11.7.2023

Chlapecká reprezentace U19 vybojovala zlato na turnaji MEVZA

Triumfem českých mladíků skončil v Mariboru třídenní turnaj MEVZA U19 2023. Po vcelku snadné výhře nad Rakouskem v prvním nedělním utkání zvládli naši reprezentanti i své poslední vystoupení na tomto turnaji. V přímém souboji o celkové prvenství přehráli domácí výběr Slovinska.

Česko - Rakousko 3:0 (25:21, 25:20, 25:10)

Sestava CZE: Vítámvás, Obdržálek, Bednařík, Seidl, Janák, Svoboda, libero Míček. Střídali: Tláskal, Pitner

Statistika ZDE

V prvním zápase třetího hracího dne proti Rakousku dostali příležitost hráči, kteří ještě na turnaji neměli tolik prostoru na hřišti a trenér Nekola je potřeboval vidět v zápasovém tempu. Do dresu libera se k Míčkovi přidal Novák a Tláskal, jako minulé utkání Míček, si mohl vyzkoušet variantu střídání na příjem a do pole za zadního přihrávajícího smečaře.

Začátek zápasu byl rozpačitý. Nepřesnosti na české straně a dobře hrající Rakušané, hlavně v mezihře, nutí trenéra Nekolu brát oddechový čas za stavu 2:5, aby hráče přiměl k většímu nasazení a koncentraci. Na hřiště se vrací úplně jiné družstvo. Zlepšené podání, mezihra i razantnější útok dostává náš tým do vedení a do koncovky jde s náskokem čtyř bodů. Stejným rozdílem i první sada skončila.

Do druhého setu měla česká sestava výrazně lepší start. Čtyřmi esy a blokem donutila rakouského trenéra k oddechovému času. Bohužel soupeř přitlačil na servisu i na útoku a dorovnal náš náskok. Prostřední část setu byla velmi vyrovnaná s dlouhými výměnami. Příchod Pitnera a zlepšené podání s obranou na síti našemu celku vrátilo jistotu a vítězí 25:20.

Třetí set začal z české strany sice nějakými nepřesnostmi, ale s nasazením a odhodláním zvítězit. Pohledná hra Čechů a odevzdaný výkon Rakušanů se odrazil do konečného stavu 25:10.

Česko - Slovinsko 2:1 (24:26, 25:17, 25:22)

Sestava CZE: Chromec, Novák, Tóth, Brichta, Pitner, Klimeš, libero Tláskal. Střídali: Vítámvás, Míček, Seidl

Statistika ZDE

Poslední zápas turnaje MEVZA svedl dohromady zatím neporažené týmy z Česka a Slovinska. Šlo o první místo v turnaji, takže o motivaci měli hráči na obou stranách postaráno. Oba týmy ve čtyřech utkáních ztratily jenom po jednom setu. V zápase na tři hrané sety, byl vítěz ten, který vyhrál alespoň dva sety.

Vynikající vstup do utkání české sestavy donutil Slovince vzít si oddechový čas hned za stavu 9:5. Podání, bezchybný útok, vykrývání a pestrá kombinace nahrávače se svými útočníky - to byly hlavní důvody našeho pohodového vedení. Na obou stranách servis na hranici rizika a dlouhé výměny se musejí líbit zaplněné tribuně, kde jsou většinou fanoušci domácích. Ale našla se i hrstka rodinných příslušníků z Čech, kteří přijeli do Mariboru podpořit naše reprezentanty. Střídání Míčka za Nováka trenérovi dalo možnost posílení příjmu. Bezpečný stav 24:18 dával skoro jistotu vítězství Čechům. Ale radost i zklamání našemu týmu ukázaly, jak se dokáží během chvilky překlopit z jedné strany na druhou. Polevení v koncentraci, nedůslednost a možná i strach zapříčinily, že si český tým nedokázal poradit se ztrátou, jak na příjmu, tak v útoku, a po vlastních chybách prohrál 24:26.

První rozehry druhé sady na našem týmu nezanechaly následky z promarněného prvního setu, a tak díky dobré obraně v poli, vykrývání a silného protiútoku, podpořený týmovou euforií, odskočil o čtyři body. Našemu týmu vychází taktické dvojstřídání, při kterém náš náskok narůstá na sedm bodů a koncovka má skoro stejné skóre jako v prvním setu 24:17. Češi se nenechali překvapit jako v předchozím dějství a druhou sadu vyhrávají 25:17.

Finále jak se patří. Rozhodujícímu setu odpovídá i vyrovnaná hra. Emoce na hřišti mezi hráči, ale i mezi lavičkami o sporný míč urovnal rozhodčí novým míčem. Počáteční český náskok Slovinci svým dobrým podáním, hrou bez chyb a dohráváním těžkých míčů smazali a vedení přetáhli na svoji stranu a do koncovky šli s dvoubodovým náskokem. Český oddechový čas za stavu 18:20 ale zabral, stejně jako dvojstřídání. Týmově sehraná koncovka svěřenců Michala Nekoly znamenala konec třetího setu (25:22), ale hlavně k veliké radosti českých mladíků vítezství v turnaji.

Český tým v pondělí po turnaji se přemístil do Havířova, kde stráví dva tréninkové dny. Následně se ve středu přesune do polského Krosna na další přípravné utkání s domácí reprezentací.

 

Autor: Jan Štokr

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018