3.6.2023

Čeští volejbalisté pokračují v Golden European League stále bez porážky

Třetí domácí zápas základní části Golden European League 2023 zahájili čeští hráči ospalejším prvním setem, který získali Estonci nejtěsnějším rozdílem. Poté se svěřencům Jiřího Nováka podařilo dostat do hry. Před domácím ostravským publikem se dařilo střídajícímu benjamínkovi českého týmu Jiřímu Bendovi, který v útoku zaznamenal 83% úspěšnost.

Česká republika – Estonsko 3:1 (23:25, 25:16, 25:16, 25:22)

Počet diváků: 1200

Rozhodčí: Mathias Ewald (GER), Zdeněk Grabovský (CZE)

Sestavy (od zóny I):

Česká republika: Janouch, Zajíček, Vašina, Licek, Klajmon, Indra, libero Pfeffer. Střídali: Šotola, Bartůněk, Benda, Čech

Estonsko: Viiber, Saaremaa, Kaibald, Kordas, Lõhmus, Aru, libera Maar, Vahter. Střídali: Allik, Aganits, Vanker

Statistika ZDE 

Ohlasy po utkání:

Jiří Benda (smečař CZE):První set je tak trochu naše klasika, kdy se nám nedaří rozjet a chytit začátek. Dnes jsme to chtěli změnit, bohužel se to nepovedlo, takže se musíme soustředit na další zápas. Snad se to povede tam. Do dalších zápasů musíme změnit občasné výpadky a především ten první set. Musíme se soustředit na to, abychom začali hrát naplno už od začátku. Naštěstí máme silný a vyrovnaný kádr. Hlavně na pozicích nahrávače a univerzála se kluci můžou střídat, jak chtějí a pořád je to super. Podobně na pozici smečaře nebo libera. Všude máme rezervy a tým funguje dobře. Chtěl bych poděkovat trenérovi Jiřímu Novákovi za příležitost a za to, že mě nasadil do zápasu. Snažil jsem se udělat pro tým maximum a jsem moc rád, že to vyšlo.

Jiří Novák (trenér CZE): Mě zajímá především týmový výkon, protože když ten bude dobrý, můžeme vyzdvihovat i jednotlivce. Zase mě strašně naštval vstup do zápasu, kdy nerespektujeme soupeře, protože největší respekt je, když člověk hraje naplno. Pak jsme zapnuli a bylo to vidět. Možná jsme si mysleli, že to půjde snadno, ale nepůjde. Každopádně výsledek splnil očekávání a jsme rádi za vítězství.

Alar Rikberg (trenér EST):Byl to opravdu dobrý zápas a pěkná agresivní hra z naší strany. Myslím, že Česká republika byla v prvním setu trochu ospalá. Pak začali úplně jinak a my jsme byli pod tlakem. Nejsem spokojený s prostřední částí třetího setu, protože hra byla vyrovnaná a pak jsme úplně přestali hrát. Za poslední set jsem ale rád. Těch pár bodů je o štěstí, jedna dobrá challenge pro ně, jedna špatná pro nás a tak to prostě chodí. Ale kvalita České republiky je dobrá, jsou obhájci titulu v Evropské zlaté lize a to něco znamená.

Oba týmy zahájily zápas trpělivou a agresivní hrou v útoku i obraně. Blokař Jakub Klajmon v úvodu zaznamenal eso, video-challenge potvrdila přímý bod i z Vašinova podání. Body střídavě přibývaly na obou stranách, takže na 8:8 srovnával Licek, za Estonce zase na 9:9 tvrdou smečí středem sítě Aru. Ze zadní řady se prosadil Vašina, i na něj Estonci zareagovali. Eso se podařilo trefit Saaremaovi, který následně servíroval do sítě, a dva úspěšné bloky Čechů znamenaly oddechový čas hostujícího mužstva. Dvacátý a jednadvacátý bod získal smečující univerzál Indra a jeho tým šel v rozhodující fázi setu do dvoubodové výhody. O tu ale přišel po dotecích u sítě a trenér Novák požádal o time out. K setbolu se propracovali Estonci a sadu získali poměrem 25:23.

Bodový blok a Lickovo eso znamenaly dvoubodové vedení na začátku druhé sady, které navýšil útočící a blokující Vašina. Trenér Rikberg reagoval oddechovým časem. Estonci zaznamenali eso, ale po následných chybách ztráceli pět bodů. Zajíček zablokoval a po další estonské technické chybě byl stav už 10:3 pro český tým. Po tečovaném útoku Klajmona a esu Janoucha vedli domácí volejbalisté v modrém 14:6. Estonci se nenápadně přiblížili na 16:11, náskok Čechů byl ale bezpečný a na hlavním kůlu se dařilo Indrovi. Zajíček připsal dvacátý bod technickou ulívkou za blok a později i bodovým blokem setbol, který domácí využili.

Tvrdý a přesný útok Vašiny, blok Licka a chyby Estonců přinesly čtyřbodové vedení Čechů a estonský oddechový čas hned na začátku třetího setu. Licek čistým esem zvyšoval na 7:1, Estonci se ale dokázali dotáhnout na dvoubodovou ztrátu a trenér Novák reagoval za stavu 10:8 time outem. Bodová série Estonců však pokračovala a hosté vyrovnali. Licek zkráceným podáním zapsal další eso a jeho tým získal vedení zpět, které navýšilo na 19:14 Indrovo eso. Přišly estonské technické chyby, přímý bod z Vašinova podání a setbol z ruky nejmladšího člena týmu Jiřího Bendy. Mladík přidal i poslední bod.

Benda pokračoval v přesvědčivém výkonu i v úvodu čtvrtého setu. Vysoký blok Licka posunul skóre na 6:4 pro domácí, na estonské straně Saaremaa třikrát chyboval v jednoduchých pozicích a Češi vedli o tři body. Estoncům pomohl oddechový čas, po kterém se dotáhli do kontaktu. Benda a servírující Indra ale opět navýšili na 12:9. Později se však hostům z Pobaltí přeci jen podařilo srovnat stav na 16:16 a trenér domácích bral time out. Jako první si dvacátý bod připsali Estonci, srovnával neomylný Benda. V koncovce se před zaplněnou halou Ostravské univerzity dařilo lépe českým volejbalistům, Licek vybojoval mečbol, který poté sám využil.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018