28.6.2013

České juniorky porazily po pětisetové bitvě Egypt a dál hrají o 9. místo

logo

Historie se neptá, důležitý je konečný výsledek. To si jistě dnes řekly juniorské reprezentantky po tiebreakovém vítězství nad reprezentací Egypta utkání o 9. – 16. místo. Svěřenkyně trenéra Ondřeje Marka zvítězily s vypětím všech sil 3:2 (13,23,-24,-19,12) a v zítřejším utkání nastoupí opět proti reprezentaci Tchajwanu, kterou již na turnaji ve třech setech porazily.

Utkání začalo úspěšným útokem Míši Mlejnkové, poté přidala Klára Melicharová dva přímé body z podání a Češky vedly při prvním technickém time outu 8:3. Veronika Trnková si dvakrát zjednala respekt na síti, Šárka Boušková bodovala z pozice diagonální hráčky a český náskok neustále vzrůstal. Za stavu 14:5 si vzal egyptský trenér oddechový čas, ale únik českých volejbalistek nepřerušil. Při druhém technickém time outu měl český tým náskok deset bodů. Po útočném úderu do lajny Míši Mlejnkové šla česká reprezentace do koncovky prvního setu s komfortním náskokem deseti bodů (20:10), ten ještě v závěru navýšily o dva body. Česká republika zvítězila 25:13 a ujala se vedení 1:0 na sety (50% úspěšnosti v útoku, nejvíce bodující hráčka Klára Melicharová – 7 bodů).

Ani v úvodu druhého setu Egypťanky český tým nepotrápily. Češky šly brzy do vedení 3:1 a při prvním technickém time outu svítil na světelné tabuli stav 8:5 pro tým trenéra Ondřeje Marka. Několik nedůsledností českého týmu a využité bodovky však pomohly Egypťankám vrátit se zpět do hry, vyrovnáno bylo za stavu 12:12. Afričanky šly dokonce do vedení, ale zásluhou úspěšného útoku kapitánky národního týmu Lucky Herbočkové vedla česká reprezentace při druhém technickém time outu o jediný bod. Při útoku Šárky Bouškové stálo štěstí, do většího bodového úniku se však kvůli mnoha zkaženým servisům český tým nedostal (20:19). Ve vyrovnané koncovce si Češky zásluhou zkaženého servisu Egypťanek a dvěma přímými body z podání vypracovaly tři mečboly, Afričanky však stáhly na jediný bod a Ondřej Marek musel ještě reagovat oddechovým časem. Po něm převzala zodpovědnost za poslední míč Šárka Boušková, která v následném útoku rozhodla o vítězství českého národního týmu v poměru 25:23. Češky vedly v utkání 2:0.

Vedení 4:0 ve třetím setu český tým nikterak nezklidnilo, Egypťanky rychle zareagovaly a stáhly náskok Češek na dva body (12:10), Ondřej Marek byl nucen si vzít oddechový čas. Další tři chyby našich hráček však dostalo soupeřky do jednobodového vedení, to už byla na hřišti druhá nahrávačka Marie Kurková. Egypťanky vedly při druhém technickém time outu 16:13, Češky pouze snížily útokem Kateřiny Zemanové a esem Marie Kurkové. Za stavu 15:19 už měl Ondřej Marek oba oddechové časy vybrány, útok a eso Mlejnkové a využitá bodovka Bouškové přiblížil český tým k africkému týmu na jeden bod (18:19), to oddechovým časem zareagoval Egypťan Badrawy. V koncovce si soupeřky hlídaly vedení až do druhého setbolu, ten také úspěšnou bodovkou využily a snížily stav utkání na 2:1.

logo

Čtvrtý set pokračoval ve stejném duchu, obrat nepřinesla ani Barbora Najbrtová, která vystřídala Šárku Bouškovou. Při vedení Egypťanek 5:2 si Ondřej Marek vzal svůj první oddechový čas. Zatímco Egypťanky získávaly půdu pod nohama, český tým k lepšímu výkonu nevyburcovali ani skvělí diváci v Kajot aréně. Ondřej Marek musel reagovat, místo Mlejnkové přišla Kalhousová, na post nahrávačky se vrátila Anna Pospíšilová. První, kdo zavelel k útoku, byla z „handy“ Lucka Kalhousová, Egypťanky však nezaskočila, obzvlášť pokud český tým nadále chyboval. Při druhém technickém time outu vedly Afričanky o jedenáct bodů, úspěšným útok do lajny a dvěma následnými esy vykřesala jiskru naděje Klára Melicharová. Poté se dvakrát v útoku trefila Lucka Kalhousová, ale Anička Prokůpková zkazila servis (10:18). Egypťanky s menšími problémy na přihrávce po podání Melicharové dotáhly čtvrtý set do úspěšného konce, vyhrály 25:19, a i když po celou dobu utkání vypadaly „nevolejbalově“ stav utkání byl 2:2. Šlo se do tie breaku. (Úspěšnost útoku 31 %, soupeřky 48 %).

logoV něm nejdříve soupeřky útočily do autu, poté zaúřadoval vysoký dvojblok v podání dvojice Trnková, Boušková, tříbodová šňůra však posunula Egypťanky do vedení 3:2. Tentokrát se tříbodová šňůra podařila českému týmu, vedly jsme 5:3. Díru v obraně Afričanek využila v následné výměně Šárka Boušková, český tým točil strany za stavu 8:5. Klára Uhlířová několikrát bez problémů zneškodnila bezzubý útok soupeřek a nabídla tak šanci našim útočnicím skórovat, pomalu k vítězství posouvala český tým útokem do lajny Míša Mlejnková (10:7). Egypťanky tentokrát domácím volejbalistkám pomohly, v důležitém momentě zkazily servis a nabídly Češkám vedení 12:8. České reprezentantky nechaly soupeřky stáhnout náskok na dva body, k vítězství však přeci jen doslova „dokráčely“ Česká republika zvítězila v tie breaku 15:12, v celém utkání 3:2 a bude dál hrát o deváté místo.

Česká republika – Egypt 3:2 (13,23,-24,-19,12)

Sestava ČR: Pospíšilová, Mlejnková, Trnková, Boušková, Melicharová, Herbočková, libero Uhlířová
Střídaly: Kurková, Prokůpková, Kalhousová, Zemanová, Najbrtová

"Bylo to těžké utkání, ale to jsme si sami zapřičili nedůsledností ve druhém setu. Upozorňovali jsme holky na to, že Egypťanky se umí vráti zpět do hry, tak jako to ukázaly v zápase s Ruskem. To se také stalo. Poté nám chyběla odvaha, ztráceli jsme lehké míče, nebránili jsme dobře, Egypt toho využil, hrál uvolněně a vyhrál další dvě sady. V tie breaku jsme se vrátili k základní sestavě, Egypt hrál najednou pod tlakem, protože mohl zvítězit, a to naštěstí nezvládl a my zvítězili," řekl po utkání trenér českých juniorek Ondřej Marek.

"Spokojenost s výkonem v prvních dvou setech, poté jsme si to vlastními chybami pokazily sami, ale jsem ráda, že jsme jako tým zvládly tie break. Dokázali jsme, že umíme bojovat," hodnotila výkon svého týmu kapitánka české reprezentace Lucie Herbočková.

"Myslím si, že po druhém setu na nás přišlo vnitřní uspokojení. I když si ho nepřipouštíme, tak ale přišlo. Jsme však šťastné, že jsme nakonec vyhrály," dodává blokařka českého národního týmu Veronika Trnková.

"Opět bych chtěla poděkovat skvělým divákům v Kajot aréně, že přišli a že nás neúnavně povzbuzovali až do konce utkání. Byl to náš sedmý hráč na hřišti. Ještě jednou díky," poslala vzkaz volejbalovým příznivcům libero českého týmu Klára Uhlířová.

 

Z Brna Radek Krpač

Program RD juniorek 2013

 

 

(12107)

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018