2.1.2014

Blokař Tomáš Široký: Výhra nad Nizozemskem by nám mohla zvednout sebevědomí

Pro Tomáše Širokého skončil 31. prosince 2013 rok, který určitě patří mezi ty volejbalově nejúspěšnější v jeho kariéře. V jeho jednatřiceti letech by se dalo snad hovořit dokonce o roce zlomovém. Blokař vysoký 196 cm a přezdívaný „Godzi“ nejprve oslavil s týmem Ostravy nečekaný extraligový titul, navíc ještě během play off byl poprvé v životě pozván na reprezentační sraz před Evropskou ligou. A nezůstalo „pouze“ u nominace. Tomáš Široký chytl svou šanci pořádně za pačesy a stal se pevnou součástí týmu jak v Evropské lize, tak na zářijovém mistrovství Evropy.

logo

A ještě jeden zlomový moment mu tyto úspěchy v loňském roce přinesly. Jakkoliv to může v porovnání s jinými sporty u nás, například s hokejem či fotbalem, znít téměř neuvěřitelně, ostravský extraligový blokař se ještě v průběhu mistrovské sezóny 2012/2013 musel živit jako podlahář. Profesionální smlouvu s týmem podepsal až po zisku titulu, a teprve od té chvíle se volejbalem skutečně živí a může se soustředit pouze na něj. Téměř pohádkový příběh, který snad bude pokračovat také na nadcházející kvalifikaci na mistrovství světa, která v pátek 3. ledna začíná v Opavě. V cestě českému týmu budou stát Nizozemsko, Kypr a Bulharsko.            

Už v roce 2014 jsme si s Tomášem Širokým povídali o přípravě týmu i výhledech, které má před opavskou kvalifikací.  

 

Vzhledem k dnešnímu datu 1. ledna se první otázka nabízí. Jak jste strávil včerejší oslavy konce roku? Měl jste možnost trochu slavit?

Osobně Silvestra moc neslavím, takže jsem si spíš 30. prosince, když jsem se vrátil domů, dal pivko, a samotný Silvestr jsem pak vlastně strávil u televize s přítelkyní ve Frýdku.

Jak náročná byla příprava před nadcházející kvalifikací na mistrovství světa? Závěr roku pro vás musel být hodně náročný?

Tak bylo to náročné, ale stejně náročné by to bylo i v Ostravě. Tam bychom také trénovali i přes svátky.  V tom bych tedy neviděl nějaký výraznější problém. Intenzita byla podobná.

V přípravných utkáních jste dvakrát prohráli se Slovenskem 0:3., vyhráli jste vždy pouze dodatečný čtvrtý set. Trenér Šmejkal ale hovořil o stále lepší sehranosti. Jak hodnotíte sehranost týmu vy?

Slováci oproti nám působili sehranějším týmem, byli lepším týmem. Je ale pravda, že druhý zápas jsme s nimi sehráli o hodně lépe, prohrávali jsme v koncovkách. Věřím tedy, že to bude mít vzrůstající tendenci.   

Velmi diskutovaným tématem při oznámení nominací pro přípravu na kvalifikaci byly omluvenky některých hráčů, kteří nechtěli reprezentovat nejen ze zdravotních, ale také osobních důvodů. Vy osobně jste si třeba právě z důvodu narušení rodinných oslav vánočních svátků a konce roku nerozmýšlel svou účast v reprezentaci?

O tom jsem vůbec nepřemýšlel, tohle je myslím snem každého reprezentanta.

V pátek čeká národní tým první soupeř kvalifikačního turnaje v Opavě. Za předpokladu, že se národní tým chce v neděli porvat o postup s Bulharskem, Nizozemsko by v pátek měl porazit. Jak hodnotíte nizozemský tým, máte s ním osobní zkušenosti?

Zatím jsme neměli na Nizozemsko přípravu a já osobně s tímto týmem zkušenost nemám, tedy mohu těžko hodnotit. Ale pokud chceme postoupit, měli bychom je porazit. Máme za sebou navíc sérii porážek, myslím, že právě páteční výhra nad Nizozemskem by nás mohla dostat do hry a zvednout nám sebevědomí.    

Váš volejbalový příběh je nesmírně zajímavý a právě uplynulý rok byl pro vás asi rokem snů. V Ostravě jste přitom do aktuální sezóny neměl profesionální smlouvu, a tak jste se živil ještě jako podlahář. Jak jste na tom nyní? Je vám již umožněno se stoprocentně věnovat výhradně volejbalu?

Ano, nyní se již mohu naplno věnovat volejbalu a koncentrovat se jen na přípravu a zápasy. Oproti minulosti je to velmi pozitivní změna.

 

Petr Vurbs
tiskový mluvčí ČVS

logo

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018