25.1.2022

Leden

Leden je stejně jako prosinec obyčejný název jednoho z dvanácti měsíců, ale stejně jako prosinec má svou osobitost. Je prvním měsícem nového roku. Hluboká zima, ale již naděje, že se blíží jaro. Na konci ledna končí školní pololetí a tradičně se v lednu hraje kvalifikace na ME kadetů pod hlavičkou Mevzy.

Od 5. - 9. 1. 2022 se v Mariboru (Slovinsko) utkalo cellem 8 národních týmů o jedno místo přímého postupu a o 5 míst postupu do další dubnové kvalifikace. Český tým se dostal do zdánlivě jednodušší skupiny. Skupina s družstvy Slovenska, Izraele a Kypru se jevila jednoduší než skupina, kde byli dva favorité celého turnaje a účastníci letního ME v Albánii (Slovinsko a Rakousko), s tím, že Slovinsko se v Albánii stalo mistrem Evropy, když ve finále celkem hladce porazilo Rusko. Dvěma dalšími účastníky byla družstva Maďarska a Chorvatska.

Po 14 dnech od celého turnaje je asi zbytečné líčit jednotlivé zápasy. Zajímavější bude charakterizovat důvody, proč naše družstvo prohrálo rozhodující zápas v kříži se Slovinskem a umístilo se až na třetím místě, a tak přímo nepostoupilo na ME kadetů a bude muset bojovat v další kvalifikaci od 21. 4. 2022.

Objektivních důvodů, které by nám pomohly si foukat na zraněné sebevědomí moc není. Družstvo dostatečně trénovalo, mělo dostatek zápasů (samozřejmě, že minimum mezistátních, tady Covid pořád omezuje, ale nejen nás) s různými domácími soupeři a hrálo i 2. ligu mužů v rámci svých VT. Domácí soutěže se hrály bez přerušení. Jediným objektivním důvodem, proč družstvo nebylo úplně ideálně připraveno, byla ztráta univerzála T. Brichty, který se zranil tři týdny před Mevzou a krátký čas neumožnil úplně tuto ztrátu nahradit.

V čem tedy zaostáváme momentálně za Slovinskem (mistrem Evropy U17)?

Podání:

  • srovnatelný počet hráčů podává rotované podání - 3 až 4 hráči v obou družstvech
  • až na podání Matěje Pastrňáka bylo jejich rotované podání lepší, tvrdší a lépe umístěno
  • plachta Slovinska je jednoznačně rychlejší a létá měně vysoko nad páskou
  • kazivost obou družstev byla po celou dobu turnaje stejná

Závěr: podání Slovinska bylo jednoznačně lepší a výrazně přispělo k vítězství Slovinska

Blok + útok blokařů:

  • výškově rovnocenní blokaři, na krajích jsme měli výškovou převahu
  • kvalita dvojbloku a trojbloku srovnatelná, i jejich užití, na jednobloku šikovnější Slovinci
  • na útoku jsme byli méně razantní než soupeř a v blokaři Omarovi měli Slovinci útočníka srovnatelného se smečaři (počet útoků a úspěšnost nad 70 %)
  • naši blokaři jsou na útoku později než soupeř – hlavní rozdíl, a méně razantní

Závěr: soupeř měl hlavně v útoku na středu převahu

Hra v poli:

Závěr: družstva byla srovnatelná jak kvalitou provedení, tak i nasazením

Příjem:

  • v rámci Mevzy jsme patřili k těm lepším
  • máme horší spolupráci mezi S a liberem – libero né vždy byl ochotno převzít větší odpovědnost za příjem, zvláště v utkání se Slovinskem

Závěr: v rámci Mevzy jsme obstáli, ale v utkání se Slovinskem jsme měli horší příjem než soupeř, hlavně z důvodu dobrého podání soupeře a nedostatku spolupráce S a L.

Útok:

  • vyrovnali jsme se se soupeři razancí smečování
  • byli jsme na kůlech větší a o něco i výše smečovali
  • byli jsme méně šikovní v útoku na jedny ruce (nevolíme jasné směry, netaktická volba směrů)
  • více jsme chybovali (zvláště na jedny ruce)
  • v útoku na bod byl soupeř lepší (mimo M. Pasterňáka), uměl lepší diagonálu i náhradní řešení

Závěr: soupeř byl v útoku z kůlu i z doskoku lepší, méně chyboval, mohl se opřít o dobře provedený útok do diagonály a jednoznačnější útok na jedny ruce. Soupeř hrál minimálně z doskoku z I, ale nadprůměrně z VI (velice úspěšně). Celkově byli hráči Slovinska v porovnání jeden proti jednomu lepší „hráči“, lépe volili

Nahrávači:

Závěr: byli rovnocenní se slovinskými, a to jak v technice, přesnosti i kreativnosti

O celém utkání rozhodl průběh prvního setu, v kterém jsme měli šanci a přes špatný příjem a neustálé hraní do plných, jsem udržovali se soupeřem kontakt až do stavu 24:24. Druhý set už byl v režii soupeře a třetí jen ukázal, že našemu družstvu chyběla i víra v sebe a své schopnosti, ztratili jsme vedení o 6 bodů.

Družstvo čeká dubnová kvalifikace, která bude více než těžká. V kvalifikaci budou družstva Ruska, Francie, Itálie, Německa a další. Samotná Mevza ukázala, že mládežnický volejbal je v Evropě na vzestupu. I družstva Maďarska, Chorvatska, Izraele, Rakouska měla charakter vrcholového mládežnického volejbalu (výška hráčů, razance úderů, organizace hry).

O postupu na ME kadetů rozhodne tréninková píle našich hráčů v klubech a následná příprava v RD a také nabytí důvěry ve své volejbalové umění. Družstvo není horší volejbalově a somaticky (tady spíše naopak) než soupeři nebo předcházející ročníky RD CZE, ale zatím se mu nepodařilo své umění a volejbalový um prodat v pravý čas, v tom rozhodujícím střetu a jít tak trochu na hranu svého já. Věřím, že družstvo má tento zápas, výkon před sebou a že na něj hlavně má.

Kompletní výsledky MEVZA U18 (Maribor) ZDE 

 

Autor: Jiří Zach - svazový trenér mládeže ČVS - chlapci, foto MEVZA   

Krátké zprávyArchiv
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018