12.11.2022

Šlágr 11. kola mužské UNIQA extraligy měl až překvapivě jednoznačný průběh

V sobotu se odehrály čtyři zápasy 11. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23. Ve šlágru kola Karlovarsko navázalo na dobrý výkon, kterým se prezentovalo v úvodním utkání Champions League v Polsku, a nepřipustilo v utkání s Kladnem žádné drama. V duelu dvou našich zástupců v CEV Cupu měla nad pražskými Lvy převahu domácí Dukla Liberec. Volejbalisté Benátek nad Jizerou potvrdili roli mírného favorita proti Ostravě. Napínavý průběh mělo severomoravské derby mezi Black Volley a Zlínem, které musela rozhodnout až zkrácená hra. Nakonec si výhru z palubovky Beskyd odvezla zlínská Fatra. Už v předehrávce porazily České Budějovice celek Brna 3:0, 11. kolo uzavře v pondělí televizní dohrávka mezi Odolenou Vodou a Příbramí.

VK ČEZ KARLOVARSKO – KLADNO VOLEJBAL CZ

I v utkání 11. kola UNIQA extraligy udrželo Karlovarsko v letošním ročníku čistý štít, když přehrálo Kladno ve třech setech.

VK ČEZ Karlovarsko – Kladno volejbal cz 3:0 (25:14, 25:18, 25:21)

Rozhodčí: Jan Krtička, Matěj Dmejchal

Počet diváků: 782

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ihnát, Zajíček, Sasak, Weise, Weir, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Juhkami,Lamanec, Kasan

Hosté: van Solkema, Grozer, Andersen, Platačs, Seppänen, Špulák, liberoKunc. Střídali: Kraffer, Hýský, Fortuník

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer(kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „První dva sety, co jsme předváděli, tak musím říct, že muselo být strašně těžké s námi hrát. Já musím pochválit všechny kluky, protože tak precizní, jak jsme byli ve všech činnostech, to bylo neskutečné. To bylo snad poprvé v sezóně. Ve třetím setu, začalo Kladno vzdorovat. To jsme věděli, že asi přijde. Začali mlátit do servisu a naštěstí jsem se my zase vrátili do zápasu s tím samým, co nám fungovalo od začátku. Precizní obrana a dobré ztrátování. Za mě perfektní zápas.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Gratuluji svým klukům k předvedené hře, k zisku bodů. Myslím, že i přes špatný vstup do třetího setu, jsme odehráli celý zápas v sakra dobrém levelu.

Jiří Kraffer(kapitán Kladno volejbal cz): „Dnes nás soupeř moc k ničemu nepustil. Ukázal svou kvalitu. Hned první dva sety jsme hráli zabržděně, ani ne odvážně. Jediné, kde jsme byli schopni kontrolovat hru, byl třetí set, kde stejně ke konci ukázali svou kvalitu. My si asi musíme sáhnout do svědomí, proč se tohle děje a takovým rozdílem rozhodně prohrávat nechceme.

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Dva sety jsme byli pod tlakem a báli jsme se hrát. Vary nás zaslouženě přehrávaly. Ve třetím vyrovnanějším setu jsme neudrželi kvalitu v koncovce.

Popis utkání:

První set začal podáním hostujícího Kladna. Kvalitní útok a bezchybné podání však poslaly do vedení tým Karlovarska. Chyby hostů a kvalitní hra v poli domácích si vyžádala za stavu 11:5 první oddechový čas kladenského trenéra Fortuníka. Ani po této pauze si nedal domácí tým vzít vítr z plachet a držel si svou útočnou hru, která s kvalitními bloky, lahodila volejbalovému oku. Za stavu 22:14 pro domácí si bere druhý oddechový čas trenér hostů. Ani to však nepomohlo zpomalit hru Karlovarska, které vyhrálo svůj první set 25:14.

Vstup do druhého setu byl po podání Jakuba Ihnáta úspěšný pro domácí tým. Ten tlačil svou útočnou hrou na hosty, kteří se prali o každý svůj bod. Bloky Západočechů a takřka bezchybný útok si vyžádaly první oddechový čas Kladenských za stavu 13:6. Ani time-out nenechal hostům prostor pro rozehru a Karlovarsko tak ukázalo svou herní sílu a udržovalo si svůj šesti bodový náskok. Za stavu 16:11 si bere svůj první oddechový čas trenér Novák. Po time-outu si Karlovarsko vybudovalo osmibodový náskok. Kladno se však nevzdávalo a snížilo náskok Karlovarska na „pouhých“ sedm bodů. Za stavu 21:13 pro domácí si vybírá trenér Fortuník i svůj druhý oddechový čas. Ten se mu vyplatil, když Kladenští vytloukli blok Jakuba Ihnáta a snížili tak na 21:14. Na své dělové podání přišel Jakub Ihnát, aby jej umístil do území nikoho a zahrál před koncem druhého setu eso. Podání hostů do zámezí pak uzavřelo druhý set za stavu 25:18. 

Vstup do třetího setu se vydařil kladenskému týmu, díky esu a své útočné hře se hned ze začátku ujal vedení. Stav 3:0 pro hosty si vyžádal oddechový čas na straně domácího Karlovarska. Po něm přišel na podání Špulák a přidal další eso hostů. Kladno jako by si změnou stran vlilo do žil nový elán a svou útočnou hrou se ujalo vedení 8:3. Míč do zámezí za stavu 10:5 pro hosty dává šanci útoku na straně domácích. Ti snižují, avšak Orli si drží stále čtyřbodový odstup. Za nepříznivého stavu 11:14 sáhl po střídání hráčů domácí trenér Novák, když do hřiště poslal Lamance s Kasanen za Keeminka a Sasaka. Zároveň dochází k prvnímu oddechovému času, který si vybral trenér Fortuník. Domácí stahují náskok hostů. Střídání v poli domácích jako by dodalo týmu novou energii. Srovnání na stav 18:18 a následně přímý bod nutí kladenského trenéra sáhnout po druhém a posledním oddechovém čase. Krásná výměna na obou stranách byla zakončena bodem pro Kladno, když tomuto bodu předcházely teče na straně domácích. Koncovka třetího setu už pak byla plně pod taktovkou domácího Karlovarska, které vyhrálo třetí set 25:21.

Autor: Lenka Horáková

VK DUKLA LIBEREC - VK LVI PRAHA

Liberečtí hráči měli za sebou těžký zápas CEV, kde prohráli s týmem Chenois Geneve 1:3 na domácí palubovce. V extralize libereckým prozatím patří 3. místo v tabulce. I pražský tým Lvi Praha měl za sebou těžký zápas v poháru CEV na horké italské půdě. S týmem Piacenzy prohrál 0:3 a v domácí extralize mu zatím patří 5. místo. Liberečtí nakonec po krásném souboji tento zápas vyhráli 3:1 a potěšili své věrné fanoušky.

VK Dukla Liberec - VK Lvi Praha 3:1 (25:12, 25:22, 23:25, 25:18)

Rozhodčí: Tomáš Buchar, Petr Dušek, čároví Jiří Čermák, Petr Pavlovič

Počet diváků: 405

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Jakub Veselý, Lukáš Ticháček, Marcel Lux, Šimon Krajčovič, Filip Gavenda, Nivaldo Diáz Gómez, libera Silver Maar, Jan Pavlíček. Střídali: Kruno Nikačević, Šimon Bryknar, Lukas Demar, Lubomír Staněk

Hosté: Jakub Janouch, LukeSmith, Valerii Todua, Adam Schouten, Tomáš Kriško, Lionel Fynnian McCarthy libero Milan Moník. Střídali: Ivan Pliasetskyi, Daniel Čech, Martin Tibitanzl, David Kollátor, Jan Vodička

Ohlasy po utkání:

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): „Výborný zápas z naší strany. Výborně jsme podávali a tím jsme si strašně pomohli. Prahu jsme tím dostali od sítě a oni to tím pádem měli těžší. Takže určitě pochvala za servis a bojovnost.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Byl to krásný večer a super zápas, všichni hráli dobře. My jsme dneska hráli za Šimona (Krajčoviče), který hrál famózně v prvním setu. Měl jsem strach, aby to zranění kluky nepoznamenalo, ale oni se ještě více semkli a zahráli famózní volejbal.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „V prvé řadě gratuluji domácím k výhře. Podali dobrý výkon na servisu i na bloku v podstatné části utkání. Přesto, že jsme měli často dobře přihráno, tak jsme se nebyli schopni prosadit. Máme další prohru, co k tomu říct. Dva sety jsme prohráli rozdílem třídy. Myslím si, že to by se nám nemělo stávat, jestli chceme hrát na špičce extraligy. Musíme dál makat, nic jiného nám nezbývá.“

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „Liberečtí začali dobře v prvním setu a pro nás to pak bylo složité. I když jsme pak bojovali ve druhém i třetím setu, tak ve čtvrtém setu se jim opět dařilo a pro nás to nebylo vůbec jednoduché.“

Popis utkání:

Na začátku prvního setu se vedení ujali hráči liberecké Dukly a mírný náskok si udržovali až do stavu 14:11, kdy si pražský trenér Juan Manuel  Barrial vybral svůj první oddechový čas. Liberecké hráče to však nezastavilo a dál uhrávali body – 17:12. Tento bodový stav opět donutil pražského trenéra vybrat už druhý oddechový čas. Za stavu 19:12 došlo k vystřídání Tomáše Kriška – přišel Jan Vodička, ale ani ten nepomohl stav setu zvrátit a Liberečtí si kráčeli k ukončení setu – 24:12. V samém závěru pražský trenér ještě provedl dvojstřídání – nastoupili Ivan Pliasetskyi a David Kollátor. I s touto změnou si Dukla poradila a vyhrála set 25:12 a ujala se vedení na sety.

Na samém začátku druhého setu se zranil Šimon Krajčovič, takže muselo proběhnout nucené střídání a do zápasu se zapojil Kruno Nikačevič. I na straně hostů došlo ke střídání, místo Valeria Toduy nastoupil Martin Tibitanzl. Oba dva týmy spolu držely krok až do stavu 5:5, kdy Dukla zpřesnila hru a brzo byl stav 10:7.  Za stavu 12:9 došlo k dalšímu střídání na straně hostů – nastoupil Daniel Čech. Ani to však ke změně nevedlo a tak si pražský trenér vyžádal další oddechový čas za stavu 13:9. Pražané se neustále pokoušeli o snížení bodového rozdílu, a když byl stav 16:14, první oddechový čas si vyžádal liberecký trenér Martin Demar. Libererčtí hráči se uklidnili a opět navýšili skóre – 18:14, což ale donutilo k dalšímu oddechovému času stranu hostů. Za stavu 19:14 došlo ke střídání nahrávačů na straně Dukly – nastoupil Šimon Bryknar. Následně se do hry zase vrátil Lukáš Ticháček. Do koncovky setu vstoupili lépe domácí hráči – 21:19, ale zpřesněnou hrou na straně hostů byl stav 23:22 a to si vyžádalo vybrání dalšího oddechového času ze strany Dukly. Ta nakonec zvítězila i v tomto setu – 25:22.

Třetí set lépe začali hosté, Liberečtí dotahovali, ale náskok hostů byl neustále alespoň dva body. Ke srovnání došlo až za stavu 9:9. V další části hry měli mírnou převahu Lvi. Za stavu 12:15 si oddechový čas vyžádal liberecký trenér. Díky bloku Kruna Nikačeviče se bodový rozdíl snížil na jediný bod. Následně došlo k vyrovnání stavu na 17:17 a na obou stranách došlo ke střídání – na straně Liberce nastoupil Šimon Bryknar a na straně Pražanů – Valerii Todua. Za stavu 19:19 došlo ke střídání na straně Dukly – za Nivalda Diáze Gómeze nastoupil Lukas Demar. Za stavu 20:21 došlo ke změně na straně hostí – místo Jakuba Janoucha nastoupil David Kollátor. Za stavu 21:21 došlo ke střídání na straně Dukly – za Filipa Gavendu nastoupil na podání Lubomír Staněk. Odvážnou smečí Šimona Bryknara se stav změnil na 22:21 a to si vyžádalo oddechový čas na straně Lvů.  Za stavu 22:23 došlo k vystřídání nahrávačů na straně Dukly a k následnému vybrání dalšího oddechového času. Tento set si nakonec vybojovali hosté z Prahy – 23:25.

Do čtvrtého setu vstoupili lépe hráči Dukly, ale brzo došlo ke srovnání stavu a oba týmy se přetahovaly o vedení. Za stavu 13:10 si oddechový čas vyžádal pražský trenér. Po nevynucených chybách se stav navýšil na 15:10 a přišel další oddechový čas Lvů. Za stavu 19:13 došlo opět na straně Dukly ke střídání nahrávačů. Za stavu 20:13 místa Adama Casey Schoutena nastoupil David Kollátor. Liberečtí si ale dál kráčeli za vítězstvím v tomto setu – 22:14. Dukla vítězí 25:18 a zároveň vyhrává celý zápas 3:1.

Autor: Olga Roháčová

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VK OSTRAVA

V 11. kole přivítal Volejbalový klub Benátky nad Jizerou VK Ostrava. Ten v minulém kole z důvodu nemoci hráčů měl utkání odložené, ale v předminulém kole si vyšlápl na Kladno, a to dokonce na jejich domácí palubovce. Benátky v týdnu naopak v televizním utkání na Kladně bez zisku setu podlehly, přitom ve třetím setu vedly 17:11, ale na jednom postavení pustily do vedení Kladno, set přenechaly domácím a domů se vrátily s prázdnou. Přesto byli domácí volejbalisté pro dnešní utkání mírným favoritem. V průběžné extraligové tabulce již získali devět bodů a Ostrava pouhé čtyři. Před samotným zahájením utkání uctili přítomní minutou ticha úmrtí Zdeňka Pommera, který jako trenér měl lví podíl na extraligové příslušnosti Benátek v naší nejvyšší soutěži. Utkání nakonec ovládly Benátky, které měly daleko více ze hry a hrály po celé utkání prakticky bez chyb a zaslouženě získaly plný počet bodů za vítězství 3:1 na sety.

VK Benátky nad Jizerou - VK Ostrava 3:1 (25:22, 25:21, 22:25, 25:18)

Rozhodčí: Dušan Rychlík, Alex Nedbálek, čároví Olga Macho, Vladimír Horbowyj, delegát Zdeněk Škoda

Počet diváků: 320

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Conal Tain McAinsh, Kamil Durski, Patrik Pokopec, Martin Hudák, Filip Křesťan, Matěj Koranda, libero Michal Kotek. Střídal: Oleksandr Dergulov

Hosté: Dominik Fořt, Mariusz Polynski, Lubomír Mazoch, Filip Jarosinski, Ondřej Muroň, Vojtěch Vašíček, libera Matouš Vancl, Bohdan Ptáček. Střídali: Jakub Dvořák, Artur Blažej

Ohlasy po utkání:

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Pro nás to bylo velice důležité vítězství, protože musíme tyto soupeře, kteří jsou hratelní, přehrávat. Naštěstí toto zatím plníme. Samozřejmě musíme být v těchto utkáních na sebe komplexně nároční a vyvíjet na sebe dostatečný tlak v každých situacích i proti těžkým soupeřům. Takže jsem velice rád, že jsme to dnes všechno zvládli. Celé utkání jsme dobře odpřihrávali. Kluci to zvládli výborně i na útoku. Jsem hlavně rád, že jsme to utkání vyhráli, což nám přinese komfort do budoucna.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Dnes jsme potřebovali vyhrát. Všichni jsme o tom věděli, a proto to pro nás bylo i těžší. Hráli jsme pod tímto tlakem, který jsme si na sebe i chtěli vzít a zvládli jsme to výborně.“

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Jenom škoda těch vyrovnaných prvních dvou setů, že jsme alespoň jeden z nich neurvali. Benátky sice po celou dobu o pár bodů vedly, ale v koncovce to nakonec bylo těsné. Ve třetím setu jsme zlepšili náš výkon. Škoda že jsme v tom ve čtvrtém setu nepokračovali. Je to všechno o maličkostech. Dělali jsme dnes asi víc chyb než soupeř. Myslím si, že jsme dnes nedokázali zatlačit servisem, jako nás zatlačili domácí.“

Richard Vlkolínský (trenér VK Ostrava):„Gratuluji soupeři k výhře. Nyní je mě těžko něco povídat. Myslím si, že vliv na naši prohru měly ty mikrošňůry bodů v prospěch Benátek, kterými získávaly v utkání určitý náskok, a my jsme byli pod tlakem a snažili jsme se něco vymyslet, anebo prostě být rozhodnější. Ale nechci soudit, ale myslím si, že souhra zkušenějších benáteckých hráčů dnes rozhodla.“

Popis utkání:

V úvodu utkání se podařilo Filipu Křesťanovi zablokovat Poláka Filipa Jarosinski a domácí jsou ve vedení o dva body. Až do stavu 7:5 se obě družstva bodově hlídají a k vidění jsou pěkné bezchybné výměny obou družstev. Na tříbodové vedení zvyšuje opět domácí kapitán Filip Křesťan, který po nádherné nahrávce Kamila Durskiho se na jednoblok nemýlí a domácí se ujímají vedení 8:5. První chyba na útoku v dnešním utkání zvyšuje vedení domácího celku (10:6 - Filipa Jarosinski velký aut) a Ostrava začíná na Benátky citelně ztrácet. Další přísun plusových bodů přichází po přímých bodech z podání. Nejprve Martin Hudák vyškolil Filipa Jarosinskiho a trenér Ostravy žádá oddechový čas (13:8). Další eso přidává Filip Křesťan, který svým dělovým podáním sestřelil libero Ostravy (15:9). Hosté se nenápadně po jednotlivých bodech k Benátkám začínají v koncovce dotahovat a při podání Ondřeje Muroně je rozdíl pouhé dva body (22:20 – eso). Přesto první setbol utkání patří domácím. Dvakrát se na útoku vyznamenává domácí kapitán Filip Křesťan a domácí vedou 24:20. První setbol odvrací blokem Mariusz Polynski a druhý kapitán Ostravy Dominik Fořt na útoku, když využil skulinky v trojbloku Benátek. Až třetí setbol proměňuje Patrik Pokopec technickou smečí po lajně z hlavního kůlu přesně do rohu soupeřova hřiště a domácí vedou 1:0 na sety.

Druhý set začíná daleko lépe Ostrava, která si získává velmi rychle tříbodové vedení. Benátky udělaly v celém utkání tři nevynucené chyby na útoku a dvě právě v těchto fázích utkání, a když se přidal Mariusz Polynski dobře postaveným blokem hosté vedli 2:5. Hosté napodobili Benátky a dvakrát se mýlí na útoku. Výsledkem je rychlé srovnání skóre (8:8 blok Martin Hudák). Po dalším dobře postaveném bloku (Matěj Koranda) a nečistém hraní Ostravy již Benátky vedou o dva body a opět začínají diktovat své tempo. Jedno až dvoubodové vedení si domácí volejbalisté udržují až do samotné koncovky, kde své vedení zásluhou kvalitního bloku (Patrik Pokopec – 19:16) navyšují na tři body. První setbol druhé sady si připisuje Matěj Koranda výstavní smečí do velmi ostré diagonály (24:20). Dvě zkažená podání nám rychle ukončují druhou sadu a domácí již vědí, že dnes s prázdnou domů nepůjdou.

I třetí set začínají lépe Moravané. Při podání Ondřeje Muroně získávají velmi slušný náskok (4:8 – eso), který blokem navyšuje Mariusz Polynski (5:10). Ani oddechové časy Aleše Dittricha nezastavují hosty, kteří si získaný náskok až do konce setu hlídají. Sice se Benátkám daří při podání Patrika Pokopce přiblížit na jediný bod (19:20), přesto první setbol za stavu 22:24 získává Ostrava. Mariusz Polynski se nejprve prosazuje na útoku a následně set ukončuje dobře postaveným blokem a hosté snižují na 1:2 na sety.

Po změně stran začíná na podání Kamil Durski. Po jeho esu a dvou blocích (Martin Hudák a Patrik Pokopec) se domácí ujímají vedení 3:0. Další velmi slušný příděl bodů přichází při podání Filipa Křesťana. Hosté nedokáží kvalitně zpracovat tvrdé podání a nouzový útok je snadnou kořistí bloku Benátek (bloky Conal Tain McAinsh a Matěj Koranda) a když Filip přidá čisté eso, domácí již vedou 10:4. Hosté se sice v druhé polovině setu zlepšili, ale bodový náskok domácího týmu byl pro vítězné ukončení utkání dostatečný. První mečbol na sebe nenechává dlouho čekat. Filip Křesťan nezvykle z hlavního kůlu se prosazuje po diagonále a domácí hráči se radují z prvního mečbolu. Hned první mečbol svým druhým přímým bodem z podání proměňuje Patrik Pokopec a domácí Benátky vítězí 3:1 na sety.

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto Martina Suváková

BLACK VOLLEY BESKYDY – VSC FATRA ZLÍN

Pro oba zúčastněné veledůležité severomoravské derby, do kterého domácí Beskydy nastoupily bez hlavní úderné síly, zraněného Jirky Bendy, splnilo očekávání velkého boje. Beskydům se sice nepodařilo zopakovat výsledek z posledního vzájemného střetnutí na domácí půdě a odešly poraženy, ale k vidění byl pohledný a mimořádně bojovný volejbal.

Black Volley Beskydy – VSC Fatra Zlín 2:3 (19:25, 25:20, 23:25, 25:23, 13:15)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář, Tomáš Kavala

Počet diváků: 280

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Provazník, Koloušek, Guimaraes, Perry, Motyčka, Olmedo, libero Jelen.

Hosté: Pražák, Truong, Kozák, Čechmánek, Římal, Toman, libero Viceník. Střídali: Šulc, Adamec, Čeketa

Ohlasy po utkání:

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „Dneska jsme určitě chtěli nechat doma víc bodů než jenom jeden, strašně nás to mrzí, ale myslím, že soupeř byl prostě trpělivější v obraně a to asi rozhodlo. Jinak si nemyslím, že by byl někdo v něčem horší nebo lepší, prostě byli trpělivější v obraně a lepší v poli.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Po zranění Jirky Bendy minulý týden musím říct, že jsme podali možná nejtýmovější výkon, kdy jsme nespoléhali na jednoho hráče, ale zapojili se všichni. Nemůžu říct, že nerozumím tomu, proč jsme prohráli. Prohráli jsme proto, že jsme udělali míň bodů. Ale víceméně kdybychom takhle hráli pořád, tak se tomu moc vytknout nedá a myslím, že by to byla dobrá cesta.“

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): „Dneska velmi těžký zápas. Nám se tady vždycky hraje špatně. Trošku jsme se trápili na přihrávce, ale jsme rádi za vítězství.“

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli, ale utrápeně. Tady se nehraje lehce. Domácí nás tlačili hodně servisem, ale jsem rád, že jsme vyhráli.“

Popis utkání:

Vyrovnaný začátek, ve kterém si nahrávači obou týmů dostali do tempa nejen smečaře, ale také své „střeďáky“. Bojovalo se o každý míč. Po Římalově útoku uskakuje Zlín o dva body a na 12:9 zvyšuje díky smeči Perryho do autu, takže zlínský Kozák může i nadále podávat. Po dalším úspěšném útoku hostujícího celku bere domácí trenér Provazník oddechový čas. Následně domácí snižují při Perryho podání, avšak druhý domácí time-out přichází za stavu 16:20. Zlín posléze dalším Římalovým úspěšným útokem a Kozákovým blokem zvyšuje náskok a v setu vítězí.

Do druhého setu vstoupili o něco lépe domácí a zejména v obraně byli téměř bezchybní, na útoku kraloval Perry. Za stavu 2:6 si bere zlínský trenér Obdržálek time-out, po kterém útočí úspěšně středem hostující Pražák. Domácí nicméně postupně navyšovali svůj náskok. Po dalším zlínském oddechovém čase přichází Kolouškovo eso a vzápětí je Toman zablokován výbornou domácí obranou na síti. Stav je 17:9 pro domácí a Zlín střídá. Tomana nahrazuje Čeketa, ale vedení si Beskydy již nenechaly vzít.

Důležitý třetí set začali naopak lépe hosté a domácí museli od začátku stahovat bodové manko. To se povedlo při podání dnes skvěle hrajícího Perryho. Zlín se však v emočně velmi vypjaté atmosféře nechtěl vzdát dobře rozehraného setu a díky skvělým útokům zejména univerzála Římala se opět ujímá vedení. Boj pokračuje a Beskydy dotahují. Po Motyčkově esu je srovnáno na 15:15 a Zlín přerušuje hru. Vzápětí však přicházejí přímé body z podání Pražáka a domácí time-out, po kterém však skvěle podávající Pražák přidává eso. V dramatické koncovce hru ještě přerušuje Zlín oddechovým časem a následně Římal ukončuje set tvrdým útokem po lajně.

Čtvrtý set přinesl již od začátku mnoho pěkných a dramatických momentů. Vypadalo to, že se s tíhou důležitosti utkání lépe vypořádají hosté, ale domácí bojovník Koloušek je proti a boduje jak na útoku, tak podáním a strhává celý tým. Domácí hráči byli v této fázi na vítězné vlně a předváděli fantastické zákroky v poli. Po jednom z nich neudržel své nervy na uzdě hostující kapitán a dostává červenou kartu. V doslova nervy drásající koncovce byly nakonec šťastnější domácí Beskydy a srovnávají na 2:2.

Tiebreak byl bojovnou atmosférou pokračováním čtvrtého setu. K vidění byly skvělé útočné i obranné zákroky na obou stranách. Skóre se přelévalo po bodu z jedné strany na druhou. Ke změně stran došlo za stavu 8:6 pro Zlín, ale útočná osa Provazník-Perry, podpořena skvělou obranou jak Olmeda, tak Guimaraese, se nehodlala jen tak vzdát. O vítězi nakonec rozhodlo několik milimetrů, když poslední blok domácích směřoval do velmi těsného autu. Zlín po dlouhé době vítězí na půdě Beskyd 3:2.

Autor: Alice Zemanová, foto Jan Smekal

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018