27.9.2021

Neskutečná bojovnost českých mladíků přinesla cenný skalp Belgie

Čtvrtfinálovou skupinu MS U21 rozehráli svěřenci Jana Svobody s vítězem skupiny C - Belgií. I když se utkání pro naše volejbalisty nevyvíjelo vůbec dobře, díky bojovnosti a zlepšenému výkonu dokázali otupit belgický tlak a utkání se začalo obracet v náš prospěch. Po vítězném tie-breaku si náš tým připsal cenný skalp Belgie. Už v úterý nastoupí naše reprezentace proti domácí Itálii, čtvrtfinálovou skupinu E pak naši mladíci zakončí středečním utkáním s Argentinou.

Česká republika – Belgie 3:2 (14:25, 22:25, 25:23, 25:18, 15:12)

Rozhodčí: Akulova Yuliya (KAZ), Park Jungwon (USA)

Počet diváků: 100

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Bryknar, Drahoňovský, Klajmon, Mikulenka, Vodička, Špulák, libero Šálek. Střídali: Kollátor, Čeketa

Belgie: Van Elsen, Mc Cluskey, Rotty, D´Heer, Reggers, Plaskie, libero Perin. Střídali: Fransen, Van de Velde, Ocket, Fafchamps, Peeters

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Šimon Bryknar (kapitán): Pomalu jsme se rozjížděli, dělali hodně chyb, ale pak jsme se díky lepšímu podání, zlepšenou obranou a týmovým výkonem zvedli, a i díky bojovnosti dokonali obrat. Dnes bych chtěl pochválit „Špulise“ za super výkon.

Jan Vodička (smečař):Myslím si, že to byl těžký, ale i super zvládnutý zápas. Dva sety jsme i přes dobrý příjem hůř útočili, což se od druhého setu změnilo. Belgii jsme dostali pod tlak a zaslouženě vyhráli. Na začátku jsme se asi lekli jejich bloku, ale od třetího setu jsme to i díky taktice od trenérů změnili a otočili.

Petr Špulák (blokař): K obratu pomohla naše bojovnost, věřili jsme i za stavu 0:2. Začali kazit servis, jejich účku to moc nešlo, chytli jsme se a otočili. Já osobně jsem si před utkáním hodně věřil a chtěl jsem je aspoň jednou v této kategorii porazit, už od rozcvičky jsem se cítil dobře.“

Jan Svoboda (trenér): „Potřebovali jsme probudit, první set byl z naší strany špatný, ale od druhého setu jsem našel sestavu a musím kluky pochválit, protože takový obrat se cení. Vsadili jsme na servis a obranu, a to se vyplatilo a kdo otočí z 0:2, tak musí být disciplinovaný. Výhra nic moc neřeší, protože potřebujeme ještě něco urvat. Ale hlavně mě těší, že tohle družstvo složené z dvou ročníků (01 a 03) dokázalo porazit stříbrného medailistu z ME U19 z loňského podzimu.“

Do utkání jsme nevstoupili pravou nohou, nebyli jsme schopni se prosadit proti belgické obraně a až příliš rychle prohrávali 2:9. Soupeř podáním cíleně hledal na příjmu Drahoňovského a následně dobře přečetl hru Bryknara, 7:16. Stejný výkon, v kterém bylo jen málo odvahy, pokračoval i v dalším průběhu prvního setu, který se stal snadnou záležitostí Belgičanů.

Do druhého setu dostal příležitost na postu univerzálního hráče Kollátor. Belgičané opět získali na začátku setu náskok. Náš tým měl několik možností na vyrovnání, zejména po zákrocích Šálka v poli, ale zůstaly nevyužity (Kollátor, Vodička). Vyrovnat na 12:12 pomohl až Petr Špulák, který výborně zaútočil a zúročil kvalitní podání Drahoňovského. Nedůraz v našem útoku, naopak drzost belgických smečařů při řešení nestandardních situací, přineslo v prostřední pasáži vedení soupeře 16:20. Pak si pochvalu zasloužil pozorný Drahoňovský, který opět zastavil blokem belgický útok, 20:21. Koncovku jsme však více zdramatizovat nedokázali a set získal opět soupeř. I když jsme se zlepšili oproti prvnímu setu v obraně, tak horší úspěšnost na útoku včetně pět přímých chyb nemohla znamenat jiný výsledek.

Daleko lépe se našim dýchalo v setu třetím, nenechali soupeře získat náskok, naopak hned od začátku vedli o 2-3 body, Bryknar dobře kombinoval se všemi útočníky, 17:14. Zlepšili jsme se na útoku, nedělali přímé chyby a karta se začala obracet. Komplikace přišla až v samé koncovce. Náš nedůrazný útok a nepřesný příjem zapříčinil vyrovnání Belgie na 21:21, ale Vodička nás dostal z nepříjemné situace a následný aut hostujícího univerzála nám vrátilo dvoubodové vedení. A všechno bylo hned veselejší, když Klajmon blokem proměnil druhý setbol.

Pohodu z třetího setu jsme si přenesli i do setu dalšího. Belgičané nám trochu pomohli chybami na útoku a při servisu Vodičky jsme odskočili na 15:11. Z menších problémů nás v konci setu dostal Drahoňovský a zmínit musíme i Špuláka, který velmi úspěšně útočil, a i trápil belgickou přihrávku podáním, 22:15. Do tie breaku poslal náš tým dalším bodovým blokem Klajmon.

Závěrečný set nabídl od začátku opravdovou bitvu o každý bod, Drahoňovský nás držel na útoku v těžkých situacích. První „minibreak“ nám darovala Belgie útokem do autu, 13:11. To nám stačilo, abychom dotáhli málo vídaný obrat a porazili jsme belgický tým 3:2. Super obrat našich kluků! Sen o semifinále MS pokračuje dále!!

 

Autor: Miloslav Javůrek, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018