11.5.2023

Z mistrovského titulu v kategorii U22 se radují volejbalistky Dukly Liberec

Od pátku 5. května do pondělí 8. května 2023 proběhlo finále extraligy žen kategorie U22. Pořadatelství se zhostil volejbalový klub Tělovýchovné jednoty Ostrava, stejně jako o dva týdny zpět v kategorii U20.

Do finálového turnaje postoupilo nejlepších osm družstev z dlouhodobé části soutěže. Družstva byla podle pořadí po základní části rozdělena do dvou základních skupin, kde se odehrálo vždy šest utkání ve dvou halách. Každé družstvo tedy odehrálo tři utkání ve skupině. Tyto skupiny se hrály od pátečního odpoledne do sobotního večera. Všechna utkání základních skupin bylo možné sledovat on-line na youtube.com. Od neděle se hrálo již jen na jedné hale. Nejdříve si to mezi sebou rozdala družstva na třetích a čtvrtých místech, potom již následovala obě semifinále. V pondělí se odehrála poslední utkání o konečné pořadí. Tentokrát se již vysílalo na volej.tv. Celkem bylo tedy odehráno dvacet zápasů, každé družstvo hrálo pět utkání.

V Ostravě mohli diváci opět spatřit volejbal nejvyšší úrovně. V mnoha družstvech nastupovala děvčata, která již pravidelně hrají v extralize dospělých. Vrcholem turnaje byla zcela nepochybně utkání mezi družstvy, která se nakonec umístila na medailových pozicích. I ostatní družstva ale podávala fantastické výkony. Atmosféře turnaje přispěla také velká účast rodičů a fanoušků hráček, kteří se sjeli ze všech stran republiky. Bylo i na nich vidět, že si čtyřdenní pobyt v Ostravě opravdu užili.

V semifinále si nejdříve vítězstvím 3:0 pohlídala postup do finále domácí děvčata proti Hradci Králové, v tom druhém se rozhodovalo až v pátém setu. V nádherném souboji nakonec zvítězila děvčata z Liberce nad Olympem Praha. O sedmé místo zvítězil Prostějov nad Lanškrounem 3:1, ve stejném poměru setů si pro páté místo došel i VK Lvi Praha proti Brnu.

V utkání o třetí místo si poradil Olymp Praha s Hradcem Králové 3:0. Finále mezi domácí Ostravou a Libercem se odehrálo před naprosto plnou tribunou v úžasné atmosféře. Domácím se nepodařilo zopakovat tak kvalitní výkon jako proti Olympu v základní skupině, a tak i přes některá zranění v libereckém kádru utkání nakonec skončilo 3:0 pro Duklu. Domácím hráčkám nevyšla ani jedna ze dvou koncovek, do kterých se dostaly, a tak si zaslouženě titul připsal Liberec.

Konečné pořadí turnaje:

1. VK Dukla Liberec

2. TJ Ostrava

3. PVK Olymp Praha

4. TJ Slavia Hradec Králové

5. VK Lvi Praha

6. SG Ludvíka Daňka

7. VK Prostějov

8. VO TJ Lanškroun

Závěrečného ceremoniálu se zúčastnil za Český volejbalový svaz místopředseda Miroslav Přikryl, trenér reprezentace Jan Václavík a koordinátor dívčí složky Stanislav Mitáč, za pořadatele ředitel Tělovýchovné jednoty Ostrava Miloš Matula.

Kromě předání medailí byly vyhodnoceny i nejlepší hráčky turnaje:

  • nejvíce bojující hráčka - Monika Brancuská (Olymp Praha)
  • nejlépe přihrávající hráčka - Nela Tobiášová (TJ Ostrava)
  • nejlepší smečařka - Viktorie Dvořáková (Dukla Liberec)
  • nejlépe podávající hráčka - Josefina Smolková (Dukla Liberec)
  • nejlepší blokařka - Lucie Blažková (Dukla Liberec)
  • nejlepší nahrávačka - Eliška Vytisková (TJ Ostrava)
  • osobnost turnaje - Barbora Chaloupková (Dukla Liberec)

 

V kategoriích U18, U20 a U22 si všechny sady medailí letos rozdělily týmy VK Dukla Liberec, PVK Olymp Praha a TJ Ostrava. Některé hráčky tak během tří týdnů získaly tři medaile.

 

Autor: Radek Brzobohatý, foto Pavel Netolička

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018