9.5.2021

Přímý postup na ME U17 Lvíčata nevybojovala, naděje však ještě žije

K veledůležitému utkání nastoupila dnes v Kutné Hoře naše Lvíčata proti Belgii. Ve hře byl přímý postup na evropský šampionát U17. Vstup do utkání našemu týmu sice vyšel, ale pak se ukázala síla belgického týmu, který dokráčel k vytoužené výhře a zajistil si účast na ME. Naši mladíci tak musí čekat na dohrání všech skupin a „modlit se“, že se vejdou mezi dva nejlepší týmy z druhých míst a na Evropu se také podívají.

Česká republika – Belgie 0:3 (25:27, 21:25, 20:25)

Rozhodčí: Horvath (HUN), Viktorini-Lisa (SVK)

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Vítámvás, Pastrňák, Bednařík, Brichta, Obdržálek, Toth, libero Tláskal. Střídali: Hager, Chromec, Joza, Černý

Belgie: Ponseele, K. Verwimp, Spiessens, de Vleeschhauwer, van Looveren, Lips, libero M. Verwimp. Střídal: Maerten

statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Matěj Pastrňák (kapitán ČR): „Dnes jsme prohráli po pokažené koncovce prvního setu, kde jsme vedli asi o pět bodů. Na podání přišel belgický kapitán, dal nějaké to eso, my jsme neodútočili. Ve druhém setu jsme byli trochu dole, ve třetím jsme se snažili ještě co nejvíce zabojovat, bohužel to ale nestačilo.”

Jiří Zach (trenér ČR): „Důležitý byl první set, kdy jsme neotočili za stavu 21:16 a de facto jsme soupeře posadili na koně, on byl pak o něco lepší. Lépe přijímal, dařilo se jim na útoku, my jsme byli naopak křečovití. Kdybychom vyhráli první sadu, tak pak by třeba byla šance...”

Kobe Verwimp (kapitán Belgie): „Úžasné! Neměli jsme nejlepší začátek, každý hráč ale přidal něco ze sebe, bojovali jsme jako tým. Nevzdali jsme se na konci prvního setu a to možná rozhodlo. Je to skvělé, moc se těšíme na mistrovství Evropy.”

Wim de Boeck (trenér Belgie): „Začátek byl těžký. Věděli jsme, že to bude vyrovnaný zápas, a také byl. Česko má dobrý tým, my jsme se ale dobře připravili. Důležitý byl první set – chytli jsme rytmus a zápas dotáhli do vítězství. Těšíme se na mistrovství Evropy, pro kluky to bude dobrá zkušenost. Jsem velmi spokojený.”

Zápas o přímý postup na mistrovství Evropy do 17 let začal velmi vyrovnaně. Po krásné technické ulívce domácího kapitána Matěje Pastrňák a jeho následných dvou blocích šli Češi poprvé do většího vedení (13:8). Domácí tým prokázal v řadě zákroků v poli svou obětavost a bojovnost a vedení Lvíčat narůstalo (18:11). Belgičané se ale nevzdávali, naopak na české straně se přidalo pár chyb a po esu belgického kapitána Kobe Verwimpa vedli svěřenci Jiřího Zacha jen o dva body (22:20). Belgičané se dokonce dostali k setbolům, oba ale vyhodili do zámezí. Po krásné akci, zakončenou belgickým Berrem van Looverenem, hosté otočili první sadu a vyhráli 25:27.

Belgičané pokračovali ve své kvalitní útočné hře i v druhém setu, domácí ale prohraný set alespoň ze začátku nerozhodil. Stejně jako v úvodní sadě jim ale dělal problém servis belgického kapitána
(10:14). Za stavu 13:17 došlo k dvojstřídání na české straně, ani to však nedokázalo zastavit rozjetý belgický tým. Ten si držel vysokou úroveň na příjmu, který byl základem pro kvalitní útok. Češi poprvé trochu zazlobili podáním za stavu 18:21 – eso Adama Vítámvás donutilo belgickou lavičku k oddechovému času. Po technické chybě domácích ale Belgičané vyhráli druhou sadu 21:25.

Třetí set čeští mladíci začali s poměrně nevýrazným výkonem a snažili se Belgii udolat spíše technickými údery, což se příliš nedařilo. Za stavu 6:8 se do hry dostal univerzál Filip Joza. Ani ten nedokázal odvrátit belgickou mašinu. Do koncovky šli hosté s vedením 17:20 a čeští hráči do 17 let stále nedokázali ubránit belgické útoky – příliš se nedařilo na síti ani v poli. První mečbol Belgie symbolicky proměnil jejich kapitán Kobe Verwimp, který výrazně přispěl k obratu v prvním setu a tak i celkovému vítězství a postupu na ME U17 do Albánie. Nejvíce bodů v utkání zaznamenal belgický Eliot de Vleeschhauwer (17 bodů a 50 % na útoku), za Čechy pak Matěj Pastrňák (12 bodů, 53 % na útoku a 2 bloky).

Přímý postup na mistrovství Evropy do 17 let v Albánii si tak zajistila Belgie, Česko bude muset ještě počkat na výsledky zbývajících čtyř kvalifikačních skupin. Kromě vítězů postupují totiž také dva nejlepší týmy z druhých míst.

Nakonec se lvíčata na ME podívají. Postupují jako druhé nejlepší družstvo z druhých z míst v kvalifikačních skupinách !!!

Autor: Matouš Müller

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018