15.9.2020

V pondělí se vrátila z ME reprezentace U18 se stříbrnými medailemi na krku

Poslední roky jsme si zvykli, že na mládežnických ME chlapců nám to vždycky „cinklo“. Nebylo tomu jinak ani letos v italském letovisku Lecce (5.-13.9.2020). Přestože kvůli koronaviru do Itálie nepřiletěly výběry Slovenska, Finska, Ruska a Francie, museli naši mladíci porazit takové volejbalové velmoci, jako je Bulharsko nebo Německo. Finále s domácími Italy sice nedopadlo podle našich představ, nicméně být vicemistrem Evropy se někomu jen tak nepovede.

V prvním utkání skupiny čekali na naše hochy nepříjemní Poláci. Soupeř, se kterým tato generace odehrála nejvíce zápasů, a přestože byly vždy vyrovnané, nikdy se nám nepodařilo Poláky porazit. Ani v Lecce jsme tuto historii nezměnili a bylo jasné, že zápasy s Běloruskem a Německem budou zápasy o všechno. „Poláci jsou vždycky ve čtyřce a v této kategorii musím uznat, že mají výborné krajní smečaře, kteří na svůj věk řeší herní situace „dospěle“. V tomto zápase byli lepší, to se musí sportovně přiznat,“ řekl po utkání trenér Jan Svoboda.

Poté nás čekali nepříjemní Bělorusové, ale realizačnímu týmu se podařilo dát kluky dohromady a celkem jednoduchým vítězstvím jsme zůstali ve hře o postup ze skupiny. Tomu nám mohli zabránit v posledním zápase Němci, ale opět bezchybný výkon nás posunul do semifinále. „Myslím, že to Němci nezvládli, na rozdíl od našich kluků, v hlavách. Vítěz bral všechno a my jsme na tom byli lépe mentálně. O motivaci nemůže být řeč, protože už samotná účast na ME je motivující,“ konstatuje Svoboda.

V semifinále na nás čekali Bulhaři, kteří si po vítězství ve skupině nad Italy, nepřipouštěli nic jiného než postup do finále. Našim kadetům se podařil asi nejlepší zápas na mistrovství Evropy. Tvrdým servisem, bezchybným příjmem a hlavně „skládáním“ vysokých nahrávek po chycených míčích jsme „vyprovodili“ překvapené Bulhary bez ztráty setu. „Máš pravdu, semifinále bylo asi našim nejlepším zápasem, ale náš výkon měl stoupající tendenci již od zápasů ze skupiny. Bulhaři byli stříbrní na minulém ME a chtěli hrát o zlato, ale kluci předvedli fakt parádní výkon a nedali jim šanci,“ chválí svůj výběr po semifinále trenér Svoboda.

Je tu neděle večer a velké finále proti domácím Italům. První set každý chvilku tahá pilku, až se našim podařilo odskočit na 22:20 a zablokovat. Už to vypadalo, že míč skončí po italské teči pod stolkem zapisovatelů a naši půjdou do vedení 23:20. Ale italskému nahrávači se ho podařilo zázračně vrátit do hry. Od té doby jsme tahali za kratší konec. Nabuzení domácí tlačili na servisu a nám poprvé na turnaji „odešel“ příjem. „Nevím, jestli tento míč, o kterém mluvíš, rozhodl, ale je pravdou, že bychom šli v koncovce prvního setu do příjemného vedení. Na druhou stranu, když jsem si ten zápas přehrál v noci, musím potvrdit, že jsme vypadli z role na příjmu. Přesto musím všem klukům a realizačnímu týmu poděkovat. Stříbro je velký úspěch i s ohledem na to, jaké komplikace byly během přípravy, kdy jsme museli kluky motivovat na tréninkách, protože do poslední chvíle nevěděli, co bude,“ končí své krátké hodnocení zápasů trenér Svoboda.

Individuální ohodnocení se týkalo i dvou našich hráčů. Do All Star týmu šampionátu se dostal kapitán a nahrávač Šimon Bryknar. „Nečekal jsem toto ocenění. Když jsme odlétali, tak se mi o tom mohlo, tak jenom zdát (smích). Je to takový bonus ke stříbrné medaili, což je super výsledek a musím všem hráčům a realizačnímu týmu za něj poděkovat,“ říká nejlepší nahrávač ME U18 2020. Druhým naším zástupcem v All Star byl blokař Jakub Klamon. „Musím se přiznat, že jsem o tom trochu přemýšlel, že by to mohlo být pěkné, kdybych se do All Star týmu dostal. A vyšlo to, jsem za to rád (úsměv),“ pochvaluje si nejlepší blokař ME.

Na letišti čekal na naši úspěšnou výpravu předseda ČVS Marek Pakosta, který se již před odletem netajil pocitem, že „cítí“ placku. „Je super, že již několikátý rok za sebou naši kadeti potvrzují účast v nejužší evropské špičce, okořeněnou medailemi. Je to zásluha tréninkové píle hráčů, zkušenosti trenérů a systému, který máme v našich podmínkách nastaven. Věřím, že z těchto úspěšných mládežnických generací v budoucnu sestavíme i seniorský tým, který bude bojovat o medaile,“ říká spokojeně předseda ČVS Marek Pakosta

Musíme výběru U18 ještě jednou poděkovat za veleúspěšnou reprezentaci a pomalu se naše zraky začínají upínat na ME U20, které hostí Brno a Kuřim na přelomu září a října 2020.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018