8.5.2021

Lvíčata zdolala Nizozemsko a zítra si to rozdají s Belgií o postup na ME U17

Až v sobotu vstoupili oficiálně čeští mladíci do 17 let do kvalifikační skupiny o Mistrovství Evropy. Do Kutné Hory nepřicestovali gruzínští volejbalisté, o jedno přímé postupové místo se tak utkají jen tři týmy. Kromě českého výběru Jiřího Zacha se turnaji představí Belgičané a Nizozemci. Právě ti byli sobotním soupeřem domácích. Po páteční prohře ve třech setech s Belgií měli ale jen teoretickou šanci na přímý postup.

Česká republika – Nizozemsko 3:0 (25:15, 25:15, 25:12)

Rozhodčí: Cildir (TUR), Horvath (HUN)

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Vítámvás, Pastrňák, Bednařík, Brichta, Obdržálek, Toth, libero Tláskal. Střídali: Chromec, Joza

Nizozemsko: Hage, Besselink, Verberne, Bomert, Steenbergen, Mecklenfeld, libero Oskam. Střídali: Latuhihin, van Dijk, Sleurink, Sanders

statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Matěj Pastrňák (kapitán ČR): „Dnešní soupeř byl nejspíš lehčím soupeřem než Belgie, která nás čeká zítra. Nastoupili jsme asi trochu nervózněji, ale pak jsme se do toho dostali, lavička nám fandila a povzbuzovala. Zítra do toho dáme vše – čeká nás de facto zápas o post na ME.”

Jiří Zach (trenér ČR): „Nakonec nizozemský tým nebyl tak kvalitní, jak jsme očekávali – jsou to vysocí kluci, ale volejbalově zatím v začátcích. Zítra to bude tvrdý oříšek, Belgičané jsou lepší, ale bez šance určitě nejsme.”

Xander Bomert (kapitán Nizozemska): „Nehráli jsme úplně nejlépe, měli jsme hodně chyb na útoku i na podání. Češi, především jejich kapitán, měli velmi tvrdé útoky, je to dobrý tým. Musíme se ještě snažit a trénovat, abychom je třeba jednou porazili.”

Albert Cristina (trenér Nizozemska): „Dnes to bylo z naší strany slabší než včera, podání nám tolik nešlo. Hráli jsme proti dobrému soupeři, mají tam vysoké a šikovné hráče s velmi tvrdou smečí a dobrým blokem. My zatím nemáme takovou koncentraci a sílu, na tom musíme ještě zapracovat. Musíme sbírat dál zkušenosti.”

Velmi vyrovnaný začátek utkání sledovali fanoušci obou týmů doma u svých obrazovek. Do sportovní haly Klimeška v Kutné Hoře sice fanoušci nemohli, i tak se domácí střídačka snažila vytvářet dobrou atmosféru. První větší náskok si vybojovali domácí hráči při podání svého kapitána Matěje Pastrňáka (18:13). Následně už domácí tým Nizozemce k ničemu nepustil a i díky stoprocentnímu Davidu Obdržálkovi na útoku si šli domácí pro první sadu. Tu nakonec po esu Matyáše Chromce Lvíčata také získala (25:15).

Čeští hráči pokračovali v dobrém výkonu i v druhé sadě. Soupeři ze země tulipánů se opět drželi zhruba do první třetiny setu, po bloku Davida Obdržálka za stavu 15:11 se již zdálo o vítězi druhého dějství rozhodnuto. Po krásné akci, kterou zakončil tvrdou smečí na jednoblok Tomáš Brichta, vedli Češi už o osm bodů (20:12). Na závěr setu zkoušeli ještě Nizozemci rozhodit domácí střídáním, ani to ale nemělo vliv na stejný bodový poměr jako v prvním setu – 25:15.

Hostujícímu týmu nepomohla ani změna libera, na které šel pro tento zápas včerejší smečař Elwin Oskam. Rovněž třetí sada totiž začala výborným českým servisem, který byl podpořen skvělým útokem. Českým hráčům vycházelo téměř vše, souhra s nahrávačem Adamem Vítámvás se stále zlepšovala. Třetí dějství bylo velmi jednoznačné a po rychlíku Lukáše Totha bylo rozhodnuto (25:12). Nejvíce bodů zaznamenali Matěj Pastrňák (13 bodů, 47 % na útoku, 3 bloky a 3 esa) a David Obdržálek (13 bodů, 77 % na útoku, 1 blok a 2 esa), za soupeře pak Saimen Hage (7 bodů, 38 % na útoku a 1 blok).

O přímém postupujícím na ME U17 2021 tak rozhodne zítřejší zápas Česká republika - Belgie, který od 17:00 můžete sledovat živě na Youtube.

 

Autor: Matouš Müller

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018