20.8.2019

Před MS víc „pilujeme“ hru v obraně, říká kapitán reprezentace U19 Radek Baláž

Už na loňském ME kadetů ve Zlíně byl Radek Baláž oporou svého týmu. V letošním roce ještě jako junior přestoupil do extraligového Karlovarska a stal se kapitánem reprezentace do 19 let, kterou čeká vrchol letošní sezóny, MS v Tunisku. Jak vidí přípravu, vyhlídky na MS a zároveň svoji volejbalovou budoucnost, nám Radek odpověděl na posledním soustředění před odletem na MS.

Radku, máte nového trenéra. Skončil Jirka Zach a teď vás má na starost Jindra Licek. Jaké rozdíly mezi nimi vidíš?

Každý je úplně jiný. Oba mají svůj vlastní způsob trénování a vedení týmu. Například Jindra Licek se více zaměřuje na obranu v poli, naopak Jirka Zach kladl větší důraz na útok a blok.

Jak probíhala vaše příprava? Co říkáš na turnaje v Baku a v Anapě?

S přípravou jsme začali už v červnu a na „plné pecky“ jsme se do toho pustili až po tom, co jsme skončili školu. Připravovali jsme se s tím, že náš hlavní cíl je MS U19. Baku a Anapa pro nás byly v podstatě jen přípravné turnaje, abychom věděli, v čem se musíme ještě zlepšit. V Baku jsme bohužel chytili už na začátku dva těžké soupeře, nakonec z toho bylo páté místo, takže jsme byli spokojení. V Anapě jsme první zápas hráli s Rusy, to jsme se ještě rozkoukávali, nakonec zápas skončil 0:3, ale byl celkem vyrovnaný. Následující zápasy s Italy a Poláky jsme podle mě odehráli dobře, ale byli lepší.

 Na co jste se v přípravě zaměřili nejvíc?

Hlavně jsme se chtěli zlepšit na bloku, tam jsme měli dost problémy. Také jsme museli zapracovat na souhře a pohybu v poli, přece jenom jsme byli přes rok každý v jiném klubu.

Váš tým, který uhrál stříbro ve Zlíně na ME U18, se z třetiny obměnil. Jaký vliv to na vás mělo? Pociťoval jsi velké změny z pohledu kapitána?

Všichni už jsme se znali z dřívějška a kamarádili se spolu. Nebylo těžké obměněný tým stmelit.

Kdo je vůdčím typem vašeho mančaftu?

Těžko říct, řekl bych, že asi celá naše základní šestka. Ale myslím, že poslední dobou je to Honza Vodička nebo Láďa Toman, pokud bych měl vybírat individuálně.

Ještě se vrátím k turnaji v Baku. S Bulhary jste dvakrát vyhráli a teď je máte znovu ve skupině na MS. Myslíš, že se vás budou spíš bát nebo že to bude vyhecované?

Asi to bude vyhecované, s Bulhary je to tak pokaždé. Je výhodou, že už jsme spolu hráli a trošku poznali jejich hru. Hrajeme s nimi až poslední den základní skupiny, tak to může být zápas „o morálu“, může zapůsobit i únava. Stejně doufám, že zápas skončí naší výhrou přes všechny překážky.

Na mistrovství světa vás čeká poměrně těžká skupina, ale podle mě je hratelná. Jak to vidíš ty?

Trošku se „bojím“ Italů a Íránců. Ostatní zápasy už by měly být vyrovnané a měli bychom mít šanci. Důležitý bude první zápas s Kolumbijci.  Záleží, jakým způsobem turnaj odstartujeme, podle toho se budou odvíjet naše výkony.

Máte nějakou představu, jak hrají Kolumbijci?

Vůbec, ani jsme neměli možnost zhlédnout nějaká videa, kde bychom trochu nastudovali jejich hru. U Kolumbijců zatím nevíme, do čeho jdeme…..

Jak myslíš, že budete zvládat vysoké teploty v Tunisku? Podstoupili jste nějakou speciální přípravu?

Myslím, že za tu přípravu na velké vedro se dá považovat jak Anapa, tak Baku.

Nesvazuje vás, že navazujete na výsledky úspěšného ročníku 1999/2000 a že se teď od vás také očekává alespoň sedmé místo?

Možná trochu ano, ale sám trenér říká, že se to takhle nedá brát. Jsme úplně jiný tým. Samozřejmě bychom chtěli dosáhnout minimálně toho samého výsledku. Snad se nám podaří se dostat i výš.

Nově přestupuješ z Příbrami do Karlovarska, bude to tvoje první extraligová sezóna v mužích. Jak se těšíš?

Ano, hrál jsem extraligu pouze za mládež. Na extraligu mužů se moc těším, ale vůbec nevím, co očekávat, přece jenom je to pro mě nové.

V Karlovarsku se potkáš se svým parťákem z reprezentace Matyášem Džavoronokem, bude to pro tebe výhoda?

Ano, známe se moc dobře. Hned první rok na střední jsme spolu bydleli a hráli za tým ČZU Praha. Jsem rád, že tam někoho budu mít a že mi bude pomáhat se postupně rozkoukávat.

Máš nějaké plány do budoucna? Chtěl by ses podívat třeba do zahraničí nebo budeš volit „studijní" cestu?

Nemyslím, že bych byl zrovna studijní typ, takže bych se dál rozvíjel spíš v tom volejbale.....

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018