15.3.2017

Favorité v prvních zápasech ČF play off nezaváhali, set získalo Brno i Příbram

První tři zápasy čtvrtfinálové série play off UNIQA extraligy mužů patřily favoritům. Vedoucí Kladno, mistrovský Liberec i českobudějovický Jihostroj zdolali po základní části tabulkově hůře postavené soupeře a vedou v sérii hrané na čtyři utkání 1:0.

VK DUKLA LIBEREC – VOLEJBAL BRNO

V nezvyklém čase (17:00 hod.) začalo dnes v liberecké sportovní hale Dukly první čtvrtfinále UNIQA extraligy mužů. Důvod, v sousedství startuje paly off v hokeji. Domácí Bílý tygři se od 18:20 hodin zakousnou poprvé do indiánů z Plzně a proto mohli liberečtí diváci nejprve navštívit volejbal a navázat na hokej. Až tak jsou liberecké kluby vstřícní ke svým divákům (zítra se situace opakuje). Ale zpět k repríze loňského finále. Dukla Liberec dokázala v posledním kole získat tři body a na poslední chvilku přeskočila Příbram a svého dnešního soupeře Volejbal Brno a mohla využít nejprve domácího prostředí. Dukla dokázala navázat na výborný výkon z loňska a po velkém boji získat první čtvrtfinále v poměru 3:1.

č.: 148 dne: 15.3.2017 v hod.: 17:00

VK Dukla Liberec - Volejbal Brno 3:1 (25:22, 25:20, 20:25, 25:17)

Rozhodčí: Luboš Pecháček a Zdeněk Grabovský

Počet diváků: 625

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Správka, Leikep, Patucha, Galabov, Staněk, Janouch, libero: Kopáček, Střídali: Stolc, Piskáček, Kramar.

Hosté: Licek, Mendoza, Perry, Hrazdira, Pražák, Haník, libero: Muroň. Střídali: Římal, Klapal, Handlíř, Plešingr.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Pro nás je dnešní vítězství velmi důležité. Byl to dobrý vstup do play off. Domácí vítězství pomůže hlavně z psychického pohledu. Takže vyspat se a zítra nanovo."

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Jsem rád, že jsme toto první utkání zvládli. První utkání je vždy velmi  nervózní. Nyní se počítají vítězství, vedeme 1:0 v sérii, takže já jsem spokojen."

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): "Dnes jsme si utkání prohráli sami, Liberec nehrál moc dobře. My jsme nedodrželi taktické pokyny."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): "Myslím si, že jsme dnes začali dobře. Bohužel si myslím, že o celém výsledku utkání rozhodl první set, kde jsme v závěru nedokázali dobře přihrát Piskáčka a nedokázali jsme potom dobře zaútočit. Druhý set byl zcela v režii Liberce, zasloužená výhra. Nám se potom z toho podařilo dostat, ale ve čtvrtém setu zase byl Liberec lepší, my jsme kupili zbytečně moc chyb, hlavně nevynucených, které si myslím, že jsme schopni do zítřka odstranit. Uvidíme, připravíme se na další utkání."

Popis utkání: Po úpravě výšky sítě, která se nelíbila hostujícímu celku mohlo konečně začít očekávané play off pod Ještědem. Hostům dva první údery vůbec nevyšly. Zkažené podání (Martin Licek) a útok do autu ze signálu středem (Renzo Mendoza) dovolilo Dukle odskočit o dva body. Hosté ale rychle na svůj nevydařený vstup do čtvrtfinále zapomněli a za stavu 3:4 jsou již ve vedení (Michla Hrazdíra o blok a přímý bod z podání Jan Pražák). Dukla se do nepatrného vedení vrací těsně před odchodem k prvnímu TT utkání (smeč Jan Galabov z hlavního kůlu). Po návratu z TT si hosté rychle berou své vedení zpět. Za stavu 11:13 je na straně Brna veseleji (Jan Pražák vytloukl blok LB). I další rozehra patří s chutí hrajícím hostů, když technická smeč končí na anténce (11:14). Další vydařené podání hostů znamená čisté eso (Jan Pražák) a máme tu velmi slušné čtyřbodové vedení Brna při odchodu k druhému TT (12:16). V závěru setu vsadil liberecký nahrávač Jakub Janouch na Jana Galabova, kterému se neuvěřitelně v prvním a druhém setu dařilo (1. set 88% na útoku a 2. set 78% na útoku!). Všechny chycené míče Honza proměňuje nekompromisně v body a když zaznamená svým podáním čisté eso, hosté jsou ve vedení o pouhý bod (20:21). V závěru setu se parádní kousek povedl domácímu trenérovi Michalovi Nekolovi. Veterána Lubomíra Staňka na podání vystřídal mladičkým Ondřejem Piskáčkem (r.n. 1999) a ten se mu odměnil nádhernou plachtou, se kterou si hosté nedokázali poradit. Výsledkem byl rychlý konec setu prakticky na jednom postavení (22:22 Jan Galabov z pipe, 23:22 blok Jakub Janouch, 24:22 hosté do autu – František Marek Perry a 25:22 Aleš Správka přesně zalil).

Ve druhém setu na podání nastoupil Aleš Správka a Brno zřejmě zaskočeno ztrátou dobře rozehraného setu, jenom přihlíželo a nevěřícně kroutilo hlavami, jak na kontě Dukly rychle přibývají body (5:0). Až smeč do těsného autu Dukly (Dukla se dožadovala teče, ale rozhodčí neviděl) Aleše vyhání ze smečovaného podání. Hosté míchají sestavou, ale na domácí nic nezabírá. Libor Leikep signálem zvyšuje na 13:7 a když hosté smečují do autu (Renzo Mendoza), odchází domácí hráči k druhému TT druhé sady s luxusním náskokem 16:8. Hostům se již Duklu bodově dostihnout nepodařilo a za stavu 24:18 po jedno-bloku Lubomíra Staňka, který zastavil Jana Pražáka, přichází první setbol druhého setu. První Jan Pražák středem odvrací, druhý Blokem Michal Hrazdíra. Až při třetím nekompromisně smečuje do pole hostů Jan Galabov a domácí získávají i druhý set.

Třetí set patřil od úvodu hostům. Mohla za to nepřesnost Dukly na útoku (2:4) a kvalitní blok Brna. Hosté si postupně získali až čtyřbodové vedení (18:22 – blok Jan Pražák), které dokázali udržet až do konce setu. První set Brnu daruje Dukla zkaženým podáním. Hned první setbol hosté proměňují čistým esem (Jan Pražák) a je sníženo.

Po prohraném setu se domácí hráči rychle oklepali a začali hrát na útoku velmi odvážně a hlavně bez chyb. Dvoubodové vedení na stranu Dukly zaznamenává univerzál Adrian Patucha, který ukončuje snad nejdelší mezihru (5:3). Před odchodem k prvnímu TT čtvrté sady míří Martin Licek do velkého autu a na ukazateli svítí 8:5. Rozhodující atak Dukly startuje blokem Aleš Správka, který zastavuje smeč Zdeňka Haníka (10:6). Lubomír Staněk signálem středem zvyšuje na 11:6 a když dvojblok domácích zneškodní další útok Brna, máme tu šestibodové vedení (12:6). Šestibodový náskok si Dukla udržuje pestrou hrou na nahrávce a útoku (Jakub Janouch) po bezchybném příjmu podání (Václav Kopáček). K vidění jsou neuvěřitelně tvrdé smeče (Aleš Správka), někdy dokonce i bez bloku. Další bod k dobru přidává esem Filip Kramar (19:12). V koncovce se na podání vyznamenává i Slawomir Stolc – čisté eso (21:13) a hosté již vědí, že dnes vítězství nezískají. Po přešlapu lajny při útoku ze zóny I. (Daniel Římal) tu máme za stavu 24:16 první čtvrtfinálový mečbol. Diváci v hale vstávají, ale radost jim kazí zkažené podání Dukly. Až druhý mečbol proměňuje Slawomir Stolc z pipe a je konec prvního utkání play off.

Autor: Zdeněk Šolc

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

Marek Šotola. Tohle jméno si velmi dobře zapamatujte. Českobudějovický univerzál Jihostroje a současně i klíčový hráč české kadetské reprezentace výraznou měrou pomohl k vítězství v prvním čtvrtfinále play-off UNIQA volejbalové extraligy proti Příbrami. S jeho příchodem na hřiště se domácí volejbalisté naplno rozjeli a nakonec dokázali zvítězit ve čtyřech setech. Šotola k tomu přispěl 10 body. Série pokračuje ve Sportovní hale zítra.

č.: 147 dne: 15. března 2017 v hod.: 18:00

VK České Budějovice - VK Euro Sitex Příbram 3:1 (16:25, 25:23, 25:22, 25:23)

Rozhodčí: Kořenek J. – Dušek P.

Počet diváků: 857

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sobotka, Habr, Michálek, R. Mach, Hackworth, Kuliha, libero Kryštof. Střídali: Červinka, Todua, Kraffer a Šotola. Trenér: René Dvořák.

Hosté: Poikela, Mikulenka, Palgut, Böhm, Šestak, Renovica, libero Juračka. StřídaliSuda, Rychecký, Kuchař, Kupilík a M. Mach. Trenér: Martin Kop.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Příbram prostě takhle dobře hraje celou sezonu. Je těžké na ni najít recept. Jsem hodně rád, že jsme vyhráli. Jasnou hvězdou zápasu byl Marek Šotola. Tohle jsem od kadeta ještě nikdy neviděl. Neskutečné."

René Dvořák (trenér VK České Budějovice): "Vstoupili jsme do zápasu hodně nervózně. Po prvním time-outu jsme kupili chyby, měli jsme dřevěné nohy a trápili jsme se. Postupně to z nás ale spadávalo. Zaplaťpánbůh za vydřené vítězství, ke kterému nám pomohl Šotola. Doufám, že nás to nakopne k lepší hře v dalších utkáních."

Hosté:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): "Začali jsme výborně, celkem dobře jsme podávali. Ale poté nám servis odešel. Budějovicím hodně pomohl Šotola, který skvěle útočil a hrál komplexně opravdu dobře. To domácí zvedlo."

Martin Kop (trenér VK Euro Sitex Příbram): "Samozřejmě jsme věděli, že se v Českých Budějovicích lehce nevyhrává. Hráli jsme to, co jsme si řekli. První set jsme zvládli, ale v dalších třech setech jsme na konci udělali chybu. Uprostřed setů jsme navíc měli nahrané dvě bodovky, ale vlastními chybami jsme je neuhráli. Domácím pomohl Šotola, zápas se tím otočil. Pokusíme se zítra odstranit maličkosti a České Budějovice potrápit."

Popis utkání:

První rána kapitána bývá nabitá a potvrdil to Habr, když dělovým servisem zaznamenal rozdílový bod na 3:1. Hostům se však ještě do technického time-outu podařilo zvrátit vývoj a po útoku Kulihy do zámezí vedli 8:5. Jihostroj ale ani po přerušení nenalezl herní pohodu. Poikelovo podání se sice otřelo o pásku a dopadlo přímo za síť, nic to však nezměnilo na tom, že Příbram vedla už 12:7. Domácím se nadále nedařilo, kulhal příjem a Středočeši měli zásadního náskok. Při druhé povinné pauze po sporném výroku vedli 16:9 a směřovali ke koncovce. Přišla tak změna nahrávače a na taraflexu se objevil Červinka. Chvíli poté se omladila sestava i na smeči, kde Kulihu vystřídal Kraffer. Ani on ale nepřinesl potřebný klid. Hosté vedli už 21:11 a kontrolovali první sadu. Druhým proměněným setbolem ji ukončil Böhm.

Začátek druhého dějství se podobal úvodní části, Jihostroj však tentokrát nepovolil Příbrami otočit skóre a držel vedení na své straně. Dvoubodový náskok trval od technické pauzy do stavu 10:10. Zpátky ho následně pomohl vybojovat Hackworth, ale jen na krátkou chvíli, vytlučené bloky Böhmem znamenaly srovnání na 12:12 a opětovné stažení Habra z postu nahrávače. Navíc to byl právě Böhm, který znovu otočil kormidlem utkání a poslal Příbram do vedení 14:12. Náskok se zvětšil před koncovkou, kdy se útok hostů otřel o levé rameno Hackwortha a na světelné tabuli se objevil stav 15:18. Červinka tak přepustil zpátky místo Habrovi, který ihned svůj tým nabudil zakončením nad sítí místo nahrávky. Sice to domácím chvíli trvalo, ale před koncovkou se jim podařilo v heroické výměně vrátit do hry a srovnat na 19:19. Příbram si proto vzala oddechový čas. Po návratu na hřiště nezvládl útok Michálka přijmout Renovica, což znamenalo po delší době vedení zpátky na straně Jihočechů. Závěr ovlivnily emoce po dalším nepřesvědčivém rozhodnutí rozhodčích. Zdravě se projevily na Radku Machovi, který nejprve strhnul těsné jednobodové vedení na stranu domácích a poté nachytal při setbolu Poikelu na švestkách, čímž srovnal duel.

Domácí však nezachytili start třetí sady. Příbram jim nad sítí zavřela cestu a rychle měla na svém kontě tříbodový náskok. Zkoušku ohněm tak zažil Šotola, který vystřídal Hackwortha. Roli ustál na výbornou, Habr ho hned v první výměně vybídl k útoku a českobudějovický kadet se nemýlil. Lídr statistiky počtu es v základní části vrátil Jihostroj do hry, když srovnal podáním na 10:10. Byl to ale Šotola, který nadále prokazoval reprezentační kvality a na postu univerzála vůbec nechyboval. Najednou byl na taraflexu pouze jeden celek, a když dvakrát za sebou Kuliha s Machem zastavili Příbram na síti, vedly České Budějovice 16:11. Hosté se ale ještě nechtěli vzdát. Dostali se do dvoubodového kontaktu. Zastaven byl z pipu Michálek a kouč Dvořák přerušil za stavu 18:16 hru. Před koncovkou se Michálek neprosadil znovu, neuspěl přes Palguta a Středočeši stáhli na nejnižší rozdíl. Nakonec přišlo i srovnání, když Kuliha nepřijmul servis Poikely. Drama tak bylo na světě. Zásluhou Michálka na podání však dlouho netrvalo. Na řadu přišly dva setboly. Po špatném příjmu Příbrami navíc bylo pro Macha lahůdkou proměnit hned první.

Hosté zahájili čtvrtou sadu lépe. Byli o něco lepší v poli a i díky tomu si vypracovali dvoubodový náskok. Přišli o něj však hned po technickém time-outu. Za stavu 8:8 tak set začínal takřka znovu. Hru poté ovlivnila špatná podání na obou stranách. Rozdílový bod přinesl při svém podání Šotola, který si nebral servítky a nádherným esem poslal Jihostroj do vedení 15:13. Už to vypadalo, že si domácí náskok přenesou do koncovky, ale Středočeši srovnali na 18:18 a dostali novou krev do žil. Pouze však do chvíle, než Habr znovu vybídl skvěle hrajícího Šotolu k projektilu, jenž znamenal stav 20:18. Následoval ho z pipu Michálek a Sportovní hala hnala červenočerné k vítězství. Trenér Martin Kop tak hned po jedné výměně zopakoval oddechový čas. Dobojováno stále nebylo. Dva body Příbrami v řadě znamenaly snížení na nejtěsnější rozdíl a time-out i na druhé straně. Srovnání poté po dobré obraně hostů opravdu přišlo. Skóre 22:22 proto slibovalo další napínavé rozuzlení. Jako správný kapitán ale dotáhl k mečbolům České Budějovice Habr. Chybným servisem soupeře se podařilo proměnit druhý. Jihostroj tak vede v sérii 1:0 na zápasy.

Autor: Lukáš Dvořák, foto: Jan Luxík

KLADNO VOLEJBAL CZ – AERO ODOLENA VODA

První zápas čtvrtfinálové série play-off mezi středočeskými týmy hostilo Kladno. Domácí favorité skončili po základní části na prvním místě a hostí tým z 8. příčky Aero Odolena Voda. Plné hlediště se těšilo na souboj výborných nahrávačů Daan van Haarlema a na druhé straně Luboše Bartůňka.

č.: 145 dne: 15. 3. 2017 v hod.: 18:00

Kladno volejbal cz – Aero Odolena Voda 3:0 (25:20, 31:29, 25:23)

Rozhodčí: Dmejchal M., Buchar T.

Počet diváků: 584

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hýský, Zajíček, van Haarlem, Hietanen, Trojan, Křesťan, libero: Sparidans. Střídali: Dillien.

Hosté: Bartůněk, Hladík, Prešinský, Knight, Mikula, Kotrch, libero: Kotek. Střídali: Hadrava, Václavík, Holčík.

Vyjádření:

Domácí:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Jsme rádi za 1. vítězství v play-off. Zbytečně jsme si zkomplikovali zápas naší nekoncentrovaností. Zítra musíme podat lepší výkon. Díky fanouškům za podporu a skvělou atmosféru v plné hale."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "Hráli jsme zbytečně nervózně. Nedohrávali jsme body po úspěšné obraně a špatně jsme podávali. Ale na druhou stranu jsme zvládli těžké koncovky a jsem ráda za vedení v sérii 1:0."

Hosté:

Radoslav Prešinský (kapitán Aero Odolena Voda): "Jedna cesta, jak vyhrát, je zatlačit na servisu. Musíme podávat na hranici rizika. Dnes jsme to chtěli splnit, ale měli jsme hodně pokažených servisů. Byl to z obou stran bojovný a nervózní výkon, ale věřím, že zítra se nám zápas podaří lépe."

Jiří Vojík (trenér Aero Odolena Voda): "Na Kladno jsme se důkladně připravovali, ale pokud chceme uspět, musíme hrát na hranici rizika a možností. Dnes jsme hráli na hranici rizika a možností, ale musíme se zklidnit na servisu. Na Kladnu byla vidět nervozita. Ve 2. setu jsme měli několik setbolů, se kterými musíme zacházet opatrněji. Jinak dobrý zápas, těšíme se na další pokračování."

Popis utkání:

V prvním setu domácí favorité stále o 1 až 2 body prohrávali. Okolo druhého technického time-outu se Kladno konečně dostalo do výraznějšího vedení a přes velkou snahu dobře hrajících hostí, dotáhlo set do vítězného konce.

V 2. setu se rozpoutala největší bitva. Dlouhou dobu byla Odolena Voda na koni, Kladno neustále pouze dotahovalo a do 1. bodového vedení se dostalo až za stavu 23:22. Hra domácích se stejně jako v úvodním setu opírala o výkon úderných Hietanena a Křesťana. Na straně hostí držel útočný prapor Knight a především středem sítě kapitán Prešinský. Rozhodovaly maličkosti, hosté nevyužili setboly stejně jako domácí, ale nakonec rozhodla trpělivá snaha kladenských hráčů a domácí bouřlivé publikum mohlo oslavovat vítězný 2. set.

Koncovka 2. setu podle očekávání ovlivnila další dějství a zdálo se, že Kladno pod taktovkou motivovaného Haarlema dokráčí v pohodě k vítězství 3:0. V samotné koncovce se Odolena Voda neskutečnou bojovností vrátila do záapasu a domácí trenér Fortuník marně time-outoval. Skóre se opět vyrovnalo, ale tradičně v těžkých chvílích samotné koncovky se Kladno opřelo o výkon úderných lídrů a získalo matchball.

Autor: Anna Earl, foto: Ondřej Driml

 

Vypracoval: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018