28.8.2023

Tajná zbraň českých volejbalistek na ME? Podpora od nadějných hráček

Propojili užitečné s příjemným. Národní volejbalovém centrum zorganizovalo výjezd do Německa pro 34 talentovaných hráček ve věku 13 až 16 let. A kromě tréninků a utkání s německými volejbalistkami fandily také české reprezentaci na mistrovství Evropy v Düsseldorfu. A byly u toho, když porazily domácí výběr nebo Řecko v základní skupině. „Pomohly vytvořit atmosféru, jakou jsem na evropském šampionátu snad nikdy nezažila,“ pochvalovala si Helena Havelková, elitní smečařka. Nápad a celou realizaci si velice pochvalovalo také vedení Českého volejbalového svazu.

Do Münsteru přivezl autobus o minulém víkendu talentované hráčky. Cílem bylo v německém volejbalovém centru mít soustředění, potrénovat, odehrát několik zápasů a navštívit zápasy dospělé reprezentace. „Vše se povedlo naprosto skvěle, hráčky si odvážejí nezapomenutelné zážitky,“ pochvaloval si Jan Václavík, ředitel Národního volejbalového centra. S organizací výrazně pomáhal Radek Krpač, který v tamním centru v Německu působil několik let. S Němkami odehrály mladé naděje několik vítězných utkání. A skvělou náladu si vzaly s sebou také do haly v Düsseldorfu.

Právě tam pomohla více než třicítka nadějných volejbalistek vytvořit hlučnou atmosféru, která dávala energii českým reprezentačním volejbalistkám. Byly například u neuvěřitelné výhry proti Německu, když Češky duel základní skupiny obrátily z nepříznivého stavu 0:2 na sety. Však také hned po zisku závěrečného bodu naběhly české hráčky k mladým volejbalistkám a společně se vyfotily. „Viděly hodně blízko reprezentaci, což bylo naprosto dokonalé. Sedlo si spoustu věcí. Myslím, že na tohle utkání asi nikdy nezapomenou,“ dodal Václavík.

Primárně ale byla tato aktivita o tom, aby mladé volejbalistky nasály aktuální trendy. A to se povedlo vrchovatě. „Viděly v akci turecké nebo německé hvězdy. Potvrdily si, že současný volejbal je rychlejší, stylovější a agresivnější. Hráčky jsou atletické, výbušné, silné a k tomu všemu ještě vysoké. Proto v Národním volejbalovém centru dbáme hodně na kondiční přípravu, věnujeme se jí 4 až 5 hodin týdně,“ tvrdil Václavík o centru, které je zahrnuto do projektu Národní sportovní agentury v rámci podpory ženských olympijských sportů pro letní olympijské hry v roce 2028.

Holky mohly pozorovat, jak elitní hráčky skáčou a jaké dávají rány. Na mistrovství Evropy padl navíc rekord, turecká hráčka Melissa Vargas převedla servis v rychlosti 112 km/h. Taková rána je srovnatelná s muži. Cílem Národního volejbalového centra je vychovávat budoucí seniorské reprezentantky právě na tyto mezinárodní akce a šampionáty. A proto považujeme za nutné, aby hráčky měly bezprostřední kontakt se špičkovým volejbalem,“ dodal Václavík.  

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto Marek Pirner, CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018