6.11.2021

Předpokládaná bitva se v Praze nekonala, Lvi jasně přehráli Příbram

Po čtvrteční výhře českobudějovického Jihostroje na palubovce Ústí nad Labem a páteční těsné výhře v tie-breaku kladenských Orlů nad Brnem pokračovala UNIQA volejbalová extraliga mužů 2021/22 v sobotu dalšími zápasy 7. kola. V Praze se očekával tuhý boj, když ke Lvům přivítalo překvapení letošní sezóny, celek Příbrami. Bohužel hostujícím Kocourům zápas vůbec nesedl a tak si Lvi snadno připsali tři body do tabulky. Po vítězném pohárovém utkání v Lisabonu nepoznalo Karlovarsko porážku ani v UNIQA extralize a lehce si poradilo se Zlínem. Prvního vítězství na soupeřově palubovce se dočkali volejbalisté Odoleny Vody, když naplno bodovali v Ostravě, Beskydy doma nestačily na lepšící se Liberec.

VK LVI PRAHA – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

Tradiční rivaly svedlo sedmé kolo UNIQA extraligy. Do Unyp areny, sídla pražských Lvů, zavítali příbramští Kocouři. Těm se letos nebývale dařilo, zuby na jejich drápcích si vylámali i úřadující mistři. Karlovarsko ovšem zaznamenalo ještě jednu prohru – se Lvy. V samotném utkání tahali za výrazně delší konec provazu domácí volejbalisté, kteří Středočechy za hodinu a půl „vyprovodili“ po výsledku 3:0.

VK Lvi Praha – VK Euro Sitex Příbram 3:0 (25:21, 25:15, 25:14)

Rozhodčí: Jakub Gall, Jan Slezák

Počet diváků: 352

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Smith, Nedeljković, Mihajlović, Čech, McCarthy, Janouch, libero Moník. Střídal: Pliasetskyi

Hosté: Böhm, Trojanowicz, Johansen, Madaloz, Hobern, Dolgopolov, libera Verasio, Peterka. Střídali: Šábrt, J. Ureš, Rosenbaum, Hulpach, Peterka

Ohlasy po utkání:

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Podali jsme koncentrovaný výkon ve všech třech setech. Výpadky, které jsme měli v předchozích utkáních, se nekonaly. Ohromně si toho cením. Pro nahrávače je vždycky skvělé, když si může vybrat kohokoli a on skóruje.“

Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): „Jsem rád, že jsme vyhráli třetí extraligový zápas v řadě. Je to pro nás vzpruha před pohárem v Rumunsku. Dneska se nám dařilo ve všech činnostech. Co jsme si před utkáním řekli, to jsme také splnili.“

Martin Demar (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Gratuluji soupeřům. Dneska jsme sem snad ani nepřijeli.“

Popis utkání:

Úvod utkání byl vyrovnaný. Hosté riskovali na podání a díky kvalitní obraně odskočili na 3:6. Lvi díky lepší mezihře a odvážné hře v útoku brzy srovnali. Nahrávač Příbrami Dolgopolov podruhé v setu připravil útok na „bezblok“ ze zóny šest a Kocouři odskočili na 7:9. Trenér Lvů Tomáš Pomr si proto vzal oddechový čas. Zlepšená obrana domácích na síti vedla k obratu na 11:10. Trenér hostů Martin Demar sáhl po stejné zbrani. Poté se hrálo znovu vyrovnaně. Hosty držel především smečař Madaloz.  Rozhodnutí přišlo při servisu Mihajloviće, po jehož esu a ostré diagonále Daniela Čecha odskočili domácí Lvi na 21:19. Příbram si vzala oddechový čas a prostřídala sestavu. Rozjeté Lvy však už nezastavila – 25:21.

Začátek druhé sady byl vyrovnaný a skóre se přelévalo ze strany na stranu. Při podání Luke Smitha domácí odskočili na 10:6. Nižší rozdíl ve skóre se už nekonal – naposledy si hosté „užívali“ čtyřbodové ztráty za stavu 14:10. Pak začal domácí volejbalista Fynn McCarthy kralovat nad sítí a čtvrtým blokem v řadě zvýšil vedení na 19:11. Lvi poté dokráčeli k pohodové výhře 25:15.

Třetí set začal pro domácí skvěle, když šli do rychlého vedení 4:0. Hosté zkoušeli zapojit druhé libero a do hry se dostal mladý Peterka. Z ochozů se ozývali i fanoušci z Příbrami, kteří si přáli obrat. Proti byl téměř neomylný smečař Lvů Daniel Čech. Tabule ukazovala skóre 13:7 a diváci tušili, že se dalších sad nedočkají, při stavu 17:8 o tom měli téměř jasno. Pocit jistoty na sebe nenechal dlouho čekat – 25:14.

MVP zápasu podle aplikace SmartVolley tentokrát vyhlašoval český olympionik Petr Frydrych. Stal se jím smečař Lvů Luke Smith.

Autor: David Nejedlý

VSC FATRA ZLÍN - VK ČEZ KARLOVARSKO

V dnešním utkání přivítali na domácí palubovce hráči Fatry velmi silného soupeře, jednoho z favoritů letošního ročníku, tým Karlovarska. Hosté byli jednoznačně velkým favoritem dnešního duelu. Nakonec úlohu favorita potvrdili a zaslouženě si ze Zlína odváží plný počet bodů.

VSC Fatra Zlín - VK ČEZ Karlovarsko 0:3 (23:25, 14:25, 19:25)

Rozhodčí: Lukáš Spáčil, Milan Vachutka

Počet diváků: 320

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Čechmánek, Lamri, Čeketa, Varous, Adamec, Toman, liberaViceník, Vodička. Střídali: Šulc, Kozák, Pavlovský

Hosté: Ihnát, Wilson, Keemink, Vašina, Patočka, Indra, liberoPfeffer. Střídali: Fišer, Kočka, Římal

Ohlasy po utkání:

Radim Šulc (kapitán VSC Fatra Zlín): „Hosté nás předčili ve všech herních činnostech. Škoda koncovky prvního setu. Gratuluji Karlovarsku ke třem bodům."

Roman Macek (trenér VSC Fatra Zlín): „Soupeř byl pořád o krok, o dva před námi. V prvním a třetím setu jsme se Karlovarsku vyrovnali, ovšem rozhodly chyby v koncovkách."

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Jsme rádi za tři body. Podali jsme spolehlivý výkon."

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Dobrý výkon. Po těžkém týdnu jsem rád za tři sety a předvedenou hru. Gratuluji klukům ke třem bodům."

Popis utkání:

První set začali lépe favorizovaní hostující hráči Karlovarska. Postupně se ujali vedení 3:6, 5:10 a za stavu 11:16 si domácí trenér Roman Macek vzal první oddechový čas. V dalším průběhu setu se domácí hráči postupně zlepšovali a stáhli výrazný náskok hostů až na 18:19. Od toho stavu se hrála vyrovnaná koncovka, ve které měli hosté navrch o 1-2 míče a vypracovali si čtyři setboly. První odvrátil Adamec bodovým útokem, druhý Lamri blokem a donutil trenéra Nováka k prvnímu oddechovému času. Třetí setbol již proměnili díky zkaženému podání zlínského Čechmánka.

Do druhého setu vlítli hosté jako uragán a velmi rychle se ujali vedení 0:5 a domácí trenér si vzal první oddechový čas. I nadále kralovali na palubovce hosté a za stavu 5:13 musel Macek sáhnout po druhém oddechovém čase. Za stavu 10:18 došlo ke střídání u hostů, místo Wilsona nastoupil Fišer a Keeminka vystřídal Kočka. Po zkaženém podání Fišera se Wilson ihned vrátil. Koncovku jasně ovládli hráči Karlovarska, když si vypracovali deset setbolů a druhý hned proměnili, 14:25.

Ve třetím setu se domácí poprvé dostali do vedení 1:0, když na podání chyboval Ihnát. Hosté rychle reagovali 2x útokem Wilsona a 3x Vašiny a ujali se vedení 2:6. Pak si udržovali 3-5 bodový náskok a za stavu 8:13 si vzal trenér Macek první oddechový čas.  Domácím to pomohlo, čtyřmi body v řadě snížili na 13:14 a trenér Novák byl přinucen sáhnout po prvním oddechovém čase. V dalším průběhu se hrála vyrovnaná partie, ve které si oba týmu držely svá podání. Od stavu 18:18 hosté odskočili na 18:21 a domácí reagovali druhým oddechovým časem. Za stavu 18:22 vystřídal u domácích Toman Čeketu, který následně snížil na 19:22. Za stavu 19:24 se vrací Čeketa, ale Vašina útokem ukončuje utkání 19:25.

Autor: Adam Viceník

VK OSTRAVA – AERO ODOLENA VODA

Zápas přes jasný výsledek v poměru setů nebyl jednoznačnou záležitostí pro hosty. Oba týmy se neustále přetahovaly o vedení, přitom v každém setu předváděly spoustu chyb. Nakonec jich hosté vždy vyrobili méně a zápas právě o těch deset chyb vyhráli. Oba týmy totiž vlastním přičiněním získaly stejný počet bodů a to pouhých 45. Diváci tak mohli v zápase vidět celkově dvaapadesát chyb.

VK Ostrava – AERO Odolena Voda 0:3 (24:26, 21:25, 21:25)

Rozhodčí: Krtička Jan, Trumpeš Daniel

Počet diváků: 98

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Fořt, Kotas, Dvořák, Mazoch, Polynski, Jambor, libero Sobczak. Střídali: Vašíček, Jarosinski

Hosté: Ribom, Démar, Shchadilov, Carmody, Hladík, Chevalier, libero Hadrava. Střídali: Chance, Horák, Svoboda, Saada

Ohlasy po utkání:

Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Mrzí mě moc, že jsme doma nezískali body. Ve vítězství jsme věřili. Určité detaily ve hře rozhodly o tom, že jsme to nedokázali, a proto jsme prohráli.“

Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Těžko se mi utkání hodnotí. Ne všichni naši hráči se cítili v utkání dobře. Nepůsobili jsme semknutým dojmem. Například v posledním setu jsme jasně prohrávali, ale náskok soupeře se nám podařilo smazat. V té chvíli jsem však necítil z týmu, že chceme ten třetí set vyhrát a jít do čtvrtého.“

Matyáš Démar (kapitán AERO Odolena Voda): „Konečně jsme vyhráli venku, což se nám doposud nepodařilo. Udělali jsme o dost méně chyb na podání než domácí a byli jsme trpělivější v obraně.“  

Martin Kop (trenér AERO Odolena Voda): „Chtěli jsme hrozně vyhrát nějaký zápas venku. Povedlo se nám to, výkon nebyl špatný, i když chvílemi hrajeme výborně a pak na minutu prostě vypneme. Uděláme dvě chyby a zbytečně si to zdramatizujeme. První set jsme zvládli v koncovce a pak už jsme to měli trochu pod kontrolou. Ostrava však hrála bojovně a nedala nám nic zadarmo. Museli jsme si to uhrát sami.“

Popis utkání:

Úvod utkání orámují nevynucené chyby domácího Mazocha a hostujícího Shchadilova (2:2). Při podání ruského smečaře se Odolka prezentuje bodovými bloky Carmodyho a Hladíka. Na druhé straně ještě přistane přímý bod z podání ruského hráče hostů (2:6). Domácí univerzál Dvořák snižuje čistým esem na 4:6. Po nevynucené chybě Chevaliera ztrácí Ostrava jen bod (7:8). Jenže na druhé straně chybuje také Fořt (8:11). Zkušený domácí smečař svou chybu napraví a dvěma body sníží na 10:11. Po nepřesném útoku Dvořáka vede Odolena Voda 13:15 a dvoubodový náskok si drží i do koncovky prvního setu (18:20). Když Carmody potrápí plachtícím podáním Sobczaka, dohraje Hladík výměnu do vedení hostů 18:21. Po nevynucené chybě Hladíka snižuje Ostrava na 21:22. Přešlap útočícího Chevaliera znamená srovnání na 23:23 a je to kdo s koho. První set vyhrají hosté nakonec po důrazném útoku Hladíka 24:26.

Po technické chybě soupeře a dobrém plachtícím podání Kotase vedou domácí v úvodu druhého setu 4:1. Bodový blok Hladíka a Odolka snižuje na 4:3. Po nepřesném útoku Dvořáka je srovnáno na 5:5. Po úspěšné dohrávce Mazocha vede Ostrava 9:7. Další dlouhou rozehru přeruší dotek hostujícího bloku sítě (10:7). Nahrávač Odolky Démar snižuje bodovým blokem na 11:10. Po technické chybě hostů vedou domácí opět o tři body (14:11). Střídající Horák snižuje ostravský náskok opět na jediný bod (15:14) a Carmody přímým bodem srovnává. Při podání amerického blokaře Odolena Voda otáčí skóre (15:17). Nevynucená chyba Fořta znamená, že hosté mají k dobru již tři body (16:19). Odolenu Vodu skvěle drží na bloku střídající Horák (17:21). Tento náskok je pro výsledek druhého setu rozhodující. Druhou sadu vyhrávají hosté nakonec po zkaženém podání Kotase 21:25.

Jako první odskakuje do bodového náskoku ve třetím setu po špatných útocích Ostravy hostující Odolena Voda. Domácí si neví rady s příjmem podání Hladíka (4:8). Dvořák přetlačí na síti Démara a snižuje na 7:9. Hladík vrací svému týmu opět náskok čtyř bodů (7:11). Navíc přichází čisté eso Horáka a ostravský trenér Vlkolinský má vyčerpány oba oddechové časy. Zkušený ostravský blokař Kotas snižuje na 9:13. Když na podání přitlačí Démar, dokumentuje stav 9:15 převahu hostující Odoleny Vody. Domácí se snaží ještě se zápasem něco udělat. Po nevynucené chybě Hladíka snižují na 12:15. Ostrava bojuje a Fořt snižuje na 16:17. Vzápětí chybuje Shchadilov a začíná se za stavu 17:17 znovu. Hosté před koncovkou třetího setu po nevynucené chybě Dvořáka jdou do vedení 18:20. Po bodovém bloku Hladíka se zdá být o osudu zápasu rozhodnuto (20:23). Další skvělá obrana Carmodyho na síti a hosté mají tři mečboly (21:24). Po špatném útoku Dvořáka končí zápas po výhře Odolky ve třetí sadě 21:25.

Autor: Martin Němec, foto Jaroslav Obsadný

BLACK VOLLEY BESKYDY – VK DUKLA LIBEREC

V 7. kole mužské UNIQA extraligy se utkali sousedé v tabulce – Black Volley Beskydy a Dukla Liberec. Oba týmy potřebovaly body, kterých zatím v této sezóně nenasbíraly nejvíc. Šťastnější v tomto „sběru“ byli nakonec hosté, kteří si na sever Čech odvážejí tři body.

Black Volley Beskydy – VK Dukla Liberec 1:3 (22:25, 16:25, 25:22, 18:25)

Rozhodčí: Tomáš Buchar, René Činátl

Počet diváků: 210

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mišek, Mečiar, McLain, Perry, Koloušek, Kristian, libero Jelen. Střídali: Provazník, Motyčka, Muroň

Hosté: Janků, Pražák, Křesťan, Demar, Veselý, Bartůněk, libero Kopáček. Střídali: Staněk, Kopecký, Pavicevic, Dias

Ohlasy po utkání:

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „V prvních dvou setech jsme bohužel tahali za kratší konec. Škoda, že po tom třetím vítězném setu jsme na to nenavázali i ve čtvrtém a soupeř nás tak urval za tři body.“

Jakub Salon (trenér Black Volley Beskydy): „Chtěli jsme, bojovali jsme a urvali jsme jeden set, ale na víc to bohužel dnes nestačilo. Byly tam pěkné momenty, ale občas nás srazila nějaká nepřesnost hlavně na příjmu, ale víceméně ve všech činnostech. Ve čtvrtém setu si to už Liberec pohlídal. Zaslouženě vyhrál.“

Jakub Veselý (kapitán VK Dukla Liberec): „Dneska pro nás důležité vítězství, máme jich málo v téhle sezóně. Domácí po prostřídání sestavy zahráli dobrý set, potrápili nás, ale jsem rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Mrzí mě začátek, protože mi přijde, že jsme ještě byli v autobuse. Až někdy v půlce setu jsme se dostali do tempa, zlepšili jsme servis a dva sety jsme pak dobře podávali a bránili. Domácí prostřídali ve třetím setu, trošku zamíchali se sestavou a my jsme zase lehce polevili, abychom mohli ve čtvrtém setu zase zabrat. Takže pro nás strašně důležité tři body do tabulky a soustředíme se na další utkání.“

Popis utkání:

Zápas začal ukázkovým úspěšným jednoblokem domácího blokaře McLaina. Poté se i nadále domácím dařilo. Trenér hostů Nekola si první oddechový čas vybral již za stavu 5:2. Beskydy, s novou posilou na postu univerzála Markem Perrym, byly dravější jak v útoku, tak na bloku. Ve střední části hosté srovnali při přešlapu útočícího Mečiara na 14:14. Po následné přetahované o každý bod utekla Dukla domácím v závěru setu o tři body, což se ukázalo jako rozhodující.

Posíleni úspěšnou koncovkou začali pro změnu druhý set s větší vervou hosté. Vycházela jim pestrá hra a svůj náskok postupně zvyšovali až do stavu 14:7, kdy si trenér Beskyd Salon vzal oddechový čas. Liberec pohodlně kontroloval vedení a dovedl set až do vítězného konce.

Do třetího setu nastoupili domácí s Muroněm a Motyčkou namísto McLaina a Kolouška a rozhodně nechtěli připustit konec zápasu. Při výborném podání Perryho si vyrobili až tříbodový náskok, o který ale posléze při podání rovněž skvěle servírujícího Bartůňka přišli. Skóre se posléze přelévalo bod po bodu a ani jednomu z týmů se nedařil větší bodový únik. K vidění byly pěkné dramatické výměny. Až při podání domácího Kristiana se díky dvěma úspěšným blokům dostaly Beskydy do vedení. Hostující trenér sáhnul k oběma oddechovým časům i ke střídání, ale prohře Dukly ve třetím setu již nedokázal zabránit.

Ve čtvrtém setu tahali hned od začátku za delší konec hosté. Domácí se sice mohli opřít o zlepšený příjem, ale Liberec se vrátil ke své kompaktní hře, o kterou se opíral v prvních dvou setech. Hostům hodně pomohl svými zákroky také výborně hrající Kopáček na liberu. Výkon Liberce byl přece jen o něco vyrovnanější a po zásluze vyhrál 3:1.

Autor: Alice Zemanová, foto Jan Smekal

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018