28.4.2023

Dívčí reprezentace Lvíčat se na letošní evropský šampionát U17 nepodívá

Ve čtvrtek 20. dubna 2023 se reprezentační družstvo žen do 17 let přesunulo do francouzského Lille k druhému kolu kvalifikace na ME U17 2023. V papírově velmi silné skupině družstvo čekaly reprezentace Francie, Nizozemska a Španělska, se kterými se Češky porvaly o dvě postupová místa. Po třech těžkých utkáních ve třech dnech bohužel naše reprezentace nezaznamenala jediné vítězství a na mistrovství Evropy se tak v červenci nepodívá.

Česko – Španělsko 0:3 (23:25, 21:25, 22:25)

Sestava ČR: Mužíková, Rejmanová, Mandová, Dolejšová, Mrázková, Sirůčková, libera Vávrová, Dvorná. Střídaly: Novotná, Pomrová, Chládková, Pošívalová

Statistika ZDE

Do úvodního utkání proti Španělsku nastoupil český tým s odhodláním, které bylo podloženo dobře odvedenou prací v přípravě na kvalifikaci a dobrými výsledky na lednovém turnaji MEVZA.  Do stavu 8:8 se svěřenkyně Josefa Nohry se soupeřkami tahaly o každý bod, poté bohužel Španělky zaznamenaly bodovou šňůru způsobenou dobrým plachtícím servisem, na který náš tým nedokázal reagovat. Sebevědomí Češek se začalo pomalu vytrácet. Po prostřídání základní sestavy se ale začaly do utkání vracet a z nepříznivého skóre 9:18 dokázaly zlepšenou obranou probojovat až do koncovky, ve které jsme těsně podlehly 23:25.

Zlepšený výkon na konci první sady opět povzbudil hráčky do úvodu druhého dějství, do kterého vstoupily odvážně a v průběhu setu několikrát vedly o dva či tři body. V klíčových momentech však začaly kupit chyby v mezihře, které náš tým trápily po většinu průběhu turnaje, a Španělky obrátily vývoj setu ve svůj prospěch (21:25).

Ve třetí sadě již české hráčky tahaly za kratší konec a Španělky uklidněné vedením 2:0 kontrolovaly průběh až do závěru utkání. Po výsledku 22:25 získaly tři body do turnajové tabulky.

Česko - Francie 0:3 (13:25, 14:25, 21:25)

Sestava ČR: Pošívalová, Novotná, Mandová, Rejmanová, Mrázková, Sirůčková, libera Vávrová, Dvorná. Střídaly: Bezdičková, Mužíková, Sotáková, Pomrová, Chládková, Dolejšová

Statistika ZDE

Do utkání náš tým vstupoval s pozměněnou sestavou, kterou se pokusil reagovat na charakter hry domácích Francouzek, které hrají agresivní a silový volejbal. S takovou kvalitou a herní vyspělostí se naše hráčky v dosavadní kariéře nepotkaly a bylo to znát také na jejich herním projevu, kdy do utkání šly s přílišným respektem a nedokázaly se přiblížit volejbalu, který umí hrát. Konečný výsledek 3:0 reflektuje průběh utkání, ve kterém Francie vždy dominovala, a pouze ve třetím setu byla naše reprezentace více konkurenceschopná.

Česko - Nizozemsko 1:3 (16:25, 25:14, 22:25, 21:25)

Sestava ČR: Mužíková, Rejmanová, Sirůčková, Sotáková, Mrázková, Mandová, libera Vávrová, Dvorná. Střídaly: Pomrová, Chládková, Bezdičková, Novotná, Pošívalová

Statistika ZDE

Před posledním utkáním byly pro obě družstva postupové karty již rozdány. Družstvo Nizozemska po dvou výhrách již mělo jistý postup na mistrovství Evropy, přesto se oba týmy rvaly o vítězství naplno v nejsilnějších sestavách po celý průběh utkání.

Po nepovedeném prvním setu se povedl našemu týmu vstup do druhé sady, což absolutně změnilo herní projev hráček. Češky začaly na hřišti sebevědomým výkonem dominovat a herně se přiblížily svým schopnostem. Výsledek setu skončil jednoznačně 25:14 a do třetí sady se šlo za stavu 1:1.

Zbytek utkání nabídl další dvě vyrovnaná dějství, ve kterých naše reprezentantky dobře takticky zatlačily Nizozemky servisem. Zkušenější Nizozemky, které měly ve svých řadách několik hráček se zkušenostmi z evropského šampionátu z roku 2022, prokázaly ale svou kvalitu a v koncovkách následujících dvou setů přetlačily naše družstvo. Po výhře 3:1 získaly Nizozemky další tři body do tabulky a s plným počtem bodů tak ovládly celou kvalifikační skupinu.

Účast na turnaji byla pro náš tým nesmírnou zkušeností. Ukázala všem hráčkám i celému realizačnímu týmu nedostatky a potřebný směr další práce a úsilí. Všechny země, se kterými se Češky v kvalifikaci mohly poměřit, už celou řadu let připravují své hráčky ve společné svazové přípravě. Mimo hřiště se náš realizační tým sešel se všemi trenéry a probíral, jak jejich centralizace funguje. Věříme, že současné svazové projekty (Národní volejbalové centrum, projekty Benjamínků a Nadějí apod.) přinesou všemi chtěný vzestup úrovně mládežnického dívčího volejbalu. Náš tým čeká mnoho práce, kterou musí odvést nejen ČVS, ale i jednotlivé kluby, aby se naše reprezentace postupně dostala tam, kde bychom rádi Česko viděli.

Kompletní výsledky ZDE

Na závěr bychom chtěli poděkovat zúčastněným hráčkám, kterými byly: kapitánka Anežka Mandová, Marie Pomrová, Anežka Sirůčková, Eva Mužíková, Leontýna Pošívalová, Lucie Sotáková, Julie Dolejšová, Viola Chládková, Vanesa Mrázková, Bára Rejmanová, Nicol Novotná, Tereza Bezdičková, Patricie Dvorná a Jana Vávrová. Dále také děkujeme všem hráčkám širšího výběru, které se zapojili do společné přípravy na finální akci.

Obrovské díky patří rodičům, kteří přijeli náš tým podpořit přímo do dějiště turnaje v hojném počtu téměř 30 fanoušků. Děkujeme také všem, kteří nás podporovali na dálku u obrazovek, vážíme si vaši podpory! Velmi si ceníme podpory našeho partnera Amix nutrition, který nám dodává suplementy a doplňky stravy pro kvalitní a plnohodnotnou přípravu. Díky patří i Českému volejbalovému svazu za možnost reprezentovat a účastnit se druhého kola kvalifikace.

 

Autor: Matěj Klimeš, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018