19.7.2021

Sice dvě bramborová umístění kadetek v Pule, ale hlavně cenné zkušenosti

Turnaj Global Challenge 2021 v chorvatské Pule přinesl mezinárodní herní konfrontaci pro dva týmy a 18 hráček české kadetské reprezentace 2004/05.

Naše družstvo kadetek se po dvou dnech odpočinku po turnaji MEVZA (2. místo) sešlo ve středu odpoledne 7. července ke čtyřdenní přípravě v areálu Sokola Dobřichovice před závěrem letní přípravy. Tou byl mezinárodní turnaj Global Challenge v chorvatské Pule pro dvě věkové kategorie U18 a U23. Naše reprezentační družstvo 04/05 bylo rozděleno na dvě reprezentační skupiny - silnější do U23, i přes možnost proher, a druhá do své věkové kategorie.

V Dobřichovicích jsme měli na programu úvodní 120minutový volejbalový trénink od 18 – 20 hodin. V rámci tohoto čtyřdenního bloku jsme absolvovali čtyři volejbalové tréninky a jeden kondiční – těžká posilovna a transformace - ve Fitness Olympia Všenory a čtyři vítězné přípravné zápasy s US týmy BIP SE – výběr hráček Florida, Virginie, Georgia. Přípravné zápasy proběhly v sokolovně Sokola Dobřichovice v odpoledních časech, hrány byly na tři hrané sety, naše hráčky už byly rozděleny na dva týmy připravující se na turnaj v Pule.

V neděli 11. července následoval přesun autobusem nejdříve do Mikulova – antigení testy – a poté do Mariboru. V ponděli 12. července se družstvo dopoledne přesunulo do chorvatské Puly, dějiště 16. ročníku turnaje Global Challenge, nejdříve na hotelu Pula, kde proběhlo další antigenní testování našich hráček (hráčky US týmů včetně trenérů a doprovodu už mají za sebou očkování dvěma dávkami). Odpolední kondiční trénink byl pro všech 18 hráček - 60 minut na venkovním hřišti u hotelu (17 - 18 hodin). Večer se naše týmy zúčastnily na oficiálním zahájení turnaje v centru na náměstí města Puly. Dva turnaje (9 týmů v každé kategorii) pro dvě kategorie U23 a U18 se hrály ve sportovní hale na dvou kurtech, cca 5 minut chůzí od hotelu Pula.

Náš tým U23 se první hrací den v úterý 13. července ve čtyřčlenné skupině utkal od 11.30 se spolufavoritem turnaje výběrem BIP USA, které v turnaji koučoval 77letý Mick Haley (hlavní trenér USA žen v letech 1997 - 2000, 4. místo na LOH v Sydney), který ve svých 34 univerzitních sezónách má na svém kontě 957 vítězných zápasů!

ČR – BIP USA 1:2 (-23, -16, 25)

Sestava ČR: Pelikánová, Kelnárová, Žáková, Brancuská, Dvořáková, Jedličková, libero Mitáčová. Střídaly: Výtisková, Bohuslavová

Bojovný zápas a adaptace našeho týmu na agresívní styl soupeřek, nezvládli jsme vyrovnanou koncovku prvního setu a v druhém setu byly soupeřky lepší ve všech činnostech. Třetí opět vyrovnaný set náš tým zvládl bojovnou koncovku!

Odpolední program nám přinesl od 16.00 zápas s favoritem turnaje, ženskou reprezentací Izraele.

ČR – Izrael 1:2 (-19, -17, 23)

Sestava: Pelikánová, Kelnárová, Žáková, Brancuská, Dvořáková, Jedličková, libero Mitáčová. Střídaly: Výtisková, Bohuslavová

Obdobný průběh jako první zápas, naše hráčky se v prvním i třetím setu vyrovnaly s agresivním útokem soupeřek – především diagonální hráčky Poliny Malik. Ve třetím setu se snažila trenérka Izraele Logan Tom (smečařka stříbrných USA volejbalistek na MS 2002 a OH 2008, 2012) v úvodu setu dát šanci dalším hráčkám, ale vzhledem k našemu zlepšenému výkonu vrátila do hry základní sestavu, přesto naše hráčky zvládly na tomto turnaji druhou těžkou koncovku! Pochvala za úsilí a kvalitu naší hry!

Druhý hrací den jsme ve středu 14. července od 16 hodin sehráli utkání o 3. místo ve skupině s týmem Golden State. Dopoledne jsme opět na venkovním hřišti u hotelu zařadili 45minutovou kondiční jednotku – expandery, vícekloubové cviky, v podstatě mobilita a tonizace.

ČR – Golden State 3:0 (19, 14, 19)

Sestava: Pelikánová, Kelnárová, Žáková, Brancuská, Dvořáková, Jedličková, libero Mitáčová. Střídaly: Výtisková, Bohuslavová

Po kvalitním výkonu všech našich hráček jsme vyhráli jednoznačně 3:0 a vybojovali v těžké skupině 3. místo se ziskem 5 bodů a sety 5:4. Vzhledem k výsledkům z druhé skupiny – vítězství žen Mariboru před kadetkami Maďarska bylo jasné, že nás příští den čeká opět po 12 dnech zápas s Maďarskem!

Třetí hrací den čtvrtek 15. července přinesl našemu výběru U23 dva velmi těžké zápasy: Od 10.00 zápas s reprezentací kadetek 04/05 Maďarska rozhodoval o tom, jestli si vybojujeme možnost hrát mezi čtyřmi nejlepšími týmy turnaje. Maďarský tým jsme před 12 dny na MEVZE v Mariboru porazili 2:1. Nyní oba týmy čekal klasický volejbalový zápas na tři vítězné sety.

ČR – Maďarsko 3:1 (23, 19, -14, 19)

Sestava: Pelikánová, Kelnárová, Žáková, Brancuská, Dvořáková, Jedličková, libero Mitáčová. Střídaly: Výtisková, Bohuslavová

Během 12 dnů se nám podařilo i podruhé porazit kadetky Maďarska. Zvládli jsme těžkou koncovku prvního setu a v druhém setu jsme byli lepším týmem. Ve třetím setu přišel náš výpadek jak na přihrávce, tak v útoku. Zlepšený výkon ve čtvrtém setu znamenal naše vítězství a zasloužený postup do semifinále turnaje.

Podobně jako v přecházejících zápasech se podařilo rozložit zápasové zatížení mezi tři přihrávající smečařky - Kelnárovou, Dvořákovou a Bohuslavovou, ty prokázaly odolnost na přihrávce. Kvalitním útokem – důrazným a variabilním, pak naše hráčky soupeřily úspěšně s obranou soupeřek. V zápase s Maďarskem se nám podařilo dostat kvalitním servisem pod tlak přihrávající smečařky soupeře, především v koncovkách druhého a čtvrtého setu.

15. červenec přinesl od 18 hodin semifinálový zápas -  očekávaný opakovaný souboj s Izraelem.

ČR – Izrael 2:3 (-18, -22, 19, 22, -12)

Sestava: Pelikánová, Bohuslavová, Žáková, Brancuská, Dvořáková, Jedličková, libero Mitáčová. Střídaly: Výtisková, Kelnárová

Nejdramatičtější zápas celého U23 turnaje. Favorizovaný izraelský tým útočil minimálně středem sítě. Vše se odvíjelo u Izraele od výkonu diagonální hráčky Poliny Malik (MVP turnaje) a náš tým se v zápase postupně zlepšoval. Už koncovka druhého setu ukázala, že máme šanci zápas zdramatizovat a ve třetím a čtvrtém setu jsme byli lepším týmem na palubovce. Družstvu v této chvíli pomohla střídající Eliška Výtisková. Tuto výhodu jsme si přenesli do úvodu zkrácené páté sady – naše vedení 4:1! Zkušené hráčky soupeře však v rozhodujících momentech pátého setu vyrobily méně nevynucených chyb. Přesto našemu týmu patří pochvala za vrácení se do zápasu. Zápas 50 na 50 proti seniorské reprezentaci Izraele se počítá!

Poslední hrací den v pátek 16. července se náš výběr utkal od 12.30 o 3. místo s týmem žen Mariboru. Opět naše družstvo čekol souboj se zkušenějšími a staršími hráčkami soupeře.

ČR – Maribor 1:2 (- 16, 24, -12)

Sestava: Pelikánová, Kelnárová, Žáková, Brancuská, Dvořáková, Jedličková, libero Mitáčová. Střídaly: Výtisková, Bohuslavová

Zkušené soupeřky v prvním setu výborně útočily – kvalitní útok z jedné nohy od blokařky na B1 i diagonální hráčky. Našemu týmu se nedařilo na servisu a také násobil chyby v útoku. Soupeř i v druhém setu vedl 11:5 a 20:15, přesto jsme se zlepšeným týmovým výkonem dostali do vyrovnané koncovky a zasloužení v ní zvítězili 26:24.  Ve třetím zkráceném setu se oba týmy střídaly do stavu 10:9 pro náš tým ve vedení. Koncovku lépe zvládly hráčky Mariboru, ale chorvatský rozhodčí v rozhodujícím setu vyrobil dvě velké chyby ve prospěch slovinského týmu, tu druhou právě za stavu 10:9 v náš neprospěch (útok soupeřek vedený do autu odpískal s naší tečí – mohli jsme být ve vedení 11:9 – „to by bylo sakra veselejší“).  Přesto výkon našeho týmu se od poloviny druhého setu výrazně zlepšil a hráčky „bramboru“ podobně jako prohraný souboj s Izraelem obrečely.

Náš tým si zaslouží pochvalu za kvalitní výkony v celém turnaji a bojovnost ve všech zápasech turnaje. Tým vedla trenérská dvojice Luboš Bednář/Stanislav Mitáč. Poděkování našim fanouškům, rodičům za podporu a fandění našemu týmu.

Ve finálovém zápase hraném od porazila ženská reprezentace Izraele americký výběr BIP 3:1. Po finálovém zápase proběhlo v hale velmi pěkné zakončení obou turnajů. Vyhlášení týmových výsledků obou kategorií, nejlepších hráček jednotlivých týmů a vyhlášení MVP turnaje. Nejlepší hráčkou našeho družstva byla vyhlášena Viki Dvořáková.

Konečné pořadí Global Challenge U23:

  1. Izrael
  2. BIP USA
  3. Maribor
  4. RD 04 Česká republika
  5. RD 04 Maďarsko

Turnaj Global Challenge v kategprii U18 odehrál český tým v této sestavě:

  • nahrávačky - Abendroth Bára, Fabikovičová Andrea 
  • libero - Píchalová Andrea
  •  blokařky - Panchartek Anna, Vejvodová Anna
  • smečařky - Bauerová Aneta, Marešová Simona, Stará Tereza
  • univerzálka - Filipová Barbora

Jedním z hlavních cílů turnaje, bylo dát herní příležitost i hráčkám širšího výběru věkové kategorie 2004/2005. Pro několik hráček to byla jedna z prvních konfrontací s mezinárodním volejbalem. Věříme, že pro každou hráčku to byly cenné zkušenosti. Dostali jsme plno odpovědí na otázky ohledně naší hry obecně a samozřejmě o kvalitě aktuálních dovedností jednotlivých hráček, kondiční a psychické připravenosti.

Hlavně v posledních dvou zápasech turnaje (semifinále a zápas o 3. místo) nás soupeři prověřili. V těchto zápasech o medailové umístění jsme hernímu tlaku soupeře až na pár úseků v jednotlivých setech nedokázali vzdorovat. Doufáme, že pro hráčky to bude silná motivace do další práce v klubu, následně v podzimních reprezentačních srazech při zápasech s družstvy 1. ligy žen.                                                                                    

Výsledky české reprezentace v kategorii U18:

  • ČR – VALSA Volley (ITA) 3:0
  • ČR – OK PULA (CRO) 3:0
  • ČR – KA ULUKOA Hawaii (USA) 2:1
  • čtvrtfinále: ČR – Emilia Volley 3:0
  • semifinále: ČR – Maribor 1:3
  • o 3. místo: ČRMaďarsko 0:2

Konečné pořadí Global Challenge U18:

  1. Maribor (SLO)
  2. KA ULUOKA Hawaii (USA)
  3. RD 04/05 Maďarsko 
  4. RD 04/05 Česká republika
  5. OK Pula (CRO)
  6. Team BIP SE (USA)
  7. Emilia Volley (ITA)
  8. Vals Volley (ITA)
  9. Team BIP West side (USA)

Veškeré informace o turnaji Global Challenge Pula zde

Letní blok přinesl našemu týmu přípravu od 6. května převážně v Mikulově a odehráli jsme 21 mezinárodních (mezistátních) utkání s týmy z Evropy a výběry USA! Podrobnější hodnocení letní přípravy bude následovat v samostatném článku.

 

Autoři: Luboš Bednář – trenér U23, Jakub Brečka – trenér U18

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018