8.10.2022

Volejbalisté Karlovarska pokračují i nadále v UNIQA extralize bez porážky

Sobota přinesla tři zápasy 5. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23. Dosud neporažené Karlovarsko odolalo v napínavém utkání bojovnosti Odoleny Vody a jeho vítězná vlna může pokračovat. Další tie-break odehrály Benátky nad Jizerou, v utkání jak na houpačce nakonec přetlačily Příbram. Brněnští volejbalisté si odváží zasloužené tři body do extraligové tabulky z palubovky Beskyd.

VK ČEZ KARLOVARSKO – AERO ODOLENA VODA

V zápase 5. kola UNIQA extraligy hostilo Karlovarsko Odolenu Vodu. V závěru velmi vyrovnaného utkání se prokázala zkušenost domácího týmu, který nakonec zvítězil 3:1.

VK ČEZ Karlovarsko – Aero Odolena Voda 3:1 (25:21, 22:25, 25:21, 27:25)

Rozhodčí: René Činátl, Emil Velinov

Počet diváků: 720

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weir, Lamanec, Weise, Zajíček, Keemink, Ihnát, libero Pfeffer. Střídali: Sasak, Kasan, Patočka, Patrňák, Jukhami

Hosté: Chancy, Svoboda, Carmody, Hladík, Šulc, Ferraro, libero Ježek. Střídali: Horák, Chevalier, Jachnicky, Toman

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer(kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Dnes veliký boj. Věděli jsme, že Odolena Voda je dobrý tým, který potvrzuje výsledky z loňské sezony. Ale dnes jsme vyhráli hlavně proto, že na nás myslel Míra Javůrek a přál nám to, a to nám dodalo štěstí.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko: „Dnes perně vybojované vítězství! I když jsme vyhráli, tak jsem měl pocit, že Odolena Voda byla klidnější, kompaktnější než my. V těch důležitých chvílích jsme samozřejmě zapnuli, ale těch okamžiků, jak bychom chtěli hrát, bylo dnes poskrovnu. Jsme rádi, že jsme zakončili sérii více zápasů bez porážky. Dnes si musíme odpočinout a v pondělí se pustíme opět do práce.

Marek Šulc(kapitán Aero Odolena Voda): „Od nás dnes dobrý zápas, bojovný výkon, to nasazení tam bylo, a to se mi líbilo. Dobře jsme útočili z těžkých pozic. Myslím si, že v určitých částech zápasu jsme byli lepším týmem. Jsem rozhodně pyšný na náš tým, protože na této horké půdě mistrů, kde jsme odehráli kvalitní zápas a byli jsme rozhodně rovnocenným soupeřem, je tohle úspěch. Je to pro nás dobrá vizitka. Chceme pokračovat v těchto zápasech i nadále. Nechci říct, že to dnes bylo o rozhodčích, ale mrzí mě výkon rozhodčích. Myslím si, že docela pár chyb, důležitých i pro nás, tam bylo. Ale to se stane, nechci je z toho vinit, ani z toho dělat nějakou vědu, ale trochu mě to takhle zpětně mrzí. Nicméně pro nás výborný zápas. Měli bychom si z toho vzít jen to dobré, že můžeme hrát s těmi nejlepšími týmy a porazit je u nich na palubovce.

Marcin Kryš (trenér Aero Odolena Voda): „Myslím, že hrála dvě vyrovnaná družstva. Rozhodly malé detaily. Jsme trochu smutní, protože jsme dnešní zápas mohli vyhrát. Ale hlavy máme nahoře. Liga je ještě dlouhá a my budeme dělat svoji práci dobře, abychom další zápas vyhráli“.

Popis utkání:

První set začal po vytlučených blocích úspěšně pro domácí tým. Po prvním podání hostů, které šlo do zámezí, se do vedení dostalo domácí družstvo. Po vzájemných podání, která vedla do zámezí, úspěšných blocích hostů a následně bezchybného podání došlo k bodovému vyrovnání. Bezchybná hra ve hřišti a skvělá atmosféra přispěla k bodovému náskoku domácích a prvnímu oddechovému času hostů, a to za stavu 9:5. Trenér hostů ho skvěle načasoval a uhrál cenné dva body. To však k dotažení bodového náskoku nestačilo. Domácí bezchybně útočili a své vedení dohráli až ke druhému oddechovému času pro hosty – 12:7. Následovala hra, kdy domácí chybovali a za stavu 16:14 si tak svůj první oddechový čas vybral i domácí tým. Bodový náskok si Karlovarsko udrželo pouze do druhého oddechového času domácích, kdy si ho za stavu 22:20 vybral trenér Novák.  Tým domácích dotáhlo tak svůj první set do vítězného konce 25: 21.

Po neúspěšném úvodu druhého setu se vedení ujalo družstvo hostů. Tečované míče domácích a dobrý útok z handy pomohl hostům k vedení, 2:5. Za stavu 7:7 si na síti skvěle poradil Keemink a svou ulívkou dostal domácí do vedení. Domácí si drželi bodový náskok k prvnímu oddechovému času trenéra hostů (11:9), po kterém Aero s domácím týmem srovnalo krok, 11:11. Následovalo nedorozumění domácích hráčů ve hřišti, což zapřícinilo bodovou ztrátu a k prvnímu oddechovému času sáhla domácí lavička domácích. I po něm se ve hře Karlovarska objevovaly nevynucené chyby, což za stavu 13:16 přimělo trenéra Nováka ke druhému oddechovému času. Za stavu 16:18 střídalo družstvo domácích a do hřiště přišla mladá krev v podání Kasana a Sasaka, kteří vystřídali Lamance a Keeminka. Tato výměna se vyplatila. Domácí tým chytil druhý dech. Srovnal a svou hrou dotáhl hosty, bohužel jen na chvíli. Chyby ve hře na obou stranách vedly ke zpětné výměně Sasaka a Kasana za Lamance a Keeminka. Ani to však nestačilo. Tým hostů si za stavu 22:24 vzal svůj poslední oddechový čas, aby po něm ukončil set ve svůj prospěch a srovnal tak na 1:1.

Vstup do třetího setu se domácím nevydařil. Po neúspěšných útocích na síti, míči tečovaného o strop a podáním do zámezí, prohrávali 6:8. Svým esem pomohl Jakub Ihnát vrátit domácí do dravé hry. Následoval první oddechový čas trenéra Nováka za stavu 7:10, aby uklidnil emoce na hřišti. Následovalo eso z ruky Kewina Sasaka a dlouhá výměna mezi oběma týmy, která ovšem vedla k dalším bodům hostů. Ve třetím setu jako by si míč s domácími hrál na schovávanou. Nedařilo se jej umístit ho hřiště hostů.  Za stavu 14:15 si vzal oddechový čas trenér Aera, který byl jeho první a dobře zvolený. Aero začalo řídit hru a dostávalo domácí pod tlak. Útoky ze středu byly tvrdé a vedly k druhému oddechovému času domácích, který přispěl k ustálené hře Karlovarska a bodovému srovnání. Koncovka třetího setu byla o pevných nervech na podání i ve hře. Své eso z rukávu vytáhl na podání Lukáš Wiese. Načasované bylo v pravou chvíli a domácí se ujali vedení. Za stavu 23:21 vystřídali hosté, kdy šel do hry Carmody, a na straně domácích vystřídal Pastrňák. Domácí proměnili koncovku a obrátili tak průběh třetího setu ve svůj prospěch a stav 2:1.

Čtvrtý set se nesl ve znamení několikabodového náskoku hostů. Útok Wieseho pomohl hru na chvíli obrátit, aby za stavu 3:7 požádal o svůj první oddechový čas trenér domácích. Domácí stáhli svou hrou bodový náskok hostů a vyrovnali. Do hry v polovině zápasu přišel Vojta Patočka a Patrik Lamanec, kteří střídali Jamese Weira a Kewina Sasaka. Tento tah se vyplatil a domácí tak vyrovnali na 18:18, aby po druhém oddechovém čase sáhl trenér hostů. Hra byla vyrovnaná a napjatá, a tak došlo k oddechovému času na straně domácích, kteří se v koncovce setu ujali vedení. Carmodyho vystřídal na straně hostů Pavel Horák a srovnal hru. Po nevydařených blocích se ujalo Aero vedení. Úspěšný blok a útok domácích posunul vidinu úspěšného zakončení setu ve prospěch Karlovarska, které využilo svůj druhý mečbol a vyhrálo tak za stavu 27:25 i svůj třetí set.

Autor: Lenka Horáková, foto Aleš Bedlík

BLACK VOLLEY BESKYDY – VOLEJBAL BRNO

Úvod letošního ročníku UNIQA extraligy mužů je plný překvapivých výsledků a dosavadní skóre dvou vítězství a dvou porážek ze čtyř odehraných zápasů Beskyd je jistě jedním z nich. Brno si naopak jistě představovalo vstup do sezóny vydařenější. Po úvodních zápasech si do tabulky připsalo o bod méně než Black Volley a dnešní zápas tak byl mezi „sousedy“ a dal se očekávat lítý boj.

Black Volley Beskydy – Volejbal Brno 0:3 (24:26, 21:25, 18:25)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář, Zdeněk Grabovský

Počet diváků: 205

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Motyčka, Olmedo, Provazník, Benda, Guimaraes, Perry, libera Jelen, Struška. Střídali: Koloušek, Malík, Mišek, Komorowski, Danylov

Hosté: Janečka, Da Silva, Hrazdira, Crins, Kovalchuk, Drahoňovský, libero Kop. Střídali: Toman, Janků, Bukáček

Ohlasy po utkání:

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „Gratulujeme soupeři, dneska jsme dostali doslova a do písmene výprask. Nebyli jsme schopni si poradit s brněnským servisem a to si myslím, že ve výsledku rozhodlo.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Gratulace Brnu k vítězství, dneska zaslouženě vyhrálo. My jsme dokázali hrát vyrovnaně v podstatě  do poloviny prvních dvou setů, pak jsme odešli na příjmu. Největší rozdíl dnes servis – příjem.“

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Jsem hrozně rád za vítězství, protože první dva sety měli lépe rozehrané domácí, ale nám se to vždycky v půlce setu podařilo zlomit a koncovku jsme si uhráli. Pro nás důležité tři body, tady se s Beskydama nevyhrává lehce a myslím, že budou mít letos dobrou sezónu.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Jsem rád za tři body, které si odvážíme. První dva sety jsme otáčeli, ty byly vyrovnané. Nakonec jsme dokázali soupeře přehrát, řekl bych spíš zkušeností. Dneska se nám ten zápas za mě moc nepovedl.“

Popis utkání:

První „brejkový“ náskok 6:4 zaznamenaly domácí Beskydy při zákeřně plachtícím podání Guimaraese, který však vzápětí ztrácejí díky úspěšnému útoku hostí středem sítě. Přelévání skóre bod po bodu pokračoval první set v celé střední části. Na obou stranách bylo k vidění hodně pokažených servisů, čehož se však hosté v průběhu zápasu na rozdíl od domácích v dalším průběhu zápasu vyvarovali. Smolnou šňůru na podání domácích protrhl svým projektilem až Benda, který značně přispěl k vedení Beskyd 15:11. Vzápětí však kontruje skvělým servisem také Kovalchuk a vyzývá tím domácího trenéra Provazníka k přerušení hry oddechovým časem. Posléze Brno po útoku skvěle hrajícího univerzála Da Silvy srovnává na 16:16, a když vzápětí Perry útočí do autu, Brno se ujímá vedení. Ve vypjaté koncovce přichází ještě jeden time out Brna za stavu 22:22. O výsledném vítězství hostí 26:24 v prvním setu rozhodl o něco větší klid na příjmu hostujícího celku.

Do druhého setu nastoupily Beskydy s Kolouškem, který vystřídal na smeči Motyčku a opakoval se scénář z prvního setu. Skóre se nejdřív přelévalo, ale ve střední části domácí odskočili Brnu až o čtyři body. Za stavu 12:8 si bere hostující trenér Marek oddechový čas a po něm do hry nastupuje kapitán Janků. Koncovka setu měla obdobný průběh jako set první. Hosté ukázali větší klid a zkušenost zejména na podání a na příjmu, který se naopak domácím vůbec nedařil.

Beskydský trenér Provazník po dvou neúspěšných koncovkách do třetího setu značně zamíchal sestavou, ale přesto jej začali lépe hosté. Pokračovala domácí smolná série na podání a ani příjem stále nebyl ideální. Do hry tak poprvé v zápase zasáhlo také druhé libero, mladý junior Struška. Brněnské vedení postupně narostlo až na 11:6. Beskydy se nechtěly vzdát a při Kolouškově podání snižují na rozdíl jednoho bodu, na což reaguje brněnský trenér Marek oddechovým časem. Po něm srovnává Koloušek esem a vypadalo to, že Beskydy naberou druhý dech. Avšak mladý domácí tým si však nedokázal poradit s dnes lépe podávajícím Brnem. Beskydští útočníci tak měli proti srovnané brněnské obraně nelehký úkol. Brno proměňuje hned svůj druhý mečbol a vítězí 3:0.

Autor: Alice Zemanová

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

Nováčka letošního ročníku UNIQA extraligy mužů VK Benátky nad Jizerou v dnešním duelu čekal souboj s Kocoury Příbram, kteří ze tří utkání ani jednou nedokázali zvítězit. Ve čtvrtek byli k vítězství velmi blízko, ale nakonec na domácí palubovce těsně podlehli Kladnu 2:3. Benátky v posledním kole poprvé vyšly bodově naprázdno po prohře 1:3 na Aeru. Benátky již doma hrály dvakrát, ale vítězství se nedočkaly, vždy prohrály za jediný bod 2:3, proto konečně chtěly své diváky potěšit. A to se jim nakonec podařilo a jak jinak než v tiebreaku, jak už je v Benátkách zvykem. První a třetí set jasně ovládli Kocouři z Příbrami a druhý a čtvrtý zase domácí volejbalisté. V tiebreaku Benátky získaly v úvodu vedení 3:0 a tento rozdíl si udržely až do koncovky zkrácené hry. Hosté ale za stavu 13:13 vyrovnali, přesto po sporném míči proměnily Benátky hned první mečbol a mohutně oslavily s diváky první domácí vítězství.

VK Benátky nad Jizerou - VK Euro Sitex Příbram 3:2 (19:25, 25:15, 19:25, 25:13, 15:13)

Rozhodčí: Lukáš Spáčil, Martin Možnár, čároví Vladimír Horbowyj, Jiří Zich, delegát Zdeněk Bydžovský

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí: McAinsh Conal Tain, Durski Kamil, Pokopec Patrik, Hudák Martin, Křesťan Filip, Koranda Matěj, libero Michal Kotek. Střídali: Kratochvíl Matouš, Švandrlík Pavel, Dergunov Oleksandr

Hosté: Antönio Pereira, Ygor Duarte, Martin Šábrt, Ivo Hulpach, Martin Böhm, Lukáš Trojanowicz, libero Tadeáš Peterka. Střídali: Daniel Rosenbaum, Filip Ureš

Ohlasy po utkání:

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): Podáváme nevyrovnané výkony. Trochu se pereme se začátky, ale tam je to víceméně na mě, prostě beru na sebe celou zodpovědnost. Protože první dva sety nebyly ode mě optimální a pak je těžké hrát bez „účka“. Jsem rád, že jsme to zvládli a dotáhli do tiebreaku. Myslím si, že pokud bychom hráli jako ty sety, co byly 15, 13, prostě udržet koncentraci. S tím máme asi největší problém, protože pak nám zbytečně utíkají body a sety. Pro dnešek bych určitě pochválil přihrávače, protože víme, že to je naše slabší záležitost, ale dnes to odpřihrávali, za což jsem na ně pyšný.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): Pro nás to je velmi cenné vítězství. Kluci to vydřeli, protože se nám poslední zápasy moc nedaří. Dnes to nebylo jiné, bylo to hodně o vůli a proto je to vítězství pro nás cennější.“

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): Dnes jsme podali bojovný výkon. Pokračujeme ve stejné hře jako jsme předvedli v minulém zápase doma. Snažíme se, ale máme výpadky ve všech herních činnostech. Vždy hrajeme set dobře a set ne, nevydrželi jsme v důležitých balonech zahrát dobré údery. Soupeř měl dnes Křesťana, který ty důležité balony udělal.“

Petr Brom (trenér VK Euro Sitex Příbram):Kapánek houpačka. Ten mančaft je, a tím se nevymlouvám, mladý a neumíme hrát pod tlakem, zatím. To znamená druhý a čtvrtý set tomu přesně odpovídal. My jsme se snažili, nakonec tam bylo rozhodnutí, které vůbec nevím, jestli bylo.“

Popis utkání:

První set jasně dominovali mladíci z Příbrami. Od úspěšného bloku Ivo Hulpacha bodově odskakují (1:3) a začínají mít vývoj sady pevně ve svých pažích. Když hlavní rozhodčí nachytal zadního nahrávače na bloku po špatném příjmu podání, již hosté vedou o tři body (2:5). Přesto se domácí nevzdávají. Filip Křesťan přímým bodem z podání snižuje na rozdíl jediného bodu (5:6), a když se Patriku Pokopcovi daří vytlouci blok hostů, Benátky jsou ve vedení (8:7). To je ale ze strany domácího týmu v prvním setu vše. Při podání Lukáše Trojanowicze začíná Sitex rychle Benátkám bodově utíkat (8:10 – eso). Druhá polovina setu již patřila hostům, kteří s velkým náskokem pospíchali k zisku sady (14:20 – eso Martin Böhm, 16:23). Benátky při podání Kamila Durskiho se dokázaly přiblížit na rozdíl pěti bodů, ale po zkaženém podání se hosté radují z prvního setbolu utkání (18:24). Martin Hudák signálem středem odvrací konec sady, ale v další hře sudí odpískal nečistou hru domácích a je konec sady, kterou získává Příbram.

V druhém setu to jsou naopak Benátky, které zásluhou dobře postaveného bloku (Martin Hudák) a tvrdého podání Patrika Pokopce získávají náskok 6:1. Hosté zaskočení kvalitní hrou domácího celku nedokázali již odpovědět a po celou sadu tahali za kratší konec. Benátky v druhé sadě zaznamenaly sedm bodových bloků, které určitě rozhodly. Hosté z přemíry snahy nezvykle dost kazí na útoku a zejména se jim přestalo dařit na příjmu podání. První setbol domácích zaznamenáváme již za stavu 24:12 (McAinsch). Kocouři dokázali tři setboly odvrátit (zkažené podání Benátek, Lukáš Trojanowicz středem z první, útok z pipe Benátek do autu). Až další setbol konečně domácí volejbalisté proměňují a je vyrovnáno (McAinsch na dvakrát středem).

Třetí set a čtvrtý set se nesl ve znamení předcházejících sad. Ve třetím si opět hosté připravili v úvodu příjemný bodový náskok (1:4 – blok Martin Šábrt). Benátky se pouze hostům bodově přibližovaly, ale ani jednou na dílčí vedení nedosáhly a za stavu 19:24 přichází po přesné smeči první setbol třetí sady (Ivoš Hulpach). Hned první si hosté pohlídali blokem a opět se v utkání ujímají vedení o jeden set (blok Martin Šábrt).

Ve čtvrtém naopak domácí při podání Kamila Durskiho odskakují o tři body (3:0 – eso). Při druhém vstoupení Poláka Kamila Durskiho na servisu se několikrát na útoku a také na bloku vyznamenává Filip Křesťan a domácí již vedou 17:8. Získaný náskok s již domácí pohlídali a po úspěšném bloku (McAinsch Conal) tu máme první setbol čtvrté sady (24:12). Dvě zkažená podání nám rychle ukončují set a máme před sebou zkrácenou hru.

V tiebreaku pokračuje velice dobře a hlavně přesně na podání Kamil Durski a domácí získávají tříbodové vedení (3:0). Toto vedení si bezchybnou hrou udržují až do výměny stran. Po změně stran hosté snižují na jediný bod (Ivo Hulpach z velké výšky) a máme tu oddechový čas, který rychle žádá domácí trenér Aleš Dittrich. Po odpočinku se na bloku vyznamenal Martin Hudák a následně Matěj Koranda a Benátky jsou velmi blízko domácího vítězství (12:8). Přesto za stavu 13:13 je vyrovnáno. Kapitán Příbrami Martin Böhm bere vše na sebe a chycené míče proměňuje v důležité body. Bohužel pro hosty mladičký Filip Ureš neunesl tíhu koncovky a kazí své podání a daruje Benátkám první mečbol. Hned první mečbol je proměněn, ale zda má pravdu hlavní rozhodčí nebo hosté, to by muselo rozhodnout jestřábí oko. Martin Böhm úspěšně smečuje z hlavního kůlu a anténka, která vytyčuje hrací plochu, se zachvěla. Zda to bylo od doteku bloku sítě nebo zda se míč lehce otřel o anténku, to byl nelehký úkol pro hlavního rozhodčího. Takto domácí letí do hloučku a radují se z vítězství a hosté za protesty dostávají žlutou kartu.

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto Martina Suváková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018