11.4.2016

Třetí semifinále před výbornými diváckými kulisami patřilo Liberci a Brnu!

Třetími semifinálovými duely pokračovalo play off mužské UNIQA extraligy. Na půdě Karlovarska se představila mistrovská Dukla Liberec a po výhře ve zkrácené hře je jeden krok od finále. Tomu je blíže i Volejbal Brno, který ve vynikající divácké atmosféře udolalo oslavený Jihostroj České Budějovice 3:1 na sety a v sérii vede 2:1 na zápasy. Již zítra se hrají čtvrté semifinálové duely, opět na palubovkách v Karlových Varech a Brně.

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK DUKLA LIBEREC - Stav série 0:3.

Domácí Karlovarsko nastoupilo ke 3. zápasu série s hostující Duklou Liberec. Hrál se vyrovnaný volejbal, který byl výrazně ovlivněn v průběhu 4. setu rozhodnutím rozhodčích.

VK ČEZ Karlovarsko - VK Dukla Liberec 2:3 (25:20, 22:25, 25:17, 23:25, 9:15)

Rozhodčí: Fink, Kvarda

Počet diváků: 1.022

Sestavy:

Domácí: Michal Kriško, Zdeněk Málek, Pavel Bartoš, Donovan Džavoronok, Michal Sukuba, Robert Szczerbaniuk, libero: Daniel Pfeffer. Střídali: David Janků, Tomáš Široký.

Hosté: Lubomír Staněk, Jakub Janouch, Tomáš Kriško, Libor Leikep, Adrian Patucha, Aleš Správka, libero: Václav Kopáček. Střídali: Jakub Vencovský, Adam Zajíček.

Vyjádření:

Domácí:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): "Dnes to byl vyrovnaný zápas. Dařilo se nám soupeře držet servisem a dobře bránit. Zápas se zlomil ve 4. setu po našem vyloučení."

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): "Dnes to byl z naší strany nejpovedenější zápas z celé série. Dařilo se nám na servisu a v obraně. Liberci pomohl především příchod Vencovského. Zápas se lámal ve čtvrtém setu."

Hosté:

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Pro nás to bylo hodně obtížné a vybojované vítězství. Pomohli nám střídající hráči. Nesmírně si tohoto vítězství cením. Družstvo ukázalo morálku i za nepříznivého stavu."

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Myslím, že jsme hráli ve vlnách. Chvíli jsme hráli dobře, a v některých částech setů jsme se hledali. Pomohla nám střídání. Domácí měli výborný servis. Nicméně zapas se zlomil po vyloučení domácího Džavoronoka. Dnes jsme získali nejcennější vítězství ve vzájemných zápasech."

Popis utkání:

Na servisu zahájil hru Palucha a po úspěšném bloku byl první bod utkání připsán na stranu Dukly. Dukla bodovala i v dalších 2 podáních.  Vary nenechaly soupeři vedení dlouho a postupně srovnávaly až do stavu 6:6, kdy se poprvé po smeči Michala Kriška dostaly do vedení. První technický time out zastavil počítadlo na stavu 8:6 po příliš dlouhé smeči libereckého Správky. Tři body pro liberecké dostal Duklu opět do vedení. První eso tohoto zápasu dal Džavoronok a misku vah opět překlopil na stranu Varů (10:9). Tříbodové vedení varského týmu připisuje první time out pro Liberec za stavu 13:10. Nepovedená zalejvka Dukly dovolila přidat další bod Varům a po technické chybě Patuchy si Vary připsaly i 15. bod.  Druhý technický time s rozdílem 5 bodů (16:11) využili liberečtí a míč i bod se dostal na jejich stranu. Szczerbaniuk ihned vrátil míč domácím a svou trochou do mlýna přispěl i Kriško. Náskok Varů tak stále o 5 bodů. Liberec tlačil, náskok postupně stáhl na rozdíl čtyř, tří, dvou a jednoho bodu. Jejich řadu zastavil 2krát po sobě tvrdou smečí Džavoronok a zvýšil opět na stav 20:17. Blok Sukuba/Džavorok/Kriško připsal další bod domácím. První střídání domácích za stavu 23:19, v poli Málka vystřídal Široký. První setbol zápasu byl odvrácen. A po nepovedeném podání Vencovského končí první set po necelých 21 minutách 25:20.

Druhý set začal opět vyrovnaně. Chyby i body obou týmů kopírovaly stav prvního setu – 3:3. Poté hosté zvýšili svůj náskok na 3:6 a donutili trenéra Broma k oddechovému času. Bod Vary, time outy jsou zřejmě účinné. První technický time out tohoto setu za stavu 4:8 a následovala delší výměna, která byla zakončena vytlučeným blokem, podání stále na straně hostí.  Za stavu 6:10 snížil Michal Kriško liberecký náskok důmyslně provedenou zalejvkou. I osmý bod připsal rozhodčí Karlovarsku, když míč našel prázdný roh v poli soupeře. 11 bodů na počítadle obou týmů přimělo i trenéra Nekolu k time outu a úspěšný Varský blok zvýšil stav na 12:11. Rozměry hřiště nestačily libereckému Kriškovi, čímž byl stav zvýšen na 14:12. Hosté střídali, Kriška vyměnil hráč s č.3 - Galabov. Vedení i výhodu podání si do druhého technického time outu nesli domácí s rozdílem jediného bodu. Zápas byl vyrovnaný, rozhodčí připisovali body rovnoměrně oběma týmům až do stavu 19:19, kdy přišel oddechový čas pro tým oranžovo-bílých trenéra Broma. Velmi vyrovnaná hra - stav 20:20 a střídání. Domácího Málka vystřídal opět Široký. Eso Michala Sukuby – Karlovarsko ve vedení, které nevydrželo dlouho. Stále vyrovnáno. Patucha podáním do saka nabídl míč soupeřům, nicméně blokař Staněk nekompromisním rychlíkem vrátil míč Dukle. Galabov podruhé na podání za stavu 22:23 a Liberec využil nabídky domácích k prvnímu setbolu druhého setu. 22:25 po 22minutách.

Třetí set začal úspěšným varským blokem Zdeňka Málka. Bude i tenhle set tahanicí o každý míč? Ano! Vyrovnaný stav 1:1, 2:2 a i 3:3 po rychlé smeči Szczerbaniuka. První a rovnou i druhé eso třetího setu dal Szczerbaniuk a zvýšil tak náskok Karlovarska o 3 body. Oddechový čas pro Duklu. Obětavost Karlovarska nestačila a míč šel na podání k hostům. Džavoronok našel volné místo u soupeře a tříbodový náskok nechal Varům. K prvnímu TT 3.setu vyzval všechny hráče přesně mířenou smečí domácí Kriško. Skvělý servis Džavoronoka a první čtyřbodový rozdíl v tomto setu. Toto vedení ještě i 2.esem nejlepší domácí smečař zvýšil na 10:5. Nádherná výměna a práce všech hráčů, bohužel úspěšnější Liberec. Liberec si vyžádal time out za stavu 10:8, který vzápětí 2x využili varští. Čtyřbodový rozdíl. Výměna podání, tahání o každý bod. Za stavu 13:9 na podání Michal Kriško. Míč skončil v síti a bod připsán soupeřům. Smečaři i blokaři si měří své síly, body opět připsány na obě strany. Druhý TT za stavu 16:11 a podání u domácích, které bylo zakončeno tvrdou smečí  Galabova.  Výborná práce libera Pfeffera a smeč Kriška dostala Karlovarsko do vedení 16:12. Těžké podání Správky nepříliš úspěšně přihrál Džavoronok a i přes nápravu nahrávače šel bod na stranu hostů. Svou chybu ovšem Donovan opravil dalším esem. Stav 20:14. Hostům se po 3 dotycích míče nepodařilo dostat míč k soupeři a tak i 21. bod byl připsán Varům. Liberec se nevzdal, vybojoval podání, které ovšem zahrál do outu. Málka i v tomto setu vystřídal Tomáš Široký za stavu 22:15 a po prohraném míči se Málek ihned do pole vrátil. První setbol nabídl Karlovarsku po zkaženém podání Galabov (24:17) a Donovan Džavoronok po vytlučených blocích zvýšil poměr setů na 2:1 pro tým z města léčivých pramenů, kdy se skóre zastavilo na stavu 25:17.

Po krátké přestávce byl 4 minuty po půl 8 zahájen neúspěšným podáním Sukuby 4.set. I Liberecký Staněk dal míč do saka. Že by bylo podání problém? Další dva body v režii smečařů připsaly body oběma týmům. Za stavu 4:3 si liberečtí vynutili technickou chybu domácích, kterou bohužel Tomáš Kriško nevyužil. Míč skončil opět v síti. Vencovský svou smečí připsal bod Dukle a i další podání podrželi Liberečtí. Džavoronok vzal věc do svých rukou a dal podání Varům. Bodová výměna, stav 7:6. Dvě nepovedená podání na obou stranách odvedla týmy na lavičku k prvnímu TT. Stav 8:7. Soupeři se opět přetahovali o míč a další dva body si spravedlivě rozdělili. Vytlučený varský blok, využitý blok Liberce od Džavoronoka, zkažená podání, úspěšná smeč kapitána Správky, technická chyba Vencovského – vyrovnané chyby, body, stav. Velmi nepříjemné eso Staňka, které se sotva překulilo přes síť (15:15). Málek smečí pokynul k technickému oddychu pouhou bodovou výhodou pro Vary. Vencovský chtěl podávat, tak tvrdou smečí získal míč pro svůj tým. Jenže podání se opravdu nedařila. Nejasný blok rozhodčí vyhodnotili jako dobrý míč (stav na 17:17) a hráči domácího týmu se bouří. Žlutou kartu dostal Kriško. Trvající protesty a hlavní rozhodčí vytahuje další karty a do konce utkání ze hry vylučuje Džavoronoka. Bod pro Duklu, aniž by byl míč ve vzduchu. Do hry nastupuje jako šestý hráč Janků. Dramatický vývoj vyburcoval publikum k hurónskému fandění a pískání. Bod pro domácí. Bod hostů a jejich podání bylo doprovázeno nesouhlasným pískotem publika. Střídání u Liberce, ven šel Galabov, místo něj nastoupil Leikep a vzápětí se Galabov vrací. Za stavu 19:21 na podání Janouch a Michal Sukuba snížil na 20:21. I Dukla povedeně smečuje – tentokrát blokař Staněk a i další bod pro hosty. Technická chyba Janouocha snižuje na 21:23. Málka střídá Široký, Vary vyrovnávají. Dukla si vzala oddechový čas. První setbol za stavu 22:24 Vary odvracejí, druhý již Dukla proměňuje. 23 a půl minuty zápasu, skóre 23:25 a stav setů 2:2.

Poslední, bodově kratší tie break, zahájil podáním Správka.  Zdeněk Málek smečí získal bod pro svůj tým a příliš dlouhým útokem zvýšilo skóre na 2:0. Nepovedené podání domácích, úspěšný útok hostů a smeč do sítě od Szczerbaniuka zvyšuje skóre na 2:3. 2:4 a Karlovarsko si vyžádalo oddechový čas. Úspěšný blok libereckých vrátil smeč Málka na zem v zóně domácích a i další bod připsala Dukla. Do prvního TT si nesl výhodu tým libereckého trenéra, stav 2:6. Vybojovaný míč tvrdou varskou smečí vrátil zkaženým podáním bod i Liberci. Za stavu 3:8 došlo k výměně stran. Na rozdíl 4 bodů snížil Szczerbaniuk vytlučením bloků do outu. Stejnou taktiku použil ovšem i Janouch, stav 4:9. Tomáš Kriško opustil hrací pole a vystřídal ho Zajíček. Prohraný míč vrátil Kriška opět do hry. Stav 5:10 a podání Správky mimo vymezené čáry. I přes bojovnost všech domácích šel bod k Dukle. Ach ta podání... Bod pro varský tým, stav 7:11. Smečaři obou týmů se v následujících výměnách prosadili (8:12) a opět podání do outu, tentokrát Kriško. Tečovaná smeč připsala 9.bod Varům. První matchball se snažil na podání proměnit Vencovský a po úspěšné smeči Janků končí dnešní zápas. Stav 9:15. Dukla Liberec vítězí po 5 setech 3:2. Nálada hráčů i diváků pod bodem mrazu.

Průběžný stav série: 0:3

Autor: Filip Plášil

VOLEJBAL BRNO - VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE 3:1 - Stav série 2:1.

Semifinálová série mezi VK Jihostroj České Budějovice a Volejbalem Brno se přesunula na Jižní Moravu za stavu 1:1. V Brně se s napětím očekával vypjatý souboj, což se projevilo i vysokou návštěvností v brněnské hale. Hosté přijeli do Brna bez dvou hráčů základní sestavy, ale přesto dokázali Volejbalu Brno vzdorovat. V prvních dvou setech mělo domácí družstvo převahu nad Jihostrojem. Třetí set získali hosté těsným rozdílem, ale ve čtvrté sadě už opět podlehli Brnu, které zvítězilo v utkání 3:1, a dostalo se v sérii do vedení. 

Volejbal Brno – VK Jihostroj České Budějovice 3:1 (29:27, 25:22, 23:25, 25:17)

Rozhodčí: Rychlík, Kovář

Počet diváků: 1.007

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Haník, Hrazdira, Pražák, Andrianov, Sukharev, Klapal, libero Castello. Střídali: Licek, Muroň, Goodell.

Hosté: Polák, Habr, Fila, Mach, de Souza Maciel, Michálek, libero Kuliha. Střídali: Tibitanzl, Kraffer, Červinka.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Jihostroj je silným týmem i přes absence. Dneska hrál na hranici rizika. Proti takovému soupeři se hraje vždy špatně. Jakmile nám začal vycházet servis, tak jsme to měli o poznání jednodušší. Děkujeme moc fanouškům, kteří nám tady vytvořili rekordní návštěvou skvělou atmosféru. Doufám, že přijdou zítra zas.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Budějovice k tomu utkání nastoupily velice bojovně, bez zábran. Hrály na velkou míru rizika, což jim první tři sety vycházelo. Hlavně ve třetím setu se Honzovi Svobodovi povedl tah, kdy otočil Michálka s Filou, Michálek začal podstatně víc útočit a my jsme na to nedokázali včas zareagovat a ubránit. Naštěstí jsme ve čtvrté sadě Budějovice přehráli a zaslouženě zvítězili.“

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „O celém utkání rozhodl třetí set, tam jsme měli nadějný náskok a nedokázali jsme ho zužitkovat. Domácí hrají prostě dobře. Hrozně mě to mrzí. I ve slabé sestavě na ně máme, ale od nás pak přijdou takové laciné chyby… Ale doufám, že to bude zápas od zápasu lepší. Snad ta série bude ještě hodně dlouhá, a že ji nakonec otočíme.

Jan Svoboda (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Smekám před hráči a děkuji vedení za to, že se rozhodli pokračovat v té sérii, přestože to vypadalo, že ji zrušíme ze zdravotních důvodů. Musím hráče pochválit za to, že se perou o každý míč i v této pozměněné sestavě. Jsem rád za to, že jsme zapojili mladíky, jako třeba Pepu Poláka, sedmnáctiletého kadeta. Můžu slíbit Brnu a divákům, že budeme v dalším zápase zase bojovat o každý míč a o každý set.“

Popis utkání:

Budějovicím nechybí v Brně velké odhodlání, a to i přesto, že přišly o dva hráče základní sestavy. Brno plně využilo domácího prostředí. Všichni hráči hráli lépe než obvykle, zejména nahrávač brněnského týmu Zdeněk Haník, na útoku se skvěle osvědčil univerzál Sergej Andrianov. Doplnil ho Michal Hrazdira, ale nejvíce je nutné pochválit americké libero Nicka Castella a na bloku Martina Klapala, který nejlépe ze všech bránil útok budějovického středáka Macha.

V prvním setu byla hra velmi vyrovnaná na obou stranách. Hrálo se míč od míče, a v závěru setu jsme byli svědky napínavé koncovky. Převážila hra Brna, a tento výsledek první sady byl pro Brno velmi důležitý. Způsobil to, že ve druhém setu vedlo Brno průběžně o čtyři body. Pak se ale dostavilo několik útočných chyb domácích, což umožnilo Jihostroji srovnat. Následně se však Brno opět vzchopilo, ujalo se vedení o dva body a tento rozdíl udrželo do konce setu. Konečný stav druhé sady 25:22.

Třetí set po urputném a vyrovnaném boji získaly Budějovice. Brno udělalo v koncovce několik chyb a sada skončila těsným rozdílem. Výsledek 23:25.

Ve čtvrtém setu, který byl pro Brno klíčový, se podařilo domácím odskočit soupeři průběžně o pět bodů. Budějovice hrály na hraně možného rizika, ale přesto Brno tento tlak vydrželo a získalo set ve svůj prospěch (25:17). Brno zvítězilo v tomto zápase 3:1.

Závěrem lze říci, že volejbal obou družstev byl na zvyklosti extraligy na vysoké úrovni. Diváci byli svědky dlouhých, napínavých a bojovných výměn, na které reagovali oceněním obou družstev aplausem ve stoje. Hala byla po celý zápas v rozruchu a varu, vysoká účast diváků zajistila perfektní sportovní atmosféru.

Autor: Michaela Kedroňová

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018