20.7.2022

Na favorizované Srbsko český tým recept nenašel a ze skupiny ME U17 nepostoupí

České kadetky nestačily na evropském šampionátu U17 2022 na dalšího soupeře. Proti srbským favoritkám neuhrály ani set a definitivně se připravily o postup ze skupiny. Ve čtvrtek čeká české reprezentantky poslední utkání před domácím publikem, v 18:30 se v Hradci Králové utkají s Bulharskem.

Srbsko – Česká republika 3:0 (25:18, 25:13, 25:14)

Rozhodčí: Gonzales Tobares (ESP), Aghayev (AZE)

Počet diváků: 600

Sestavy:

Srbsko: Kričković, Mihaljović, D. Stanojević, Vidačić, Danilović, Antić, libero Ružić. Střídaly: Miljević, M. Stanojević

Česká republika: Valentová, Fabikovičová,Průšová, Jasečková, Bažó, Formánková, Průšová, libera Kuldanová, Brunclíková. Střídaly: Pragerová, Zapletalová, Pokorná, Chládková, Beranová, Páv

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Petr Klár (trenér ČR): „Viděli jsme v podání srbského družstva úplně jiný level volejbalu, útoky středem, byly lepší na servisu, prakticky byly lepší ve všem. My musíme sportovně uznat, že na tohle evropské družstvo prostě nemáme. My jsme spolu 80 dní v roce, ostatní soupeřky mají nějakou společnou přípravu mládeže a trénují 220, 230 dní v roce, to je ten hlavní rozdíl. Ve všech dívčích mládežnických kategoriích prostě zaostáváme. Zítra chceme jednoznačně vyhrát, nechceme odsud odjet bez vítězství.“

Martina Pokorná (univerzálka ČR): „My jsme se snažily, věděly jsme, že soupeř je těžký, ale chtěly jsme to strašně moc vyhrát. Bohužel se to nepodařilo, ale daly jsme do toho všechno. Srbky dobře podávaly, dneska nám to nějak nesedlo. Zítra máme jediný cíl, opřít se do zápasu a vyhrát.“

Mirjana Musulin (trenérka Srbska): „Byl to pro nás důležitý zápas, protože teď už máme jisté semifinále. Hrály jsme velmi dobře, měly jsme zápas od začátku do konce pod kontrolou. Každý tým na turnaji je výborný, možná jsou mezi námi rozdíly v motivaci nebo emocích. Každopádně, tohle byl náš nejlepší výkon na turnaji.“

Srbské favoritky vstoupily do zápasu suverénně a rychle si vypracovaly vedení 6:2. České volejbalistky předváděly bojovný výkon, ale soupeřky ukazovaly svou kvalitu jak na podání, tak na příjmu a zvýšily vedení na 12:6. Trenér Petr Klár reagoval time outem, po kterém sice české kadetky dokázaly získat dva body, ale Srbky ze své hry nepolevily a s přehledem si udržovaly pohodlný náskok. Srbské volejbalistky, které na turnaji ještě neprohrály, vyhrály první set bez větších problémů poměrem 25:18.

Souboj prvního a posledního týmu skupiny I byl jednoznačný i v druhém setu. Srbky byly dominantní už od prvních výměn, vedly 4:0 a domácí hráčky se dokázaly přiblížit jen na dvoubodový rozdíl. Český trenér míchal sestavou, do hry se tak zapojily i Pragerová, Pokorná a Chládková, přesto ale soupeřky dál tvrdě útočily a poměrně jednoduše zvyšovaly své vedení. Srbské volejbalistky nevytvářely chyby a sebevědomě si šly za vítězstvím i v druhém setu.

Začátek třetího setu vyšel lépe českým hráčkám, po podání Caroline Formánkové a špatné domluvě srbských hráček, vedly 2:0. Srbky ale vytáhly skvělou smeč a také výborný servis, ze kterého získávaly přímé body v průběhu celého zápasu, a bylo srovnáno na 2:2. Pak Srbsko odskočilo na rozdíl dvou bodů. Češkám se ale dařilo nepustit soupeřky do výraznějšího vedení, několikrát se jim podařilo stáhnout i na ztrátu jen jediného míče, ale srovnat se jim nepovedlo. Po dvou nepovedených blocích na české straně, se Srbky vůbec poprvé ve třetí sadě dostaly do čtyřbodového vedení. Podání Vidačićové byly pro domácí hráčky konečné, soupeřky navyšovaly vedení a ovládly i třetí set.

Skupina I – Hradec Králové:

  • Bulharsko – Německo 0:3 (23:25, 18:25, 22:25)
  • Chorvatsko – Nizozemsko 1:3 (22:25, 25:15, 19:25, 20:25)

 

Autor: Zuzana Kézrová 

 

Po dnu volna pokračoval evropský šampionát kadetek 2022 zápasovým programem 4. kola základní skupiny i v Národním sportovním centru Prostějov. A už šlo do tuhého, neboť se mohlo rozhodovat o postupujících do semifinále i do bojů o 5. až 8. místo.

Potenciální medaile visela ve vzduchu hned při úvodním střetnutí mezi favoritkami z Itálie a dosud výborně hrajícím Slovinskem. Italky do utkání vletěly jako vítr (10:3), pak měly problémy (14:15), ale ukázkově zvládly koncovku na 25:20. A následně měly pod kontrolou celou druhou sadu, byť v závěru těsně 25:22. Ve třetí části naprosto dominovaly zlepšené Slovinky, načež se družstvo z Apeninského poloostrova tažené Adigwe (15 bodů) vrátilo k předchozímu kvalitnímu výkonu a vydřelo vítězství 3:1.

„Věděli jsme, že nás čeká velice těžký zápas proti silnému soupeři se špičkovými smečařkami, které potřebujeme ubránit. Holky mi udělaly radost, jak koncentrovaně začaly, skvělý výkon držely první dva sety. A po hodně špatném třetím setu se ve čtvrtém dokázaly vrátit na top úroveň volejbalu. Jsme šťastní, že se nám podařilo zahrát podle našich představ a zvládnout za tři body tohle velmi důležité utkání,“ smál se spokojený trenér italského týmu Michele Fanni.

O šanci prodloužit své účinkování na vrcholném turnaji v ČR si to rozdaly Finky s Maďarkami, zatím výsledkově nejhorší kolektivy skupiny II. Naprostou většinu duelu měl navrch maďarský celek, kterému ale o kousek utekla koncovka druhého dějství. Nicméně šlo o jeho jediné větší zaváhání, jinak byl lepší ve všech činnostech. A ačkoliv v úplném finiši zase klopýtal, výsledkový triumf 25:18, 24:26, 25:11, 25:22 si nenechal utéct.

„Je to pro nás velká úleva, protože jsme měli na to bodovat už v předchozích zápasech proti Slovinsku i Polsku. Tentokrát jsme dobře odstartovali, pak zbytečně ztratili druhý set a zbytek utkání naštěstí zvládli. Což nebylo snadné, protože Finsko nehrálo vůbec špatně. Konečně jsme ale dospěli až k vítězství a dnes můžeme být spokojeni, povedlo se udržet naději na postup do dalších bojů o umístění,“ měl na čtvrtý pokus důvod k radosti maďarský kouč Gabor König.

Pokud si Turecko chtělo uchovat možnost nevypadnout z bitev o cenné kovy, muselo v posledním středečním mači porazit Polsko. Atraktivní šlágr měl grády, nepostrádal dramatičnost včetně lehkého zranění nahrávačky Walczak po srážce s parťačkou. A komplexně makající Turkyně kontrolovaly celý průběh klíčového střetu. V zahajovací sadě sice ztrácely 8:10, ale poté dominovaly 25:14. V dalších dvou částech už to měly mnohem těžší, přesto hlavně kvalitními bloky i důraznými útoky výtečné Mumcular dospěly k vítězství 3:0.

„Pro nás to bylo nesmírně důležité utkání, abychom neztratili šanci na postup do semifinále. Proto jsme šťastní za výborný výkon celého týmu a jasné vítězství po dost jednoznačném vývoji. Rozhodnuto však ještě není, stejně dobře to musíme zvládnout ještě zítra,“ řekl turecký trenér Rasit Berk Inanc.

Skupina II – Prostějov:

  • Itálie – Slovinsko 3:1 (25:20, 25:22, 13:25, 25:22)
  • Finsko – Maďarsko 1:3 (18:25, 26:24, 11:25, 21:25)
  • Turecko – Polsko 3:0 (25:14, 25:22, 25:22)

Výsledky všech zápasů ME U17 2022  zde

Autor: Marek Sonnevend

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018