31.12.2012

Kadeti ČR obsadili na turnaji MEVZA 2012 v slovinském Mariboru čtvrté místo

Termín srazu: 26. – 29. 12. 2012

Místo: Maribor (SLO)

logo

Hráči:

Pražák Jan, Rychecký Adam, Licek Martin /Brno/
Motyčka Jakub/Zlín/
Hrdý Jan, Galabov Jan, Džavoronok Donovan, Hadrava Michael /ČZU Praha/
Tibitanzl Martin /Č. Budějovice/
Bláha Miroslav /Velké Meziříčí/
Hora Petr /Hradec Králové/
Šmídl Matěj /Ostrava/

Nabitý program kadetů ČR ´95/96, kteří se připravují na brněnskou kvalifikaci ME 2013, pokračoval tradičním turnajem středoevropských států pod hlavičkou MEVZA. Turnajem jsme navázali na soustředění v Radotíně, kde jsme trénovali od 20. do 23. prosince 2012.
Na posledním tréninku v Radotíně si podvrtnul kotník kapitán Pavelka, takže jsme dvanáctku nominovaných doplnili Michaelem Hadravou.

Z Prahy jsme vyjížděli ráno 26. 12., společně s dívkami a ještě téhož dne odpoledne jsme dorazili do Mariboru, kde nás čekal ve večerních hodinách trénink.
Turnaje se zúčastnily týmy Slovinska, České Republiky, Maďarska, Slovenska, Chorvatska a jako host tým Izraele.

27.12. Česká republika – Maďarsko 2:1 (22,15,-18)

Dobrý vstup do turnaje. První dva sety jsme hráli výborně. Tlačili jsme soupeře podáním, dobře jsme bránili a proměňovali bodové situace. Po druhém vyhraném setu jsme trochu ležérně vstoupili do třetího. V první polovině setu jsme několikrát zaváháním neproměnili možnosti bodovat po dobré obraně, dostali jsme nějaké eso a odešel nám servis, do té doby nejlepší zbraň. Zbytečně ztracený třetí set, jelikož se hrálo systémem na tři hrané sety a každý set znamenal bod do tabulky.

27.12. Česká republika – Slovensko 0:3 (-22,-16,-22)

Do utkání vstoupila obě družstva dost nervózně. Celkově se střídaly chyby na obou stranách. Hodně zkažených podání a docela dost chyb v útoku. Do koncovky se šlo za vyrovnaného stavu, kdy jsme udělali o chybu více a prohráli první set. Druhý set nám utekl hned na začátku, a i když jsme se dvakrát soupeři ve skóre přiblížili na dostřel, v koncovce nám opět hodně utekl, zejména kvůli našim chybám. Třetí set byl, stejně jako první, od začátku do konce vyrovnaný. Rozdíl byl v tom, že se již chyby vyskytovaly minimálně a hrál se dobrý volejbal na obou stranách. Štěstíčko se ale opět nepřiklonilo na naši stranu. Výsledek 3:0 je pro nás krutý a opticky nevypovídá dění na hřišti a kvalitám obou celků, ale štěstí přeje připraveným a my mu nešli úplně naproti. Zbytečné chyby nás srážely na kolena v průběhu celého zápasu.

28.12. Česká republika – Chorvatsko 1:2 (-23,17,-22)

Pro nás asi největší zklamání turnaje. Na soupeře jsme si věřili a měli ho přehrát. V průběhu celého zápasu jsme byli lepší volejbalově a vždy i nahoře ve skóre. První set rozhodl zřejmě námi školácky nepotrestaný špatný příjem Chorvatů za stavu 22:20 pro nás. Druhý set byl jednoznačný v náš prospěch a ve třetím setu jsme zase nepochopitelně „dotáhli“ do koncovky, kterou jsme nezvládli zejména na příjmu a následně útoku. Dlouhodobá nemoc našeho týmu, kterou je nevyrovnanost výkonů se nám několikrát v zápase nemilosrdně vymstila. Z našeho pohledu ztracené dva body do tabulky turnaje.

28.12. Česká republika – Slovinsko 0:3 (19,18,29)

Utkání s jednoznačně nejlepším a nejkomplexnějším týmem turnaje. Dva sety musíme objektivně hodnotit jako zasloužené. Slovinci hráli opravdu dobře, vůbec nechybovali. My jsme nehráli špatně, hodně jsme i bojovali, ale soupeř nám nijak nepomohl a pomalu ale jistě nám po bodech odskakoval. Ve třetím setu se hrál skvělý volejbal, který přilákal zvědavce i z ostatních kurtů. Koncovku pro škodu volejbalu nerozhodla žádná volejbalová akce, ale špatné rozhodnutí maďarské rozhodčí, která nám moc „nepomohla“ již v zápase s Chorvaty.

29.12. Česká republika – Izrael 2:1 (21,-22,20)

Utkání se hrálo již od 9:00 hodin, což se trochu projevilo na jeho průběhu. Celkově takový ospalý výkon. První set jsme si pohlídali. Ve druhém setu jsme hned v úvodu selhali na přihrávce, takže nám soupeř odskočil na rozdíl 7 bodů. V průběhu celého setu jsme následně rozdíl smazávali. V koncovce jsme se dotáhli na soupeře, ale jak se v Mariboru stalo pravidlem, nedokázali jsme pro sebe koncovku urvat. Soupeř ubránil občas i s obrovskou porcí štěstí několik balónů a zaslouženě vybojoval druhý set. Ve třetím setu jsme opět vedli a zápas dotáhli k vítěznému konci.

Konečné pořadí:

1. Slovinsko
2. Slovensko
3. Chorvatsko
4. Česká republika
5. Maďarsko
6. Israel

Závěrečné hodnocení:

Výsledkově se nám turnaj nevydařil. Místo našich 5 bodů v tabulce jsme jich reálně mohli mít dvojnásobek. K tomu nám chybělo trochu sportovního štěstí a míň výkyvů ve hře.
Co se týká soupeřů tak lze vyzdvihnout tým Slovinska, který byl skutečně kvalitnější než ostatní. Totéž lze říct z opačného pohledu o týmu Izraele. Mezi dalšími týmy nejsou veliké rozdíly.

Co se týká somatotypu a zvládání herních činností, tak si dovoluji říct, že působíme z ostatních týmů nejlépe. Nemáme v týmu tak výraznou individualitu (vůdce, bojovníka) jako ostatní a vzhledem k nízkému věku našich hráčů nám chybí trochu té zkušenosti.
Z pohledu volejbalové perspektivy jsme se jevili rozhodně dobře.

Nejúspěšnějším z našich hráčů co se týká bodů, byl celkově druhý Džavoronok (roč. ´97) s 60 body, a na čtvrtém místě mu sekundoval Galabov (roč. ´96) s 56 body, kterému nevyšlo první utkání podle jeho představ. Krajní smečaři tedy nejúspěšnější z našeho týmu.

Na postu diagonálního hráče se střídali Šmídl (roč. ´97, ten si zkusil i variantu na bloku, kdybychom potřebovali zvednout výškový průměr) s Rycheckým, kteří oba zahráli svůj standard.

Na nahrávce se střídali Hrdý (roč. ´96) s Lickem. Dobře se doplňovali a oba dali hře něco ze svého umění. Hrdý přesnost a Licek zkušenost a bojovnost.

Na turnaji nám moc „nepomohli“ naši blokaři, což bylo i naším velkým hendikepem. Pokud chceme být úspěšní, tak musí být naši středoví hráči víc produktivní. Na útoku se moc neprosazovali, nahrávači jim přestávali věřit a občas jsme díky tomu sklouzávali ke stereotypní hře po kůlech. Na obraně to taky zrovna od našich středáků nebyla žádná smršť poklic, takže celkově jim turnaj moc nevyšel.

Dnes se přesouváme již do Brna, kde strávíme společně poslední den roku.
Zítra večer hrajeme přátelské utkání s Němci a 3. ledna již první utkání kvalifikace se silným týmem Francie. Kvalifikační los nám přinesl samé těžké protivníky. Naší výhodou může být domácí prostředí a také to, že nejdeme do kvalifikace jako favorité. Musíme se prát o každý bod a zajíce budeme počítat po honu. Chceme dobře reprezentovat český volejbal a věříme, že nám budete držet palce.

Přeji všem příznivcům volejbalu hodně zdraví a úspěchů do nového roku!!!

 

Tomáš Pomr Manažer RD kadetů 95

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018