19.6.2019

Trenér Jan Svoboda vidí těžký los na MS U21 jako motivaci v přípravě

Před rokem odjížděl Honza Svoboda v roli hlavního trenéra na svoji první vrcholnou mládežnickou akci, ME U20. A rovnou s generací (99/00), která rok předtím přivezla z Maďarska titul mistrů Evropy v kategorii kadetů. Přestože kvalifikacemi neprošli tito borci úplně lehce, v Holandsku se jim dařilo, kdy až ve finále těsně podlehli Rusům 2:3. Za necelý měsíc čeká tuto partu poslední mládežnický šampionát. Mistrovství světa U21 v jim známém Bahrajnu (MS U19 2017 – 7. místo) uzavře jednu kapitolu týmu, který nám poslední roky vozil z vrcholných akcí medaile. Jak vidí přípravu, los MS a celkově, kam se tento tým posunul, nám přiblížil právě trenér Jan Svoboda?

Honzo, ještě vrátím k loňskému roku, kdy před ME jsi mi říkal, že dostat kluky na přípravu je těžké, protože většina z nich hraje již mužskou extraligu a na přípravu je pak hodně málo času. Letos to asi jednoduší nebylo?

Určitě ne, pouštět kluky na reprezentační srazy během klubové sezóny, tam není ze strany klubů vůle. Tak jsem po loňských zkušenostech udělal jednoznačné rozhodnutí, že se sejdeme až skončí extraliga. Takže během roku jsme se nesešli a začali přípravu až nyní.

To jsem si všiml, že jste vyrazili do Tater. Není úplně obvyklé, že by reprezentační srazy začínaly fyzičkou v horách?

Nevím, jestli to je nebo není obvyklé, ale věděl jsem, že musíme fyzičkou začít a podařilo se nám s Jirkou Zachem a jeho lvíčaty zorganizovat toto soustředění v Tatrách a jsem přesvědčen, že to pomohlo obou týmům, já osobně jsem spokojen.

Co bys nám řekl k týmu. Kluci si odehráli hodně zápasů v extralize, ale i v evropských pohárech. Vidíš změnu v chování nebo i ve hře?

Jasně, vidím obojí, jak posun ve volejbale, tak i posun v lidské rovině, potažmo ve vyzrálosti. Je hodně znát, že kluci mají za sebou již dva roky v mužích a pomalu dospěli. Přechod do mužů v sedmnácti, osmnácti letech je obrovská rána a někteří to ani neustojí. Ale u kluků vidím, že je to spíš vyburcovalo, pochopili, že je potřeba dělat i něco navíc, že to jednoduše samo nepůjde, i když z mládežnických šampionátů vozili medaile. Sami si řeknou o individuální trénink, když cítí, že jim něco nejde, před tréninkem už dbají na kvalitní rozcvičku a po tréninku na protažení a rehabilitaci. Do toho jsme je dřív museli „dokopat“, ale znáš to, my jsme nebyli jiní (smích).

Kádr máš stejný jako loni nebo jsi udělal nějaké změny?

V širší nominaci jsme žádné změny nedělali. V užší vlastně taky ne, jediný nový hráč, který tady je Matyáš Ježek ze Lvů Praha.

Dost se spekulovalo, zda si nevezmeš na post nahrávače Matyáše Džavoronoka?

Ne, ne, neuvažoval jsem o tom ani chvilku. Hlavně by to nedávalo logiku, když nám funguje pyramida dolů, abych ostatním trenérům zasahoval do družstva. Kadeti mají také MS chvilku po nás, a jak říkám, nebylo by dobré do přípravy jednotlivých družstev takto zasahovat.

Vlastně toto družstvo by mělo být „zásobárnou“ pro seniorskou reprezentaci. Letos měl Michal Nekola dost zranění před GEL, nevolal ti, že by ti někoho vzal?

Jasně, že spolu mluvíme a voláme si. Moje role u ČVS je připravit kluky na přechod do seniorského „nároďáku“, ale že by mi někoho vzal, to ne (úsměv). Naše nominace vyšla tak, že měl k dispozici od nás na nahrávce Jirku Srba a možná zájem o blokaře Poláka, ale ten musel dodělat školu, takže nakonec přípravu absolvuje s námi. Někteří kluci (6 hráčů) již loni byli se seniorským týmem na několika soustředěních a odehráli zápasy s Tuniskem. Máš pravdu, že časem by se měli v seniorském družstvu ukázat, ale letos se soustředíme na MS.

Co bys nám řekl k nadcházejícímu MS. Asi jste dostali nejhorší los, co jste mohli?

No, co k tomu říci, je to skupina „smrti“, ale s tím se nedá nic dělat. Máme tam dva finalisty z předloňského MS kadetů.  Ale nepropadli jsme žádné panice, spíš cítím, že to tým vyburcovalo ještě k preciznější práci. Na konci tréninků si přidáme pár bloků na Írán a pár servisů na Rusy, takže spíš nás ten los vyprovokoval ještě k většímu úsilí a tak to cítím i z celého týmu.

Co vás ještě čeká do odletu na MS?

Zbytek přípravy již strávíme zde na Kladně. Tento týden absolvujeme tři přípravná utkání v Polsku (také účastník MS). Potom se vracíme na Kladno, kde sehrajeme 2 – 3 přáteláky s naším univerzitním týmem, který se chystá na Univerziádu v Itálii, pravděpodobně sehrajeme přátelák s mužským týmem Maroka a pak těsně před odletem by nás měli prověřit Brazilci, kteří jsou také účastníkem MS. Tak snad vše dopadne, jak máme naplánováno.

Kde budete hrát zmiňovaná přátelská utkání, kdyby někdo chtěl tuto generaci ještě vidět „live“?

S vysokoškoláky budeme hrát ve Svitavách a zbytek bude přímo na Kladně nebo někde v okolí, ještě se detaily zápasů dodělávají.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018