6.2.2021

Veledůležité výhry Kladna a Brna, ani Aero neodjíždí z Prahy s prázdnou

Předposlední kolo základní části UNIQA volejbalové extraligy mužů 2020/21 hodně naznačilo, kdo vypadne ze hry o play off. Důležité tři body veze Brno ze Zlína a tímto vítězstvím si zajistilo předkolo play off. Jihostroj České Budějovice nedal šanci Ostravě a Liberec, i když s obtížemi, zdolal Příbram. Překvapení se událo na Kladně a v Praze. Odolena Voda vrátila Lvům domácí porážku a udržela si šanci bojovat ještě o šesté místo, zaručující přímou účast v play off. Kladno překvapivě lehce porazilo Ústí nad Labem.

KLADNO VOLEJBAL CZ – SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM             

UNIQA extraliga zná dalšího účastníka předkola. Po výhře nad Ústím nad Labem si vyřazovací boje zajistili volejbalisté Kladna, kteří v 21. kole vyhráli 3:1 a posunuli se na osmou příčku v tabulce. Domácí nastartoval k obratu oddechový čas na startu třetí sady, kdy trenér Fortuník musel zvýšit hlas na své svěřence. Neúspěšnou premiéru v nejvyšší soutěži v dresu severočeského celku si odbyla čerstvá posila Šmídl. 

Kladno volejbal cz - SK Volejbal Ústí nad Labem 3:1 (22:25, 25:19, 25:17, 25:20)

Rozhodčí: Krtička J., Velinov E.

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, Palgut, Kraffer, libero Kunc. Střídal: Lohr

Hosté: Bartůněk, Bornemann, Tibitanzl, Šmídl, Parraguirre, Beer, libero Kořínek. Střídali: Kramar, Kobolka, Kasan

Ohlasy po utkání:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „Hned v prvním zápase jsme splnili jeden z našich cílů. Mám radost, protože i náš výkon tomu odpovídal. Ústí jsme přehráli. V našem výkonu jsou stále rezervy. Získali jsme tři body s výborně hrajícím soupeřem. Teď je ještě potvrdit s Ostravou, aby se nejednalo opět o výkřik do tmy.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Věděli jsme, že nutně potřebujeme body pro šanci hrát předkolo play-off. Cenné vítězství, gratuluji klukům.“

Luboš Bartůněk (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Od druhého setu jsme byli horší na příjmu i v útoku. Domácí se o dost zlepšili, a proto jsme prohráli. Nedohrávali jsme vysoké balóny, i když jsme si přihráli. Gratuluji domácím.

Lubomír Vašina (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Kladno odehrálo výborný zápas. V domácí hale výborně servírovalo, což byl základ pro to, aby se jejich hráči dostali psychicky do odvážných situací, které odehráli lépe jak my. Nejsme až tak zvyklí neotáčet první balony a v podstatě to byl důvod, kdy jsme postrádali odvahu. Měli jsme pár výhod, kdy jsme vedli o tři čtyři body, ale během chvíle jsme je ztratili kvůli útokům, jež jsme nedotáhli do konce.“

Popis utkání:

Lepší vstup do zápasu zaznamenalo Ústí, které se otřepalo z úvodního tlaku Kladna a díky chybám domácích a jejich obraně se dostalo do vedení o tři body. Kladenští smazali ztrátu zásluhou Zajíčka s Hýským. V řadách Severočechů se ale objevil Chilan Parraguirre, který režíroval koncovku hostů. Zdatně mu sekundoval i čerstvý novic ve žlutém dresu a posila z Belgie Šmídl.

Ziskem úvodní sady povzbuzení Ústečtí zahájili druhý set bodem a dvěma esy Bartůňka. Jeho protějšek na druhé straně kapitán Zajíček ale zavelel k obratu a Křesťan s Krafferem dostávali postupně do výhodnější pozice Kladno. Velký zápas v tu chvíli začal hrát slovenský blokař Kyjanica, jenž zářil v útoku, obraně, ale především na servisu. Třemi esy v řadě zařídil Středočechům pohodlný pětibodový náskok a domácí brali celé dějství v poměru 25:19.

Klíčový okamžik celého utkání ale přišel na startu třetí sady. Po třech chybách na útoku si musel vzít trenér Fortuník oddechový čas, během kterého seřval své svěřence tak, že to slyšela celá hala. V tu chvíli začalo Kladno zápas otáčet. Šmídl s Parraguirrem drželi hostům ještě chvíli čtyřbodový náskok, nicméně na druhé straně úřadoval opět slovenský „Jánošík“ Kyjanica. Při jehož servisu, i s podporou Kraffera na útoku, se domácí dostali ze ztráty 6:10 rázem do náskoku 16:11. Domácí díky přesným smečím drželi Severočechy dostatečně daleko od sebe a nakonec zvítězili rozdílem osmi bodů.

Hosté ale bojovali a toužili zdramatizovat zápas. Oba celky se tahaly o čtvrtou sadu až do její prostřední fáze, kdy si Kladenští při podání Hýského odskočili do rozhodujícího vedení. Domácí veterán následně symbolicky útokem uzavřel celý zápas. 

Autor: Ondřej Jícha, foto Lenka Kožuchová

VSC FATRA ZLÍN - VOLEJBAL BRNO

V dnešním utkání, ve kterém domácí tým Fatra Zlín hostí tradičního soupeře Volejbal Brno, jde o hodně. Jedná se o přímý souboj o účast v letošním předkole play-off. Vítěz dnešního zápasu bude mít velkou naději, že se předkola zúčastní. Domácí hráči souboj psychicky nezvládli a hosté zaslouženě vezou ze Zlína tři body.

VSC Fatra Zlín - Volejbal Brno 0:3 (22:25, 24:26, 21:25)

Rozhodčí: Luboš Pecháček, Jakub Gall

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Navláčil, Šulc, Čech, Varous, Adamec, Čeketa, libero Motyčka. Střídali: Lamri, Kozak

Hosté: Licek, Jakubec, Chevalier, Hrazdira, Pražák, Truong, libero Lžičař. Střídali: Fitz, Tesař, Drahoňovský

Ohlasy po utkání:

Vojtěch Navláčil (kapitán VSC Fatra Zlín): „Pro nás velmi důležitý zápas, který jsme bohužel nezvládli."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Jsem zklamaný. V prvním setu za stavu 22:20 pro nás vypadla našemu nahrávači oční čočka, takže jsem musel vzít tajm a to nás rozhodilo. Jinak hosté byli dnes lepší a zaslouženě zvítězili."

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Jsem rád, že jsme konečně zlomili sérii porážek a teď už to bude jednom lepší."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Jsem rád, že jsme se zvedli a předvedli výkon, jaký máme na tréninku. Domácím nevycházelo podání, což nám pomohlo a jsmee rádi za první vítězství venku."

Popis utkání:

Oba týmy začaly utkání opatrně, ani jeden nechtěl zadat příčinu k výraznějšímu vedení soupeře. Až za stavu 11:13 si hosté vypracovali náskok dvou bodů, který si udržovali až do stavu 15:15. Následně domácí bodovali a hosté sáhli po prvním oddechovém času. Ten byl plodný, zvrátili stav ve svůj prospěch (16:17) a donutili Obdržálka také k prvnímu oddechu. Za stavu 19:19 se domácím zdařilo střídání Lamriho na podání, nejdříve přímý bod a pak úspěšný blok a domácí šli do koncovky ve vedení 21:19. Koncovku zvládli lépe hosté, po dvou útocích domácích do bloku a třech do autu brali první set hosté 22:25.

Druhý set byl až do stavu 8:8 podobný prvnímu. Potom hosté odskočili na 8:12 a domácí si vzali první oddech. Zpackaná koncovka prvního setu nyní na domácí dolehla a postupně dál ztráceli, 10:15. Domácí trenér provedl klasické dvojstřídání, na hřišti se objevili Lamri a Kozak. Za stavu 16:19 se vrátili domácí do původní sestavy a snížili na 18:19 a hosté si vzali první oddech. Do koncovky druhého setu se šlo za stavu 20:20. Hosté byli jistější na útoku a za stavu 21:23 si domácí trenér vybral oddechový čas. I když se domácím podařilo srovnat na 24:24, přesto prohráli 24:26.

Opět stejný průběh, tentokrát až do stavu 16:18 a trenér domácích si bere první oddech. Do koncovky jdou hosté ve vedení 19:22 a domácí si berou druhý oddech. Hosté proměnili hned první mečbol a vítězí i ve třetím setu 21:25, celkově na sety 0:3.

Autor: Ivan Dostál

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK OSTRAVA

V posledním domácím zápase potvrdil Jihostroj roli favorita. Soupeř z Ostravy neměl šanci a za tři sety se dostal nejvýše na 17 bodů. České Budějovice si připsaly jedenáctou domácí výhru a za celou základní část neztratily na své palubovce jediný bod! Jihostroj se tak dotáhl na vedoucí Karlovarsko a o vítězi základní části rozhodne až poslední kolo UNIQA extraligy. Ostravu čeká v posledních dvou kolech boj o udržení v nejlepší šestce, která zaručuje přímou účast v play-off.

VK Jihostroj České Budějovice – VK Ostrava 3:0 (25:14, 25:15, 25:17)

Rozhodčí: Buchar T., Kořenek J.

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: de Amo, Michálek, Todua, Schouten, Zmrhal, Ondrovič, libero Kryštof. Střídal: Polák

Hosté: Ihnát, Kotas, Jambor, Janků, Sedláček, Dvořák, libera Sobczak, Jelen. Střídali: Kružkov, Vancl, Mazoch, Muroň

Ohlasy po utkání:

Filip Rejlek (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Po všech stránkách to od nás byl koncentrovaný výkon. Ostravě jsme nedali šanci a po zásluze jsme vyhráli. Chtěl bych poděkovat všem spoluhráčům za skvělý výkon.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Výborně jsme podávali a následně jsme dobře bránili. Ostravu jsme téměř nepustili k útoku středem, a to je dobře, protože Sedláček umí z této pozice bodovat. Moc jsme toho nezablokovali, ale skvěle jsme bránili v poli. Ostrava má vždy velmi dobrý servis, takže se na něj zaměřujeme. Dnes se nám to podařilo.“

David Janků (kapitán VK Ostrava): „Od nás to byl dnes strašný výkon, čekal jsem, že budeme aspoň trochu kousat. V každém setu jsme drželi krok opravdu jen chvíli, pak vždy soupeř odskočil dlouhou sérií bodů. Myslím, že jsme neměli skoro žádné bloky, a to podle mě rozhodlo. Budějovice toho více ubránily a měly zápas pod kontrolou.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Skóre přesně ukazuje předvedenou hru. Nebojovali jsme za Ostravu, a když nebojujeme, tak je náš výkon poloviční. Budějovice hrály dobře, moc nám toho nedovolily. Tlačily už od podání a dařilo se jim i v obraně. My jsme si s tím vůbec neporadili. Nedařilo se nám v žádné činnosti. Pro nás je to druhá porážka v řadě, v posledních dvou zápasech s Kladnem a Prahou musíme bodovat, abychom se udrželi v šestce.“

Popis utkání:

Jihostroj šel do zápasu jako favorit, přestože i Ostrava v minulosti dokázala potrápit domácí v českobudějovické hale. České Budějovice vstoupily do utkání zostra a dostávaly hosty pod tlak. Dařilo se Schoutenovi a Jihostroj si tak brzy vybudoval bezpečný náskok. Domácí vedli 15:8 a měli první set jasně ve svých rukou. Esem se blýskl Schouten, Ondrovič i de Amo, což potvrdilo dominanci Jihočechů na servisu. Ostrava dále chybovala a domácí si snadno pohlídali vítězství v prvním setu – 25:14.

Druhý set byl o poznání vyrovnanější. Ostravští se oklepali a zlepšili příjem i servis. Přesto se domácí drželi ve vedení, i když jejich náskok nebyl zprvu tak dominantní. Jihostroj výrazněji odskočil až za stavu 18:13, kdy hostujícího Ihnáta zablokovala dvojice Todua–Schouten. Od té doby bylo na palubovce jen jedno mužstvo. Českobudějovičtí úspěšně blokovali i skládali balony a zvítězili 25:15.

Třetí sada pokračovala ve stejným duchu. Domácí byli aktivnější a hosté dělali mnoho chyb. Velmi dobrý zápas hrál Zmrhal, který se do sestavy Jihostroje dostal po delší době. I díky jeho příspěvku si Jihostroj držel bezpečný náskok a Ostravští neměli šanci utkání zvrátit. České Budějovice měly velmi dobrou úspěšnost na útoku a ani ve třetím setu nedovolily soupeři dostat se před 20 bodů.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

VK LVI PRAHA – AERO ODOLENA VODA

Poslední dvě kola do konce základní části a stále je o co hrát. Lvi chtějí udržet čtvrté místo v tabulce a získat výhodu domácího prostředí pro play-off. K tomu potřebují bodovat. Odolena Voda bojuje o šesté místo s Ostravou a také potřebuje body. Čeká nás zajímavé utkání.

VK Lvi Praha - Aero Odolena Voda 2:3 (23:25, 25:23, 19:25, 25:21, 10:15)

Rozhodčí: Kvarda, Dušek, delegát Švejda, lajnoví rozhodčí: Gill, Hadrbolcová

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janouch, Skakić, Král, Mihajlović, Paták, Nedeljkovic, libera Ježek, Havlas. Střídali:  Pliasetskyi, Vodička, Toman J.

Hosté: Svoboda, Taylor, Démar M., Demar L., Holubec, Hladík, libera Hadrava, Kop. Střídali: Vanags, Jachnicki, Horák

Ohlasy po utkání:

Jiří Král (kapitán VK Lvi Praha): „Hodnotí se mi to těžko, je to druhá porážka v řadě. Myslím si, že náš výkon byl zlepšený proti zápasu v Příbrami, nicméně si myslím, že byl velký rozdíl v servisu a příjmu, kdy obzvlášť Matyáš Démar nám dělal velké problémy. Dával rozdílová esa, která jsme bohužel nedokázali dohnat v setech.“

Miroslav Malán (trenér VK Lvi Praha): „Co k tomu říct. Chtěli jsme vyhrát, bohužel jsme prohráli, ale díky alespoň za bod. Myslím, že Odolka byla více volejbalovější a asi techničtější. Spadlo nám tam moc lehkých balonů a asi jsme hůř přihrávali, tím jsme nemohli hrát více středem a ve finále nás ubránili.“

Martin Hladík (kapitán Aero Odolena Voda): „Myslím, že můžeme být opravdu spokojení, hlavně s těma dvěma bodama. Potřebovali jsme je získat, protože našim primárním cílem zůstává skončit v šestce. A tím, že Ostrava prohrála, se to ještě může stát. Bylo pro nás důležité neprohrát tady bez bodu a jakákoliv výhra byla pro nás plus a jsem moc rád, že se nám to povedlo.“

Martin Kop (trenér Aero Odolena Voda): „My víme, že jsou dvě kola do konce a jsme na tom s Ostravou stejně, chtěli jsme zde zkusit zabodovat, i když víme, že je to tady hodně těžký. Musím říct, že jsme hráli kolektivně a jsem rád, že hráči, kteří přišli z lavičky, prostě pomohli a byl to kolektivní a bojovný výkon. Samozřejmě to byly zase koncovky, jak bývá v hodně zápasech extraligy, ale myslím, že jsme hráli docela stabilně a donutili jsme Prahu k maximálnímu výkonu. V tie-breaku se nám povedla série servisů a to rozhodlo.“

Popis utkání:

V dnešním předposledním kole základní části bylo pro oba týmy důležité bodovat a tomu odpovídalo nasazení a zároveň i nervozita, což se podepsalo na množství nevynucených chyb. Oba týmy se po celou dobu zápasu snažily o agresivní podání. Týmy se střídaly ve vedení na obou stranách. Bohužel v momentech zejména u domácích, když se dostali do většího vedení, následovala série školáckých chyb. Výborný servis na straně Odoleny Vody předváděl Matyáš Démar. Celkově se dařilo hostům odtlačit domácí od sítě a ti nebyli schopni využít svoji výbornou hru středem a krajní hráči v klíčových okamžicích chybovali.

Celý vývoj zápasu byl jak na houpačce. Nejprve vedení v prvním setu domácích, ale vyhraná koncovka hostů 25:23. Druhý set měl opačný vývoj s vyhranou koncovkou domácích Lvů 25:23. Ve třetím setu v druhé části získali hosté výraznější převahu, hlavně díky zaminovanému tlaku na servisu a dohráním několika úspěšných bodovek (zalívkami). Set získali ve svůj prospěch 25:19.

Čtvrtý set byl houpačka, jak se patří. Nejprve vedení domácích 7:5, otočeno na 9:11. Poté díky servisu Jakuba Janoucha a vynikajícím zákrokům Matyáše Ježka v poli Lvi vedou 15:11. Pak ale přichází několik es v poli Lvů a stav se opět vyrovnává na 19:19. Koncovku však nyní získávají domácí 25:21.

V UNYP Aréne vidíme další tie-break. Vedení se opět přelévá ze strany na stranu, 3:1 vedou domácí. Na servis jde Matyáš Démar a stav je 3:5. Mírné vedení v setu drží hosté i při změně stran (6:8) a větší vůlí po vítězství získávají pátý set a tím celé utkání 3:2.

Autor: Miloš Kočka

VK DUKLA LIBEREC – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

VK Dukla Liberec dnes přivítá na své palubovce tým až z úplného dna tabulky - VK Příbram. Přesto Dukla nemůže Příbram podcenit, protože ve středu dokázala překvapivě zvítězit v Českém poháru nad Lvy 3:1 a v posledním kole extraligy si vyšlápla na Volejbal Brno stejným poměrem setů a zdaleka nemá zavřené dveře do blížící se play off. To Dukla se vrátila na vítěznou vlnu a po prohře na Jihostroji dokázala nyní 4x v řadě získat plný počet bodů. Příbram ale dnes Duklu herně zaskočila, protože hrála velmi odvážně na útoku a dařilo se jí i v obraně na síti. Největší překážkou pro domácí bylo nepříjemné podání Příbrami. Nakonec Dukla dokázala za 102 minut vybojovat tři body za vítězství 3:1, ale měla to velice těžké.

VK Dukla Liberec – VK Euro Sitex Příbram 3:1 (24:26, 25:20, 25:23, 25:18)

Rozhodčí: René Činátl, Dušan Rychlík, čároví rozhodčí: Petr Louka, Jiří Čermák, delegát utkání Jan Večeřa

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Leikep Libor, Štokr Jan, Suda Radek, Veselý Jakub, Srb Jiří, Šulista Petr, libera Kopáček Václav, Pavlíček Jan. Střídali: Kriško Michal, Shafranovich Alexander, Kovalchuk Volodymyr, Kriško Tomáš

Hosté: Trojanowicz Lukáš, Rosenbaum Daniel, Böhm Martin, Hladenko Oleksandr, Hulpach Ivo, Kuchař Jindřich, libera Juračka David, Peterka Tadeáš. Střídali: Ureš Jakub, Rosenbaum Adam, Ureš Filip, Lopata Ondřej

Ohlasy po utkání:

Jan Štokr (kapitána VK Dukla Liberec): „Toto utkání, i když je za tři body se nám dnes vůbec nepovedlo. Takové banální chyby, které nás dnes doprovázely, by se nám opravdu neměly stávat. S lepším soupeřem by se nám to nemuselo vyplatit. Přesto musím pochválit Příbram, protože dnes hrála velice dobře a velice nás potrápila.

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Dnes jsme začali velice rozpačitě. Špatně jsme ze začátku přijímali soupeřovo podání a potom jsme útočili do dobře připravené obrany Příbrami. Hosté v úvodu velice dobře útočili, zde měli nějakých 60% až 70% na útoku. My jsme se jim dostali na kobylku až v závěru setu zlepšeným servisem. Ubránili jsme i několik balonů na síti, ale nestačilo to na zisk sady. Mě to připadá, že si zkoušíme, kam až můžeme zajít. V druhém setu došlo k určitým korekcím a změnám a potom se zklidnila i přihrávka a začali jsme i lépe bránit. I když to tak nevypadá, od druhého setu jsme zlepšili přihrávku a obranu a to bylo určitě pro zisk tří bodů dnes klíčové.“

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „První tři sety jsme s Duklou drželi krok. Možná jsme byli i chvilkami lepší než soupeř. Měli jsme dobrou mezihru, dobře jsme i útočili. Nicméně čtvrtý set již byl jasně v režii domácích. Je to škoda, mohli jsme udělat dnes alespoň bod.“  

Daniel Rosenbaum (trenér VK Euro Sitex Příbram): Dá se říci, že jsme hráli dnes překvapivě pěkný volejbal. Dva a půl setu jsme byli rovnocenným soupeřem domácím. Bohužel za stavu 19:15 ve třetím setu jsme začali produkovat naše technické chyby, kdy jsme naši hru hodně zjednodušili a soupeři vše ulehčili. Tím jsme soupeři dali šanci. Rád bych pochválil kluky za předvedenou hru, ale prohrát bez zisku bodu se prostě chválit nedá, takže gratuluji soupeři ke třem bodům.

Popis utkání:

Do posledního utkání v základní částí na domácí palubovce vstoupil Liberec velice kvalitně, vytlučený blok (Jan Štokr) a krásný blok (Radek Suda) posílá domácí do vedení 2:0. Příbram rychle dobrými bloky a hlavně kvalitním podáním (Rosenbaum Daniel) přebírá iniciativu a ujímá se vedení 2:4. Domácím se nedaří na příjmu podání a tím i na útoku a další plusový bod putuje na stranu hostů (3:6). Při podání Jiřího Srba jsou hosté v síti a Dukla se přibližuje na jediný bod (6:7). Tříbodové vedení zpět pro hosty přichází po tvrdé smeči Martina Böhma (7:10). Ale ani toto tříbodové vedení nemá dlouhého trvání, smeč do autu a je sníženo (9:10). No, a když se nám podruhé dnes na podání vrací domácí kapitán Jan Štokr, je vyrovnáno (eso – 11:11). Domácí se stále hledají, hlavně na příjmu, kde statistik naměřil od začátku utkání pouhých 15%. Výsledkem je opět snadné vedení hostů o tříbodový náskok (12:15). Výkon svých svěřenců nenechává v klidu domácího trenéra Michala Nekolu, který zastavuje hru oddechovým časem. Tříbodové vedení si hosté hlídají bezchybnou hrou až do podání Honzy Štokra. Nejprve Radek Suda tvrdě útočí z hlavního kůlu, v další hře Jiří Srb chytře zalívá ze středu sítě a je vyrovnáno (20:20 – time hosté). Po time konečně hosté dostávají z podání domácího kapitána a hra se nám pomalu posouvá do konce prvního dějství (20:21, 21:21). Do nepatrného vedení se domácím podařilo nahlédnout po bloku Libora Leikepa za stavu 23:22. Přesto hosté esem získávají první setbol utkání (24:23 - Hladenko Oleksandr, time Dukla). Potom ale Olex kazí své podání a je vyrovnáno. Ale i Dukla kazí a hosté jsou opět blízko zisku první sady. Druhý, přímý bod z podání hostů (Rosenbaum Adam) nám ukončuje první sadu a Příbram se nečekaně ujímá vedení 0:1 na sety.

Druhý set pro domácí nezačíná vůbec dobře. Opět ten špatný příjem podání dovoluje hostům velmi snadno získávat míče zadarmo, které proměňují kvalitním útokem a blokem v rychle vedení (1:5). Až při podání Petra Šulisty se konečně Dukle daří kosmetická úprava nepříznivého skóre (8:10 – eso). Ale to už na hřišti ze základní sestavy jsou pouze blokaři a účko. A právě blokař Jakub Veselý krásným blokem snižuje na rozdíl jediného bodu (10:11). V dalších dvou rozehrách se na útoku prosazuje Jan Štokr a domácí jsou ve vedení (12:11). Hosté si blokem vedení rychle berou zpět (12:13 – blok Hulpach Ivo) a máme tu velmi pěknou vyrovnanou hru s dlouhými výměnami. Možná menší uklidnění pro domácí přichází po úspěšném dvojbloku a trojbloku (18:15 – time hosté). A mohlo to být i víc, kdyby rozhodčí viděli přešlap pod sítí útočícího hráče, který málem zranil nahrávače domácích Volodymyra Kovalchuka. Po tvrdém zakončení domácího kapitána již domácí vedou 21:17 a s velkým bodovým náskokem kráčí do koncovky druhého setu. V závěru hosté kazí na útoku (Hulpach Ivo) a Dukle k zisku setu chybí pouhé dva body (23:18 – time Příbram). Signál středem posílá Duklu k prvnímu setbolu (24:19 – Jakub Veselý). Dvě zkažená podání nám ukončují druhou sadu a je vyrovnáno 1:1 na sety.

Dvě nevynucené chyby Dukly (smeč do autu a odehrání bagrem do autu) dovolují hostům lepší vstup do další sady (0:2). Dvoubodové vedení si hosté drží až do stavu 5:7. Při podání Volodymyra Kovalchuka se na útoku prosazuje Jan Štokr a je vyrovnáno (7:7), ale ofside na útoku středem vrací vedení na stranu hostů (7:9). Při podání Trojanowicze hosté rychle odskakují o pět bodů zásluhou kvalitního bloku (8:13 - Rosenbaum Daniel). Ale i Dukla má kvalitní a hlavně hrozně vysoký blok, kterým snižuje na rozdíl tří bodů (10:13 - Jakub Veselý + Jan Štokr). Tří až čtyřbodové vedení si hosté pestrou hrou drží až do podání Libora Leikepa. Útok do autu kapitána hostů Martina Böhma a dotek sítě a vedení hostů je již jen jeden bod (18:19 – time hosté). Po time přichází přímý bod z podání a vyrovnání (19:19). Nepatrná teč přijímajícího hráče neutekla rozhodčímu Petru Loukovi na čáře a hlavní rozhodčí své prvotní rozhodnutí rychle změní ve prospěch Dukly. Vyrovnání hosty trochu zaskočilo. Při podání Jana Štokra Dukla přidává další dva bodíky a získává příjemný náskok pro zdárné získání setu (22:20 – time hosté). Ve velmi dlouhé mezihře se domácím daří získat první setbol třetí sady (24:22 – smeč Petr Šulista). Zkažené podání Dukly odvrací první setbol. Druhý si již Dukla pohlídala. Petr Šulista na jednoblok se z hlavního kůlu nemýlil a posílá Duklu do vedení 2:1 na sety.

V úvodu čtvrtém setu hosté trošku herně odpadli. Hlavně na útoku dost kazí a Dukla se rychle dostává do vedení 4:0 (time hosté). Až po oddechovém čase se hra obou týmů začíná vyrovnávat. Zvýšení náskoku zajišťuje blokem Jan Štokr, který zastavuje Jindřicha Kuchaře (9:4). Hra se nám pomalinku posouvá do konce utkání, ale žádný špičkový volejbal nevidíme. Dukla si bodový náskok hlídá až do stavu 19:14. Malá přetahovaná na sítí znamená plusový bod pro Příbram a domácí již vedou jen o tři body (19:16). V závěru se na útoku vyznamenává Petr Šulista a pětibodové vedení je zpět (22:17). Za stavu 23:17, po přímém bodu z podání, si Příbram žádá time (eso Tomáš Kriško). První setbol přichází po úspěšném bloku Michala Kriška (24:17). První mečbol odvrací Ivo Hulpach z vedlejšího kůlu, následně ale Oleksander Hladenko kazí své podání a je konec utkání. Dukla vítězí 3:1 na sety.

Autor: Zdeněk ŠOLC

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018