2.12.2023

V mužské extralize skončily dvě dlouhé série - Kladno prohrálo, Ostrava vyhrála

Souboj o první místo v tabulce UNIQA volejbalové extralize mužů 2023/24 se odehrál na Kladně, kde hostovali pražští Lvi. Právě oni ukončili vítěznou sérii domácího Kladna. Příbram opět překvapila, když po třech výborných zápasech nedokázala porazit zatím nezvítězivší Ostravu. Dukla Liberec si „vystřihla“ další pětisetový zápas, tentokrát po slibném začátku musela v Brně vybojovat vítězství až v těsném tie-breaku. Volejbalisté Jihostroje, Karlovarska i Beskyd si se svými soupeři poradili celkem jistě, vždy ve třech setech.

KLADNO VOLEJBAL CZ – VK LVI PRAHA

Magnet devátého kola svedl proti sobě dosavadního suveréna soutěže a obhájce titulu. Vyhecovaný zápas, ve kterém se rozdávaly i červené karty, rozhodli na obou stranách střídající hráči. Čeketa dvěma esy zavelel k obratu v koncovce druhého setu, když domácí Orli ztráceli, Estrada pak dodal od poloviny třetího setu Lvům sebevědomí na útoku. I díky němu to je právě Praha, kdo letos poprvé našel recept na neporažené Kladno.

Kladno volejbal cz – VK Lvi Praha 1:3 (23:25, 31:29, 29:25, 20:25)

Rozhodčí: Grabovský Z., Možnár M.

Počet diváků: 671

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Seppӓnen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández. Střídali: Imamura, Čeketa, Hýský

Hosté: Madsen, McCarthy, Schouten, Čech, Crer, Janouch, libero Moník. Střídali: Vodička, Kollátor, Estrada

Ohlasy po utkání:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „Gratuluju Praze k zaslouženému vítězství. My jsme byli líní, moc jsme toho nepředvedli. Snažili jsme se z toho vytáhnout maximum, ale dneska to někde vázlo. Nebyli jsme agresivní, důslední. Praha byla agresivnější na bodovkách a nám se to prostě nedařilo prorazit, takže zaslouženě vyhrála a my pokračujeme dál. Děkuji fanouškům a budu se na ně těšit v dalším utkání.“

Arnaud Josserand (trenér Kladno volejbal cz): „Dnes nás Praha přehrála, zejména na podání a příjmu. Lvi velmi dobře servírovali a my jsme na to nedokázali zareagovat. Je to kvalitní družstvo, takže bylo jasné, že jestli s nimi chceme hrát, musíme být efektivní a trpěliví. Prohráli jsme zápas, ale ne válku. To nezpochybňuje naše dosavadní výsledky, ale potvrzuje to, že máme stále na čem pracovat. Teď nás čekají dva velmi důležité zápasy, které musíme vyhrát, abychom potvrdili naši pozici ve špičce ligy.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Těžký zápas jako vždy, je to takové malé derby. Druhý set jsme bohužel nedohráli, ale měli jsme to na ruce a mohli jsme to dohrát, domácím ale vyšlo střídání. Strašně si cením, že jsme to otočili ve třetím setu, protože jsme byli psychicky dole, ale pomohlo nám střídání, kdy přišel Estrada a složil těžké míče a vezeme domů tři body z těžkého zápasu, takže spokojenost.“

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „Myslím, že klíčem k zápasu byl třetí set. Protože když jsme ztratili náskok ve druhém setu a prohráli ho, Kladno hrálo lépe než my. Změna nastala střídáním Estrady, který bodoval z několika vysokých míčů na side-out. To nám pomohlo se nadechnout.“

Popis utkání:

Argentinský trenér Lvů Praha poslal na palubovku stejnou základní šestku, která začala čtvrteční zápas Ligy mistrů, ani Francouz Josserand neměl důvod cokoli měnit. Již na první pohled bylo vidět, že hra probíhá v jiném tempu než obvyklé extraligové zápasy. Oba týmy sázely na agresivní podání a excelovaly v obraně. I proto se ani jeden z nich druhému ve skóre nevzdálil. Až dva útoky Schoutena dostaly Prahu do rozdílového vedení 23:20, které si již zkušeně pohlídala.

Druhý set začal McCarthy šňůrou na servise a Lvi vedli i díky dvou chybám Gonçalvese 4:0. Za stavu 6:1 svolala kladenská lavička své hráče, aby přerušila tlak, který pražské družstvo postupně zvyšovalo. Dvě esa Platačse stav korigovala, ale Čech oplatil Kladnu stejnou mincí a dál tak udržoval pro svůj tým bezpečný náskok. Až čtyři podání Nevese pomohly domácímu týmu set opravdu rozehrát a dotáhnout stav na rozdíl jediného bodu 11:10. Na síti však kralovali McCarthy a Schouten, kteří byli u většiny bodových akcí hostí. Agresivně hrající Lvy rozviklal až v koncovce třemi esy střídající Čeketa, další eso přidal v další rotaci Zajíček a vyrovnal koncovku na 23:23. V tu chvíli se začal hrát absolutní volejbal a družstva se přetahovala o možnost získat setbol. Sadu ukončil za stavu 30:28 Platačs útokem a Orli vyrovnali stav zápasu na 1:1.

Vydřená výhra Orly nakopla. Třetí set byl opět vyrovnaný a ani kvalita předváděné hry nepolevila. Juan Manuel Barrial protočil oba smečaře a na hřišti se objevili Vodička s Estradou.  Za Orly se prosazoval Imamura s Platačsem, jeho útok a eso znamenaly vedení 9:7. Lvi ovšem nepřešlapovali na místě a zejména na bloku excelovali. Dva úspěšné bloky a útok Schoutena jim zařídily náskok 19:16. Ten udrželi, a i díky chybám domácích sadu dohráli.

Začátek čtvrtého setu se povedl lépe Praze, která při podání Schoutena vedla 5:1 a Arnaud Josserand s timeoutem nečekal. Oddechový čas nápor Lvů nepřerušil, naopak zvyšovali na 9:3. Orli kupili nepřesnosti a soupeři tak hráli do karet. Až pipe Goncalvese hru domácích zklidnil a šikovné útoky Seppӓnena a Zajíčka snížily rozdíl na 9:12. Estrada se Schoutenem se ale jen málo mýlili a Kladno i přes snahu v závěru set i zápas prohrálo.

Autor: Michaela Doležalová, foto Luděk Šipla

VOLEJBAL BRNO – VK DUKLA LIBEREC

Po čtvrtečním domácím utkání hostili brněnští volejbalisté v sobotu Liberec. Po prohře chtěli domácí bodovat. Dukla venku zatím neoslňuje, a tak se dal očekávat zajímavý zápas. Utkání nezůstalo za očekáváním, byl to boj. I když se zdálo, že Dukla přijde lehce ke třem bodům, Brno se zvedlo, vzdorovalo a dokonce mělo bodový míč na ukončení utkání, ale nakonec po boji vyhrála liberecká Dukla.

Volejbal Brno – VK Dukla Liberec 2:3 (19:25, 18:25, 25:21, 25:17, 16:18)

Rozhodčí: Kavala T., Peloušek J.

Počet diváků: 320

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janků, Janečka, Thiessen, Ross, Marocchi, Dixon, libero Kop. Střídali: Hrazdira, Bukáček, Jehlička

Hosté: Suda, Trojanowicz, Johansen, Diáz Gómez, Urueňa, Bryknar, libera Maar, Pavlíček. Střídali: Demar, Ticháček, Svoboda, Jemeljanovs

Ohlasy po utkání:

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Dnes zajímavý zápas. První set do nás soupeř tlačil servisem, naopak my jsme nedokázali podat. Pak nevím, čím se to otočilo, Liberec spadl pod nás. Pak tie-break byl o chybách, my jsme si to nedohráli. I tak asi dobrý bod pro nás.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Dva sety bojovného výkonu z naší strany, Dukla ale hrála výborně. Potom jsme začali lépe podávat, stali jsme se vyrovnaným soupeřem, dokonce jsme sahali po vítězství, ale nedokázali jsme dohrát bodový míč.“

Lukas Demar (zástupce kapitána VK Dukla Liberec): „První dva sety jsme byli jasně dominantní, nás pak z rytmu dostalo zranění Nivalda. Brno potom zlepšilo hru, my jsme začali kupit chyby. Potom v tie-breaku jsme měli i kliku. Gratuluji Brnu k dobrému výkonu.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Začali jsme dobré dva sety, pak se Brno dobře vrátilo, nám se zranil Nivaldo, což nás trochu bolelo. Moc jsme se nerozehráli, ale naštěstí v tie-breaku jsme došli do vítězného konce.

Popis utkání:

Hosté začali utkání lépe. Po chybách domácích a úspěšném podání Dukly domácí trenér reagoval oddechovým časem 2:5. Po oddechu hru domácí hráči zlepšili a srovnali na 8:8. Od tohoto momentu byla hra vyrovnanější, mírně navrch měl Liberec, zejména zásluhou podání. Brno dobře bránilo, ale nedokázalo uhrát bodové míče, 16:18. Brnu se nedařilo podání, hosté navyšovali náskok a v prvním setu k žádnému dramatu už nedošlo, Dukla zvítězila 25:19.

I druhý set začali lépe hostující tým, blokem nebo dobrým podáním bodově odskočil domácím. I když to už vypadalo, že Brno srovná nebo půjdou navrch, opět si Dukla nějak pomohla, 7:9. Hosté skóre navýšili a Brno reagovalo oddechovým časem za stavu 9:13. Hra domácích se ale nezlepšila ani po time a Liberec tak mohl hrát ve své pohodě. Domácímu Brnu nepomohl ani druhý oddech a míchaní sestavy. Liberec si dokráčel pro vítězství i v druhém setu 25:18.

Třetí set byl od začátku nejvyrovnanější. Ač Brno jednou tajmovalo, bodový odskok nebyl více jak o dva body, 9:9. Domácím se podařila jedna série při podání Janečky a šli do vedení. Hostující trenér neváhal, reagoval oddechovým časem a střídáním, 15:12. Domácí volejbalisté se uklidnili, úspěšně útočili, naopak Liberec pod tlakem začal dělat chyby, 21:15. Dukla se snažila v závěru ještě přitvrdit na podání, ale k větší sérii se nedostala a set skončil 25:21 pro Brno.

Čtvrtá sada začala také vyrovnaně, Brno bylo chvíli o dva body nahoře, ale Dukla náskok smazala. Domácí mohli hosty možná, dá se říct, zlomit, ale v rozhodujících momentech byla jejich hra uspěchaná, 8:8. Hostující trenér reagoval oddechovým časem po tříbodové sérii Janečky za stavu 11:9 pro domácí. Esem a blokem Brno skóre navýšilo již na 17:12. Domácí hráli v pohodě, hnali je diváci a pohodlně skóre navyšovali. Brno vyhrálo čtvrtý set 25:17.

Tie-break začal esem Janků, vzápětí ale musel domácí trenér přerušit na podání Demara, který podával úspěšně třikrát. Pak měl ale sérií na podání Janečka, kterého přerušil oddechový čas hostů, 6:6. Strany se měnili za stavu 8:7 pro Brno. Druhá část tie-breaku byla vyrovnaná. Šťastnější nakonec byl Liberec, který vyhrál 18:16 a 3:2.

Autor: Ján Namešanský

VK TROX PŘÍBRAM – VK OSTRAVA

V devátém kole volejbalové extraligy mužů zavítal do Příbrami tým Ostravy, který byl v dosavadním průběhu letošního ročníku jediným týmem, kterému se dosud nepodařilo ani v jednom z odehraných utkání zvítězit. O to víc chtěli hosté tuto šňůru přerušit a domácí čekal nelehký úkol v tomto duelu uspět, přesto zůstávali domácí výrazným favoritem. Ostrava se v dnešním zápase prezentovala odvážným výkonem a zaslouženě si odváží tři body za vybojované vítězství na horké půdě Příbrami.

VK Trox Příbram – VK Ostrava 1:3 (24:26, 20:25, 25:17, 23:25)

Rozhodčí: Dušek P., Činátl R.

Počet diváků: 695

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Benitez, Rosenbaum D., Ureš F., Šábrt, Tevkun, Lyzanets, libero Verasio. Střídali: Gabriel, Toman, Toth

Hosté: Olsen, Pawlun, Mazoch, Dvořák, Tsmokalo, Jarosinski, libero Motyčka. Střídali: Pelikán, Vancl, Resl, Srovnal

Ohlasy po utkání:

Daniel Rosenbaum ml. (kapitán VK Trox Příbram): „Na dnešní zápas jsme se nepřipravili dobře, nevím, zda jsme Ostravu příliš nepodcenili, ale myslím, že jsme se mohli připravit lépe. Hlavní důvod našeho neúspěchu je podle mě na prvním místě špatný a neúčinný servis a měli jsme špatnou obranu po celý zápas, kromě pasáže ve třetím setu. Myslím, že i rozhodčí ze zápasu udělali pěknou bramboračku, že ten zápas nemusel takto vypadat, ale za celkový výsledek zápasu si bohužel můžeme sami.“

Daniel Rosenbaum st. (trenér VK Trox Příbram): „Zápas se hodnotí špatně, protože jsme od začátku byli horším týmem. Vůbec jsme neplnili taktické pokyny z hlediska obrany, hráli jsme zkrátka chaoticky a svým způsobem odevzdaně. Byli jsme horší i na servisu, což by se nám v domácí hale nemělo stávat. Na závěr gratuluji Ostravě za dobrý výkon, my jsme dnes podali výkon slabší.“

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Konečně jsme hráli tak, jak bychom si to představovali, řekněme soustředěnou hru, kdy opravdu neděláme tři základní žákovské chyby po sobě, tak jako jsme to předváděli v minulých zápasech. Myslím, že první dva sety jsme hráli hodně dobře i přesto, že jsme v úvodním setu prohrávali a vybojovali jsme až koncovku. Ve třetím setu se Příbram rozehrála, což jsme očekávali. Domácí si určitě zasloužili za svůj výkon vyhrát tento set a abych to vyjádřil tak typicky, tak v tom čtvrtém setu jsme byli zkrátka tím šťastnějším týmem.“

Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Děkuju hráčům za to, jak dnes bojovali, protože v Příbrami je krásná atmosféra a není tu lehké hrát. Dnes jsme předvedli bojovný výkon, na rozdíl od předchozích zápasů, kde jsme nezískali žádné body, ale vždy jsme udělali mnoho chyb, kterými jsme body soupeřům darovali. Dnes se nám podařilo více poskládat naši hru dohromady, nedělali jsme tolik chyb, zatímco Příbram poslala hodně míčů do zámezí, my jsme si je spravili, dohráli a výsledkem a zároveň odměnou jsou pro nás velmi důležité tři body. Příbramskému publiku děkujeme za skvělou atmosféru a na dálku zdravím trenéra a mého kamaráda Luboše Vašinu a přeji, ať se brzy uzdraví a brzy ho zase vidíme v akci.“

Popis utkání:

Utkání zahájily oba celky množstvím nepřesností, k vidění bylo větší množství zkažených servisů. Za stavu 9:9 tým hostů odztrátoval a následně přidal další dva body úspěšným blokem a následným esem kapitána Dvořáka. Za stavu 9:12 si Příbramští vzali první oddechový čas na zklidnění. Poté se ukázal skvělým servisem domácí Martin Šábrt a ubral hostům jeden bod náskoku, Ostravští ale i nadále úspěšně bránili dvoubodovou výhodu. Nevynucená chyba a následný úspěšný blok domácích zvednul na nohy trenéra hostů Dariusze Lukse, který okamžitě reagoval oddechovým časem. Schylovalo se k vyrovnané koncovce a bylo potřeba domácí zbrzdit, což se hostům podařilo, ale jen velmi krátce. Příbram v dalším vývoji koncovky nadále zlepšovala svou hru, ale hosté předvedli několik taktických střídání, ze kterých jedno mělo výraznější úspěch a stav se srovnal na 23:23. Poté následoval obrat ze strany hostů, kteří díky odvážnější hře na útoku zvrátili první set na svou stranu a šli do vedení 1:0 na sety.

Druhý set začala Ostrava výborně, hráči hráli svůj lepší standard bez nevynucených chyb, na druhé straně Příbram vstoupila do setu naprosto katastrofálně, většina chyb spočívala ve špatné přihrávce a nemožnosti si kvalitně nahrát a zaútočit. Za stavu 3:8 si Příbram vyčerpala první oddechový čas. Po oddechovém čase se výkon domácích zlepšil a Ostrava rovněž reagovala přerušením hry, hosté nechtěli o svůj nadějný náskok rychle přijít. Chvílemi to vypadalo, že se domácí nadechují k obratu, ale opakující se vlastní chyby a nepřesnosti srážely hru domácích, k tomu navíc se Ostrava lépe prezentovala na servisu, zatímco Příbram při pokusu o přitlačení servis často kazila. Za těchto okolností se nejevilo pravděpodobné, že by domácí mohli pomýšlet na výhru, což hosté potvrdili zakončeným setem v poměru 25:20.

Ve třetím setu domácí Příbram zabrala. Začátek byl tedy hodně chybový, až do stavu 4:4 se rozhodly oba týmy, že budou prakticky jen kazit servis. Pak přišel nástup domácí sestavy a ta šla do výraznějšího vedení. Pro domácí škoda, že začali hrát až v momentě, kdy jeden bod z tohoto utkání byl již nenávratně ztracen. V tomto setu se Ostrava hledala a postupem setu zjišťovala, že zápas se sám nedohraje a vypadalo to, jako by si již šetřila síly na set čtvrtý. Za stavu 19:11 panovala vysoká pravděpodobnost, že si Příbram tento set již pohlídá. Za úspěchem domácích byl jednoznačně zlepšený servis, obrana a lepší koncentrace na hru jako celek.

Čtvrtý set byl zpočátku vyrovnaný, stav 5:5, pak si Příbram dokázala vybojovat výhodu dvou bodů náskoku – základem byla úspěšná obrana v poli a následné dohrání bodových balonů. Nadějný náskok domácích netrval dlouho a Ostravští zatlačili na servisu a srovnali stav na 11:11. Následovala vyrovnaná pasáž a za stavu 16:14 nastala pro domácí smolná situace, kdy se při hře zranil univerzál Jirka Toman, který byl výraznou ofenzivní silou, stojící za rostoucím výkonem Příbrami. Proběhlo střídání univerzálů a hosté si byli vědomi důležitosti okamžiku, který nastal, teď byla ta správná chvíle se plně zkoncentrovat. Následovala další vyrovnaná pasáž a po esu hostujícího Jakuba Dvořáka byl stav 22:22, po nevynucené chybě domácích 22:23. Po další chybě domácích na útoku si hosté připravili mečbol, který následně využili po servisu domácích, a celý tým hostů se nadšeně rozběhl do středu hřiště, aby oslavil svou první letošní výhru v sezoně a rovnou za plný počet bodů.

Autor: Štěpán Chvosta, foto Oldřich Kozák

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – AERO ODOLENA VODA

Atmosféra zápasu byla ovlivněna sněhovou kalamitou, která nejvíce poznamenala právě Jihočeský kraj. Cestu do Sportovní haly si tak našli jen ti nejodvážnější. Ti však byli odměněni suverénním výkonem Jihostroje, který překvapivě hladce přejel Odolenu Vodu 3:0. České Budějovice stejným výsledkem vyhrály už páté domácí extraligové utkání.

VK Jihostroj České Budějovice – AERO Odolena Voda 3:0 (25:17, 25:13, 25:23)

Rozhodčí: Velinov E., Dmejchal M.

Počet diváků: 264

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Carísio, Balabanov, Taylor-Parks, van Schie, Luengas, Sedláček, libero Michálek. Střídali: González, Ondrovič

Hosté: Svoboda, Blumbergs, Hladík, Šulc, Carabali, Démar, libero Hadrava. Střídal: Chevalier, Durski, Jachnicki, Kerkvliet

Ohlasy po utkání:

Eduardo Carísio (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Čekali jsme, že Odolena Voda bude těžký soupeř, protože odehrála dobré zápasy proti silným týmům. V tabulce jsme na tom byli podobně. My ale rosteme každým zápasem a tenhle pro nás byl v mnoha ohledech pozitivní. Využili jsme naši formu z Ligy mistrů a jsem rád, že jsme vyhráli v domácím prostředí znovu takhle rychle.“

Andrzej Kowal (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Kvalitní zápas z naší strany, hlavně první dva sety. Vytvořili jsme na soupeře tlak servisem a Odolena Voda pak měla problém s příjmem. Když už najednou měla dobře přihráno, hrála středem, na což jsme byli připravení. Ve třetím setu jsme nezačali dobře, ale byli jsme trpěliví, hráli naši hru a zakončili jsme ho skvěle.“

Matyáš Démar (kapitán AERO Odolena Voda): „Budějovice potvrdily, že doma hrají opravdu dobře. My jsme dostali takovou nálož, kolik sněhu napadlo tady v Jihočeském kraji. Musím tým pochválit, že bojoval až do konce. Kluci, kteří přišli do zápasu ze střídačky, nám pomohli. Gratulujeme Budějovicím.“

Marcin Krys (trenér AERO Odolena Voda): „Nelíbilo se mi, jak jsme zápas začali a samozřejmě celé první dva sety z naší strany nebyly dobré. Očekávám od našich hráčů, že udržíme úroveň, kterou jsme nastavili ve třetím setu. Gratulujeme Českým Budějovicím, určitě byly lepším týmem. My máme na čem pracovat. Věřím, že další zápasy budou lepší.“

Popis utkání:

Účast fanoušků na utkání výrazně ovlivnila sněhová kalamita, která ovlivnila nejvíce právě Jihočeský kraj. Do Sportovní haly se tak vydali jen ti největší odvážlivci, kterých bylo kolem tří set. Menší počet diváků však výkon Jihostroje v prvním setu neovlivnil. Domácí hráli v nejsilnější sestavě a od začátku dostali Odolku pod tlak. Hostům se nedařil servis a brzy bylo jasné, že Jihostroj první set ovládne.

České Budějovice předvedly parádní výkon v prvním setu a v druhém svou hru dostaly ještě o úroveň výše. Domácí nekazili servis, což bylo zpočátku sezony jejich problémem. Odolena Voda se držela jen ze začátku, pak Jihostroj rychle odskočil a suverénním výkonem ovládl i druhý set. Výsledek 25:13 v druhém setu hovoří za vše.

Ve třetím setu začalo AERO zostra a dostalo se rychle do vedení 4:0. Hosté hráli jako polití živou vodou a vedli poté ještě 7:4. Jenže Jihostroj se pomalu začal dostávat do kontaktu a trpělivou hrou postupně vyrovnal skóre. Vyrovnaný stav držel až do koncovky. Tehdy Jihostroj odskočil, a nakonec rozjetý Luengas velmi pomohl k vítězství domácího týmu. České Budějovice tak zvítězily až překvapivě hladce 3:0 na sety.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

BLACK VOLLEY BESKYDY – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

Veledůležitý zápas pro oba týmy. Domácí Beskydy chtěly navázat na své dosavadní výkony a zajistit si dalšími body dobré výchozí postavení do další fáze soutěže. Hostující Benátky naopak jistě dobře cítily, že se množství jejich šancí na odražení se ode dna tabulky krátí. Dal se tedy očekávat lítý boj, který se nakonec odehrál fakticky jen v koncovce třetího setu. Po zbytek zápasu dnes byl domácí celek Black Volley Beskydy o něco lepším týmem a zaslouženě si připisuje tři body za vítězství 3:0.

Black Volley Beskydy – VK Benátky nad Jizerou 3:0 (25:21, 25:18, 27:25)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář, Jan Kubinec

Počet diváků: 198

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mišek, Koloušek, Guimaraes, Perry, Benda, Danylov, libero Krejčíček. Střídali: Sztolarik, Hilšer, Malík, Klimeš

Hosté: Hudák, Srb, Pokopec, Patočka, Křesťan, Šulista, libero Koranda. Střídali: Matras, Dergunov

Ohlasy po utkání:

Marek Perry (kapitán Black Volley Beskydy): Myslím si, že jsme dnes soupeře přehráli jak na obraně, tak v útoku. Chyběla nám jen trochu větší jistota na příjmu, ale konec konců zasloužené tři body, i když jsme si udělali pěkně dramatickou koncovku ve třetím setu.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Pro nás důležité tři body. A byť výsledek 3:0 vypadá jednoznačně, tak to tak určitě nebylo. Docela jsme se v některých chvílích trápili sami, když jsme střídali výborné pasáže a soupeře jsme k ničemu nepustili, se šňůrou pěti šesti zbytečných bodů, kdy jsme nechali Benátky dostat se zpět do hry, čímž pak zbytečně situaci dramatizujeme. Věřím, že pokud tyto výpadky odbouráme, může jít náš výkon ještě nahoru.“

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou):„Gratuluji Beskydům. Bohužel dnes jsme nepředvedli moc dobrý výkon. Už od začátku jsme se nemohli dostat do tempa. Bohužel soupeř tlačil, měl dle mého výborný útok, kterým nás dostával pod tlak, a dělali jsme pak nevynucené chyby. Spousta nepřesností dneska. Bohužel, to je volejbal, jeden vyhraje, jeden prohraje, takže my se už teď soustředíme na čtvrteční zápas.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou):„Dneska pro nás velmi špatný výkon. Vůbec nehodnotím soupeře, ale my jsme podali tragický výkon a nebyli jsme vůbec schopni se do toho zápasu dnes dostat.“

Popis utkání:

Větší chuť po vítězství čišela od prvních míčů z domácích, kteří donutili hostujícího trenéra Dittricha k prvnímu přerušení hry již v úvodu setu za stavu 5:2. Benátky se po poradě herně zvedly a po esu Šulisty vyrovnaly na 8:8. Následuje chybný Kolouškův útok do autu, je tu vedení hostí a přichází naopak oddechový čas trenéra Provazníka. Zápas, který od začátku nebyl bez chyb ani na jedné straně, se vyvíjel v prvním setu o něco lépe pro domácí, kteří si po většinu času udržovali vedení o dva až tři body. Hosté těžko bránili, zejména útoky skvěle hrajícího Bendy, naopak Beskydy zaznamenaly několik úspěšných zákroků v obraně. Benátky v závěru setu sice dotáhly na 20:20, ale domácí tým si koncovku setu pohlídal a po Kolouškově esu zvítězili 25:21.

Povzbuzeni vítězstvím domácí hráči doslova vlétli do druhého setu a od prvních míčů se ujali vedení. Skvělý nástup Beskyd zastavila až Pokopcova šňůra na podání, kdy se hosté dotáhli ve skóre. Domácí si vzali oddechový čas, po kterém navázali na svůj výkon ze začátku setu a odskočili opět ve skóre o tři body. Tento náskok si Beskydy nejen udržely až do konce, ale postupně ho navyšovaly. A když byl útok Šulisty nekompromisně zastaven blokem Perryho s Guimaraesem, byl stav zápasu již 2:0 pro domácí.

Třetí set přinesl podobný obrázek hry jako předchozí set. Domácí byli důraznější v útoku i úspěšnější v obraně, což se záhy projevilo i ve skóre. Druhá polovina setu se začala vyvíjet téměř jako exhibice domácího celku, který měl pohodlný náskok až šesti bodů. Pak však přišel na podání hostující Šulista a namísto hladkého vítězství přišlo drama. V koncovce Beskydští udrželi nervy a prokázali přece jen o něco větší bojovnost, zvítězili 27:25 a tím pádem 3:0.

Autor: Alice Zemanová, foto Pavel Netolička

VK ČEZ KARLOVARSKO – VSC FATRA ZLÍN

Deváté kolo extraligy mužů zakončuje domácí tým VK ČEZ Karlovarsko vítězstvím. Jeho hra byla poněkud na rozpacích. Možná se na nich podepsala únava ze zápasu s Finskem, možná jen trochu podcenění soupeře. Výhra se však počítá do celkové tabulky, kde se řadí na zatím čtvrté místo.

VK ČEZ Karlovarsko – VSC Fatra Zlín 3:0 (25:15, 26:24, 25:19)

Rozhodčí: Tomáš Buchar, Roman Marschner

Počet diváků: 590

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Marelić, Carmody, Pastrňák, Ihnát, Kock, Keemink, libera Pfeffer, Kočka. Střídali: Kasan, Baláž, Lamanec, Olivier

Hosté: Gálík, Truong, Kozák, Čechmánek, Římal, Boyanov, libera Viceník, Vodička. Střídali: Pražák, Toman, Žák, Šulc

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „První set úplně podle představ, koncentrovaný výkon s minimem chyb, co jsme chtěli. Samozřejmě jsme to vydrželi jen ten první set. Ve druhém setu jsme se uspali, honili jsme to na konci. Třetí set super pasáž uprostřed, kde jsme si nahráli nějaké body a dohráli jsme si to do konce.“

Liam Sketcher (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Je důležité, abychom brali každý zápas stejně. Hlavní je, co si z toho zápasu odneseme. Výhra 3:0 jsou pro nás tři body. Potřebujeme trochu lépe ovládat naši stranu sítě. Myslím, že jsme dnes byli bez energie, ale i tak jsme dosáhli prvního vítězství v prosinci, a to je pro nás dobrý start.“

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): „Vary do toho vstoupily tak, aby neudělaly chybu. Chtěly si to odbránit na síti, což se jim i povedlo. Druhý set jsme se už trochu oklepali po cestě, takže tam už byl i náznak toho, že bychom mohli uhrát, ale do koncovky jsme šli s tím, že jsme od stavu 23 několikrát ulili, a tak se proti Varům hrát nedá. Potom už nás rozložili servisem a byl konec. Takže gratulace domácím.“

Zdeněk Sklenář (trenér VSC Fatra Zlín): „Dnes nám daly Vary spoustu šancí. Bohužel jsme nechytili za správný konec a hozenou rukavici jsme nechali na zemi. Takže opět musíme pogratulovat soupeři a na takovéto důležité vítězství na venkovní půdě u silného soupeře stále čekáme.“

Popis utkání:

První set vyšel lépe hostům, kteří byli úspěšní na servise a odskočili o dva body. Karlovarsko začíná tlačit, opadávají první minuty nesoustředění a úspěch v obraně na sebe nedá dlouho čekat. Za stavu 8:4 pro domácí bere první oddechový čas trenér Zlína Sklenář. Domácí tlačí na útoku a ujímají se vedení. Za stavu 18:12 pro Karlovarsko dochází ke střídání domácích, kdy jde do hry Kasan za Pastrňáka a Lamanec za Kemminka, za Carmodyho přichází Baláž. Střídá se i na zlínské straně, z důvodu posílení příjmu přichází Toman za Kozáka. V závěru dochází ke špatnému postavení hráčů ve hřišti a domácí si připisují 25. bod a vyhrávají 1:0 na sety.

Začátek druhého setu patří opět Zlínu, který si vytváří dvoubodový náskok. Karlovarský útok je úspěšný a ujímá se vedení. Po oboustranných chybách na servise se opět začíná hrát ve hřišti. Na straně hostů dochází ke střídání, za stavu 10:9 pro Karlovarsko, kdy do hry přichází Pražák za Gálíka. V koncovce druhého setu využívá Fatra nekoncentrované hry domácích a dostává se do vedení 19:18. Trenér Sklenář střídá Boyanova za Tomana, který jde na servis. Karlovarští srovnávají na 20:20. Špatná obrana na síti Karlovarska a do vedení se opět dostává Zlín. Po několika špatně odehraných balonech vede Fatra o dva body. Tlačí na Karlovarsko a cítí, že by mohla urvat jeden set. Za stavu 20:21 pro Fatru žádá oddechový čas Liam Sketcher. Po špatném útoku hostů sahá po oddechovém čase i Sklenář. Oddechového času využívá Karlovarsko a bere další 24. rozhodující bod. Zlín potřebuje zklidnit hru a oddálit útok domácích, a tak jeho trenér žádá o druhý oddechový čas. Pastrňákův tečovaný míč do zámezí a je srovnáno 24:24. Dlouhá smeč do zámezí od Boyanova a Karlovarsko vyhrává i druhý set 26:24.

Servis na straně hostů míří do zámezí a vstup do třetího setu patří Karlovarsku. Římal útočí a je po několikáté v tomto zápase zablokován Ihnátem. Po delší rozehře, kdy se domácí nedokáží dohodnout na nestandardních balonech, bere bod Zlín a vede 8:7. Po několika chybách na příjmu srovnává domácí tým na 11:11. Skvělá hra Pastrňáka, který výborně reaguje na odražený míč do hřiště, a domácí vedou o tři body. Zlín střídá Tomana za Gálíka. Střídání probíhá i na straně Karlovarska, kdy za Pastrňáka přichází Lamanec. Po několika ne dobře odehraných míčích žádá oddechový čas Sklenář. Přímý bod ze servisu připisuje Ihnát Karlovarsku 18. bod. Poslední oddechový čas a střídání na straně Zlína, který se stále snaží udržet ve hře. Přímý bod z podání hostů, kteří snižují na 15:20.  Útok hostů do zámezí a Karlovarsko jde do koncovky třetího setu. Karlovarští střídají - do hry přichází Kasan za Keeminka a Olivier za Ihnáta. Střídá i Zlín - do hry jde Žák za Truonga a Šulc vyměňuje Římala. Zlín stahuje na 17:24 a Karlovarsko má první mečbol. Na servis jde Baláž. Skvělé bloky od Édera Kocka a Karlovarsko vyhrává 25:19 a 3:0 na sety.

Autor: Amálie Bártová

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018