8.1.2023

Česká reprezentace udělala za turnajem MEVZA dívek U17 bronzovou tečku

Turnaj MEVZA U17 v Púchově zahájily české reprezentantky zápasem s Finskem a se stejným soupeřem ho i zakončily. V základní skupině se z vítězství radoval náš soupeř, ovšem utkání o konečné třetí místo se už stalo kořistí českých lvic, které tentokrát tie-break zvládly vítězně a odměnou jim jsou bronzové medaile. Přímý postup na ME U17 2023 si vybojovaly Chorvatky, které ve finále přehrály Slovinsko 3:1.

Česká republika – Finsko 3:2 (25:19, 25:11, 16:25, 21:25, 15:13)

Sestava ČR: Mandová, Mužíková, Rejmanová, Pomrová, Dolejšová, Mrázková, libero Vávrová. Střídaly: Ederová, Sotáková, Chládková, Sirůčková

Statistika zde

Do utkání o bronzové medaile vstoupily Češky stejně jako do prvního utkání s Finskem ve skupině, odvážně a koncentrovaně na obraně, čímž se jim povedlo dostat Finky herně pod tlak a diktovat tempo hry. Bez větších komplikací si tak náš tým dokráčel pro vítězství 25:16.

V druhém setu se svěřenkyním Josefa Nohry podařilo udržet rytmus hry a na hřišti jasně dominovaly. Zásluhu na převaze v prvních dvou setech měla hlavně zlepšená obrana na síti ulehčující obranu v poli, razantní servis, odvaha na útoku a hlavně týmová hra. Set skončili jasnou výhru 25:11.

Bylo jasné, že finské družstvo se jen tak medaile nevzdá a ve třetím setu se dostalo do hry, kterou se prezentovalo po celý turnaj. Na začátku třetí sady dostaly Finky naše hráčky pod tlak zlepšeným servisem a především obranou v poli, zareagovaly také přesunem hlavní smečařky na post univerzálky. Ve třetí sadě i přes stále bojovný výkon našeho týmu zvítězilo Finsko poměrem 25:16.

Ve čtvrté sadě kvalita utkání gradovala, obě družstva předváděla bojovnou hru s vysokým nasazením, což přinášelo dlouhé výměny plné výborných zákroků v poli. Celou sadu však naše reprezentantky byly o trošku pozadu za finským týmem a po výsledku 25:21 pro Finsko tak došlo na zkrácenou sadu.

Tie-break český tým nezačal šťastně a rázem se dostal do ztráty tří bodů, ke změně stran došlo za stavu 5:8 pro Finsko. Jak už ale naše děvčata během turnaje ukázala, skládat zbraně jim není vlastní a obrovským nasazením a vírou postupně stahovala náskok. Po výborné obraně došlo na náš první mečbol, kterému předcházely dva oddechové časy za sebou finského trenéra. Poté náš tým ubránil útok a po odpískání doteku sítě finské hráčky mohly vypuknout oslavy třetího místa.

Pro celý tým se jednalo o první mezinárodní akce, která přinesla hráčkám obrovské zkušenosti a především motivaci do další práce. Všechny hráčky dokázaly skvěle plnit taktické pokyny a dodržovat je i ve vypjatých momentech utkání, třikrát během pěti utkání se jim podařilo otočit nepříznivý stav setu a ukázaly, že jsou jako tým společně mentálně velmi silné. Bylo úžasné sledovat, jak se naše hráčky utkání od utkání lepšily a jak jim rostlo sebevědomí. Ne často se dá říct, že hráčky předvádí v utkáních lepší výkony než na tréninku. Na tomto turnaji se to zejména v utkání se Slovenskem a v utkání o bronz stalo a my jsme za to moc rádi. Musíme ale pracovat dále, konfrontace s dalšími družstvy nám ukázala, co je potřeba zlepšit v dalších měsících a kam se chceme společně posunout.

Během závěrečného ceremoniálu převzala česká reprezentace bronzové medaile a pohár, navíc kapitánka družstva Anežka Mandová byla vyhlášena nejlepší blokařkou celého turnaje.

Na zisku bronzových medailí se podílely: Eva Mužíková, Nela Ederová, Vanesa Mrázková, Bára Rejmanová, Tereza Bezdičková, Nicol Novotná, Viola Chládková, Anežka Mandová, Anežka Sirůčková, Marie Pomrová, Julie Dolejšová, Lucie Sotáková, Jana Vávrová, Patricie Dvorná.

Kompletní výsledky turnaje MEVZA U17 v Púchově zde

Děkujeme všem těmto hráčkám za předvedené výkony a skvělou reprezentaci nejen na hřišti. Moc děkujeme i všem hráčkám širšího výběru, které jsme nemohli vzít na turnaj a bez kterých bychom nebyli tam, kde jsme nyní. Poděkování směřujeme i klubům za spolupráci a klubovou přípravu. Dále děkujeme Slovenské volejbalové federaci, hotelu Alexandra a všem, kteří se podíleli na chodu turnaje za organizaci. Poděkování patří také Českému volejbalovému svazu za možnost reprezentovat.

Na závěr patří velká poklona všem, kteří nás podporovali jak přímo v dějišti turnaje, tak na dálku!

Nyní se hráčky budou věnovat klubovým a školním povinnostem a individuální práci na kondici a dovednostech, další VT je čeká v první polovině února.

Autor: Matěj Klimeš

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018