „Černý Petr“

Konec základní části UNIQA volejbalové extraligy mužů 2020/21 se kvapem blíží. Stále hoří boj o přímý postup do play-off, ale i o místo v předkole play-off či lepší výchozí pozici do dalších bojů. Většině týmů zbývá odehrát dvě utkání, jen Liberci, Kladnu a Ostravě tři a Karlovarsku pouze jedno. V konečném zúčtování může nakonec rozhodovat každý získaný bod, set, míč. Žádný z týmů nechce, aby příští sobota byla pro něj posledním hracím dnem v probíhající extraligové sezóně. Bohužel to se dvěma družstvům nesplní a další pokračování UNIQA extraligy už budou sledovat zpovzdálí.

O další body do průběžné tabulky se začne bojovat už ve čtvrtek, kdy v dohrávce 9. kola hostí Beskydy libereckou Duklu. V sobotu je na programu pět zápasů 21. kola, šesté utkání tohoto kola už bylo vzhledem k účasti Karlovarska na dalším turnaji Champions League předehráno – Beskydy v něm doma prohrály se Západočechy 0:3.

Jak si jednotlivé týmy před finišem základní části extraligy stojí a co je čeká?

Do boje o první tři příčky můžou zasáhnout už jen týmy Karlovarska, Českých Budějovic a Liberce. Nejhůře je na tom zatím Dukla, která z třetí pozice čeká na zaváhání svých konkurentů. O prvenství po základní části si to největší pravděpodobností rozdá Karlovarsko s Jihostrojem.

1. VK ČEZ Karlovarsko – 52 b.

Karlovarsko, které na konci přestupového období angažovalo z Brna univerzála Daniela Římala, uzavře základní část UNIQA extraligy až příští sobotu domácím zápasem s Libercem. Pokud chtějí Západočeši bojovat s Jihostrojem o vítězství v základní části, nesmí proti Dukle zaváhat. Po zápasech Champions League budou mít sice jen pár dnů si zvyknout na jiné míče, ale letošní domácí neporazitelnost i výhra v prvním utkání v Liberci hovoří v jejich prospěch.

2. VK Jihostroj České Budějovice – 49 b.

Pokud chtějí České Budějovice usilovat o první příčku po základní části, musí zbývající dva zápasy zvládnout za plný počet bodů. Na domácí palubovce jsou volejbalisté Jihostroje v letošní sezóně zatím neporaženi, prodloužit tuto vítěznou sérii můžou v sobotu s Ostravou, poté zajíždí do Brna. Oba soupeře v předešlých zápasech porazili, bylo by velkým překvapením, kdyby neuspěli i napodruhé. Místo zraněného kapitána Radka Macha může trenér René Dvořák počítat s „navrátilcem z Příbrami“, mladým Pepou Polákem.

3. VK Dukla Liberec – 45 b.

Duklu čekají dva zápasy se slabšími soupeři, nejprve nastoupí na palubovce Beskyd a pak doma proti Příbrami. Podle papírových předpokladů i výsledků z prvního měření sil s těmito soupeři by si měli liberečtí volejbalisté připsat dvě povinné výhry. Základní část extraligy uzavře Dukla zápasem v Karlových Varech. V tomto utkání je mírným favoritem Karlovarsko, ale pokud by se Liberci podařilo přeci jen uspět, pak by ještě mohl zamíchal pořadím na prvních třech místech po základní části.

O čtvrtou příčku, zajišťující start play-off v domácím prostředí, stále bojují pražští Lvi s Ústím na Labem.

4. VK Lvi Praha – 37 b.

Sérii tří porážek zastavili Lvi v pravou chvíli, když v posledním extraligovém utkání zvítězili na palubovce svého konkurenta z Ústí a odskočili mu v průběžné tabulce o tři body. Teď se musí připravit na domácí souboj s Odolenou Vodou a následně na utkání v Ostravě. I když je Aero vždy nepříjemným soupeřem a z ostravské palubovky, když se domácím daří jejich „smrtící servis“, se výhry nevozí lehce, zůstává „lví smečka“ favoritem obou zápasů. Koneckonců to Lvi potvrdili i v prvních vzájemných zápasech.

5. SK Volejbal Ústí nad Labem – 34 b.

I když tým Ústí nad Labem v posledních dvou extraligových zápasech prohrál (České Budějovice, Lvi), podle papírových předpokladů by poslední dva zápasy měl zvládnout vítězně a čekat na případné zaváhání Pražanů, které by ho mohlo posunout na čtvrtou příčku. Už i s čerstvou posilou v sestavě, univerzálem Matějem Šmídlem, se nejprve Severočeši představí na palubovce kladenských Orlů, poté doma vyzvou tým Beskyd, kterému určitě budou chtít vrátit těsnou prohru v tie-breaku z prvního měření sil.

Velká bitva o šestou příčku, zaručující přímý postup do play-off, se dá očekávat mezi Ostravou a Odolenou Vodou. Oba týmy mají sice ještě teoretickou šanci přeskočit Lvy a Ústí nad Labem, ale ta je spíše z říše snů. To by musely do konce základní části ve všech zápasech naplno bodovat a zároveň celky Lvů a Ústí nad Labem „úplně vyhořet“, což je málo pravděpodobné.

6. VK Ostrava – 29 b.

Volejbalisté Ostravy si boj o šestou příčku zkomplikovali nečekanou domácí prohrou v posledním zápase, ve kterém nestačili na zlínskou Fatru. Nedá se moc očekávat, že nyní uspějí na palubovce českobudějovického Jihostroje, větší šanci na bodový zisk nabízí následující utkání na Kladně, které v prvním vzájemném duelu jasně porazili. Na závěr základní části extraligy čeká Ostravu domácí měření sil s pražskými Lvy, jejichž skalp v letošní sezóně ostravským hráčům chybí.

7. Aero Odolena Voda – 29b.

Hra Odoleny Vody je v poslední době trošku nestabilní. V průběhu utkání dokážou hráči Aera předvádět výborné výkony, ale i jak se říká „úplně odejít“. Odolku nedávno bodově „nepodržel“ výlet na Moravu, kde místo předpokládaných šesti bodů do tabulky ukořistila pouhé dva za výhru v tie-breaku ve Zlíně, na Beskydy nestačila. Teď Aeru nezbývá nic jiného, než bojovat o důležité body na palubovce pražských Lvů, se kterými má z prvního utkání nevyřízené účty a na závěr zdolat doma letos podruhé tým Kladna.

Na sedmou příčku už ostatních pět týmů dosáhnout nemůže. Mezi nimi se rozhoří boj o 8. – 12. místo a hlavně o tři místa v předkole play-off. Každý získaný bod může měnit průběžné pořadí v tabulce.

8. Black Volley Beskydy – 18 b.

Bylo by velkým překvapením, kdyby Beskydy přidaly do tabulky další body. V posledních zápasech je čekají totiž silní protivníci. Nejprve přivítají libereckou Duklu, a i když se jim doma vcelku daří, na Liberec by stačit neměly. Ale může dojít k překvapení jako v případě, když doma Beskydy porazily jejich posledního soupeře v základní části extraligy, celek Ústí nad Labem. Severočeši jsou však v závěrečném utkání velkým favoritem a ještě k tomu mají výhodu domácí palubovky.

9. Kladno volejbal cz – 18 b.

I kladenským Orlům jak se říká „teče do bot“, mají před sebou tři zápasy s týmy, před kterými se letos museli sklonit. Doma Kladno hostí Ústí nad Labem a Ostravu. V utkání se Severočechy by byl zisk bodů velkým překvapením, naopak duel s Ostravou je otevřený a nějaký ten bod do tabulky by „mohl kápnout“. Závěrečným představením Orlů v základní části bude středočeské derby v Odoleně Vodě, a jak dobře víme, derby nemá favorita.

10. Volejbal Brno – 16 b.

Brněnský tým se stále trápí, poslední výhru zaznamenal začátkem prosince, nepomohl ani návrat zkušeného nahrávače Ondry Bouly a ještě se nově musí vyrovnat s odchodem Daniela Římala do Karlovarska. O veledůležité body bude nyní usilovat na palubovce Zlína, kde by se Brnu náramně hodilo zopakovat výhru z prvního měření sil těchto soupeřů. Výsledek tohoto utkání hodně napoví, o co budou sobotní soupeři bojovat v závěrečném kole. V něm však brněnský tým bude čelit českobudějovickému Jihostroji, a i když bude mít výhodu domácí palubovky, podle papírových předpokladů by body měly putovat na jih Čech.

11. VSC Fatra Zlín – 15 b.

Zlínská Fatra má svůj osud ve svých rukou. Doma přivítá Brno, na které v prvním měření sil nestačila, a poté zajíždí do Příbrami, tu naopak zdolala v tie-breaku. Pokud by se však Zlínu podařilo zopakovat výkon z posledního utkání, když si nečekaně odvezl výhru z Ostravy, a v obou zbývajících zápasech naplno bodoval, s největší pravděpodobností by ho účast v předkole play-off neminula.

12. VK Euro Sitex Příbram – 15 b.

Příbram sice na poslední dvě kola přišla o blokaře Pepu Poláka, který se vrátil do Českých Budějovic, ale i ona díky výhře v posledním domácím zápase s Brnem může ještě zamíchat kartami. Zisk jakéhokoliv bodu v utkání v Liberci by bylo asi velkou senzací, ale rozhodující bude pro příbramské Kocoury domácí utkání se Zlínem. V případě výhry a zaváhání dalších týmů bojujících o předkolo play-off, by pak sobotní utkání nemuselo být pro Příbram v letošní sezóně poslední.

 

Nadcházející zápasy UNIQA extraligy mužů:

čtvrtek 4. února – dohrávka 9. kola

  • 16:00 Black Volley Beskydy – VK Dukla Liberec 

sobota 6. února – 21. kolo

  • 15:00 VSC Fatra Zlín – Volejbal Brno
  • 18:00 VK Dukla Liberec – VK Euro Sitex Přibram
  • 18:00 Kladno volejbal cz – SK Volejbal Ústí nad Labem
  • 18:00 VK Lvi Praha – Aero Odolena Voda
  • 18:00 VK Jihostroj České Budějovice – VK Ostrava

 

Letošní ročník UNIQA extraligy je opravdu vyrovnaný a tak není divu, že o konečném pořadí základní části se bude rozhodovat až v posledních zápasech, které jsou na programu příští týden.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018