5.2.2022

Favorité nezaváhali, cenná výhra pražských Lvů v napínavém utkání v Příbrami

V sobotu měla UNIQA volejbalová extraliga mužů 2021/22 na programu kompletní 18. kolo. K žádnému překvapení nedošlo, z vítězství se radovaly tabulkově lépe postavené týmy. Parádní volejbal viděli diváci v Příbrami, odkud si nakonec výhru v tie-breaku odvezli pražští Lvi. S výhrou v kapse odjeli i kladenští Orli z Brna, v ostatních zápasech se prosadily domácí týmy. České Budějovice přehrály Ústí nad Labem, Odolena Voda si snadno poradila s Ostravou, Karlovarsko nezaváhalo se Zlínem a liberecká Dukla potvrdila rostoucí formu v zápase s Black Volley Beskydy.

VK EURO SITEX PŘÍBRAM – VK LVI PRAHA

Od utkání mezi Kocoury a Lvy se očekával velký zápas, podle předzápasových odhadů byly síly na obou stranách velmi vyrovnané. Mírným favoritem byli hosté z Prahy, kteří hájili vyšší postavení v tabulce, naopak Příbram měla výhodu domácího prostředí. Všechna očekávání byla naplněna a po vyrovnaných čtyřech setech rozhodnul tie-break, který ovládli Lvi Praha a odvezli si z Příbrami dva body za výhru 3:2 na sety.

VK Euro Sitex Příbram – VK Lvi Praha 2:3 (25:23, 24:26, 25:23, 22:25, 9:15)

Rozhodčí: Krtička J., Velinov E.

Počet diváků: 786

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Böhm, Trojanowicz, Johansen, Madaloz, Robinho, Dolgopolov, libero Verasio. Střídali: Šábrt, Ureš J., Hulpach, Rosenbaum, Ureš F.

Hosté: Janouch, Kriško, Todua, Mihajlović, Smith, Nedeljkovic, libero Moník. Střídali: Pliasetskyi, Toman, Vodička

Ohlasy po utkání:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Dnes to byl pěkný zápas, škoda čtvrtého setu, kdy tam bylo z naší strany několik menších chyb a Praha zvládla tuto situaci strategicky dobře zahrát, byly to asi 3-4 situace, které jsme nezvládli, a to nás o ten set připravilo, protože jsme prakticky celý čtvrtý set vedli. V pátém setu to bylo o tom, že se Praha utrhla na začátku a ujela nám, přestože jsme se snažili celou dobu, tak v momentě, kdy má soupeř náskok o 6-7 bodů v tie-breaku, tak už je to strašně těžké a není prakticky o co hrát.“

Martin Demar (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Krásný zápas, takhle nějak by klidně mohl vypadat i zápas play-off, ale bohužel jsme udělali blbou volbu na nahrávce, nahrávač hrál riskantní náhru, kterou neměl hrát, měl to hrát jednodušeji a tím jsme se potom dostali pod tlak. Jinak ale pěkný zápas, blahopřeji soupeři k vítězství.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Obrovsky cenné vítězství, protože v určité fázi jsme byli pod obrovským tlakem domácích, kteří hráli výborný zápas. Bylo to vyhrocené, byly tam karty, určitě pochvala pro Ivana Pliasetskyiho, který otočil na podání čtvrtý set a výborně zahráli také Luke Smith a Matej Mihajlovič, takže parádní výkon.“

Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): „Myslím, že to bylo nádherné utkání v krásné atmosféře, byl to krásný zážitek. Já jsem samozřejmě rád, že jsme vyhráli. První set byl extrémně vyrovnaný, prohráli jsme koncovku, ve druhém setu jsme zlepšili obranu i podání a udělali jsme méně chyb, takže jsme zaslouženě vyhráli. Od půlky třetího setu, nás domácí začali dobře přihrávat a měli jsme to horší do obrany. Ve čtvrtém setu myslím, že jsme to srdcem a emocemi urvali, Ivan Pliasetskyi nám hodně pomohl na servisu. Pátý set byl v naší režii, takže domů vezeme zasloužené dva body a musím pochválit naše účko Mihajloviče za excelentní výkon. Asi jedinou kaňkou v dnešním zápase, i když jsme vyhráli, tak byl výkon rozhodčích a myslím si, že to je hrozná škoda.“

Popis utkání:

První set byl od začátku velmi vyrovnaný, od stavu 5:5 začala mít mírně navrch domácí Příbram, která držela náskok. Skvěle hrál univerzál German Johansen a také oba příbramští blokaři Trojanowicz a Robinho, kteří složili prakticky vše, co dostali naservírováno. Před koncovkou již měla domácí Příbram náskok čtyř bodů, ten se ale po skvělé obraně Lvů Praha ztenčil na rozdíl jednoho bodu a ve velmi vyrovnané koncovce nakonec Příbram dokázala podržet ztrátu a dohrála set nejtěsnějším možným rozdílem 25:23.

Do druhého setu vstoupily oba týmy velice podobně, vyrovnaná hra na obou stranách, pohledný volejbal prakticky při každé výměně. Praha ale postupem času začala odskakovat, protože nedělala chyby a Příbram vždy dotáhla např. dvoubodový rozdíl a pak o něj zase rychle přišla. Ke konci setu byla ztráta domácích asi tříbodová, nicméně i na straně hostů došlo k několika nepřesnostem a Příbram ještě mohla celý set zvrátit na svoji stranu. Lepší útok hostů ale nakonec zajistil bodovku a těsnou výhru 26:24. V tomto setu měli hosté úspěšnost 54% na útoku, zatímco domácí pouze 34%, přičemž hosté dokázali dobře zaútočit i ze špatného příjmu a naopak domácí Příbram nedokázala využít mnohem lepší úspěšnost na přihrávce.

Třetí set byl opět velice vyrovnaný, Příbram na začátku trochu ztrácela, ale koncentrovanou a přesnou hrou se dokázala na hosty dotáhnout a celý set pokračoval ve velmi vyrovnaném duchu. Před koncovkou měli domácí opět mírný náskok a dokázali ubránit důležité míče a zvítězili opět jako v prvním setu 25:23. K vidění byly již lehce vyhrocenější situace, hráči se navzájem lehce pošťuchovali a pokukovali na sebe po sporných míčích, což stálo domácí také žlutou kartu.

Čtvrtý set byl taktéž velice vyrovnaný, Příbram nejprve vedla rozdílem tří bodů, poté o náskok přišla a po několika dalších sporných balonech a dokonce červené kartě pro hosty vedla již 20:17 a vypadalo to, že se zápas blíží pomalu a jistě ke konci. Poté ale přišla ze strany domácích řada nepřesností a vlastně taková nemožnost zahrát ztrátu při podání střídajícího Pliasetskyiho na straně hostů, který asi šestibodovou sérií otočil prakticky celý čtvrtý set. Jako by ta červená karta hostům paradoxně pomohla k lepšímu výkonu. Pliasetskyi přestože nedal žádné eso, tak kvalitním servisem zajišťoval odtažený příjem domácích a hosté skvěle bránili a srovnali na 2:2.

V pátém setu domácí Příbram prakticky nic nepředvedla, hned na začátku setu svítilo na světelné tabuli hrůzostrašné skóre 0:4 a bylo zřejmé, že s tím půjde jen těžce něco dělat. Lvi Praha měli pátý set plně v jejich režii a odváží si z Příbrami za výhru v tie-breaku dva body.

Autor: Štěpán Chvosta, foto David Kratochvíl

AERO ODOLENA VODA – VK OSTRAVA

V 18. kole UNIQA volejbalové extraligy mužů přivítalo domácí AERO moravský tým z Ostravy. Ostravští hrají se zlepšenými výkony, ale citelně jim chyběl univerzál Dvořák. AERO na svého soupeře vlétlo a od začátku diktovalo tempo hry. I přes snahu hostů se domácím podařilo vybojovat výhru bez ztráty setu a připsalo si znovu veledůležité body do tabulky.

AERO Odolena Voda - VK Ostrava 3:0 (25:14, 25:22, 25:18)

Rozhodčí: Činátl R., Marchner R., lajnoví Červený V., Zich J.

Počet diváků: 367

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Svoboda, Carmody, Hladík, Shchadilov, Horák, Démar, libero Hadrava. Střídali: Chevalier, Chancy, Jachnicki

Hosté: Polynski, Jambor, Jarosinski, Kotas, Mazoch, Fořt, libero Sobczak. Střídali: Vancl, Závodský A., Vašíček

Ohlasy po utkání:

Matyáš Démar (kapitán AERO Odolena Voda): „Důležitá výhra pro nás, dobrý kolektivní výkon. Makáme dál.“

Martin Kop (trenér AERO Odolena Voda): „Určitě bylo důležité, že se nám povedl vstup do zápasu, drželi jsme Ostravu pod tlakem na servisu a vytvořili jsme si hodně bodových příležitostí. Deset bloků na tři sety určitě není špatné, jen se musíme zlepšit v řešení situací na bod. A jdeme dál do dalších důležitých zápasů.“

Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Hraje tady písnička Jako vlna tsunami, a přesně tak na nás Vodolka v prvním setu vletěla, a tento první set po právu patřil jim. Myslím si, že další dva sety to byla rvačka, ale myslím si, že jsme prostě udělali více chyb. Vodolka byla přesnější a efektivnější ve všech činnostech.“

Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Gratuluji domácím k vítězství. Myslím si, že to bylo jednoznačně lepší družstvo, hned od začátku. Od prvního momentu byli koncentrovaní a my jsme dělali různé korektury, zbrzdění, střídání, cokoliv abychom to zastavili, ale myslím si, že domácí dnes hráli výborně a zaslouženě vyhráli.“

Popis utkání:

Hned úvod utkání byl plně v režii domácích hráčů, kteří velmi rychle vedli 9:1, skvěle hráli v obraně na síti i v poli, skvěle dohrávali bodové míče. Poté se začalo ztrátovat na obou stranách, domácí hráči měli ale hru pod kontrolou. V konci zaznamenal hostující Mazoch dva přímé body, ale pak už si domácí set dohráli.

Vstup do druhého setu byl z obou stran velmi vyrovnaný, domácí se přestali prosazovat z těžších pozic a Ostravští si začali znovu více věřit. I přes polovinu setu byl stav velmi vyrovnaný a často se vedení přelilo z jedné na druhou stranu. Před koncovkou se domácím podařilo odskočit na čtyřbodový náskok, a právě s tímto vedením mělo setboly. Dva neproměnilo, ale následující servis Ostravských letěl do autu a domácí vedli už 2:0.

I třetí set začal vyrovnaně, v malém vedení byli domácí. Hosté se snažili, ale prostřední část setu patřila znovu domácím hráčům, kteří kralovali na síti a dokázali soupeři odskočit. Ti už nekladli moc odporu a set plynul ke spokojenosti domácích hráčů a fanoušků. Nakonec set domácí vyhráli se sedmibodovým rozdílem a celý zápas pak 3:0.

AERO si připsalo po třetím zápase s moravským soupeřem další tři veledůležité body. Děkujeme všem fanouškům za skvělou podporu!

Autor: Tomáš Havlát

VK ČEZ KARLOVARSKO – VSC FATRA ZLÍN

Karlovarsko hostilo v 18. kole UNIQA extraligy zlínskou Fatru. Při náročném programu Karlovarska (Pohár CEV) dostali proti poslednímu týmu tabulky příležitost od trenéra Jiřího Nováka většinou hráči z lavičky a ti se mu odměnili výhrou 3:0.

VK ČEZ Karlovarsko – VSC Fatra Zlín 3:0 (25:23, 25:19, 25:13)

Rozhodčí: Dušek, Poláček

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ihnát, Patočka, Římal, Wiese, Wilson, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Indra, Kočka, Fišer, Zajíček

Hosté: Gálík, Šulc, Kozák, Čechmánek, Adamec, Toman, libera Viceník, Vodička. Střídali: Lamri, Obdržálek, Žák

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Splněné tři body. Jsem rád, že si zahráli kluci, kteří se na hřiště tolik nedostanou. Zvládli to skvěle, takže povinnost splněna.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): Výhra 3:0. Zahráli si všichni, takže ideální sobotní večer.“

Radim Šulc (kapitán VSC Fatra Zlín): První set byl vyrovnaný, ale domácí nám pak potrestali dvě nevynucené chyby. Ve druhém setu se to zlomilo v polovině, stejně jako celý zápas, domácí nám odskočili servisem. Gratulace Varům.

Přemysl Obdržálek (trenér Fatra Zlín): Mrzí mě první set, kdy to ovlivnili rozhodčí. Škoda, mohli jsme ve Varech vyhrát set. Rozdíl byl hlavně na podání, ve kterém byli domácí lepší.“

Popis utkání:

Na podání začíná domácí smečař Ihnát. Zlínu se daří bránit těžké míče v poli a začátek zápasu je vyrovnaný. Útokem za hlavou vyrovnává domácí univerzál Římal na 11:11. Zlín získává dvoubodový náskok po útoku univerzála Adamce a ubráněním Wilsona středem sítě (12:14). I domácí blok zastavuje útok Tomana, konkrétně dvojice Patočka-Keemink (14:14). Nezvykle dlouhou výměnu ukončuje útokem středem sítě Patočka a posílá domácí do vedení 16:15, následně kazí Keemink podání a je opět vyrovnáno. Hosté jdou po ubránění Wieseho a Římala do vedení 22:20 a Jiří Novák si bere oddechový čas. Čechmánek kazí podání a do hry vstupuje Indra a Kočka. Střídání je účinné a Wilson si připisuje bodový blok, kterým srovnává na 22:22. Na straně hostů skládá opět univerzál Adamec a Zlín vede 23:22. Domácím se daří zatím nejvíce bodujícího hráče Fatry ubránit několikrát v poli a Wilson může pokračovat na podání při vedení 24:23. Z hlavního kůlu je ubráněn blokem Patočka-Indra smečař Toman a Karlovarsko ukončuje první set 25:23.

Hosté oproti prvnímu setu začali hůře přihrávat a to několikrát trestá na síti pozorný Patočka, při podání jeho kolegy na postu blokaře Wilsona (9:6). Domácí opět brání univerzála Adamce a zlínský blok vytlouká Ihnát (11:6).  Z hlavního kůlu je také úspěšný hostující smečař Kozák a zařizuje pro Zlín devátý bod. Karlovarský blok Wiese-Wilson brání nejzkušenějšího muže na straně Zlína, blokaře Čechmánka a domácí vedou 14:10. Čechmánek však vrací stejnou mincí a blokuje Wieseho. Zlínu už se tolik nedaří ubránit Karlovarsko v obraně na síti nebo v poli a prohrává 14:18. Karlovarsko si udělalo dostatečný náskok a druhý set ukončuje esem Kočka 25:19.

Od začátku setu posílá do hry Jiří Novák nahrávače Martina Kočku, který skvěle spolupracuje zejména se smečařem Ihnátem. Domácí se dostávají do herní pohody a vedou 12:6.  Na straně Zlína se z hlavního kůlu prosazuje Toman a připisuje osmý bod. Hosté jsou už poněkolikáté nepřesní, ale situaci zachraňuje opět hostující smečař Toman. Přes trojblok se prosazuje nový muž na hřišti, mladý karlovarský smečař Fišer a pokračuje na podání. Domácí jsou ve vedení 17:12. Hosté chybují na útoku a na straně domácích je na útoku naopak úspěšný Ihnát (21:13). Esem ukončuje, stejně jako druhý set, nahrávač Kočka (25:13).

Autor: Markéta Minaříková

VOLEJBAL BRNO – KLADNO VOLEJBAL CZ

V zápase 18. kola UNIQA extraligy nestačilo Brno na dobře hrající kladenské Orly. V brněnském dresu se poprvé představila nová posila, jednatřicetiletý univerzál Felipe Mariano da Silva z Brazílie.

Volejbal Brno – Kladno volejbal cz 1:3 (25:22, 19:25, 18:25, 19:25)

Rozhodčí: Spáčil, Peloušek

Počet diváků: 309

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hrazdira, Janečka, Loktionov, Zmrhal, Klajmon, Truong, libero Kop. Střídali: Mariano, Toman, Drahoňovský, Fitz, Kočvara

Hosté: van Solkema, Kraffer, Špulák, Platačs, Hýský, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Lohr, Fortuník, Čeketa

Ohlasy po utkání:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Kladno odehrálo dobrý zápas, hlavně na podání. Tlačilo celou dobu. Myslím si, že s Hýským jsou ještě silnější. Hráli velmi dobrý volejbal, dnes zaslouženě vyhráli.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Kladno dnes hrálo velice dobře. Myslím si, že po zásluze bere tři body. V prvním setu a v pasáži ve čtvrtém, kdy jsme je dostali trošku pod sebe, tak hráli víceméně v pohodě. My jsme je nezatlačili servisem, takže neměli problém na přihrávce. Naopak Kladno dobře podávalo a myslím si, že dnes zaslouženě vyhrálo.“

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Jsme hrozně rádi za tři body, protože z Brna se nikdy nevozí snadno. Pro nás hodně důležité body do tabulky, protože ta špička prvních šest, sedm je hrozně vyrovnaná, takže důležité body. První set nebyl úplně podle našich představ, ale jsem rád, že jsme to dokázali hodit za hlavu a oklepat se z toho. Do druhého setu jsme vlétli jako by se nic nedělo. Jsem rád za všechny kluky, co jsme tu dokázali předvést, protože to byl těžký a vyčerpávající zápas a cesta domů bude teď určitě příjemnější.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Bojujeme o co nejlepší pozici pro playoff a chtěli jsme tady vyhrát za tři body. Čekali jsme těžký zápas. Bylo to ještě těžší, než bych si dokázal představit a jsem strašně rád, že jsme to nakonec zvládli.“

Popis utkání:

Utkání mělo hned od začátku ten správný náboj. Oba celky předváděly slušný výkon ve všech herních činnostech. První set byl dlouho vyrovnaný, jak ve stavu, tak i nasazením v zápase. Jako první se bodového náskoku ujali domácí volejbalisté. Před koncovkou prvního dějství soupeřovi odskočili na rozdíl tří bodů. Fanoušci, kteří na dnešní zápas dorazili v hojném počtu, hnali domácí volejbalisty za vítězstvím v prvním setu a ti je nezklamali a ujali se vedení v zápase 1:0 na sety.

V druhém setu měli od začátku na vrch kladenští Orli, kteří se ujali brzkého vedení, které v průběhu setu postupně navyšovali. Brněnští volejbalisté na to dlouho nedokázali najít odpověď. Nepomohlo jim ani brzké vybrání obou oddechových časů. Brňáci dokázali k závěru setu svou hru zlepšit. Pomohli i střídající hráči z domácí lavičky. Kladenští volejbalisté ale jsou natolik zkušeným celkem, že si vysoké vedení v tomto setu pohlídali a zaslouženě srovnali stav utkání.

Hosté pokračovali v nátlaku na brněnské volejbalisty a hned od začátku třetího dějství se i díky dobrému podání opět ujali brzkého vedení 3:7, načež reagovala domácí lavička oddechovým časem. Volejbalu Brno se dlouho nedařilo najít vhodné střídání. Kladno neupouštělo z nátlaku, ani z pozornosti. Brňáky nepustilo do hry a ujalo se vedení v zápase 1:2 na sety.

Ze začátku čtvrtého setu to vypadalo, že si domácí sestava konečně sedla a utkání bylo opět vyrovnané. Domácí volejbalisté převzali otěže utkání a blížili se k vyrovnání stavu utkání. Ve dvou postaveních ovšem o svůj náskok přišli a naopak pustili do vedení soupeře. Kladno nabídnuté šance využilo a porazilo domácí Volejbal Brno 1:3 na sety.

Autor: Pavel Koukal

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM

Jihostroj potvrdil v domácím prostředí roli favorita proti oblíbenému soupeři z Ústí nad Labem. Českobudějovičtí od počátku diktovali tempo hry díky servisu a vyhráli ve třech setech. Připsali si tak patnáctou výhru v sezoně a vedou tabulku stále o jeden bod před Karlovarskem.

VK Jihostroj České Budějovice – SK Volejbal Ústí nad Labem 3:0 (25:14, 25:21, 25:14)

Rozhodčí: Buchar T., Hladišová M.

Počet diváků: 770

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Polák, Schouten, Licek, Sedláček, Piskáček, Stoilovič, libero Kryštof. Střídal: de Amo

Hosté: Vemič, Baláž, van Solkema, Suda, Beer, Srb, libero Kořínek. Střídali: Kobolka, Kasan, Pospíšil, Lank

Ohlasy po utkání:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Z naší strany to byl krásný zápas, musím kluky pochválit. Co víc k tomu říct? Zasloužené vítězství.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Vyhráli jsme 3:0, jsem spokojený. Zápas byl jednoduchý v momentech, kdy jsme dávali sérii servisů. K tomu jsme se ale museli propracovat. V prvním setu byl stav vyrovnaný až do stavu deset, druhý set byl vyrovnaný až do koncovky a ve třetím setu už jsme soupeři odjeli.“

Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): „Budějce kontrolovaly celý zápas a nepustily nás skvělým servisem vůbec do hry.“

Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí nad Labem): „Jihostroj nás v podstatě rozstřílel podáním. Od začátku zápasu nás dostal pod tlak a my jsme si nebyli schopni přihrát. Ve druhém setu jsme byli schopní zahrát pár dobrých akcí a bylo to z naší strany lepší. Ve třetím setu si ale domácí opět pomohli kvalitním servisem, ve kterém byli o třídu lepší.“

Popis utkání:

Jihostroj byl v zápase jednoznačným favoritem a od počátku se mu dařilo diktovat tempo hry díky dobrému servisu. Hrozbou pro Ústí nad Labem byl zejména Schouten, který se blýskl pěti esy. Jihostroji se díky servisu dařilo odtahovat hosty od sítě a vybudoval si bezpečný náskok. Nahrávač Piskáček, který dostal důvěru, vybídl několikrát Licka, který se nemýlil. První set vyhrál favorit jednoznačně 25:14.

Do druhého setu vstoupilo Ústí nad Labem o něco lépe. Bylo úspěšnější na útoku a lépe se hostům dařila i přihrávka. Univerzál ústeckých volejbalistů van Solkema zakončil úspěšně hned pět akcí, a i díky jeho příspěvku byl druhý set vyrovnaný téměř až do koncovky. V závěru setu byl úspěšnější Jihostroj, který zvítězil 25:21.

Třetí sada už probíhala podle očekávání. České Budějovice diktovaly tempo hry a Ústečtí se marně bránili. Nebezpečný byl zejména domácí univerzál Schouten, na jehož prudké údery hosté nestačili. Jihostroj byl silný na servisu a přihrávka dělala nadále hostům problémy. Dlouho dopředu bylo jasné, že Českobudějovičtí vybojují i třetí sadu, která skončila poměrem 25:14.

Autor: Matěj Mayer

VK DUKLA LIBEREC – BLACK VOLLEY BESKYDY

Po „povinném“ vítězství libereckých volejbalistů ve Zlíně dnes Duklu čekalo další utkání se soupeřem ze dna extraligové tabulky, s Black Volley Beskydy. Dukla měla z důvodu vysoké marodky velmi špatný začátek letošního ročníku a v současné době je až na desátém místě, které zaručuje poslední příčku pro předkolo play off. To by určitě chtěly i Beskydy, které na Duklu ztrácejí šest bodů. Ale v dnešním utkání nedokázali hráči Beskyd získat ani jediný set. V prvním se vůbec neprosadili přes blok Dukly a získali pouhých devět bodů. Druhý a zejména třetí set již byl vyrovnanější, ale Dukla potvrdila svoji stoupající formu a připsala si podruhé za sebou plný počet bodů a posunula se na deváté místo v tabulce.

VK Dukla Liberec – Black Volley Beskydy 3:0 (25:9, 25:18, 25:21)

Rozhodčí: Dušan Rychlík, Alex Nedbálek, delegát utkání Břetislav Popadinec

Počet diváků: 471

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Marcel Lux, Libor Leikep, Filip Křesťan, Diás Goméz Nivaldo Nadhir, Jakub Veselý, Luboš Bartůněk, libera Václav Kopáček, Jan Pavlíček. Střídali: Lubomír Staněk, Lukas Demar

Hosté: Marek Mečiar, Tomáš Kristian, Tomáš Prokůpek, Jakub Motyčka, Ondřej Muroň, Tomáš Mišek, libero Dominik Jelen. Střídal: Jiří Benda, Adam Provazník, Matěj Koloušek

Ohlasy po utkání:

Jakub Veselý (kapitán VK Dukla Liberec): „Vítězství je tam, máme velkou radost. To, co jsme přes týden natrénovali, to jsme dnes prodali. Vlastně jsme Beskydy k ničemu nepustili. Doufám, že nám to takhle pošlape dál, že budeme podávat takovéto bojovné a koncentrované výkony.“

Petr Brom (trenér VK Dukla Liberec): Samozřejmě jsme chtěli tři body a chtěli jsme co nejhladší vítězství. První dva sety se nám to myslím dařilo, ale potom jsme chtěli rychle vyhrát třetí set a párkrát jsme tam udělali chybu na přihrávce a v útoku, takže to začalo být vyrovnanější. Ale koncovku jsme nakonec zvládli a máme tři body.“

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „Dnes to byl od nás hodně bojácný výkon, hodně nervózní. Soupeř do nás bušil servisem a my jsme se s tím nedokázali popasovat. Škoda koncovky třetího setu, mohli jsme jít aspoň do čtvrtého.“

Jakub Salon (trenér Black Volley Beskydy): „Víceméně dnes Liberec zaslouženě vyhrál. Rozehrává se k lepším výkonům a potvrdil tu dnešní roli favorita. My jsme dnes neměli co nabídnout.“

Popis utkání:

Snad ani lepší vstup do dnešního utkání si Dukla nemohla ani přát. Kvalitní podání a zejména perfektní obrana na síti posílá hosty do role diváků. První time si trenér Beskyd Jakub Salon žádá již za stavu 7:2, to se dvakrát na útoku a na bloku vyznamenává Diás Goméz. Ani po odpočinku Filip Křesťan nepolevuje na podání a po čistém esu již Dukla vede 12:2. Největší překážkou pro hosty je vysoký blok domácího kapitána Jakuba Veselého, který touto činností boduje dvakrát v řadě a domácí již vedou o jedenáct bodů (14:3). Propastný bodový rozdíl se hostům nedaří snížit a domácí volejbalisté s chutí kráčí k zisku první sady. Po zkaženém podání Tomáše Prokůpka získává Dukla první setbol utkání (24:9). Hned první proměňuje Jakub Veselý, který po špatném příjmu podání Beskyd smečí ukončuje první dějství.

Druhá sada byla v úvodu více vyrovnaná, ale při podání Diáse Goméze se domácím podařilo odskočit o tři body (7:4 – eso a blok Marcel Lux). Hosté blokem (Matěj Koloušek) a esem (Ondřej Muroň) rychle vyrovnávají, a když je liberecký blok v síti, hosté jsou ve vedení (7:8). Jejich vedení má ale krátký život. Parádní bloky Dukly postavily pro hosty na síti přímo neprostupnou zeď a na jednom postavení Dukla bodově ujíždí (13:8 - bloky Libor Leikep a Luboš Bartůněk). Získaný náskok si domácí hráči bezchybnou hrou hlídají a při další parádním podání Diáse Goméze své vedení ještě navyšují (20:13 – eso). Setbol na sebe nenechává dlouho čekat. Tvrdý útok Filip Křesťan se otírá o blok Beskyd a na ukazateli svítí 24:18. Sadu ukončuje přímým bodem z podání Marcel Lux, který zaskočil libero hostů Dominika Jelena a Dukla již vede 2:0 na sety.

Nejvyrovnanější partie se hrála ve třetím setu. Domácí si v úvodu postupně vypracovali tříbodové vedení kvalitní podáním (8:5 – eso Luboš Bartůněk), ale hosté dokázali na jednom postavení při podání Marka Mečiara převzít vedoucí roli (10:11 – eso). Za stavu 11:13 se dokonce po chybě domácího hráče (zadní přes na síti) dostávají do svého dnešního největšího bodového vedení. Dukla ale rychle obranou na sítí srovnává s Beskydy krok (13:13 – blok Jakub Veselý). Až do stavu 19:19 se obě družstva střídají v nepatrném vedení, přesto koncovka patří domácím hráčům. Další úspěšný blok Jakuba Veselého a přesná smeč Lukase Demara dovoluje Dukle odskočit do tříbodového rozdílu, který si již domácí hráči udržují do samotné koncovky utkání. Po zkaženém podání Jiřího Bendy se domácí hráči a publikum raduje z prvního mečbolu (24:18). Hned první mečbol po kratší mezihře z pipe proměňuje Lukas Demar a domácí vítězí 3:0 na sety a získávají plný počet bodů. K zdárnému a plynulému průběhu celého utkání přispěl i bezchybný výkon dnešních rozhodčích.

Autor: Zdeněk ŠOLC

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018