3.2.2024

Osm mečbolů odvrátilo Ústí nad Labem, aby nakonec v Brně zvítězilo

ČEZ volejbalová extraliga mužů 2023/24 pokračovala 21. kolem. Pěknou ostudu před vlastními diváky si „utrhlo“ Brno, když nedokázalo využít osm mečbolů proti poslednímu Ústí na Labem a nakonec podlehlo v pátém setu. Kladno, které v sobotu svavilo dvacet let na extraligové scéně, porazilo Odolenu Vodu za tři body, i když už to vypadalo, že utkání půjde do tiebreaku. Jihostroj ve Zlíně dal zapomenout na své zaváhání v Benátkách, a i když ztratil třetí set, veze na jih Čech tři body. Stejně tak Liberec nepodlehl prostředí v Příbrami a také si odváží tři body. Karlovarsko si po vypadnutí v domácím poháru nemohlo dovolit další zaváhání, a tak to „odnesly“ Benátky nad Jizerou. Utkání Beskyd s Ostravou musel rozhodnout až tiebreak, na jehož konci byl šťastnější domácí Black Volley.

VOLEJBAL BRNO – SKV ÚSTÍ NAD LABEM

K zápasu 21. kola ČEZ volejbalové extraligy mužů nastoupil domácí Volejbal Brno proti hráčům z Ústí nad Labem. Jelikož se jednalo o střet osmého s třináctým ve velmi vyrovnané české extralize, diváci mohli očekávat potencionálně dost vyrovnané utkání.

Volejbal Brno – SKV Ústí nad Labem 2:3 (25:22, 25:27, 25:21, 27:29, 12:15)

Rozhodčí: Kavala T., Rychlík D.

Počet diváků: 249

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janků, Janečka, Thiessen, Novák, Bukáček, Dixon, libero Waclaw. Střídali: Kop, Vítámvás, Marocchi

Hosté: Pliasetskyi, Fišer, Martinez, Hulpach, Hýský, Suhan, libero Kořínek. Střídali: Kopecký, M. Lank

Ohlasy po utkání:

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Tak dneska to beru jednoznačně na sebe, prohrál jsem dva body Brnu. Co na to říct, nesložit tady na mečbol balon přes, tak to je velká chyba a jde to za mnou. Zas jsme si prohráli dvě, respektive tři koncovky. Dneska to za mě mělo být 3:0, 3:1. A místo toho odcházíme s bodem.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Čekal jsem, že kluky pochválím, protože z naší strany to chvílemi vypadalo jako docela dobrý sport, ale bohužel dvě koncovky jsme si nedohráli. Mělo to být za tři body pro nás, ale darovali jsme dva body Ústí a mrzí mě to za kluky, protože myslím, že se s tím dneska rvali. Bohužel nám tam chyběla nějaká střídání, která jsme nemohli udělat, protože máme dlouhodobě nemocné nějaké hráče.“

Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): „Z prohraného zápasu najednou dva body, jsme překvapení. Brno nám to prostě darovalo a jsme za to moc rádi. Nepřestali jsme bojovat a takhle by měl vypadat každý zápas.“

Ondřej Žaba (trenér SKV Ústí nad Labem): „Nakonec hodnotím výborně, za minutu dvanáct jsme dobře zareagovali na dobře hrající Brno, které to dneska mělo rozehrané za tři body. V jisté momenty nám Brno pomohlo, štěstí bylo taky na naší straně. Ukázali jsme charakter, který si myslím, že máme od začátku sezony.“

Popis utkání:

Velmi vyrovnaný vstup do utkání z obou stran a po deseti odehraných balonech je stav 5:5. Avšak po chybách hostů se domácí volejbalisté dostávají do vedení 13:10 a trenér Ústí je nucen si vzít první time – out zápasu. Dobrý servis hostujícího univerzála Hulpacha ale na domácí platí a stav je opět vyrovnaný 14:14 a přichází první oddechový čas domácích. Set je vyrovnán i nadále, ale Brno je nakonec schopno přetáhnout set na svou stranu a vyhrává ho 25:22.

Druhý set začal podobně vyrovnaně jako ten první, 5:5. Domácí se ale zvedli a za vedení 8:5 odcházejí na první time – out hostů. Ani poté se ale Ústí nedaří brněnský náskok stáhnout a prohrává o pět bodů, 16:11. Po řadě chyb Brna je za stavu 16:14 nucen trenér Marek sáhnout po prvním time – outu druhého setu. Za stavu 20:20 po třech bodech hostů týmy opět odchází na lavičku k oddechovému času. Po velmi vyrovnané koncovce si set odnáší hráči Ústí 25:27.

Do třetího setu vstoupil velmi dobře brněnský celek a trenér hostů si za stavu 8:2 bere první time – out. Domácí nepolevují a za stavu 13:6 vybírá ústecká lavička svůj druhý oddechový čas. Brněnští volejbalisté ale začínají dělat chyby a jejich náskok je stažen na rozdíl jednoho bodu, 14:13. Nadále byl set velmi vyrovnaný, ale domácí volejbalisté si ho už nenechali utéct a vyhrávají 25:21.

Čtvrtý set začal opět vyrovnaně, ale po chybách na útoku hostů se Brno dostává do vedení 6:4 a Ústí reaguje oddechovým časem. To mu ale nepomáhá a po dvaceti odehraných balonech prohrává 12:8. Za vedení domácího týmu 18:13 si ústecký trenér vybírá svůj druhý time – out. Brno i přes velký náskok hraje velmi vyrovnanou koncovku, a i přes dva oddechové časy set nakonec končí vítězstvím hostujícího Ústí 27:29.

Pátý set opět začal velmi vyrovnaně a stav byl při výměně stran 8:7. Za stavu 11:12 si Brno vybírá druhý time. Brno na Ústí nestačí ani v pátém setu a prohrává 12:15.

Autor: Richard Bednář

KLADNO VOLEJBAL CZ – AERO ODOLENA VODA

Poslední zápas ze série „ povinných“ vítězství zakončili kladenští Orli velmi šťastnou výhrou. Čtyřsetovou přetahovanou oslavili jak dvacáté narozeniny klubu, tak legendárního Eagle bosse Milana Fortuníka. Derby ukončila Imamurova série na podání, když pomohl svému týmu utéct doslova hrobníkovi z lopaty.

Kladno volejbal cz – Aero Odolena Voda 3:1 (25:20, 25:22, 22:25, 26:24)

Rozhodčí: Krtička J., Činátl R.

Počet diváků: 905

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Seppänen, Kyjanica, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández. Střídali: Villarreal, Čeketa, Imamura

Hosté: Svoboda, Blumbergs, Kern, Chevalier, Osoria, Srb, libera Hadrava, Ježek. Střídali: Démar, Hladík, Šulc, Carabali

Ohlasy po utkání:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „Máme radost z vítězství 3:1, i když se nerodilo lehce. Myslím, že jsme utekli hrobníkovi z lopaty, výkon Odoleny Vody měl vzrůstající tendenci a my byli horší a horší. Díky bohu se nám poprvé povedlo střídání a Hiko nám vytrhl trn z paty. Děkujeme Hikovi a děkujeme všem fanouškům.“

Arnaud Josserand (trenér Kladno volejbal cz): „Věděli jsme, že to bude těžký zápas, protože Odolena Voda má svou kvalitu. V tomto týdnu jsme měli hodně chlapců nemocných, Antonymu se narodila dcera, takže jsme nebyli po celou dobu kompletní, nemohli jsme toho moc natrénovat, co se týče kolektivu. A myslím, že je dobře, že jsme si zažili zápas jako ten dnešní, kdy Aero hrálo velmi dobře, protože tak to bude i v play-off. Protože cokoli se stane, budeme muset bojovat bez ohledu na to, jestli budeme dva sety vepředu nebo dva sety za soupeřem. Jsem velmi šťastný, dnešní zápas nebylo evidentní vyhrát a Hiko v závěru zápasu odvedl skvělou práci.“

Matyáš Démar (kapitán Aero Odolena Voda): „Dneska byl k vidění dobrý volejbal, bylo to vyhecované z obou stran. Koncovka čtvrtého setu, kdy jsme vedli 24:21 a měli jsme to dvakrát zvedlé, bohužel jsme to nesložili. Měli jsme jít do tiebreaku. Ne, že nedůraz, možná i trošku smůla, dneska zase nebereme body, už potřebujeme nějaké získat. Budeme pracovat dál.“

Marcin Kryś (trenér Aero Odolena Voda): „Gratuluji Kladnu, myslím si, že my jako tým jsme si zasloužili tiebreak. To se nepodařilo, nevyužili jsme svojí šanci. Z tohoto důvodu nám je to trochu líto, ale myslím si, že to je správná cesta, kterou musíme jako tým jít. Musíme dál tvrdě pracovat, abychom se vrátili na tu úroveň, která nám náleží.“

Popis utkání:

Aero nastoupilo v základní sestavě s novou posilou, reprezentačním nahrávačem Jiřím Srbem. Ten se hned uvedl rychlou kombinací s blokařem Rodriguezem a blokem zastavil domácího smečaře Seppänena. Orli si však následně vypracovali i díky esu Grahama náskok 9:5 a trenér Kryś svolal svůj tým k oddechovému času. Na straně hostí se na útoku prosazoval zejména Jan Svoboda, Aero ale chybovalo často na podání, a tak si nedokázalo vytvořit i přes dobrý side-out potřebný tlak, aby nepříznivý stav dokázalo stáhnout. Pipe Gonçalvese znamenal konec sady a vedení Orlů.

I začátek druhého setu byl vyrovnaný, oba týmy střídaly dobré momenty s nevynucenými chybami. Až útok v pohodě hrajícího Seppänena a blok Kyjanici znamenaly, že Kladno odskočilo na tři body 10:7. Odolena Voda se ale nevzdávala a dokázala dvěma body Kerna a Svobody vyrovnat na 16:16 a Arnaud Josserand ihned využil time-outu, aby sérii hostí zastavil. Orli se zkoncentrovali a Kyjanicův útok znamenal vedení 21:18. Smeč Seppänena získala pro domácí první setbol, proměnili až druhý nekompromisním útokem blokaře Kyjanici.

Odolena Voda se ani ve třetím setu nemohla spolehnout na svůj jindy agresivní servis. Naopak eso Platačse na 3:1 donutilo Marcina Kryśe střídat smečaře a na hřišti se poprvé v zápase objevil Marek Šulc. To byl zřejmě rozhodující faktor pro další průběh zápasu. Domácí zpomalili tempo a Aero zahodilo veškeré zábrany. Blumbergs dvěma bodovými bloky dostal svůj tým do vedení 16:13 a Orli do konce sady jen marně dotahovali. Závěr patřil opět obraně hostí a dva bloky jim vynesli korekci skóre na 2:1.

Čtvrtá sada byla skoro po celé své trvání krasojízdou Odoleny Vody. Kladno vystřídalo prvního nahrávače a hru přišel oživit chilský reprezentant Villarreal, ale ani on domácí nenakopl. Když Blumbergs útočil na 17:11, všichni se již začali připravovat na tiebreak. Pak ovšem Svoboda chyboval za stavu 20:16 na servise i v útoku a domácí družstvo začalo nenápadně stahovat. Šulc, který hrál jinak velmi spolehlivě, podání poslal do sítě, naopak Platačsovo eso znamenalo snížení rozdílu na 23:21. Lotyšský univerzál ale pak selhal smečařsky a Odolena Voda disponovala třemi setboly. První odvrátil nekompromisně Gonçalves a na servis střídající Imamura neuvěřitelný obrat dokonal. Jeho čtyři podání pomohla Orlům vývoj setu pět minut po dvanácté zachránit, zápas navíc ukončil stylově esem.

Tomáš Míka, zástupce společnosti CERVA, předal cenu pro MVP smečaři Antonymu Gonçalvesovi. Ten zabodoval v tomto týdnu dvakrát. Nejen, že patnácti body pomohl svému týmu k vítězství ve vyhecovaném derby, ale také se stal hrdým tatínkem malé dcerky.

Autor: Michaela Doležalová, foto Luděk Šipla

VK TROX PŘÍBRAM – VK DUKLA LIBEREC

Stejně jako v minulém roce došlo v jednadvacátém kole volejbalové ČEZ extraligy na vzájemný zápas domácího VK TROX Příbram a jednoho z aspirantů na medailové umístění VK Dukla Liberec. Favorit nebyl před zápasem jednoznačný, do role mírného favorita byli dle předzápasových statistik a kurzů stavěni hosté, ale je všeobecně známé, že Příbram umí v domácím prostředí potrápit i nejlepší týmy ze špice tabulky. Dnes se to ale nepotvrdilo a Příbram proti silnému soupeři dokázala uhrát pouze jeden set.

VK Příbram – VK Dukla Liberec 1:3 (19:25, 25:23, 22:25, 18:25)

Rozhodčí: Spáčil L., Kovář V.

Počet diváků: 871

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Rosenbaum D., Ureš F., Šábrt, Toman, Gabriel, Benitez, libero Verasio. Střídali: Lyzanets, Tevkun, Rosenbaum A.

Hosté: Trojanowicz, Johansen, Dias Gomez, Urueňa, Bryknar, Demar, libero Maar. Střídali: Suda, Staněk

Ohlasy po utkání:

Daniel Rosenbaum (kapitán VK Trox Příbram): „Na tenhle zápas jsme se hodně těšili, o to více kvůli tomu, že jsme nastoupili proti Lukášovi Trojanowiczovi, který u nás hrál od mládeže, ale i kvůli bývalému koučovi Demarovi, bohužel to ale bylo se špatným koncem pro nás. Řekl bych, že jsme špatně podávali, což byl hlavní rozdíl, buď jsme podávali neúčinně, nebo jsme ho příliš často kazili. Je však skvělé, že nás chodí podporovat tolik fanoušků na zápas, tím že se nám v poslední době často dařilo vítězit, tak jsme doufali, že jich dorazí takový velký počet a chci jim za to moc poděkovat.“

Lubomír Vašina (trenér VK Trox Příbram): „Znamená pro nás hodně, že nás vždy tak skvěle a bouřlivě podporuje domácí publikum, je to náš sedmý hráč a víme, že jsme ho neztratili, i když jsme prohráli. Musím říct, že ne nadarmo je Liberec v popředí tabulky. První set skvěle podával a více méně nás v tomto zápase donutil k chybám, které neděláme a v minulých zápasech jsme nedělali. My jsme v podstatě nebyli schopní předvést nějakou lepší akci nebo pár lepších akcí, kterými bychom ten vývoj zápasu zlomili. Příčina porážky – v první setu Liberec skvěle podával, takhle dobře si myslím, že dlouho nepodával, a když už jsme ten servis začali přihrávat a zlepšovali jsme se na příjmu ve druhém setu, tak jsme začali dělat některé chyby, např. při high ballech, tzn. když jsme si některé balony čapli v poli, tak jsme si je nedokázali ideálně nahrát a vytěžit z nich.“

Lukáš Trojanowicz (blokař VK Dukla Liberec): „Návrat do Příbrami byl samozřejmě hezký, protože jsme dokázali vyhrát. Atmosféra byla výborná, děkuji příbramským fanouškům, děkuji mé rodině, která na dnešní zápas přišla skoro celá, a bylo to super, zápas jsem si moc užil. Zápas se mi hrál dobře, trochu jsem byl nervózní, ale vyhráli jsme, hodnotí se mi to určitě lépe, než kdybychom prohráli. Myslím, že jsme předvedli dobrý týmový výkon, především tedy na útoku, chvílemi nám pokulhával servis, ale dohnali jsme to na útoku, takže za mě velká spokojenost.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Mám to v Příbrami moc rád, mám odsud krásné vzpomínky, bohužel jsem zde strávil jen jeden rok, ale miluju zdejší publikum, tuto halu a lidi, kteří pro klub pracují, mám moc rád, takže se sem velmi rád vracím, ale ještě o to víc zde rád vyhrávám. Vyhrát v Příbrami za tři body je paráda, my jsme dnes skvěle útočili, možná kdybychom lépe podávali, tak ten zápas vypadal ještě lépe, ale klobouk dolů před Brykym a před všema klukama, protože všichni dnes útočili par excellence.“

Popis utkání:

Začátek utkání chytili lépe hosté, Příbram vyrobila několik drobných nepřesností, které znamenaly, že hosté z Liberce si dokázali lépe připravit útok při bodovkách a úspěšně je zakončovali. Za stavu 5:10 z pohledu domácích si Příbram vyčerpala již druhý oddechový čas, kterým se domácí trenér snažil rozjezd hostů zabrzdit, a naopak nastartovat domácí hráče k lepšímu výkonu. Od té chvíle byl vývoj ve skóre na obou stranách velmi podobný, Liberec úspěšně bránil pětibodový náskok, který se domácím nepovedlo do konce setu stáhnout, tudíž první set zaslouženě získala Dukla Liberec poměrem 25:19.

Do druhého setu opět vstoupili lépe hosté, Dukla více tlačila na servisu, lépe útočila z kůlů a vybudovala si tříbodový náskok. Domácí Příbrami se především nedařilo bránit útoky hostů, které byly v naprosté většině vedeny chytře a velmi přesně tak, jak hosté potřebovali. I tak domácím podařilo soupeře zatlačit, srovnat stav na 13:13 a donutit tak bývalého trenéra Příbrami ve službách Dukly Liberec k oddechovému času, po kterém šla Příbram dokonce poprvé v zápase do vedení i díky skvělému podání domácího účka Jirky Tomana. S drobným náskokem Příbrami Dukla rychle zatočila a strhla se vyrovnaná koncovka, kdy chvílemi odskočila domácí Příbram, ale Dukla opět dotahovala, 21:21 - 23:21 - 23:23. Poté Dukla zkazila servis a na setbol Příbram uhrála skvěle bodovku, což znamenalo srovnání stavu utkání na 1:1.

Třetí set byl od začátku velice vyrovnaný, poté se hostům podařilo odskočit díky dvěma přímým bodům z podání blokaře Lukáše Trojanowicze, odchovance domácí Příbrami oblékajícího dres Dukly od letošní sezóny. Za stavu 10:7 si domácí vzali oddechový čas, aby opět nabrali pár taktických rad od domácího trenéra a zabrzdili hosty v rozletu. Domácím se podařilo dostat do tempa a za stavu 17:17 si vzali naopak time hosté, nicméně stále se domácím příliš nedařila obrana na síti, za to v poli se jim občas něco podařilo počapat. Hosty opustilo štěstí na servisu, přesto se jim dařilo držet se o krok vpřed, domácí Příbram nebyla tolik úderná především při dohrávání bodovek, a právě v již zmíněné obraně na síti, díky čemuž Dukla před koncovkou odskočila o dva bodíky vpřed, což bylo klíčové pro zisk tohoto setu. Třetí set vyhrála Dukla poměrem 25:22.

Začátek čtvrtého setu byl představením mnoha zkažených servisů na obou stranách, přesto byla nahoře Dukla Liberec, která v dnešním utkání předváděla lepší výkon na útoku a v obraně nad sítí, to že se jim kromě prvního setu příliš nedařil servis, domácí prakticky vůbec nedokázali využít. Na straně hostů hrál velmi kvalitní zápas blokař Urueňa, který skládal jeden útok za druhým a zapsal se do statistik i úspěšnými bloky, výborně přijímal smečař Lukas Demar, kterého domácí možná trochu nepochopitelně až příliš často trefovali a to, že smečař Dias Gomez za celý zápas prakticky nebyl schopný zaservírovat, hosty sice trápilo, ale to, co zkazil na servisu, tak přesvědčivě doháněl na útoku. I přes to všechno se Příbram nevzdávala a snažila se nedat hostům nic zadarmo. Hosté ale nezaváhali, v klíčových momentech udrželi koncentraci a v Příbrami zvítězili 3:1 za plný počet bodů.

Autor: Štěpán Chvosta, foto David Nejedlý

VSC FATRA ZLíN – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

V dnešním utkání 21. kola ČEZ extraligy mužů hostili hráči Fatry dalšího kandidáta na letošní titul, tým Jihostroj České Budějovice. Po porážce v minulém kole hosté ani tentokrát ve Zlíně neexcelovali. Po jasném vedení 2:0 na sety polevili a nadšeně bojující domácí tým toho málem využil. Nestalo se a tak si hosté nakonec odvezli všechny body do Českých Budějovic.     

VSC Fatra Zlín – VK Jihostroj České Budějovice 1:3 (18:25,18:25, 25:22, 23:25)

Rozhodčí:  Martin Možnár, Marián Ištvánech

Počet diváků: 520

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Kozak, Čechmánek, Římal, Toman, Pražák, libero Viceník. Střídali: Šulc, Žák

Hosté: Balabanov, Okolić, Gonzales Rodrigues, Luengas, Sedláček, Carísio, libero Kovařík. Střídali: Ondrovič, van Schie, Emmer,

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): „Dnešní utkání se nám na začátku moc nepovedlo, ale v průběhu jsme se zvedli, v koncovce čtvrtého setu jsme udělali několik zbytečných chyb a to nás stálo body.“

Zdeněk Sklenář (trenér Fatra Zlín): Dnešní zápas za nás dva vydařené sety, škoda slabšího našeho začátku. Škoda, že jsme to nedotáhli do pátého setu, ale i tak se domnívám, že nejsme na špatné cestě a musíme čekat na získání důležitých bodů.“

Eduardo Carísio (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Byli jsme si vědomi, že nás čeká těžké utkání, zvláště jako každé venkovní utkání v lize. Po velmi špatném výkonu v Benátkách a při současných našich problémech se zraněními, jsme rádi, že jsme toto utkání zvládli. Liga pokračuje dál.“

Andrzej Kowal (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „My jsme velice rádi, že jsme vyhráli za tři body, zvláště po minulém utkání, kde jsme zůstali bez bodu. V lednu jsme sehráli mnoho utkání, které na nás zanechali únavu, ale jedem dál do dalších utkání.“

Popis utkání:

Začátek utkání byl vyrovnaný, oba týmy dobře přihrávaly a tím pádem i ztrátovaly. Za stavu 9:10 se postavil na podání hostující Balabanov a i přes dva oddechové časy domácích a klasické dvojstřídání opustil pozici po vlastní chybě až za stavu 9:19. V této fázi se domácím hráčům nedařilo na přihrávce a tím trpěl i útok. V dalším průběhu se Fatra zlepšila a po úpravě stavu na 16:22 si vzal hostující trenér první oddechový čas. Koncovka setu však byla v jasně režii Jihostroje, který proměnil druhý setbol zkaženým podáním Pražáka.

Začátek druhého setu hráči Fatry nezachytili, již za stavu 1:4 musel trenér Sklenář zakročit prvním oddechovým časem. Hned na to vyměnil na postu diagonálního hráč Římala Žákem. Hra se vyrovnala, domácí postupně dotahovali náskok soupeře a za stavu 14:13, po esu Čechmánka, si vzala lavička hostů první oddech. V dalším průběhu setu již dominovali hráči Jihostroje, zvyšovali náskok až na sedm bodů a druhý setbol proměnili útokem Okolice.

Ve třetím setu hosté polevili a domácí hráči převzali iniciativu. Trenér hostů Kowal musel hráče uklidnit a za stavu 12:9 sáhl po prvním oddechu. Za vedení Fatry 14:9 došlo na straně Jihostroje na postu univerzála, chybujícího Gonzalese nahradil van Schie. Hra se opět vyrovnala a do koncovky šly týmy za nerozhodného stavu 20:20. Samotnou koncovku zvládli výborně hráči Fatry, když set ukončil van Schie útokem do autu.

Čtvrtý set začali pro změnu lépe hostující hráči, postupně zvyšovali náskok a za stavu 11:15 si vzala domácí lavička první oddech. Domácí se uklidnili a po snížení náskoku, za stavu 19:20, sáhl trenér Kowal po oddechovém čase.  Dramatickou koncovku zvládli lépe hráči z Českých Budějovic a po výhře 23:25 si odváží cenné tři body.

Autor: Ivan Dostál, foto Luděk Ovesný

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

Jednadvacáté kolo ČEZ extraligy mužů přineslo utkání Benátek nad Jizerou na palubovce Karlovarska, které do hry nasadilo posily ze zahraničí. Možná změna základní sestavy, možná veliké odhodlání domácích, které předváděli odlišnou hru oproti předešlým zápasům, dávaly hře náboj a energii. Domácí volejbalisté vyhráli 3:0 a připsali si do tabulky tři důležité body.

VK ČEZ Karlovarsko – VK Benátky nad Jizerou 3:0 (25:17, 26:24, 25:19)

Rozhodčí: Tomáš Buchar, Michaela Hladišová

Počet diváků: 711

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bakiri, Baláž, Dosal, Pastrňák, Kock, Keemink, libera Pfeffer, Kočka.

Hosté: Patočka, Sorra, Pokopec, Švandrlík, Křesťan, Šulista, libero Kotek. Střídali: Král, Matras, Koranda

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Dnes krásně disciplinované. Takto je to fajn, když vidím tu zodpovědnost u všech kluků. I to nasazení hned od začátku. Nedovolili jsme jim se rozehrát, i když Benátky byly nenápadně v tom skóre za námi. Mírná komplikace na chvíli nastala ve druhém setu, ale všechny tři sety jsme odehráli zodpovědně. Mám velikou radost. Opravdu skvělý výkon.“

Ondřej Hudeček (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Určitě jsem spokojený s výsledkem, protože bylo pro kluky hrozně těžké, po tom neúspěchu v poháru, si to srovnat v hlavách. Já jsem hrozně rád, za tu reakci, která byla, že bojovali a nebyl na nich vlastně vůbec znát jakýkoliv moment nesebedůvěry. Za to jsem moc rád. Teď nás čeká těžký dvojboj venku – ve Zlíně a v Liberci. Já jsem tu teď nový, takže mám za úkol se na to co nejlépe připravit a připravit i družstvo, abychom ty dva zápasy zvládli na jedničku.“

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Myslím si, že naše výkony mají oproti pár kolům nazpátek vzrůstající tendenci. Dnes Karlovarsko potvrdilo svoji roli, protože museli. Prohráli v poháru, nepostoupili do Final Four, takže kdyby dnes s námi prohráli, tak by měli těžký život. V tomto smyslu museli vyhrát, my jsme nemuseli. V tomto ohledu je to obrovská škoda. Samozřejmě, že se do toho trošku vložili rozhodčí, jako je v dnešní době, potažmo tento rok, absolutní samozřejmost. Rozhodují míče na obě dvě strany a zasahují do hry, ač by nemuseli. Tohle je zbytečnost a s tím se musíme poprat. Gratuluji Karlovarsku.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Dnes to bylo v celku jednoznačné, krom druhého setu. Soupeř nám téměř vždy utekl o pár bodů a pak se náskok jen navyšoval a hrálo se mu lehce. My jsme nebyli schopni se trefit do servisu a ubránit soupeře.“

Popis utkání:

Karlovarsko nastoupilo do prvního setu v nové sestavě, která byla proložená zahraničními posilami. Na postu smečaře nastoupil Rebi Bakiri, jako univerzál Angel R. Dosal. V počátku první půle byl zápas na obou stranách vyrovnaný. Karlovarsko zlepšilo obranu na síti a odskakovalo Benátkám jak v poli, tak na servisu. První oddechový čas padl na straně Benátek, když domácí tým odskočil soupeřům o celých šest bodů. Karlovarské posily o sobě dávaly soupeřům vědět po celý první set. V koncovce prvního setu nedal soupeřům karlovarský trojblok šanci úspěšně ukončit rozehru. První ze sedmi setbolů využil na servise Radek Baláž, který svým esem ukončil první set za stavu 25:17.

Do druhého setu vstoupilo domácí družstvo Karlovarska opět úspěšně a hned si vytvořilo po úspěšném útoku tříbodový náskok, který si udržovalo až do druhé poloviny hry. Španělská posila Karlovarska Dosal předváděl na hřišti jeden razantní útok za druhým a připisoval Karlovarsku bod za bodem. Koncovka druhého setu byla napínavá. Benátky dotáhly na rozdíl pouhého bodu a o první oddechový čas žádal trenér Karlovarska. Zklidnit hru, rozehrát a ukončit druhý set. Pokyny byly splněny a Karlovarsko vyhrálo i druhý set, 26:24.

Třetí set začal servisem Bakiriho, ale teče Radka Baláže pomohly k prvnímu bodu Benátkám. Útok Karlovarska, eso na servisu a opakování úspěšného útoku v podání Dosala znamenaly pro Karlovarsko bodové odskočení a opakovala se hra z předešlých dvou setů. Benátky hrály nervózně - nahrávka jejich nahrávače do autu a chyby v obraně. To byla bilance první poloviny třetího setu. V rozehře chybovali i Karlovarští a Benátky vyrovnávají na 9:9. Pastrňák připsal přímý bod z podání a Benátky si vyžádaly oddechový čas. Ani ten však nezastavil domácí před rychlou hrou, kterou si získali čtyřbodový náskok, 17:13. Na straně Benátek došlo ke střídání, Pokopce nahradil Koranda. Ani to však hostům nepomohlo a jejich manko se rozrostlo na rozdíl šesti bodů. Karlovarští už dohráli utkání bez větších problémů a ve třetím setu zvítězili 25:19.

Autor: Lenka Horáková

BLACK VOLLEY BESKYDY – VK OSTRAVA

21. kolo ČEZ Extraligy mužů svedlo dohromady dva snad největší rivaly v soutěži. Vzájemné zápasy Ostravy a Beskyd mají vždy velký náboj a skvělou atmosféru. A ani dnes tomu nebylo jinak. Do Frýdku-Místku jela Ostrava vracet Beskydům domácí porážku z podzimní části a vzala si na to odpovídající posilu. V jejím dresu dnes po letech opět nastoupila bývalá ostravská hvězda a strůjce největšího klubového úspěchu, Slovák Peter Michalovič. I přesto však beskydská pevnost i tentokrát odolala.

Black Volley Beskydy – VK Ostrava 3:2 (25:23, 25:18, 16:25, 29:31, 15:13)

Rozhodčí: Roman Marschner, Emil Velinov

Počet diváků: 285

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Klimeš, Hilšer, Koloušek, Guimaraes, Perry, Benda, libero Krejčíček. Střídali: Mečiar, Sztolarik, Malík

Hosté: Jarosinski, Dvořák, Michalovič, Tsmokalo, Srovnal, Pawlun, libera Motyčka, Vancl. Střídali: Resl, Pelikán, Olsen, Mazoch

Ohlasy po utkání:

Jiří Benda (smečař, zástupce kapitána Black Volley Beskydy): Myslím, že to dneska bylo velice utrápené utkání. Nehráli jsme úplně to, co umíme. Asi to nebyl úplně nejhezčí volejbal na pohled, v některých chvílích možná ano, ale fakt jen chvílema. Myslím si, že můžeme být rádi za dva body, jelikož se nám zranil první nahrávač, takže myslím, že můžeme být spokojení.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy):Pro nás zlaté dva body. Vzhledem k vývoji zápasu jsme sahali po třech, ale protože jsme nastoupili v základní sestavě se třemi osmnáctiletými kluky, tak si myslím, že to vítězství je cennější, než kdyby to bylo na hladko 3:0. Museli ustát zvraty v zápase, museli ustát, že se jim nedařilo, museli ustát, že byli pod tlakem. Nakonec se z toho dokázali vyhrabat a zvládli těžkou koncovku, takže z tohoto pohledu to hodnotím dobře. Ale samozřejmě Michalovič Ostravu zklidnil a bylo to na nich vidět. Ale víc si myslím, že to bylo o našem výkonu. Takže přeju Ostravě jen to nejlepší a my už snad máme zajištěné play-off.“

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava):Mně se to dneska hodně těžko hodnotí, protože to, co jsme dneska předvedli, tak prostě není volejbal…. Na jednu stranu klobouk dolů před celým naším týmem, protože jsme fakt bojovali neskutečně po celý zápas. Na druhou stranu jsme pět setů hráli něco, nevím co, volejbal určitě ne. Takže myslím, že je na čase sehnat si nějakého sportovního psychologa, abychom byli schopni něco hrát nejen od chvíle, kdy prohráváme 2:0, ale celý zápas.“

Tomáš Zedník (asistent trenéra VK Ostrava):Do utkání jsme se z naší strany dostali až ve třetím setu, kdy si nemyslím, že by Beskydy trošku polevily, to si nemyslím, ale spíš my jsme se do toho chtěli dostat a trošku se nám začalo i dařit. Třetí set jsme zvládli, ve čtvrtém to bylo v koncovce, protože Beskydy se do toho dostaly zpátky. V té koncovce jsme měli možná trošku víc štěstí a uhráli jsme ji, naopak v pátém setu to štěstí měly zase Beskydy. Ty tři sety byly vyrovnanější z obou stran, a nakonec rozhodlo to, že Beskydy byly doma.“

Popis utkání:

Od začátku boj o každý bod. Oba nahrávači zaměstnávají rovnoměrně všechny své útočníky, takže k vidění je pestrá hra na obou stranách. Vyrovnaný stav vydržel až do chvíle, kdy na podání přichází domácí kapitán Perry a Beskydy odskakují svému soupeři o dva body. Benda přidává eso a Ostrava musí stahovat již tříbodové manko. Tento status quo vydrží až do koncovky. Ostrava si bere za stavu 16:19 oddechový čas a velkou bojovností postupně ukrajuje z náskoku Beskyd. Po esu Tsmokala je srovnáno 20:20, ale Benda vrací nekompromisním útokem podání zpět pro svůj tým, který už si vítězství v prvním setu nenechá vzít. Druhý setbol proměňuje svým útokem z „handy“ Perry, Beskydy vítězí 25:23.

Do druhého setu vstupují lépe domácí. Klimeš skvělým servisem dostává hostující tým pod tlak, v jehož důsledku se hráči Ostravy dopouštějí několika nevynucených chyb, zejména v útoku. Vzápětí však přichází ztráta koncentrace domácího týmu a stejná šňůra chyb na straně Beskyd. Ostrava nejdříve srovnává skóre a posléze se ujímá vedení 7:6. Hra se postupně vyrovnává. Potřebný klid domácímu týmu vrací třemi body z podání Benda. Ostravský trenér reaguje za nepříznivého stavu 10:13 oddechovým časem, po kterém Benda přidává další tři přímé body z podání. Ostrava se ještě snaží dvojstřídáním nahrávače a univerzála zvrátit nepříznivý vývoj, ale bodový „budget“ Beskyd se ukázal jako dostatečný pro vítězství i v druhém setu.

Ostrava nechtěla dopustit, aby byl třetí set posledním setem tohoto zápasu a od začátku si udržuje breakový náskok. Poprvé v zápase je výrazněji vidět nová ostravská akvizice Michalovič, který se ve třetím setu stává hlavní útočnou silou Ostravy. Beskydský trenér Provazník dává poprvé v zápase šanci Mečiarovi, který hned po příchodu na hřiště esem vynucuje na hostujícím celku oddechový čas. Nicméně Ostrava i nadále bojuje a po nepodařené přihrávce domácích zvyšuje náskok. Domácí trenér přerušuje hru time-outem za stavu 15:21, ale prohře již nedokáže zabránit. Ostrava vítězí 25:16 a snižuje na 1:2.

Důležitý čtvrtý set se od začátku vyvíjí lépe pro hosty. První domácí oddechový čas si trenér Provazník bere již za stavu 1:4, po kterém je blokem zastaven útok hostujícího Michaloviče. K vidění je sice bojovný volejbal, avšak s velkým množstvím chyb na obou stranách. Beskydy postupně snižují náskok Ostravy a po Perryho esu se poprvé v tomto setu ujímají vedení, na což reaguje hostující trenér oddechovým časem. Beskydy se stále nemohou dostat do stejné herní pohody jako v prvních dvou setech. Po sérii úspěšných ostravských bloků svolává svůj tým před koncovkou znovu k poradě domácí trenér. V dramatickém závěru setu prokázal přece jen o něco lepší nervy hostující tým, čímž se zápas dostává do tie-breaku.

Pátý set je od prvních míčů vyrovnaný, skóre se přelévá bod po bodu. Při změně stran však mají o něco více ze hry domácí, vedou 8:6. Ostrava vzápětí srovnává. Provazníkův tým však chce vítězství alespoň za dva body, a tak i přes mnoho nepřesností bojuje přeci jen o něco houževnatěji než soupeř. Ostrava už proti závěrečnému náporu domácích nenašla recept a i přes střídání a další oddechový čas si nakonec za prohru 2:3 odváží domů jen jeden bod.

Autor: Alice Zemanová, foto Pavel Netolička

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018