20.3.2023

Vyrovnat stav čtvrtfinálové série se podařilo jen kladenským Orlům

V pondělí měla UNIQA volejbalová extraliga mužů 2022/23 na programu druhé zápasy čtvrtfinále play-off. Největší drama se odehrálo na Kladně. Utkání Orlů s pražskými Lvy musel stejně jako v prvním duelu rozhodnout až tie-break, ve kterém byli tentokrát šťastnější kladenští volejbalisté. V ostatních zápasech favorizované týmy neztratily na palubovkách soupeřů ani set a ujaly v sérii hrané na tři vítězná utkání vedení 2:0.

KLADNO VOLEJBAL CZ – VK LVI PRAHA

V Kladenské sportovní hale se odehrál totožný zápas, jako byl k vidění v pátek v Praze. Na jeho konci se také radovali domácí, což znamená, že se série ve čtvrtek začíná od nuly. Oslabené Kladno, hnané plnou halou, přežilo klinickou smrt, když v tiebreaku prohrávalo o čtyři body. Série podání van Solkemy a Grozera ovšem znamenaly heroický obrat.

Kladno volejbal cz – VK Lvi Praha 3:2 (16:25, 25:22, 25:22, 26:28, 15:12)

stav série 1:1

Rozhodčí: Grabovský, Spáčil

Počet diváků: 914

Sestavy (od zóny I):

Domácí: van Solkema, Grozer, Kyjanica, Platačs, Kraffer, Špulák, libero Kunc. Střídali: Hýský, Fortuník

Hosté: Čech, Todua, Schouten, Kriško, McCarthy, Janouch, libera Moník, Šálek. Střídali: Vodička, Pessoa, Pliasetskyi, Kollátor, Smith, Tibitanzl

Ohlasy po utkání:

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Dneska byl k vidění zápas, který se na play off sluší a patří. Byly k vidění emoce, bojovnost, dobré volejbalové akce. Naše publikum nás neskutečně hnalo, myslím si, že nám pomohlo i zvrátit průběh tiebreaku. Možná jsme měli trošku štěstí, ale šli jsme mu hodně naproti.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „V prvním setu z nás byla cítit nervozita, postupně jsme se jí zbavovali. Škoda, že jsme nedotáhli čtvrtý set do vítězného konce, protože v ten moment jsme na to měli. Pátý set byl neskutečně dramatický, měli jsme štěstí. Sérii jsme vyrovnali na 1:1, ve čtvrtek nás čeká další zápas. Do té doby se zaměříme na regeneraci a podíváme se na video.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Dramatické utkání pro diváky. Kdo dnes přišel osobně, tak neprohloupil. Mrzí nás, že jsme v tiebreaku nevyužili čtyřbodové vedení a nepřetavili to ve vítězství. Doma začínáme od nuly a dáme do toho všechno.“

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „ Další nervy drásající bitva, tentokrát bylo šťastnější Kladno. Všechny tyto zápasy dostávají hráče pod tlak, jsou to ale zároveň zápasy, na které se nejvíce těšíme. Teď se zaměříme na naše chyby, jejich nápravu a budeme se těšit na čtvrteční zápas.“

Popis utkání:

Orli do zápasu vstoupili bez nemocné opory Seppӓanena a zdálo se, že potřebovali celý první set, aby si v nové sestavě zvykli. Možná i bouřlivá atmosféra a velká očekávání na hráče ze začátku padly, než je od druhé sady začali využívat ve svůj prospěch. Praha od začátku hrála sebevědomě a vypracovala si tříbodový náskok. Nahrávači Janouchovi bodovali všichni útočníci a Kladno navíc kupilo nevynucené chyby. Za stavu 9:17 bral Milan Fortuník druhý oddechový čas, po kterém následovala klasické dvojstřídání. To výsledek nezvrátilo, ale Orli alespoň zkorigovali skóre na 16:25.

Pro Kladno jako by zápas začal až od druhé sady. Praha začala třemi chybami a eso Špuláka znamenalo vedení 5:2. Ve výborném výkonu pokračoval Platačs. Za stavu 14:11 si vybrala timeout lavička hostí, ale Kladno tímto krokem nevykolejila. Přesto Lvi hlavně díky dvojici Schouten, McCarthy dokázali domácí v koncovce dohnat a vyrovnat na 20:20. Jejich čtyři nevynucené chyby a útok Platačse však znamenaly vyrovnání na 1:1.

Ve třetím setu se začal hrát divácky atraktivní útočný volejbal. Za Kladno bodovali všichni tři kůloví útočníci a van Solkema hledal i blokaře Špuláka, který byl na útoku de facto bezchybný. Praha v polovině setu vystřídala Čecha za lednovou posilu Pessou a právě jeho chyba na servisu znamenala významnější kladenské vedení, 19:17. Po bloku Špuláka a esu Kyjanici střídal i páteční hrdina Todua, kterému dnešní zápas nevyšel. Orli sadu bez problémů vyhráli 25:22.

Jako přes kopírák byly čtvrté sety prvního a dnešního zápasu. Domácí po celou sadu vedli a v očích všech mířili k zisku setu i zápasu. Bohužel koncovka se změnila v kovbojku, kterou nakonec vyhrál tým, který celý set tahal za kratší konec. Kladenští si v průběhu sady vytvořili až čtyřbodový náskok a hráli ve velké pohodě. V sestavě Prahy se objevili Vodička a Tibitanzl a jejímu výkonu to pomohlo. K obratu zavelel Schouten a bylo vyrovnáno na 19:19. Dva bloky McCarthyho dostaly Lvy do vedení a byl to nakonec střídající Vodička, který dvěma útoky vyhrál svému týmu set 26:28.

Tiebreak ohňostroj emocí ještě umocnil. Orli sice útoky Kraffera a Špuláka vedli 2:0, ale zejména Martin Tibitanzl měl zásluhu na tom, že Praha během chvilky vedla 3:7. I když Špulák se střídajícím univerzálem Hýským a Kyjanicou bodovali, Praha stále držela komfortní náskok 6:9. V tento moment se ale po dvojstřídání na servis postavil nahrávač van Solkema a zařídil neuvěřitelný obrat. Dvakrát na jednoblok uvolnil skvělého Platačse, dal eso a po Platačsově bloku bylo vyrovnáno. V podobném duchu ho následoval na podání Grozer, který esem a dvěma servisy, které přeletěly na první přes, dostal domácí do vedení 13:10. McCarthyho chyba na podání znamenala tři mečboly Orlů a druhý byl vítězný, když ho symbolicky proměnil kapitán Kraffer.

Za vítěze byl nejvíce bodujícím hráčem lotyšský univerzál Platačs s 22 body, skvělých 18 bodů si připsal blokař Špulák. Za Lvy se blýskli hráči hrající na totožných postech, Schouten (23 b) a McCarthy (13b).

Autor: Michaela Doležalová

VSC FATRA ZLÍN - VK DUKLA LIBEREC

V druhém utkání čtvrtfinále UNIQA extraligy mužů hostili hráči Fatry Zlín tým VK Dukla Liberec. V prvním utkání v Liberci se hrál překvapivě vyrovnaný duel, který nakonec ovládli domácí borci 3:2. I v dnešním utkání byla hostující Dukla favoritem, i když domácí povzbuzeni výkonem v minulém utkání jí to nechtěli usnadnit. Dukla přijela velmi dobře připravena a zaslouženě si odvezla cenné vítězství.

VSC Fatra Zlín - VK Dukla Liberec 0:3 (15:25, 18:25, 20:25)

stav série 0:2

Rozhodčí: Kovář V., Kavala T.

Počet diváků: 713

Domácí: Pražák, Truong,  Čeketa, Čechmánek, Římal, Kozak, libero Viceník. Střídali: Adamec, Toman, Šulc

Hosté: Krajčovič, Ticháček, Demar, Nikačevič, Gavenda, Diaz Gomez, libero Maar. Střídali: Pavlíček, Staněk

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC atra Zlín): „Dnes nás Liberec přehrál servisem, my jsme se dva sety trápili na přihrávce a z toho pramenily naše chyby na útoku. Třetí set byl nejvyrovnanější, přesto v koncovce Liberec prokázal svou sílu a zaslouženě zvítězil."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „V dnešním zápase nás Dukla předčila ve všech herních činnostech a zaslouženě si odváží důležité vítězství."

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): Pro nás velmi důležitý zápas, jsem rád, že jsme ho zvládli ve třech setech, abychom ušetřili síly. Série se přesouvá do Liberce a doufám, že to ukončíme.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Jsme rádi, že jsme zvládli tento zápas. Zlín hraje výborně, měli jsme velký respekt, ale první dva sety jsme výborně podávali a tím pádem i bránili. Ve třetím setu se Zlín vrátil dobrým servisem, ale my jsme v důležitých momentech uhráli těžké balony a to rozhodlo."

Popis utkání:

Utkání začali hráči Dukly sebevědomě a rychle se ujali vedení 2:5, na což musel reagovat domácí trenér prvním oddechovým časem. I nadále si hosté udržovali tří až čtyřbodový náskok a při navýšení na 9:14 reagovala lavička domácích druhým oddechem. V této fázi utkání si hráči Fatry nedokázali poradit s obranou hostí na síti, a proto šla Dukla do koncovky s luxusním náskokem 11:21. Koncovku si Liberec pohlídal a z devíti setbolů proměnil hned ten první Gavendou.

I druhý set začal lépe Liberec a díky diagonálnímu hráči Gavendovi se ujal rychle vedení 3:6. Následně se dostali do tempa i hráči Fatry a kontrovali na 6:6.  Hosté však znovu zabrali, odskočili na 6:10 a domácí lavička se vzala první oddechový čas. Ani jednomu z týmů nevycházel servis podle přání trenérů a za stavu 14:16 také Dukla sáhla po prvním oddechu. Za stavu 14:18 pak vyčerpal druhý oddech domácí trenér. I tentokrát vstoupil Liberec do koncovky s bezpečným náskokem (18:23), první setbol využil Diaz Gomez - 18:25 a 0:2 na sety.

Začátek třetího setu byl zatím nejvyrovnanější, ale jen do stavu 5:5. Pak Dukla odskočila na 5:7 a trenér Obdržálek si vzal první oddechový čas. Hosté již vedli 7:12, domácí Fatra se ale vzchopila, snížila na 10:12 a Dukla reagovala time-outem. Změna stavu na 16:19 již nenechala klidným domácí lavičku a ta si vzala druhý oddechový čas. Za stavu 19:21 za protesty obdržel liberecký trenér Demar žlutou kartu. Utkání zakončil domácí kapitán „Pepa“ Truong zkaženým podáním a Dukla se mohla radovat z vítězství 0:3.

 Autor: Ivan Dostál

VOLEJBAL BRNO – VK ČEZ KARLOVARSKO

První utkání dopadlo lépe pro favorizovaný domácí tým Karlovarska, i když průběh utkání a výsledek byl nečekaně vyrovnaný. Brno chtělo navázat na výkon venku a využít domácí Kouničku. Hosté zase po tom, jak vyrovnaný byl první duel, nechtěli nic podcenit a přicestovali do jihomoravské metropole již o den dříve. Domácím se nedařilo podání, hosté se oproti prvnímu utkání zlepšili a zaslouženě vyhráli 3:0 a vedou v sérii 2:0.

Volejbal Brno – VK ČEZ Karlovarsko 0:3 (16:25, 19:25, 23:25)

stav série 0:2

Rozhodčí: Velinov E.,Možnár M.

Počet diváků: 583

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janků, Janečka, Zmrhal, Drahoňovský, Crins, Toman, libero Kop. Střídali: Jirásek, Hrazdira, Jehlička, Kočvara

Hosté: Weir, Keemink, Juhkami, Zajíček, Sasak, Ihnát, libero Pfeffer. Střídali: Kasan, Lamanec, Pastrňák, Wiese

Ohlasy po utkání:

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Gratuluji Varům. Dnes nám nechodil servis a proti takovému soupeři, jako jsou Vary, se bez této činnosti nedá hrát. Uvidíme ve čtvrtek.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Dnes se nám nepovedlo zatlačit Vary servisem v domácí hale. I přes bojovný výkon byly Vary lepší ve všech činnostech a vedou v sérii 2:0.“

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Brno bez svého prvního nahrávače nebylo tak odvážné, jako u nás, asi se to na nich trochu podepsalo. Zase musím pochválit náš tým, protože jsme ty dva sety drželi Brno pár bodu pod sebou, což je hodně důležité. Ve třetím setu třemi chybami po sobě jsme dopustili koncovku a strachovali se o výsledek. Nakonec ale spokojenost 3:0 a druhé vyhrané utkání.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Jsem rád, že jsme dnes předvedli klidnější výkon. Trochu jsme dva dny po sobě šlapali na tréninku, abychom se dostali na vyšší level, i když domácí asi zkazili hodně servisů.“

Popis utkání:

Utkání začali lépe hostující hráči. Domácí se vinou horšího příjmu neprosazovali v útoku, naopak Karlovarsko s přítahem problém nemělo a ztrátovalo napoprvé, 5:10. Po oddechovém čase Brno snížilo na 8:11 při podání kapitána Janků. Pak ale opět převzal iniciativu hostující celek a svůj náskok postupně navyšoval. Na brněnské straně se dostali do hry Hrazdira a Jehlička, ale prohře v prvním setu nezabránili, 16:25.

I druhý set začali lépe Západočeši, klid do jejich řad přinesl od úvodu na podání Ihnát. Domácí Brno se ale svojí pracovitostí dostalo na kontakt, 10:11. Vary si ale v průběhu druhé části setu vytvořily náskok 2-3 bodů, který si podržely i do koncovky. Brno mělo problém na přihrávce a zatím neumělo využít svojí silnou zbraň – podání. V koncovce Karlovarsko svůj náskok ještě navýšilo a vyhrálo 25:19.

Třetí set začal vyrovnaně. Domácí vedli 5:4, při podání Ihnáta a následně Weira ale Karlovarsko otočilo na 6:9. Hosté následně 3x útočili do zámezí a Brno zase vedlo. Hosté v prostřední pasáži ukázali mírnou převahu a udělali si do koncovky náskok. Brnu se podařilo dotáhnout, vzápětí ale dobrou obranou opět vedlo o dva body při svém podání Karlovarsko. Koncovka nakonec přinesla malé drama, ale další set Vary nepřipustily a vyhrály i třetí set, 23:25.

Autor: Ján Namešanský, foto Ivo Stejskal

AERO ODOLENA VODA – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

V druhém čtvrtfinále play-off AERO přivítalo České Budějovice tentokrát na domácí palubovce. V prvním setu se rozhodovalo o dalším průběhu zápasu, bohužel pro AERO znovu koncovku vyhráli Českobudějovičtí. Následné dva sety byly v režii hostů, kteří tak vyhráli 3:0.

AERO Odolena Voda - VK Jihostroj České Budějovice 0:3 (29:31, 17:25, 19:25)

stav série 0:2

Rozhodčí: Činátl R., Rychlík D., lajnoví Ibl J., Václav Červený

Počet diváků: 577

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Chevalier, Carmody, Hladík, Svoboda, Horák, Chancy, libero Ježek. Střídali: Cukur, Ferraro, Šulc, Toman

Hosté: Giraudo, Stoilovič, Ondrovič, van Schie, Michálek, Polák, libero Kryštof. Střídali: Licek, Sedláček

Ohlasy po utkání:

Marek Šulc (kapitán AERO Odolena Voda): „Zase škoda prvního setu, stejně jako v Budějovicích jsme ho měli dobře rozehraný, ale my jsme nevyužili několik možností, jak ten set vyhrát. Druhý a třetí set se soupeř více rozehrál, hlavně na servisu, kde měl několik bodových šňůr. Ještě byl rozdíl v uhrávání těžkých situací, tak byly Budějovice lepší, a proto si myslím, že dneska vyhrály. Musíme teď posbírat veškeré mentální síly do čtvrtečního zápasu a věřit, že sem tu sérii ještě můžeme vrátit. Děkuji všem divákům, protože atmosféra byla dneska prostě skvělá.“

Marcin Kryś (trenér AERO Odolena Voda): „Zápas měl podobný průběh jako zápas první v Budějovicích. Zase málo chybělo k výhře v prvním setu, pak druhý a třetí set jsme odešli na přijmu a těžce se nám šlo do bodu. Neskládáme hlavy a určitě se chceme ještě vrátit na Vodolku.“

Martin Kryštof (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Ohromně těžký zápas. Myslím si, že to bylo podobné jako v Českých Budějovicích, kde celý vývoj velkou měrou ovlivnil první set, který jsme zaplať pánbůh urvali a pak už jsme si začali věřit. Myslím si, že jsme dnes hráli výborně v obraně, kluci vepředu byli výborní a o to jsme to měli snazší my vzadu. Ač to dělám nerad, tak musím pochválit našeho nahrávače, protože to, co předváděl na servisu bylo neuvěřitelné. Druhý krůček a pro třetí si půjdeme doma.“

Vojtěch Zach (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Velice těžký zápas, i když to zase skončilo 3:0, ale tak snadné to nebylo. Domácí dneska hráli snad o 200% lépe, nažhaveněji, sebevědoměji, takže pro nás bylo velmi těžké první set ustát. Drželo nás, že jsme to dnes ustáli na přijmu, protože domácí tam dneska některé servisy trefili úžasně. Ale je to druhý bod, potřebujeme tři, tak doufám, že předvedeme podobný výkon.“

Popis utkání:

Vstup do zápasu měly Budějovice o trochu lepší a byly v mírném vedení. V polovině setu se dostali hosté do čtyřbodového vedení, domácí se však nevzdávali. Začali stahovat bod za bodem a při vstupu do koncovky byl náskok hostů jen dvoubodový. Domácí se díky tříbodové šňůře dostali jako první setbolu, ale koncovka byla dlouhá. Vedení se několikrát přelilo z jedné na druhou stranu, až nakonec přihráli domácí servis hostů na druhou stranu a Budějovice trestaly. Dostaly se tak do vedení 1:0.

Bohužel pro domácí vstup do druhého setu měli znovu lepší hosté. Servisem nahrávač Giraudo dokázal náskok svého týmu zvýraznit, byl sedmibodový. AERO nemělo vůbec přihráno a hrálo proti kompaktní obraně. Set se dohrál ke spokojenosti hostů, kteří vedli již 2:0.

I vstup do třetího setu měl Jihostroj lepší a hned z kraje vedl o tři body. A zase za to mohl Giraudo, který svým servisem velmi trápil domácí přihrávače. AERO se však drželo na dostřel, ale až koncovka setu znamenala větší rozdíl. České Budějovice vyhrály 3:0 a v sérii vedou již 2:0.

Autor: Tomáš Havlát, foto Miroslav Zigo

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018