4.7.2021

Nejen talentovaný blokař, ale i člověk se srdcem na pravém místě

Na začátku uplynulé sezony byl Lukas Tóth u velkého úspěchu českého mládežnického volejbalu. Po zisku stříbrné medaile z mistrovství Evropy hráčů do 18 let obdržel za vzornou reprezentaci částku 10 000 Kč od města České Budějovice. Šestnáctiletý volejbalista část odměny věnoval na podporu hendikepované Adélky!

Lukas Tóth patří mezi největší talenty českobudějovického volejbalu. Jakožto hráč ročníku narození 2005 se probojoval na finální soupisku pro ME s o dva roky starší kategorií. Byl tak výrazně nejmladším členem týmu, který se podílel na velkém úspěchu českého volejbalu. Mladíci vybojovali v italské Lecce stříbrné medaile a kvalifikovali se na mistrovství světa.

Město České Budějovice se rozhodlo Lukase Tótha za reprezentaci odměnit jednou z vyšších částek – 10 000 Kč. Na svůj mladý věk udělal Tóth skvělé gesto a část z odměny se rozhodl věnovat na projekt ADRA běh pro Adélku, který Jihostroj podporuje. „Bylo to z hlavy mojí i rodičů. Rozhodli jsme se 3000 Kč z mojí první odměny věnovat někomu, kdo je opravdu potřebuje,“ vysvětluje šestnáctiletý mladík.

Stejně jako pro celou sportovní mládež, nebyla uplynulá sezona jednoduchá ani pro Lukase Tótha. „Když nám zakázali trénovat a hrát, byl jsem odkázaný na trénování doma. Posiloval jsem, chodil běhat. Dělal jsem všechno pro to, abych byl připravený, až zase budeme moct hrát. Balón mi už hodně chyběl,“ přiznává.

Trenéři Jihostroje i reprezentace posílali mladým volejbalistům plány, podle kterých mají v domácích podmínkách cvičit. „V rámci možností to celkem šlo. Pak jsem se stal součástí rozšířené soupisky A-týmu, která už normálně trénovala v hale pro případ, že se někdo ze základní soupisky Jihostroje zraní nebo bude třeba v karanténě. Až na to, že jsme nemohli hrát žádné zápasy a turnaje, bylo fajn, že jsme mohli aspoň trénovat,“ říká talentovaný blokař.

Jakožto hráč rozšířené soupisky se nakonec alespoň v jednom zápase podíval na střídačku A-týmu Jihostroje při extraligovém zápase. „Odtrénoval jsem asi tři tréninky a pak jsem jel na Odolku. Byla to pro mě velká změna, byl jsem nervózní. Přece jen najednou trénujete s hráči, které obdivujete a koukáte na ně jen v televizi,“ pochvaluje si Tóth.

Do budoucna by se rád stal pevnou součástí A-týmu. „Vím, že na sobě musím ještě pracovat a zlepšovat se, ale určitě je to můj cíl. Jihostroj teď bude mít mladé blokaře, což je dobré znamení i pro mě, pokud se bude více sázet na mladé hráče,“říká Lukas Tóth, jehož vzorem je srbský blokař Trentina Srećko Lisinac a také kapitán Jihostroje Radek Mach. „Hodně si cením toho, když mi při tréninku poradí.“

Lukas Tóth byl u dalšího úspěchu mládežnické reprezentace i letos v květnu. S kategorií U17 se díky úspěšnému představení v Kutné Hoře kvalifikovali na mistrovství Evropy do Albánie. „Měli jsme i trochu štěstí, protože Gruzínci do kvalifikace nemohli nastoupit kvůli nákaze koronavirem. Nizozemce jsme porazili 3:0 a s Belgií jsme potom 0:3 prohráli. Bylo znát, že na rozdíl od nás jim nechyběla zápasová praxe. Na postup nám tyto výsledky stačily,“ usmívá se českobudějovická blokařská naděje a jedna z opor reprezentace U17.

 

Autor: Matěj Mayer

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018