18.6.2022

Češi v pětisetové bitvě udolali Ukrajince a zahrají si finále Golden European League

Česká volejbalová reprezentace mužů nastoupila v chorvatském Varaždínu v semifinále Final Four Golden European League 2022 proti favorizovaným Ukrajincům. Ti zvládli lépe úvodní dvě sady. Pak už ale udávali tempo Češi a ve zkrácené páté sadě jasně vybojovali postup do nedělního finále. V něm svěřenci Jiřího Nováka vyzvou obhájce loňského prvenství Turecko, které v druhém semifinálovém duelu porazilo 3:1 domácí tým Chorvatska.

Česká republika - Ukrajina 3:2 (23:25, 22:25, 25:23, 25:22, 15:10)

Rozhodčí: Bernard Valentar (SLO), Marcin Herbik (POL)

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Galabov, Polák, Bartůněk, Licek, Zajíček, Šotola, libera Moník, Pfeffer. Střídali: Srb, Indra, Sedláček, Špulák

Ukrajina: Kovalov, Semeniuk, Synytsia, Poluian, Drozd, Plotnytskyi, libero Brova. Střídali: Didenko, Rohozhyn, Shchytkov

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Oliver Sedláček, blokař:Z výsledku mám obrovskou radost, protože jsem si konečně zahrál, dostal jsem příležitost se ukázat a doufám, že jsem aspoň v něčem pomohl našemu týmu k dnešnímu vítězství. Pokud ve finále nastoupím, což je samozřejmě ještě otázka, tak si to budu užívat, protože takových zápasů v životě není mnoho. Jsem moc rád, že jsme tady a uvidíme, jak to zítra dopadne. Na svou stranu jsme to dnes urvali bojovností. Nejvíc rozdílný byl projev na hřišti a tím jsme se dostali do laufu a šli si za vítězstvím."

Patrik Indra, univerzál: Prvních dvou setů byla škoda, ale myslím si, že ten první jsme si ani nezasloužili vyhrát. Od začátku jsme byli strnulí, bez výrazu a jako bychom se o to ani nechtěli porvat. Od druhého setu se to ale zvedlo a je škoda jeho koncovky. Od třetího už jsme měli navrch, i když jsme se vždycky nechali stáhnout, ale naštěstí jsme to dotáhli do konce a dokázali vyhrát. Byl to těžký zápas. Začali jsme víc chtít a věděli jsme, že s Ukrajinci půjde hrát, ale proti tak dobrým hráčům to není jednoduché. Nakonec jsme ale zapnuli a začali hrát. Zvládli jsme těžký zápas, ukázali jsme, že se nevzdáme za žádného stavu a zvládli jsme otočit těžký stav 0:2. Zítra si to rozdáme o titul, a když ukážeme naši vnitřní sílu, tak by to mohlo vyjít.“

Martin Licek, smečař:Byl to hodně zajímavý zápas, ve kterém jsme dva sety tahali za kratší konec. Pak jsme to ale otočili a postoupili. Když prohráváte 0:2 a otočíte to na 3:2, je to ještě sladší. Zatím tomu ještě nemůžeme uvěřit. Hodně nám pomohl Patrik Indra, zlepšení příjmu a podání. Začalo se nám dařit, Luboš Bartůňěk mohl více kombinovat a díky tomu se to povedlo.

Daniel Pfeffer, libero:Jsme šťastní, protože v prvních dvou setech to vypadalo, že prohrajeme. Pak ale Ukrajinci začali být trochu unavení. Tedy aspoň to tak vypadalo. V tu chvíli přestali podávat a to byla naše šance. Měli jsme dobrý příjem a dobrý side out, který nás dovedl k vítězství."

Jiří Novák, trenér: Čtyři sety byly extrémně vyrovnané. Podvědomě jsem věděl, že úvodní dva sety jsme nehráli tak špatně a prohry v koncovkách byla pro některé nováčkovská daň. Kluci si musí tuto úroveň hry osahat, oprostit se od důležitosti okamžiku. Závěry třetího a čtvrtého setu nám přály a tiebreak jsme zvládli s bravurou.

Zápas zahájil Galabov a za soupeře odpověděl nejznámější ukrajinský útočník Plotnytskyi. Po úvodních nepřesnostech na českém kontě nesvítil ani bod a trenér Novák si vybral první oddechový čas za stavu 0:4. Po něm odpověděli čeští volejbalisté hned dvěma body v řadě po útoku Poláka středem sítě. Po dvou esech žlutomodrých se skóre stále drželo příznivěji pro Ukrajince - 5:9. Nicméně kapitán Zajíček přidal eso a Galabov využil úspěch obrany a snížil na 8:9. Češi nevzdávali žádný balon a prali se o body. Stále však tahali za kratší konec provazu a nedařilo se jim útočně tak, jak by chtěli. Po chybě Šotoly svítilo na tabuli 10:15. Tři nevynucené chyby za sebou ale daly českým hráčům naději a za stavu 14:15 požádal o time out ukrajinský kouč Krastins. Ten pomohl a do koncovky vstoupili lépe soupeři českých volejbalistů. Koncovku za stavu 19:24 vzal do rukou odvážně Galabov, na servisu dobrým podáním umožnil obranu, přidal eso a sám ukončil set na 23:25 chybou.

Úvod druhé sady vzali svěřenci Jiřího Nováka do svých rukou a po bodovém bloku vedli 3:2. Zápas okořenily dlouhé rozehry, ve kterých se blýskl především Galabov v zadním poli. Po celý set bylo skóre jako na houpačce. Oběma stranám se dařilo dobře ztrátovat. Češi přidali několik bodových bloků a do koncovky, při dvojstřídání – Srb, Indra, šli za stavu 17:18. Na hřišti se na podání objevil i Petr Špulák. Dlouhou rozehrou při podání Indry dokonce Češi srovnali na 19:19. Po bloku na Zajíčka získali Ukrajinci výhodu dvoubodového vedení. Dalším blokem se dostali na setbol, který po podání Šotoly proměnili a vyhráli druhou sadu 25:22.

Do třetího setu sáhl trenér Novák ke změnám v sestavě. Místo Poláka přišel na hřiště Sedláček, Šotolu nahradil Indra. V obraně se navíc začal objevovat i Pfeffer. Tyto změny přinesly své ovoce a úvod setu se vyvíjel lépe pro české volejbalisty, kteří za stavu 6:2 vyvolali první time out Ukrajinců. České vedení 8:5 ale soupeři pomalu ukrajovali především trestáním bodových situací a srovnali na 11:11. Do české hry pronikla kreativita a Licek z pipu posunul skóre na 15:13. Nedařilo se tolik držet soupeře pod tlakem českým servisem, proto Ukrajinci stále drželi krok. Do koncovky šly obě mužstva ruku v ruce za stavu 19:19. Trenér Novák použil dvojstřídání Srb, Šotola. Do hry se dostaly i emoce a video challenge na „hru na straně soupeře“ nefungoval. Do vedení Čechy opět dostal Galabov svým esem a trenér Krastins použil k jeho zastavení druhý oddechový čas. Na 23:22 posunul skóre Šotola po hezké nahrávce Srba. Za stavu 23:23 přišel na servis ukrajinský sniper Plotnytskyi, ale pokazil a naopak Šotola set ukončil set.

Češi vletěli do dalšího setu jako polití živou vodou, při chuti byl především Galabov. Sestava samozřejmě zůstala beze změny. Za stavu 7:4 přinutili čeští hráči soupeře ke střídání nahrávačů, přišel Shchytkov a při skóre 8:4 následoval time out. Ukrajinci se ale zvedli a pečlivou hrou trestali český nedůraz. Dohnali český tým ve skóre a až za stavu 10:8 se Novákovým svěřencům podařilo jejich stíhací jízdu přibrzdit oddechovým časem. Střední pasáž byla ve znamení zkažených servisů. Přerušil ji esem ukrajinský kapitán. Na české straně přidal body Licek a jeho tým vedl 17:15. Po technické chybě dokonce 19:16. Za stavu 20:18 sáhla česká lavička k již standartnímu dvojstřídání a přišli Srb a Šotola. Na servis vystřídal Didenko a po bloku Plotnytskyiho na 21:20 sáhl trenér Novák po druhém time outu. Licek bodoval blokem a Češi odskočili na 23:21. Stejný hráč esem nakonec připsal 25. bod a o utkání měl rozhodnout tiebreak.

Neskutečnou bojovností získali Češi první bod setu. Oba týmy už jely na energetické rezervy a pomáhaly si povzbuzováním, jak to jen jde. Nejprve ubráněný Sedláček a pak zablokovaný Indra dovolili Ukrajině srovnat na 3:3. Po dlouhé rozehře ale opět Češi odskočili na 6:3. Galabov svým podáním donutil soupeře k oddechu a video challenge v následující výměně potvrdil české vedení 7:3. Strany se vyměnily za stavu 8:4 pro české hráče. Ukrajinci stále nedokázali najít útočný recept a český náskok naskočil už na 10:4. Po dělovém servisu Plotnytskyiho se blýskl zákrokem Moník a odvážným útokem dohrál Indra na 11:5. Na ukazateli svítilo 12:9 po nepřesné přihrávce přes Licka. Nicméně strach z vítězství se dnes nedostavil a čeští volejbalisté přehráli Ukrajinu v tie-breaku 15:10. Zítra je čeká finále Golden European League.

 

Autor: Tomáš Jambor, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018