28.8.2014

David Janků: Když bychom bojovali o medaile, byl by to obrovský úspěch

logoJen pár desítek hodin dělí dvanáct nejlepších evropských juniorských reprezentací od úvodního podání
volejbalového šampionátu, který se uskuteční v České republice a na Slovensku. Start vyhlíží také kapitán českého národního týmu David Janků. Čekání mu však už v pátek skončí, jeho tým vyzve Rumunsko. A kvalitní hrou v obraně by si mladíci rádi zajistili úspěšný vstup do turnaje.

Davide, když se ještě ohlédnete za poslední sezónou ve svém klubu, jste s ní spokojen?

V juniorech se nám podařilo vyhrát titul a to je skvělý úspěch. Navíc jsem si zahrál i extraligu za Brno, takže z mého pohledu to musím považovat za velmi vydařenou sezónu.

Už delší dobu se teď ale připravujete s reprezentací. Jaká je v týmu před mistrovstvím Evropy atmosféra?

To je pravda, už jsme tu docela dlouho. A taky už si občas lezeme na nervy. (směje se) Ale to k tomu patří. Musím říct, že parta je zde opravdu výborná. (usmívá se)

Na Memoriálu Česnokova jste skončili druzí, což pro vás musí být potěšující výsledek před nadcházejícím šampionátem. V konkurenci světových týmů jste se po výhrách nad Čínou a Polskem museli sklonit pouze před domácími Rusy.

My jsme na tento turnaj odlétali jako outsideři, tudíž jsme ani neměli co ztratit. Nakonec se nám ale podařilo předvést hodně dobré výkony. Řekl bych, že svou hrou jsme překvapili nejen soupeře, ale také sami sebe.

Rusové jsou vlastně jediným týmem, který byl v přípravě nad vaše síly. Jaké jsou ruské zbraně?

Mají velmi vyrovnaný tým a jsou hlavně volejbalově vyspělejší než ostatní reprezentace. A do problémů dostávají soupeře i svou výškou, s tím se jen těžko někdo srovnává.

Jaká jsou naopak největší pozitiva u vás?

Naše hra se zakládá především na servisu a obraně, na níž chce hodně stavět náš trenér. To by měl být náš klíč k úspěchu.

Základní skupina mistrovství Evropy v Brně nabídne souboje s Rumuny, Slovinci, Belgičany, Turky a Poláky. Kde hledat nejsilnější stránky hry jednotlivých týmů?

Například Poláci skoro vůbec nekazí! S nimi to bude obtížný zápas. U ostatních týmů zatím nelze mluvit, síly s nimi změříme teprve až na šampionátu. Určitě se na ně ale dobře připravíme!

Kdo by měl být ve vaší skupině největším favoritem?

Jednoznačně Polsko. Je papírově nejsilnější a podle toho bude mít ambice. Překvapit však může každý, kdo se probojoval na tohle mistrovství.

Jak vypadá pár dní před startem šampionátu vaše příprava? Připravujete se už i na jednotlivé soupeře?

Teď máme každý den dva tréninky. Víceméně jsou zaměřené na to, abychom se co nejvíce sehráli. Občas máme tréninkový plán proložený i posilovnou. Na Rumunsko, se kterým hrajeme už v pátek, se připravujeme s pomocí našeho statistika Petra Sezemského. Ten nám vždy připravuje videa s hrou jednotlivých protivníků.

Co budete považovat jako kapitán za úspěch na mistrovství?

Jasným cílem pro evropský šampionát je postup ze základní skupiny. Dál se uvidí. Když bychom postoupili do semifinále a bojovali o medaile, byl by to skvělý úspěch.

Čím byste fanoušky nalákal do ochozů v Brně?

Rozhodně se mohou přijít podívat na nejkvalitnější juniorský volejbal v celé Evropě. A za nás chci říct, že se budeme snažit bavit a zároveň nezklamat všechny příznivce, kteří si najdou cestu do haly nás podpořit. Jestli chceme uspět, budeme je potřebovat.

 

Autor: Lukáš Dvořák

(13872)

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018