10.11.2020

Srazy Nadějí 08 a Benjamínků 09/10 dívek v letošním roce

Jelikož to do konce roku nevypadá příliš optimisticky, tak už nyní přinášíme krátké shrnutí letošní práce s nejmladšími děvčaty – Naděje 08 a Benjamínci 09/10.

Letos se v dívčí složce ČVS podařilo i přes nepřízeň „covidové doby“ uspořádat sedm výcvikových kempů.

Zde jejich výčet:

  • Mikulov 26. - 29. 5. 2020 (roč. 08)
  • Mikulov 29. 5. – 1. 6. 2020 (roč. 08)
  • Brandýs nad Labem 20. - 23. 6. 2020 (roč. 08)
  • Nové Veselí 30. 6. – 3. 7. 2020 (roč. 08)
  • Nové Veselí 5. - 9. 7. 2020 (roč. 09/10)
  • Svitavy 10. - 14. 8. 2020 (roč. 08, 09/10)
  • Brandýs nad Labem 21. - 24. 9. 2020 (roč. 09/10)

Bohužel, další plánované kempy jsme z důvodu všem známým, museli zrušit či odložit. Čekáme trpělivě na nejbližší příležitosti, abychom v započaté práci mohli pokračovat.

V plánování uskutečněných kempů jsme navázali na práci Aleše Nováka, který v roce 2019 uspořádal v rámci projektu Základní školy volejbalu tři velkokapacitní VT v červnu a červenci v Liberci resp.  Plzni a Dolní Čermné pro hráčky narozené v roce 2007 a 2008. Protože jsme pracovali s dvěma různými věkovými skupinami, i náplň celých VT byl rozdílný vždy pro danou kategorii (Naděje, Benjamínci).

Shrnutí Naděje 08

U Nadějí, tedy dívek ročníku narození 2008 (v příštím roce doplněném o roč. 2009), jde o hráčky, které již jsou členkami družstev mladších žákyň na úrovní klubů, a začínají s šestkovým volejbalem, jsme zmapovali úroveň již dosažených dovedností.

Obsah prvních čtyřech kempů byl téměř totožný, protože se vždy jednalo o výběr jiných hráček. Z herních činností jsme po rychlém zopakování základů přistoupili k jejich součinnosti, prohloubení a zdokonalení. Při zjištění závažnějších nedostatků (např. při útočném úderu dlouhý krok přes patu, brzdící krok..) jsme se snažili tyto chyby odstraňovat. Metodiku správného zvládnutí útočného úderu měl plně na starosti na všech kempech Luboš Bednář s asistencí Pavla Frýdla.

Všechny hráčky prošly základy správného odbití obouruč vrchem i spodem – prsty, bagr, dle metodického manuálu ČVS a Zdeňka Haníka, menší korekce chyb potkala téměř každou ze zúčastněných. Protože kempy probíhaly v režimu jarního nouzového stavu, měli jsme možnost se hráčkám věnovat více individuálně. Tato práce se našemu realizačnímu týmu jeví jako potřebná zejména u dívčích kategorií.

U odbití prsty jsme se po zvládnutí základní techniky věnovali nahrávce před sebe a u vytipovaných hráček i nahrávce za hlavu, po pohybu a ve výskoku (VT Svitavy).

Velká pozornost byla u všech hráček bez rozdílu věnována základům přihrávky po pohybu. Přihrávka byla realizována po nahozených jednodušších míčích a v závěru VT vždy i přihrávky lobovaného míče a plachty na kratší vzdálenost.

Největším problémem bylo jak u nahrávky, tak přihrávky, odehrání míče pod úhlem, u útočného úderu zejména smečařská technika ve výskoku.

V práci s ročníkem 08 bychom rádi pokračovali ještě v tomto roce, a to formou alespoň dvou plánovaných výběrových kempů (Brandýs, Mikulov) a vybraných cca. 20 hráček by mělo svoji tréninkovou píli zúročit na mezinárodním turnaji Prague Volleyball Games v závěru prosince 2020.

Rok 2021 už bude pro ročník dívek 2008 a 2009 přechodem v plnohodnotný tým Nadějí ČVS a přípravou k posloupnosti reprezentačních kategorií.

Naděje 08 v číslech: 115 hráček, 12 trenérů, zúčastněných 38 oddílů napříč ČR.

Z hlediska zdravotních základů kondičního tréninku jsme zhodnotili, že úroveň hráček je velmi rozdílná. Jedním z důvodů této rozmanitosti je různá fyzická vyspělost děvčat, nicméně je potřeba i dodat, že se na nich odrážela i práce klubových trenérů a nastavení v rodinách. Tam, kde se kromě herního tréninku věnují i kondiční složce, byla znát větší kondiční připravenost jak na počty odtrénovaných hodin na kempech, tak i po silové stránce na tom děvčata byla lépe. Výhodou této rané kondice a zejména všestrannosti už i v přípravkovém věku, je možnost připravit hráčky na koordinačně složitější pohybové souhry, brzkými zápisy do pohybové paměti. Na základě nejčastějších zdravotních problémů dívek doporučuji, se z pohledu fyzioterapeuta, zaměřit na spinální cvičení vedoucí k rotaci páteře, pak k propojení mozkových hemisfér koordinačním cvičením, např. Semafor (dívky prováděly s kondičním specialistou Davidem Nerudem), dále na zpevnění trupu, tzn. souhru břišních a zádových svalů, společně s bránicí a pánevním dnem. Trénink HSS pomocí balančního cvičení, je vhodný a důležitý je i nácvik břišního dýchání, které budou v budoucnu hráčky potřebovat i během celé své kariéry. Všechna tato cvičení byla také součástí naší přípravy.

Shrnutí Benjamínci 09/10

Nově jsme v letošním roce zahájili činnost nejnižšího stupně „Základní školy“, a to Benjamínků. Jedná se o dívky ročníků narození 2009/10, u kterých se zaměřujeme hlavně na zvládnutí správné techniky jednotlivých herních činností. Mezi děvčaty roč. 2009 se ale také snažíme hledat výkonnostně i silově výrazné hráčky, které budou schopné doplnit starší děvčata a spolu s nimi v dalším roce pracovat už pod jednotným názvem Naděje 08/09.

I přes vládní omezení na jaře jsme odvážně naplánovali čtyři kempy Benjamínků do konce roku 2020. V tu chvíli jsme ale nedokázali odhadnout, jestli budou rodiče ochotni posílat své ratolesti do jiných měst mezi spoustu dětí z jiných měst a klubů. Naštěstí se hygienické předpisy zmírnily a my jsme mohli začít na konci května pracovat, i když jen v menších skupinách. Po úvodních čtyřech kempech ročníků 2008 jsme o prázdninách rozběhli i kempy těch mladších. Také po zveřejnění termínů Benjamínků 2009-10 jsme se setkali s velkým ohlasem a kapacity jednotlivých srazů se brzy začaly plnit. Jenže avizovaná druhá „covidová vlna“ na sebe nenechala dlouho čekat. Z důvodů karantén celých klubů se začaly děti hromadně odhlašovat a všem bylo jasné, že podzimní a zimní termíny kempů jsou velmi nejisté. Už říjnový kemp jsme bohužel museli zrušit a s těmi dalšími zimními to nevypadá příliš nadějně.

Zatím jsme tedy letos uspořádali tři kempy Benjamínků ročníků 2009-10. Na nich jsme měli možnost pracovat s více jak padesáti dívkami, které byly doporučeny kluby, nebo se přihlašovaly samostatně na základě informací mládežnického sektoru ČVS publikovaných na webových stránkách. Na čtyřdenních srazech jsme zvládli vždy až 9 tréninkových jednotek. V nich jsme se věnovali perfektnímu zvládnutí jednotlivých odbití, a to jak na místě, tak po pohybu. Děvčata se také seznámila s tím, jak má vypadat kondiční příprava a kompenzační cvičení pod vedením specializovaných trenérů. Součástí každého kempu byl samozřejmě i malý turnájek, kde mohly dívky ukázat také svůj herní potenciál.

V příštím roce budou pokračovat Naděje 2008 doplněné o vybrané dívky ročníku 2009. Více prostoru než letos bude dopřáno Benjamínkům 2010 a 2011 na samostatných otevřených kempech.

Co bude dál…?

Jak jsme již avizovali výše, práce s novými nadšenými volejbalistkami je pro celý užší realizační tým (Jana Mitáčová – vedoucí trenér Nadějí 08, Lenka Fabikovičová – vedoucí trenér Benjamínků 09/10, Luboš Bednář, Stanislav Mitáč – svazoví trenéři, Michaela Pachmanová, Magda Králíková, David Nerud – kondiční a zdravotní základ tréninku,a trenéři zúčastněných klubů, např. M. Pelda, P. Frýdl, J. Švihel, J. Rejman, R. Vorálek ml., J. Havelka..) smysluplnou prací a všichni zúčastnění odevzdávají maximum při jednotlivých VT.

Do budoucí práce máme dohodnutou spolupráci metodika ČVS Zdeňka Haníka, který svojí odborností slíbil zastřešit i dívčí složku nejmladších talentů. Na toto propojení se moc těšíme a zaručuje 100 % nácvik všech činností.

Nám teď nezbývá, než věřit, že do tělocvičen současná epidemiologická situace pustí i ty nejmladší, protože přes sport vede cesta ke zdraví a děti pohyb potřebují.

 

Autoři: Jana Mitáčová, Lenka Fabikovičová, Michaela Pachmanová

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018